Vitara İçin En Uygun Motor Yağı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan veteriner Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 60
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 57,202
Ynt: Vitara İçin En Uygun Motor Yağı

oguz1134' Alıntı:
ben vaktinde burayı karıştıştırmışım.. ;) bida yagdır turbodur yazmam.. ;D ;D

würth 'le ilgili bir bilği vereyim..

kendine ait üretim yapan bir fabrikası yoktur o sadece markadır malı yapar etiketi basar sınız o satar.. ;)

dandik malı satmaz diyede altını cizerim.. :smiley:

Olur mu Oğuz Abi, senden çok şey öğrendik, daha örneceğimiz çok şey var.

Etiketler

merhaba gezenbilir dostları suzuki vitara v6 aracım 4x4 konumuna aldıgımda önceleri tıkırt tıkırt diye ses geliyordu sonra arazi vitesine geçerken vuruntulu geçmeye başladı sorunlar nedir acaba bilgisi ve deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekürler

mustafa ataş' Alıntı:
merhaba gezenbilir dostları suzuki vitara v6 aracım 4x4 konumuna aldıgımda önceleri tıkırt tıkırt diye ses geliyordu sonra arazi vitesine geçerken vuruntulu geçmeye başladı sorunlar nedir acaba bilgisi ve deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekürler
İlk akla gelen ön jantların ortasında bulunan üzerinde "auto free wheel hub" yazan ve aracı içerden dört çekere aldığımızda ön tekerlere de çekişi ileten parçalar.
Tıkırtı seslerinin sebebi hub'lardan bir veya ikisinin içinde aşınmadan dolayı atlama yapmasıdır.
Bunu test etmenin en basit yolu arka diferansiyelden tekerlekli kriko ile kaldırıp, arka iki tekeri yerden kesip aracı da dört çekere alıp yürütmeye çalışmaktır. Ön hub'lardan biri dahi bozuksa araç yürümez.
Bu testte araç yürüyebiliyorsa ön akslar, ön diferansiyel, arazi şanzımanı içindeki zincir ve dişliler düşünülmelidir.
Konuyu ayrı bir başlıkta açarsanız daha dikkat çeker, bilgi sahibi arkadaşların yorumları olur.
Kolay gelsin.

veteriner' Alıntı:
Vitara 1.6 JLX aracıma yazları 10W-40, diğer mevsimler 5W-30 veya 5W-40 kullanıyorum.
Geçen hafta yağ değişim zamanı geldiğinde Wurth mağazasında Wurth 10W-40 yağ gördüm, ambalaj 5 lt olunca daha mantıklı geldi, biraz da Wurth markasını çok duyduğumdan yağı nasıldır merak ettim, yağı aldım.
Usta ile birlikte değiştirirken dikkatimizi çekti, yağın rengi daha önce kullandığım Castrol, Mobil 10W-40 lara benzemiyor, açık sarı, ayçiçek yağı gibi hatta bagajda eski yağım Castrol Edge 5W-30 vardı, onunla kıyasladık, renk ondan daha açık sarı, kıvam-akışkanlık da normal bildiğimiz 10W-40 a göre daha ince 5 W-30 ile aynı mı yoksa ondan da ince mi karar veremedim.
Araca koyalı 5 gün -600 km yol oldu, bu nedenle kesin bir yorum yapmayacağım, daha önce kullanan varsa onların yorumlarını öğrenmek istiyorum.
Fakat kişisel fikrim normal 10W-40 a göre renk ve görünüm açısından daha ince intibaı verdiğinden eksiltme olacaktır, şimdilik tavsiye etmem.
Bahsettiğim Wurth 10W-40 yağda havaların aşırı sıcak olması da etkeniyle (öğlen sıcağında açık alanda 45 derece) sabahları ilk çalıştırmada duman atma ve hafif eksiltme oldu, böyle olunca 3000 km kadar kullandığım yağı, rahat edemeyip değiştirdim, Mobil 10W-40 kullandım, ertesi gün duman atma kayboldu.
Önceden de söylediğim gibi Wurth'ü özellikle sıcak bölgelerde, yüksek km'li JLX'lerde tavsiye etmem.

En son bakimda Yetkili Serviste Castrol Edge Proffessional 5W30 Tam Sentetik yag koyduklarini gordum, sordugumda "Suzuki su ana kadar yaptigi arastirma ve gozlemlerde en uygun yag olarak bunu secmis ve Dieseller icin artik bunun haricindeki alternatifleri onermiyormus"diye bilgilendirildim.Castrolle Tr ile de konustugumda bu yagin ozel sayilabilecek bir motor yagi oldugu sadece yetkili servislede satilabilecegi,tasima depolama ve aktarma islemlerinin cok hassas yapilmasi gerektigi bilgisi verildi
Ben de bir arastirma yaptigimda bu nitelikteki yagin daha cok VW Audi ve BMW TDİ motorlarda kullanildigini ogrendim..Bilemiyorum bu yagi daha once kullanip test edeniniz var mi?

freebird' Alıntı:
En son bakimda Yetkili Serviste Castrol Edge Proffessional 5W30 Tam Sentetik yag koyduklarini gordum, sordugumda "Suzuki su ana kadar yaptigi arastirma ve gozlemlerde en uygun yag olarak bunu secmis ve Dieseller icin artik bunun haricindeki alternatifleri onermiyormus"diye bilgilendirildim.Castrolle Tr ile de konustugumda bu yagin ozel sayilabilecek bir motor yagi oldugu sadece yetkili servislede satilabilecegi,tasima depolama ve aktarma islemlerinin cok hassas yapilmasi gerektigi bilgisi verildi
Ben de bir arastirma yaptigimda bu nitelikteki yagin daha cok VW Audi ve BMW TDİ motorlarda kullanildigini ogrendim..Bilemiyorum bu yagi daha once kullanip test edeniniz var mi?
Benim gittiğim yetkili servis önceleri castrol kullanıyorken sonradan mobil'e geçti.
Bence en iyi kar bırakanı kullanıyorlar.
Ben JLX imde kullandım fakat araç yüksek km'li olduğundan yaktı.
Sanayide yağcılarda bulunan bir yağ.

Yetkili servisler disinda kar marjina gore yag konusunda musteri yonlendirilebilir ama yetkili servislerin markanin yaptirimini gormemezlikten gelerek kar getiren yagi kullanmalari bana pek olasi gelmiyor,aksi taktirde yaptirimlar servisi kapatmaya kadar gidebilir,cunku motordaki olasi bir problemde bakilan ilk seylerden biri motor yagi yani markanin tavsiyesi olan yag grubu olup olmadigidir diye dusunmekteyim ,bu arada Mobil de kendini kanitlamis iyi bir marka ama markalarin secim kriterlerinin ne oldugunu kestirmek guc ,1.9ddis ler Renault motoru oldugu halde Elf yerine Castrol u tavsiye ediyor bu da ayri bir konu..

yetkili servisin birinde 10bin bakım 200tl ise bir digerinde 400tl olabiliyor..! birisi 4 lt lik ambalajda castrol kullanırken digeri varilden elf kullanabiliyor.. ;)

parcaları yan sanayii kullanamaz motordan cıvıtırsa ..kendi üstlenmek zorunda kalır.. ;)..merkezden duyan bilen olursa yetkisi uçar.. ;)

Bir-kaç ay önce ...nax'ın 'bilinen' bir bayiinde aracı şımartmak istemiştim :smiley:

kendi ürünleri dışında herhangi bir temizlik maddesi kullanmamaları gerekiyormuş..

yıkayan kişi ile sohbeti ilerletince aslında ...nax harici ürünler kullandıklarını söyledi..

özellikle dikkatimi çeken bir örnek verdi.. (katkıda bulunmak için paylaşma gereği duymam a bundan)

Bazı araçlar yıkanırken kuyu suyu vb. ya da kireç yoğun şebeke sularla yıkandığında/durulandığına özellikle başta camlar olmak üzere leke kalıyor.. Meğerse bunun ilacı bildiğimiz SİRKE imiş.. aynı yer sirke ile bu işi çözerek o ürünü kullanarak çözdüğü gerekçesiyle bi ton ücret alıyor.. çalışanın şu sözü anlamlı "abi bildiğin sirke.. marketten alıp camları pırıl pırıl yapıyoruz, müşteriler de x ürünü çıkarttı, çok etkili sanıyor."

motor yağ yetkili servis kıyaslamasında esamesi okunmaz ama "yetki" alınma işi bizim ülkemizde sanırım akla en son gelen şey..

Abdullah bey mazur görsün; "yağ"dan mesele yerine "sirke"den bir mesaj attığım için :smiley: şakası bir yana bilmeyenler için sirkenin farklı ve işlevsel bir yönünü paylaşmış olalım..

konuyu hiç yağla ilişkilendirmeden bağlamak başlığın ruhuna aykırı olacağından şu kadarını söyleyim..
bakımda usta, işi çırağa bırakmış ve yağ filtresi tam sıkılmamışsa usta ve siz kontrol etmemişseniz yağ zaman içinde damlayarak eksiltme yapıyor.. o nedenle mutlaka iyice sıkılmış olduğundan emin olmak gerek.. sanırım işi "yağ"a iyi bağladım :smiley:

>>"yetki" alınma işi bizim ülkemizde sanırım akla en son gelen şey..

http://www.lojiport.com/yetkili_satici_sayisi_3e_dustu/

volvo'da bu oldu neden..? >> cebinizde para illede volvo arac alıçam deseniz almaya bayisi bilem yok..! bırak servisi..

bu neden nasıl oldu..?

kimi firma yapılan satışa paraya,ciroya kara bakar..hedefler tutmuşşa mutlu olur.. ;) bu konuda oldukca mutlu idiler.. ;)

şimdi ise satış yok..? prestij var..! ;)

bize yolladıkları aracların her şeyi catlıyor patlıyor ve garantiden degişiyordu..şanzımanı,klima komprösörü,sarz dinamosu,marş motoru,vs..adamlar 10 tır arac yollasa ..>arkadan 1 tırda garantiden üçretsiz parca yı yollayıp senelerce gık demediler. ;D ;D ;)

bu Türkler bu araclara ne yapıyorlar ..? biz dünyanın en prestijli aracını yapıp üretiyoruz..dünyada tık demeden senelerce problemsiz yürüyorda bu türkler.bunu nasıl hemencecik catlatıp patlatıyorlar..dünyaya bu duyulursa biz üç paralık oluruz demişler ve buraya kalabalık bir teknik heyet gelip aynı anda tüm yetkili servisleri basmışlar..?

garantiden cıkan eski arızalı parcalar belli bir müddet saklanıp sonrası kilo işi hurdaya cıkarmış..
>bu parcaları incelemişler ve içlerinde bozuk olanına raslamamışlar..! hepsi saglam ve el artından piyasaya sürülürmüş..megersem..ve bu tespit edilincede adam lar..no ciro >prestij her şey demişler.. ;)

iptal edilen bayilerin içinde sanırım ulusoyda var..sahiplerinin bir günahı yoktur.. ;) ama isimlerinde ufak bir leke oldu derim.. ;)
müdürü,şefi,ustabaşısı organize cete olursa..patronun ruhu bilem duymaz ;D

>>http://www.volvocars.com/tr/retail/Pages/default.aspx

ülke capında 30 cıvarı bu iş patlayınca 3'e düşmüştü. ;)

bir bakkal ilacıda benden olsun..>>
celik jantlar..(aliminyum alasım) simsiyah pislenip zift rengi pislik topladığında benzin tiner vs ile kiri azcık cıkarır coğu kalır..
cay tabagına kezzap konur..bir fırca ile üste başa dkkat edilip uygulandığında..ilk günkü halini alır..sonrası bol su.. ;)

Servis iliskilerinde cok hassas dengeler var bunlari korumak ve kontrol altinda tutabilmek ayri bir uzmanlik gerekiyor.Araban var mi derdin hep olacak misali.

freebird' Alıntı:
Yetkili servisler disinda kar marjina gore yag konusunda musteri yonlendirilebilir ama yetkili servislerin markanin yaptirimini gormemezlikten gelerek kar getiren yagi kullanmalari bana pek olasi gelmiyor,aksi taktirde yaptirimlar servisi kapatmaya kadar gidebilir,cunku motordaki olasi bir problemde bakilan ilk seylerden biri motor yagi yani markanin tavsiyesi olan yag grubu olup olmadigidir diye dusunmekteyim ,bu arada Mobil de kendini kanitlamis iyi bir marka ama markalarin secim kriterlerinin ne oldugunu kestirmek guc ,1.9ddis ler Renault motoru oldugu halde Elf yerine Castrol u tavsiye ediyor bu da ayri bir konu..
Belki biraz yanlış ifade ettim.
Yetkili servisler kendi kafasına göre yağ markası belirlemiyor olabilir, bunu marka distribütörünün kararına göre yapıyor olabilirler.
Fakat buna karar veren her kimse, kullandıkları yağın araca özel olmazsa olmaz bir spesifikasyonu olduğundan değil önceki mesajımda da belirttiğim gibi daha çok kar edebildiklerinden öneriyorlar.
Bazı yeni nesil dizel araçlarda dizel partikül filtresi olduğundan bazı özellikleri taşıyan yağ gerekiyor ama illa şu markanınki diye birşey yok, veya turbo özellikli araçlarda tam sentetik yağ turbo yağlaması açısından önem taşıyor ama bu da markaya bağlı değil.
Benim verdiğim örnekteki yetkili servise 4 yıl önce gittiğimde benim araç olan 1.6 JLX e Castrol 5w-40 kullandıkları halde, 2 yıl öncesi gitttiğimde Mobil 10-40 kullandılar.
Yani bu süreçte bir şey değişmedi ancak birilerinin kar marjı yüksekliği değişti sadece.

Ben ne demek istediginizi anladim hak veriyorum kurnaz Tr mantalitesi zaten uygulamasa dahi en azindan akildan gecirilir affetmez bu tur durumlar karsisinda.Bende de bir onceki servis-bakimda 10W40 kullanilmisti ama su an 5W30 kullanildi ve bu yag eskisinden cok daha pahali.Konu buradan cikmisti ,servis de yorumda Suzuki artik bu motorlarda bunu oneriyor dedi.Yani bir takim aksakliklara bagli iyilestirme ve yenilik sonucunda da yapilan degisiklikler kullanici sikayetleri ve durum degerlendirmeleriyle ilintili olarak yapiliyor, bu secim de bu yuzden yapilmis anlayacagimiz .Yani bahsettiginiz surecte degisen bu olabilir diye dusunuyorum.

freebird' Alıntı:
Ben ne demek istediginizi anladim hak veriyorum kurnaz Tr mantalitesi zaten uygulamasa dahi en azindan akildan gecirilir affetmez bu tur durumlar karsisinda.Bende de bir onceki servis-bakimda 10W40 kullanilmisti ama su an 5W30 kullanildi ve bu yag eskisinden cok daha pahali.Konu buradan cikmisti ,servis de yorumda Suzuki artik bu motorlarda bunu oneriyor dedi.Yani bir takim aksakliklara bagli iyilestirme ve yenilik sonucunda da yapilan degisiklikler kullanici sikayetleri ve durum degerlendirmeleriyle ilintili olarak yapiliyor, bu secim de bu yuzden yapilmis anlayacagimiz .Yani bahsettiginiz surecte degisen bu olabilir diye dusunuyorum.
Bildiğim kadarıyla aracınız turbo-dizel.
Bu araca 10w-40 değil tam sentetik 5w-40 veya w-30 konulması gerekliliği bence yeni bir şey değil.
Turbo yağlaması-ömrü için tam sentetik kullanılması gerekliliği yıllardır bilinen bir gerçek.
Hatta bence işin daha ayrıntısına inip hangi seri 5w-30 kullanıldığına da dikkat etmeniz lazım.
Çünkü her 5w-30 tam sentetik mi değil mi, belli değil.
Mesela Mobil 1 serisi yağların hem kutusunda hem de internetteki teknik bültenlerinde tam(fully) sentetik ibaresi olduğu halde, Mobil süper serisinin 5 ile başlayan yağlarında sadece sentetik yazıyor, tam(fully) ibaresi kullanılmaktan özellikle kaçınılmış.
Benzer bir durum Castrol de de var.
Edge serisi ile Magnatec serisinin her ikisinde de 5 ile başlayan yağlar var, fakat Mobil-1 ile Mobil Süğer serilerinde olduğu gibi bu markanın iki serisi arasında da fiyat farkı var.
Her ikisi de tam sentetikse birinin teknik bültenine tam sentetik yazısının özellikle koyulmamasının ve her iki markada da seriler arasındaki fiyat farkının açıklaması nedir?, bilemiyorum.
Eğer aracınıza Edge veya Mobil 1 değil de, Magnatec veya Mobil Süper konuluyorsa ve bu yağın araca daha uygun olduğu söyleniyorsa bence orada iyi niyet yoktur.
Hele ki aracınız tahmin ettiğim gibi 1.9 turbo dizelse ve bu araca 10w-40 koyan servis ya art niyetli ya da daha iyimserlikle cahildir.
10-40 la aracınız belki kısa vadede bir hasar görmez ama, garantinin bitmesinden çok geçmeden pahalı turbo arızaları gündeme gelebilir. Fakat burası Türkiye, arızanın 10w-40a bağlı olduğunun kesin ispatı yapılamayacağından hasar bizim cebimizden çıkar.

Evet aracim 1.9 DDİS bir onceki servis "Oto İsik-İzmir" hep 10/40 koyuyordu zaten Suzuki Tr yetkisini elinden aldi ve su anda ayni zamanda Kia ya da hizmet veren bir holding kurulusu yetkili hizmet veriyor.Araca Castrol Edge Proffessional 5W/30 kondu daha ince oldugunu kontrol cubugundan bile anlamak mumkun.
Gecen yil "nono bor x"katkisi koymam yerinde olmus demek.İste bunlar da boyle servis.Bizler yine az cok alakali ve ilgiliyiz,ya arac kaputunu dahi acmadan ve akunun dahi yerini bilmeden kullananlarin vah haline!
Tekrar aciklayici bilgiler icin tesekkurler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,045
Kayıtlı Üye Sayımız
166,792
Kaydolan Son Üyemiz
wdeepw

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.