Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Avusturya'da yapılan kayakla atlama turnuvasından bir fotoğraf... AP foto-muhabir Daniel Maurer, sporcuyu fotoğraflarken kamerasının örtücüsünü bir süre açık tutmuş. Böylece kanatlı bir insan figürü oluştup bu spordaki uçma eylemine şekil vermiş. (AP / Daniel Maurer)
Orta Amerika ülkelerinden Panama'da Kuna Yerlileri diye bilinen bir topluluk yaşamakta. Bu insanların yaşam alanları yani ormanlar, 16'ıncı Yüzyılda İspanyol işgalcilerden beri yağmalanmakta. Araştırmalar, 19'uncu yüzyılda yüzde 91'i ormanlarla kaplı Panama'da orman talanı sonucunda 1960'da bu oranın yüzde 58'e düştüğünü saptamakta. Kuna Yerlileri'nin topraklarında altın ve bakır madenleri keşfedildikten sonra hayat bu insanlar için daha da zor hale gelmekte. Kuna Yerlilerinin liderleri katledildiği kayıtlarda yer almakta. Ve şimdi de yaşadıkları köyler yanmakta. Fotoğraf yanan üçüncü köydeki durumu yansıtmakta. Ya da 'o' anda Kuna Yerlileri yanan köylerine değil de modern dünyaya bakmakta ve anlamaya çalışmakta.
Haiti'de başkent Port Au-Prince'te gıda satışı yapılan bir alışveriş merkezinde çıkan yangından sonra yöredeki işportacılar işe yarar bir şeyler topluyor. Yaralanan olmadı. Yangının çıkış nedeni de açıklanmadı. Görgü tanıkları alışveriş merkezinin Aralık 2006'da yapılan seçimlerde birbirine düşman olan taraflardan birinin militanları tarafından ateşe verildiğini söyledi. AP foto'dan Ariana Cubilos bu açıdan çektiğinde 'o' anda sanki güneş de bu olayın arkasında bir şeylerin olduğu konusunda uyarmaktaydı.
Sosyal boyutları düşünülmeyen ekonomik zorlamalar veya çıkar çatışmaları ve sonuçları... Bu akşam bu başlıklar altında bir seri oluştu... Hindistan'da Batı Bengal'deki Nandigram'da iktidarı elinde bulunduran komünist parti, serbest ekonomik bölgeler kurmak istiyor. Bu proje uygulanırsa topraklarından olacak köylüler de direniyor. Son çatışmada 5 köylü öldü. İçlerinden biri 17 yaşındaydı. 'O' anda annesi Hasnebanu Bibi bir yakını tarafından teskin ediliyordu.
Guatemala'da bir toplu mezar daha bulundu. İç savaş sırasında 1981 yılında öldürülen 66 kişinin kemikleri defnedilmek üzere götürülüyor. Guatemala'daki iç savaşta 200 bin kişi ölmüştü. 1970'li ve 80'li yıllarda hükümetler, özellikle Maya Köylülerini hedef almıştı. O dönemlerde bir Guatemala devlet başkanı ''ülke bir mezarlığa dönüşse de asayiş için bunu yapmaktan çekinmeyiz'' demişti. Bu diktatörün halefi, ''gerilla balıktır. Halksa deniz... Balığı yakalayamıyorsak denizi kuruturuz.'' demekten çekinmemişti. Eski başkanı Bill Clinton 1999 yılında iç savaş sırasında guatemala hükümetlerini destekleyen amerika birleşik devletleri'nin yanlış yaptığını açıklamıştı. 'O' anda fotoğrafa sanki geçmişin bu karanlık ayrıntıları da sinmişti.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Ohio Eyaleti'ndeki Cincinnati kentinde bir parkta bir ördek güneşli bir günün tadını çıkarıyor. Foto-muhabir Al Behrman'sa uygun açıdan orada tabiatın gizli kutlamasını açığa çıkarıyor.
Hindistan'ın kuzeydoğu'sundaki Assam eyaleti'nde ayrılıkçı bir hareket var. Birleşik özgürlük cephesi adlı bu örgüt, petrol, çay ve ormancılık açısından zengin bu eyaleti Hindistan'dan ayırmak için terör eylemleri yapıyor. Ana hedefleri de bu zengin eyalete komşu bihar eyaleti'nden çalışmak için giden göçmen işçiler. Son olarak 69 göçmen işçiyi katlettiler. Assam'ın başkenti Gauhati'deki öğrenciler de terörü kınamak için bir sessiz bir protesto gösterisi düzenlediler. Elbette slogan duyulmadı ama 'o' anda olduğu gibi slogan görüldü. AP foto-muhabir Anupam Nath bunu göstermek için epey bakımlı ve güzel bir slogan seçmişti. (AP / Anupam Nath)
Bir başka protesto gösterisi. Yakından komşumuz Yunanistan'dan... Üniversite öğrencileri hükümetin ülkede özel üniversitelerin önünü açma girişimine karşı çıkıyor. Atina'daki son gösteride çatışma oldu. Fotoğraf çatışmadan sonra çekilmişti ama polisteki gerginlik sona ermemişti. Ne de olsa eylemci gençlik bir şekilde 'o' anda oradaydı. (AP / Thanassis Stavrakis)
Çocuk ailesiyle bir Asya ülkesi olan Myanmar'dan Tayland'a göçetmiş. Sınırın Tayland tarafındaki göçmen kayıt merkezinde bekliyor. Myanmar 44 yıldır askeri cuntayla yönetilen bir ülke... Ülkede yönetimi elinde bulunduran son cunta bütün uluslararası baskılara rağmen demokrasiye geçiş için adım atmıyor. Baskı rejimi yüzünden de insanlar Tayland'a kaçıyor. Çocuk Tayland'a geçmiş ama yüzündeki, üzerindeki gölgelere ve gözlerine bakılırsa cuntadan henüz kurtulamamış. (AP / David Longstreath)
Bir salgın hastalığa ya da bir tehlikeli duruma karşı tedbir almış bir görevli gibi ama değil. Bir protestocu. Amerikalıların 11 Eylül'den sonra kendine göre terör şüphelileri için Guantanamo üssünde oluşturduğu toplama kampının kuruluşunun 5'inci yılı dolayısıyla Amerika Birleşik Devletleri'nin Londra büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi düzenledi. Gösteri, Guantanamo tutuklularına giydirilen elbiselerle yapıldı. O yüzden ilk bakışta tehlikeli bir durum izlenimi yarattı. Yoksa 'o' an, insanlık için tehlikeli bir durumun sözkonusu olduğunu da söylüyor muydu? (AP / Matt Dunham)
Hava koşullarıyla ilgili bir fotoğraf daha... Bu defa memleketimizden... Anadolu Ajansı'ndan Erhan Sevenler'in fotoğrafı. 10 Ocak gününün sisinde İstanbul'da Galata Köprüsü'nde bir amatör balıkçı.... Haşmetli Süleymaniye Camii bile o kadar yakın olmasına rağmen görünmüyor. Geride sise gömülmüş, elverişsiz hava koşulunun yarattığı sıkıntıyla boğuşan bir kent beride ise o günün o saatlerin nadir insanlarından biri... (AA / Erhan Sevenler)
Foto-muhabir Anish Swarup 'o' anı yakından çekebilirdi. O zaman karanlığın derininde ama duyguları ışıkla yarenlik eden adamın ne yaptığı anlaşılabilirdi. Afganistan burası. Britanya Ordusu'nun Kajaki Üssü'nde kraliyet piyadesi'ne mensup bir asker, ailesinin christmas için gönderdiği ama ancak 11 Ocak günü eline geçen hediye paketini açıyor. Hasılı 'o' an bu uzaklıktan ve açıdan çekilince açıklama istiyor. Ama biri ne olduğunu söyleyince 'o' an anlatmaya başlıyor. Askerin yalnızlığını, ailesinden armağan almasının yarattığı hüzünle karışık sevinç duygusunu ve bakanların ürettiği diğer düşünceleri.
İngiltere'de şiddetli yağışlar bazı bölgelerde sellere yolaçtı. Bu elverişsiz hava koşulları başkent Londra'dan da geçti. AP foto-muhabir Cathal Mcnaughton yağıştan sonra iyi bir gözün görmesini bekleyen estetik sürprizlerden birini kayda aldı. Parlamentonun oralardaki ünlü saat kulesi şiddetli yağışın ardından oluşan su birikintisine yansıyordu. Biri de su birikintisinin üzerinden atlarken, pek çok gözlerden ırak bu 'o' an oluşuyordu.
Amerika Birleşik Devletleri'nde Atlanta kenti'nde yerel sanatçı Michael Colley yeni bir inşaatın duvarını boyuyor. Başarılı bir çalışma. Resim kendisiyle o kadar uğraşılmasına rağmen ne kadar da dalgın görünüyor.
Kanada... Ülkenin batı sahilinde şiddetli kar yağışı ve soğuk hava dalgasının ardından bir kız çocuğu babasının yaptığı kardan adama bakıyor. Kardan adam çalışmasının pek başarılı olduğu söylenemez ama çocukla boyu aynı olunca 'o' an bize. Buraya karşılıklı bir iletişimin duyulmayan sesini yolluyor. Şemsiye yüzünü kapadığı için göremiyoruz. Kimbilir belki de çocuk kardan adamla konuşuyor.