Uyku Tulumu Derecelendirme Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan the north face Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 52
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,612
Yer
İstanbul
Arkadaşlar merhaba,

Öncelikle merhaba arkadaşlar uyku tulumu konusunda araştırma yapıyorum ve üniversiteye başlayacağımdan ileride kulüpte dağ aktivitelerinde kullanabileceğim bir tulum istiyorum ekipman bütçesi olarak ayırdığım en büyük payı uyku tulumuna ayırdım çünkü önemli olarak görüyorum.

Sorum ise şu mesela ben marmot wave IV'yi almayı düşünüyorum ekstrem sıcaklık derecesi -30 denmiş eğer ben bunu alır yaz kampında da bir bahar kampında da kullanırsam terletir mi?
Benim bildiğim uyku tulumları ısıyı muhafaza eder ısıtmaz o nedenle -30'da olsa +30'da olsa rahatça kullanabilmeliyim doğru mu düşünüyorum yoksa -30'luk tulumu bahar kampında kullanırsam terden ölür müyüm ?

Bir de alpin -18'le kıyaslar mısınız şu marmot wave ıv'yi ?

Şimdiden teşekkürler...

Etiketler

Ynt: Uyku Tulumu Derecelendirme Hakkında

evet bunun cevabını ben de merak ediyorum ?

Uyku tulumları hususunda uzman değilim ama bence cevap basit. Vücudumuz belli bir ısı üretir. Tulum, battaniye ,yorgan vb içindeki havayı dışarıdaki soğuktan belli oranda korur. Atıyorum -30'luk bir tulumda vücut ısı üretir tulum dışarıdan az miktarda soğu alır tulum içi 22 de sabit kalır. Mesela 0 derece bir tulumda vücut yine ısı üretir ama bu tulum soğuğu daha az engeller dolayısıyla tulum içi yine 22 olur. Gelelim yaza; -30 derecelik tulum dışarısı 26 derece dolayısıyla tulum içine dışarıdan hiç soğuk girmeyecek ve vücut zaten belli bir ısı ürettiği için tulum içi 25-26 belki daha fazla derece olacaktır diye düşünüyorum. Dolayısıyla terletir diye düşünüyorum..

halilu' Alıntı:
Uyku tulumları hususunda uzman değilim ama bence cevap basit. Vücudumuz belli bir ısı üretir. Tulum, battaniye ,yorgan vb içindeki havayı dışarıdaki soğuktan belli oranda korur. Atıyorum -30'luk bir tulumda vücut ısı üretir tulum dışarıdan az miktarda soğu alır tulum içi 22 de sabit kalır. Mesela 0 derece bir tulumda vücut yine ısı üretir ama bu tulum soğuğu daha az engeller dolayısıyla tulum içi yine 22 olur. Gelelim yaza; -30 derecelik tulum dışarısı 26 derece dolayısıyla tulum içine dışarıdan hiç soğuk girmeyecek ve vücut zaten belli bir ısı ürettiği için tulum içi 25-26 belki daha fazla derece olacaktır diye düşünüyorum. Dolayısıyla terletir diye düşünüyorum..

Tamam cevabınız için teşekkürler bu demek oluyorki ben bu kışlık tulumlardan birini alıp her mevsim kullanabilirim demek oluyor cevabınız için teşekkürkler...
Ben bu kışlıkl tulumlarda ısıtma özelliği olduğunu sanıyordum ısıtma gibi bir vasfı yoksa bu tulumların her mevsim kullanılabilir.

Kışın tulumun içinde üşümek istemiyorsanız fazla giyinmemeniz ve tuluma vücut sıcaklığınızı temas ettirmeniz gerekir. Tulumların içindeki özel malzeme aynı termos gibi içerideki sıcaklığı muhafaza etmeye yarar. Yaza gelince dağda kamp yapıyorsanız sıcakta zaten tulumsuz yatmanız daha iyi.

Veyahutta kış tulumunuzu yazın kullanacaksanız üzerini açıpta sadece altınıza serersiniz buda yeterli olacaktır.

merhaba bu sorunun cevabı kısaca şu böyle bir uyku tulumunu yazın yada baharda kullanırsanız hem kendiniz sıcaktan bunalırsınız hemde yazık etmiş olursunuz baharda yada yazın bim metro gibi yerlerden 20 30 tl ye alacağınız uyku tulumları fazlasıyla yeterli.

;D

Teşekkürler arkadaşlar.
Cevaplarınız beni çok güldürdü.

Arkadaşlara link atayım da onlarda gülümsesin.

adaş bende gülüyorum..
bende cevap vermek istiyorum..
şöyle düşünebilirsiniz uyku tulumlarında neden farklı ısı dereceleri var.
ve farklı ısı derecelerinin farklı kullanım alanları var.
-30 luk bir tulumu sıcakta kullanızsanız kurdaşen olursunuz fikrimce :D
(evde yazın yorgan kullanmak gibi bir şey)
hadi hep beraber gülelim ;D ;D ;D

diablo2barbar' Alıntı:
. Tulumların içindeki özel malzeme aynı termos gibi içerideki sıcaklığı muhafaza etmeye yarar.

İlk kez duydum bunu pardon okudum.
Tulumların termos özelliği yoktur kanımca.
Üretim esnasında kullanılan materyallerin (elyaf - özel elyaf - kaz tüyü vb.) cinsine ve miktarına göre yalıtım sağlamaktır.
Termos gibi olsaydı sadece kendi sıcaklığınız ile ısınmanız ve dışarda ki soğuğu hiç hissetmemeniz anlamına gelirdi bu durum.
Ama zaman içinde tulumun özelliğine(!) göre tulum dışında ki havanın soğukluğu da tuluma siyaret etmektedir.!

Arkadaşımızın bahsettiği Marmot wave IV tulumu kullanmaktayım. Çok az yer kapladığı halde daha önceki kışlık tulumumdan daha kaliteli yalıtım ve konfor sağlamtadır.

Bu tulumu yaz kamplarında kullanmayı kesinlikle düşünmem.

Vedat'ın yazdığı gibi tulumu açarak altımıza serebiliriz ama hayli yüksek bir meblağa aldığım bu tulumu şilte olarak kullanmak saçmalığın daniskasıdır.

Adaşımın dediği gibi her duruma uygun ayrı bir tulum üretilmesinin yegane sebebi farklı ortamlarda kullanıcıların konforlarından ödün vermemektir amaç.

Nasıl yazın yorgan kullanmadığımız gib aynı yorganı altımıza şilte olarak sermiyorsak -30'luk bir tulumu yaz kamplarına götürmek abesle iştigaldir.

Yine de her koyun kendi bacağından asılır.
;D

İyi Günler.

abartısız 10 seneye yakındır kamp yaparım, hiç bir zaman şöyle işlerle uğraşmadım.
hava sıcaklığına göre donanımla tuluma yatarım(gerekirse atkı bere ile :smiley:) ), baktım soğuk oldu bir kazak daha giyerim, baktım sıcak oldu bir kazak daha çıkartırım :smiley:
hiç bir zaman da yüksek fiyatlı tulum vb almadım.

ayrıca tulumlarda -30 vb gibi sayılar sıradışı durumları belirtir, yani -30 luk bir tulumla -30 derecede sere serpe yatabileceksiniz manasına gelmez,
-30 da sizi hayatta tutabilir, donmamanızı sağlayabilir.

Çadırda 3 mevsim, 4 mevsim ...vs olur.. Ama tulumda olmaz diye düşünüyorum.... Ekstrem koşullara uygun bir çadırı yaz sıcağında da kullanabiliriz ama, kaz tüyü bir tulumu yaz sıcağında ancak sauna amaçlı kullanabiliriz herhalde......:smiley:
Laf aramızda 4 ayrı tulum kullanıyorum..... Yaz kampları için Kipa'dan tanesini 4.90'a (yanlış görmüyorsunuz 4 TL 90 Krş) aldığım iki adet tulumu fermuarla birleştirerek iri bir tulum haline getiriyorum, gayet ferah ve konforlu..... -10 lık bir elyaf tulum ara soğuklar için görevde... -30 luk kaz tüyü tulumu Gezenbilir'in de bu kış orada olduğu Aladağ göletinde test ettim...Kollu fanila ile gayet başarılı buldum..... Bir de araçsız faaliyetler için gayet hafif -900 gr civarı- kaz tüyü bir tulumum daha var ki yedekte duruyor.... Tulum konusunu biraz abarttım sanırım...:smiley:

Kadir bey kızmayın ama suyu çıkmış suyu.
;D

Yine de en güzel çözüm fazla tulum olması. Her farklı faaliyette birini kullanırsanız tulumlarınızın yıpranmasının önüne geçmiş olursunuz.

Kadir bey giibi benimde 4 adet tulumum var.

1 Adet Yazlık ince bir yalıtımı var. Savage marka iş görüyor hala. ( Ağırlık 1500 gr gibi birşey)

2 Adet Toros - 18 derece kışlık. Ağırlık 2350 gr. (2001 Eylülünde alındı)

1 Adet Marmot Wave IV - (-27 derece sanırım) Ağırlık 1750 gr diye hatırlıyorum. 2009 Haziran alındı.

Torosları sıra ile kullandığım için yalıtım özelliği hala süper durumda. Ağır olsa da sağladığı konfor çok güzel.

Benim de 4 tulumum var. Hemen hemen Murat'ın saydığı ayarlarda. Konfor derecesi -18 olan bir tulum hava sıcaklığı +10 derece ise kullanılamaz. Terlemek bir yana sıcaktan uyuyamazsınız. Tam tersine 0 derece konfor seviyeli bir tulumla -14 derecede soğuktan uyuyamazsınız. Hasta olursunuz.

Nasıl yazlık ve kışlık kıyafetlerimiz ve ayakkabılarımız varsa tulumlarımız da ayrı olacak.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,819
Kayıtlı Üye Sayımız
166,615
Kaydolan Son Üyemiz
ALISH

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR