Vitara İçin En Uygun Motor Yağı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan veteriner Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 60
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 57,202
Ynt: Vitara İçin En Uygun Motor Yağı

freebird' Alıntı:
1.9 DDIS kullanıcıları; motoru stp ettikten sonra ,özellikle rampa ve otoyol kullanımı sonrası (yani motor iyice ısındıktan sonra) hiç dikkatinizi çekti mi ? ön ızgaralardan motora doğru kulak kabartıp dinlediğinizde bir süreliğine -vınnn şeklinde düşük desibelli bir vınlama sesi geliyor sonra da kesiliyor,. Bu ses büyük olasılıkla bu soğutma pompasının sesi olsa gerek. Emin olmak için bir ara bunu servise ya da bir uzmana sormak gerekir.
EVET, ben 1 aydır GrandVitara kullanıyorum AMA her kontağı kapadıktan sonra, henüz araçtan inmeden, bu VINNNlama sesini duyuyorum. Turbo soğutma veya yağlama sesi olduğunu düşünüyordum. AMA ne kadar süre neyi çalıştırdığını bilmiyorum.

freebird' Alıntı:
...Grand Vitaralar için geçerli şöyle bir husus da var(mış);
2007 de yayınlanmış bir Avustralya driver guide kaynaklı sitedeki yazıda, 1.9 DDIS motorları için aynen;
"Turbo cooling is provided by an electrical turbo cooling pump, which ensures circulation of engine coolant even after the engine has stopped"denmekte.
EĞER 1.9 DDiS'lerimizde gerçekten böyle bir "electro cooling pump" varsa, çok yararlı bir özellik, motorun sağlığı ve uzun ömürlü olması açısından.

Diesel Particulate Filtere (DPF) gelirsek; ingilizce kullanım kalvuzundan endindiğim izlenim; "her dizel Grand Vitara'da olmadığı, aracın satıldığı ülkeye göre takıldığı" şeklinde. Eğer gösterge panelinde DPF ikaz ışığı yanarsa; 30dk kadar 4. viteste 80km/saat hızında kullanılırsa, kendiliğinden temizleniyorMUŞ.

Etiketler

Sn Oguz1134 ve BRAVEHEART,

Konuyla ilgili yorum ve yanıtlarıma yeni açtığım " 1.9 DDIS Motorlarda Turbo Soğutma Pompası" konu başlığında devam edeceğim....

selam daha önce motor yaları ile ilgili açmış olduğum linki veriyorum marım faydası olur

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=27871.0

EVEEEET; bu sabah CASTROL Motor Yağları il distribitörüne giderek motor yağı ve yağ filtremi değiştirttim.
En son Ocak ayındaki 30.000. periyodik bakımında değiştirilmiş ve CASTROL Magnatec Diesel 10W-40 konulmuş. Yetkili servisde değiştirilmiş olmasına rağmen bu yağ C3 standardını taşımıyordu. Bu nedenle ben, kullanım klavuzunda "mutlaka C3 standardını taşıyan yağ kullanınız" gibi ifade edildiğinden, CASTROL Edge Turbo Diesel 5W-40 motor yağı kullandım. Ayrıca 10.000km'nin dolmasını beklemedim. Bundan önce hep 10, 20 ve 30 bininci km periydik bakımlarından değiştirilmişti. Bu değişim yaklaışk 8 bininci km'de yapılmış oldu. ACABA çok mu erken oldu? 10 bininci km de bana fazla uzun gibi geldi.

Grand Vitara'nın 1.9 DDiS motoru, yağ filtresi ile birlikte değiştirildiğinde 5,1litre motor yağı gerektiriyor. Ben 4+1+1 litrelik ambalajlarda olanlardan sipariş vermiştim. Toplam 6 litre yağ + yağ filtresi değişimi 155TL tuttu AMA elimde bir sonraki değişimde eklenmek üzere en az 0,5 litre CASTROL Edge Turbo Diesel 5W-40 kalmış oldu. YANİ bir sonraki değişimde 4+1 litre almam yeterli olacak.
CASTROL Motor Yağları il distribitörü, Edge Turbo Diesel 5W-40'ın normalde 20.000km'de bir değiştirildiğini AMA titiz bir kullanıcının 15.000km'de değiştirmesinin daha sağlıklı olacağını söyledi. Siz ne dersiniz?

Ben bu yağ işini vakti zamanında çok kafama takmıştım. Sonra motordan çok ortalama hava sıcaklığı ile ilgili olduğunu anlayınca ilgilenmeyi bıraktım. Türkiyede genelde yarı sentetik 10W-40 kullanılıyor. Araç yeterince yeni ise tam sentetik 5W-40 ya da 0W-40 ta olur, özellikle soğuk havalarda faydalı olur. Yüksek devirli turbolu benzinli araçlar için özel yağlar da var 10W-50 ya da 10W-60 gibi. Bu tarz yağları normal motorlarda kullanmamak lazım yağ basıncını fazla yükseltebilir, servis danışmanınıza sorup emin olmadan kullanmayın. 20W-50 kalınlıkta yağı ise çok eski motorlara tavsiye ediyorlar ama bence en iyisi uzak durun ondan, tamamen petrol bazlı olduğu için ömrü pek uzun değil, yağ çamuru yapabilir. Bu arada yağ ne kadar kaliteli olursa olsun yine de en fazla 10bin km kullanın daha fazla kullanmayın bence (ne şeytanı gör ne salavat getir demişler). Araç lpg'li ise en fazla 5bin km de bir değiştirin. Yağ filtresini de 10bin km de bir değiştirmek iyi olur. 10-15 liralık filtre için aracınızı riske atmayın değiştirin.

selam arkadaşlar bende otomatık vitara 1999model var motorunu sıfır yaptırdım 3700km de 1,500 yağ eksilti servısı aradım ustunu tamamla km dolunca 20x50 yağ koy bende dedim ki 15x40 bu zaten kalın olmaz mı yok bişey olmaz dediler biraz anormal geldi bana sonra yenı motor yağ yakması da düşüğndürücü yapılırken grdüm görmesem neyse sizce 20x50 yağ koymak garlı mı zararlı mıu olurr?? :-\

20x50 yağ koymak garlı mı zararlı mıu olurr?? :-\

bu yag eski tip motorlar içindir vitaraya zarar verir ;)

kullanacagınız en kötü yag 10/40 olmalı ;)

Rektefiye görmüş motora yağ eksilttiği için 20W-50 yağ konulmasının tavsiye edilmesi her ne kadar hoş olmasa da (en azından ben olsam nasıl yaptınız o rektefiyeyi diye sorarım, sonunda çözüm bulamasam da sırf memnuniyetsizliğimi belirtmek için, beni o kadar kolay başlarından savamayacaklarını anlasınlar diye, hakkımı aramış olmak için vs.), çok ta süpriz değil, olabilir belki işin doğası normaldir, bilemiyorum. Ancak şu kadarını söyliyeyim, kullanacaksanız kullanabilirsiniz ama benzinle bile maksimum ömrü 5000 km'dir. Lpg ile yağın ömrü daha da kısa olur.

her yapılan rektefeye güvenmemek lazım dün arkadaşımın düz dizel doblosu motor yapıldıktan 10km sonra patladı diyebiliriz çünki radyatör su kabından yağ fışkırıyordu aracın kaldığı yere aracı 10 km önce teslim eden usta geldi ne olduğunu sorduğumda önemli bişey olmadığını söyledi aslında sorun çok önemliydi en azından ustanın yeni yapılan motora yeni yağ koymadığı apaçık ortadaydı çünki fışkıran yağ tamamen kap karaydı ve zift gibiydi insan kime güveneceğini bilemiyor.

insanlık kalmamiş ki hem de servis bu motoru yaban bir kere daha değişecem yağını aynı şeyı yaparsa getirip arabayı bırakacam oraya bana konuşurken 10 yıl garandi verdiler...

Vitara'ların yağı castrol magnetec dir başka yağ kullanmayın derim benim daha önceki ww polo aracımdada özellikle yazıyordu. Her yağ değişiminde yağ filtresi değiştirilir gerisi hikayedir ilave olarak senelik km dolmasa bile her sene yağ değiştirmeyi alişkanlık olarak görmelisiniz (Yağ değiştirmek 7otl motor yaptırmak 4000tl filancık.) gerisi artık
araç sahiplerine kalmış.

20W-50 seçebileceğiniz en kalitesiz yağdır ama eski motorlar kalın bir yağ olduğu için bu yağı eksiltmez. Her 3 ayda bir ustasına araba götürmeyi sevenlere uygundur sadece, bir de çeşitli sebeplerle kullanmaya mecbur olanlara.

Yağı çok kısa bir zaman içerisinde eksiltmeye başladıysa iki ihtimal vardır birincisi işçilk kötüdür, "anlamayan ama yaparız ne olacakki biz neler neler yaptık bu dükkanda" diyen bir usta sözkonusudur. İkincisi eksik teşhis veya "değişmese de olur" durumudur. Rektefiye durumlarında ikinci hale sık rastlanır, ya rektefiyeci hassas görmez ve ölçüm yapamaz, ya servisin gözünden kaçar ve çoğunluklada müşteri (araç sahibi) "ben zaten arabayı satacağım, onun için ucuz yollu yap, gideyim" talimatı ile işlem yapılır. Daha doğrusu adabıyla yapılmaz ve sonuçta motor yine elde patlar bugün patlamazsa yarın patlar ve verilen onca para heba olur gider.

Vitara 1.6 JLX aracıma yazları 10W-40, diğer mevsimler 5W-30 veya 5W-40 kullanıyorum.
Geçen hafta yağ değişim zamanı geldiğinde Wurth mağazasında Wurth 10W-40 yağ gördüm, ambalaj 5 lt olunca daha mantıklı geldi, biraz da Wurth markasını çok duyduğumdan yağı nasıldır merak ettim, yağı aldım.
Usta ile birlikte değiştirirken dikkatimizi çekti, yağın rengi daha önce kullandığım Castrol, Mobil 10W-40 lara benzemiyor, açık sarı, ayçiçek yağı gibi hatta bagajda eski yağım Castrol Edge 5W-30 vardı, onunla kıyasladık, renk ondan daha açık sarı, kıvam-akışkanlık da normal bildiğimiz 10W-40 a göre daha ince 5 W-30 ile aynı mı yoksa ondan da ince mi karar veremedim.
Araca koyalı 5 gün -600 km yol oldu, bu nedenle kesin bir yorum yapmayacağım, daha önce kullanan varsa onların yorumlarını öğrenmek istiyorum.
Fakat kişisel fikrim normal 10W-40 a göre renk ve görünüm açısından daha ince intibaı verdiğinden eksiltme olacaktır, şimdilik tavsiye etmem.

ben vaktinde burayı karıştıştırmışım.. ;) bida yagdır turbodur yazmam.. ;D ;D

würth 'le ilgili bir bilği vereyim..

kendine ait üretim yapan bir fabrikası yoktur o sadece markadır malı yapar etiketi basar sınız o satar.. ;)

dandik malı satmaz diyede altını cizerim.. :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,045
Kayıtlı Üye Sayımız
166,792
Kaydolan Son Üyemiz
wdeepw

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.