Vitara Hararet Göstergesi Çalışmıyor.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Keyifli Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 32,540

Keyifli

Kamp I
Yer
ANKARA
Merhabalar. Bir senedir 2000 model 1,6 lpg'li vitara sahibiyim ve ilk iş foruma üye olarak konuları takip etmek oldu.Gerçekten çok güzel konular ve paylaşımlar var .Bu paylaşımlar için herkese binlerce teşekkür ederim.
Bilgisi olanlardan öğrenmek istediğim bir nokta vardır. Bir haftadır aracımın hararet göstergesi çalışmıyor ve soğutma suyuda normal seviyede .Henüz herhangibir tamirciye gitmedim. Aklıma ilk gelen hararet müşürü oldu ama yeri ve çalışıp çalışmadığı konusunda bir fikrim yok. Bu konuda bilgisi olan dostların yardımına ihtiyacım vardır.
Saygılarımla...

Ynt: Vitara Hararet Göstergesi Çalışmıyor.

Isı sensörü termostatın altında.
Arıza hakkında bir fikrim yok, ancak forumu okuduğunuza göre farkındasınızdır, bu araçları hararet göstergesi pek ortayı geçmez, bu nedenle özellikle aracınız da LPG li olduğuna göre 2. bir hararet saati edinmeniz iyi olur, ben JLX ime dijital bir hararet saati bağlamıştım, aracın orjinal müşüründen veri alıyor, hem böylece sorun müşürde mi anlaşılmış olur.
Fakat eğer sorun sensörde olsa idi, aynı sensör ECUya da veri gönderdiğinden aracın çalışma düzeninde bozulmalar olurdu. Mesela ECU ya ısı verisi soğuk giderse aracın rolantisi yükselir.

Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Bende ikinci bir gösterge taktırmayı veya klimanın soğutucu fanı için ekstra bir anahtar yaptırmayı düşünüyordum ki bu sorunla karşılaştım. Yalnız forumlarda araçlarımızın hararet göstergelerinin birden yükseldiği bilgileri var; böyle bir durumda sağlıklı bir ısı değeri ölçümü almak için ikinci göstergenin iletimini de aynı ilk göstergedeki gibi aynı müşürden almak sağlıklı olur mu?
Ayrıca dediğiniz gibi ise ısı müşürü sağlam olabilir, peki asıl sebep ne olabilir.
Saygılarımla...

Maalesef göstergenin çalışmama sebebi hakkında fikrim yok.
Piyasada satılan analog göstergelerin yannda bir müşr oluuyor, ancak bir yerlerden suyla teması gerektiğinden bu da ekstradan kesme delme, uydurma gerektiriyor. Araya konulan T bağlantı düzgün yapılmazsa su kaçırma dolayısıyla hararetten kaçarken hararet riski demek olur, düzgün yapılırsa sorun olmaz, müşürün bağlanacağı yeri de iyi seçmek lazım, çink suyu mümkün olduğunca sıcak yerinden ölçmesi lazım.
Aracın göstergesinn aniden iş işten geçtikten sonra yükseldiğini ben de oudum, ancak bu urum sensörden değil göstergeden kaynaklaıyor, çinkü ben 2 yıldır kullanıyorum ve dijital göstergem kıpır kıpır inip çıkıyor, yol koşulları ve hızdaki en ufak değişime göre 1 derece de olsa inip çıkıyor. Dijitalde su bağlantı sorunu yok sadece orjinal müşürden elektrik kablosu çekiliyor.

İlginiz ve bilginiz için teşekkür ederim.Söylediklerinizi dikkate alacağım.Şu an için ilk olarak müşürün sağlamlığını kontrol edeceğim,daha sonra söz ettiğiniz dijital ısı göstergesini araştıracağım.Bu göstergeyi nereden kaç paraya temin edebileceğim konusunda fikriniz var mı?
Saygılarımla...

Ben forumda da üyeliği bulunan acar-tech nickli Mehmet Bey'den aldım.
Cihazın iki çeşidi var,
benim araçta olan aynı zamanda yakıt tüketimini de gösteren yol bilgisayarlı model,
bir de sadece hararet ve devir gösteren daha basit bir modeli de var.
Cihazları arkadaş kendisi retiyor.
Gayet hassas ölçüm yapan güzel cihazlar, tavsiye ederim.

Sonunda sorunu bulup hallettim:D
Öncelikle müşürün yerini tespit edip( motora önden bakınca triger kayış muhafazasının sol kısmındaki termostata ön taraftan vidalı tek kablo giren parça) kablosunu çıkardım.Kontak anahtarını açıp kabloyu motora deydirdiğimde hararet göstergesi ibresi hareket ederek en üst seviyeye çıktı.Bu durum gösterge ve kabloların sağlam müşürün arızalı olduğunu göstermekteydi.Daha sonra müşürü söküp parçacıdan yenisini 10 TL 'ye alıp taktığımda gösterge yeniden sıcaklık değerini göstererek normale döndü.
Fikir vermesi açısından tüm üyelere saygılarımla... ;D ;D ;D

Sorunu çözmenize sevindim, sonucu paylaşıp fikir verdiğiniz için teşekkürler.
Yeni aldığınız sensör Vitara için mi, yoksa başka bir markanın uyumlu bir parçası mıdır?

Japon yedek parçaları satıyordu aldığım yer.Eskisini gösterip vitara için dediğimde verdi parçayı, açıkcası başka araçlara da oluyor mu diye sormadım...

veteriner' Alıntı:
Isı sensörü termostatın altında.
Arıza hakkında bir fikrim yok, ancak forumu okuduğunuza göre farkındasınızdır, bu araçları hararet göstergesi pek ortayı geçmez, bu nedenle özellikle aracınız da LPG li olduğuna göre 2. bir hararet saati edinmeniz iyi olur, ben JLX ime dijital bir hararet saati bağlamıştım, aracın orjinal müşüründen veri alıyor, hem böylece sorun müşürde mi anlaşılmış olur.
Fakat eğer sorun sensörde olsa idi, aynı sensör ECUya da veri gönderdiğinden aracın çalışma düzeninde bozulmalar olurdu. Mesela ECU ya ısı verisi soğuk giderse aracın rolantisi yükselir.

Merhaba arkadaşlar,
Abdullah bey vitara konusunda uzman bir arkadaşımız,daha önce karşılaştığımız arızalarda bilgisine başvurduk.Sağolsun cevapsız bırakmadı.Burada dikkatimi çeken bir konu oldu,takip eden diğer arkadaşlara yanlış fikir vermesin diye yazıyorum.Vitarada sanırım hararet için üç tane müşir var.Birincisi ecu ile haberleşen iki kablolu,ikincisi klima fanını belirli bir ısıdan sonra çalıştırarak motor soğutma sistemine destek veren tek kablolu termostadın yan tarafında,üçüncüsü ise sadece hararet göstergesi için termostadın ön tarafında olan diye biliyorum.Benim denemelerimde bu sonuç çıktı.Yanlışım varsa bilen biri benim mesajımı düzeltsin.

ilaveten Abdullah beyin bahsettiği acartech harici hararet göstergesinden bende aldım.Bu cihaz ecuya giden kablodan okuyor,orjinal göstergeninde sağlamasını yapmış oluyor,artıları, set edilen ısıda sesli ikaz veriyor ki bu sayede hararet göstergesi izlemiyorsunuz,birde değeri digital olarak yazdığından iniş ve çıkışları görebiliyorsunuz.Bu size hararet konusunda uzmanlık kazandırıyor.

İlgi ve bilginiz için teşekkür ederim.Dediğiniz gibi termostat üzerinde bir kaç tane müşür gözüme çarptı.Açıkcası hangisi ne iş yapar bilmiyordum sayenizde öğrenmiş oldum.
Saygılarımla...

merhabalar aynı srunu bende yaşadım hararet müşürüne bağlı bir nokta var orası çok hassas benimde hararet göstergem bir anda bozuldu ama motorda ararken hararetin ısı aldığı yerden lehimden koptuğunu gördüm çok basit bir yerde aslında aynı yerden sizin aracınızında kopmuş olabileceğini düşünüyorum açıp iyice bi kontrol edin bence...

İlginiz ve bilginiz için teşekkür ederim. Sorunu müşürü değiştirerek hallettim.
Saygılar... ;D

bu arada anklarada ki suzuki kullanıcıları iöçin tavsiye edebileceğim bir suzuki ustası var ivedik organize sanainde usta kangurudan ayrılmış kendi işini kurmuş her türlü suzuki araçların tamirini ve sorununu çok güzel bir şekilde çözüyo tavsiye ederim ...

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,911
Kayıtlı Üye Sayımız
166,710
Kaydolan Son Üyemiz
HANLİFE

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR