Cok zaman gecmis konunun uzerinden, ama almak isteyenlere rehber olsun diye yaziyorum. Haftasonlari yaz/kis genelde daglarda kaliyorum. Dolayisiyla telefonuma cogu zaman ulasilamiyor. Kisa bir arastirma yapip, Thuraya, iridium, globalstar ve inmarsat'in Turkiye'deki bayi/temsilcilerinden bazilariyla gorustum ve teklif aldim. Anladigim kadariyla hic biri cihaz uretmiyor, birilerine urettiriyor. Cihazlar oldukca az sayida satiliyor. O yuzden uzun vadede samsung, apple, lg vb cep telefonlarindaki gibi parca bulmak ya da teknik destek almak cok olasi gorunmuyor. Aralik-2017 itibariyla durum sudur : iridium'un telefonlari saglam gorunuyor. Amazon kullanici yorumlari iyi. hem cihazlari, hem de tarifeleri yuksek fiyatli. Inmarsat'in cihazlari da saglam, kullanici yorumlari ayni sekilde gayet iyi. Sanirim denizcilerin en cok tercih ettigi marka oldugu icin kapsami alani en genis olan inmarsat. Kullanan denizci arkadaslardan fikir aldim. Sorun yasayan yok.Tarifeleri thuraya ile beraber en hesapli olan operator. Thuraya'nin cihaz fiyatlari hesapli. Tarifeler de oyle. Amerika kitasi kapsama alaninda olmadigi icin cok fazla kullanici yorumu yok. Var olan 2-3 olumsuz yorumda yazilanlar cok mantikli degil. Turkiye'de kullanan iki kisiyle gorustum. Ikisi de memnunlar. Globalstar aralarinda en belirsiz olani. Tarifeleri de cok hesapli degil. Herhangi iki operatoru kullanmis olup karsilastirabilecek kimseyi bulamadim.
Cihazlarin menuleri eski telefonlar gibi sade. Bataryalarinin dayanma sureleri oldukca kisa. Thuraya, iridium ve inmarsat'in wifi/bluetooth uzerinden baglandiginizda telefonunuzu uydu telefonuna ceviren birer cihazi mevcut. Thuraya'ninki sadece ses hizmetini saglarken, diger ikisininki veri transferini de mumkun kiliyor. Uygulamayi indirip akilli telefonunuzu modeme baglar gibi bagliyorsunuz. Iki ayri cihaz kullanimi kimi durumda avantaj, kimi durumda ise dezavantaj olabilir.
On odemeli ve faturali olmak uzere iki abonelik secenegi var. Faturali hat istiyorsaniz ayda en az 30 dolari gozden cikarmalisiniz. On odemeli tarifelerde kontorler, operatorden operatore degismekle beraber bir yil kadar gecerli. Gorusmenin dakika fiyati 1 dolardan basliyor. Sadece acil durumlarda kulanmayi planladigim icin on odemeli hat aklima yatti.
Ben hotspot yerine uydu telefonu satin aldim. inmarsatta karar kildim ve bir gundur kullaniyorum. Simdilik uydu bulamadigi, gorusme yapamadigim bir yer olmadi. Arabanin on camina yerlestirip uyduyu gormesini saglayabildim. Boylece arac kiti kullanmadan bluetooth uzerinden eller serbest gorusme yapabiliyorum.
Gorustugum firmalardan benimle en cok ilgilenen clicknet'ten mustafa ozdemir bey ve mobilkom'dan mehmet darmar bey oldu. Her ikisi de bikmadan sorularimi cevapladilar. Ben hizmeti mobilkom'dan almayi tercih ettim. Istanbul'dan Sim kartinin bana ulasmasi ve hattimin aktive edilmesi islemleri sadece 2 gun icinde halloldu.
Kullandikca yaziyi guncelleyecegim.