Ynt: VW LT28 High Top Camper Aracımın Yeniden Doğuşu
Arkadaşlar, yeri gelmişken izolasyon konusunda doğru bilinen bir yanlışı dile getirmek istiyorum. Isı yalıtımını aslında katmanlar arasındaki kuru hava perdesi sağlar. Yani malzeme ne kadar yoğun olursa yalıtım o kadar az olacaktır. Yalıtımı sağlayan malzemenin kendisi değildir. Aynen kaz tüyü montlarda olduğu gibi... Biliyorsunuz kaz tüyü montlar dağcıların ve doğa sporcularının hafif olması ve bilinen en sıcak tutan malzeme olması nedeniyle tercih ettiği malzemedir. Ancak kaz tüyleri nem çekince birbirine yapışır, incelir ve hiç bir işe yaramaz. Yani kullanılacak malzeme mümkün olduğunca az yoğun ve hafif olmalıdır. Taş yünü ve cam yününden çok daha hafif ve kompozit malzemeler var. Teoride en güzel yalıtımı aslında yalıtılmış bir kuru hava perdesiyle yapabiliriz. Ama bu teknik olarak pek mümkün olmayacaktır. Hatta yastık yorgan doldurmakta kullanılan silikon elyaf gibi bir malzeme de iyi bir yalıtım saplar. Üstelik çok hafiftir. Ama yastık, yorgan ve montlarda yaptığımız gibi arada sırada malzemeyi aktarıp kabartıp şişirmek mümkün olmayacağından daha kompozit malzemelere yönelmemiz gerekiyor. Şahsi düşünceme göre daha kompozit ve hafif bir malzeme olarak bu durumda polistren öne çıkıyor. Taş yünü ve camyünü partiküllerinin solunmasının yaratacağı zararları ise düşünmek bile istemiyorum.