Ynt: Tüfek Seçimi Konusunda Yardım
Arkadaşım;
Ben alıcam tüfekte ilk olarak firmayı incelerim.Çünkü, yarın bir gün arıza durumunda firma malının arkasında mı değil mi?
Bunu incelemeni tercihini de bu yönde yapmanı isterim.
Tüfek işine gelince;
Süperpoze ve yanlı çifteler de gaz basıncı diye bir problem olmadığı için av amaçlı kullnacaksan birinden birini tercih edebilirsin.Ama hangi tüfek yüzüne güzel oturuyorsa, yani dirsekten tetik parmaganın ikinci bogumuna kadar hangi tüfeğin dipçiği tam oturuyorsa ona göre tercih yap.
Otomatik av tüfekleri, pistonlu ve döner kafa tabir ettiğimiz modeller olmak üzere ikiye ayrılır.Ben tercihimi pistonludan yana kullandım.Ve gayet memnunum.Sadece atış sonrası piston deliklerini güzel temizlemen de her zaman bir atıcı olarak fayda vardır.Yalnız otomatikler gaz basıncını diğer çift kırmalara istinaden %15'e yaklaşık bir kayıpla saçmaları hedefe sürer.Bir de avda takozla kullanman gerekmektedir.2+1 olarak.Seri olarak çalışırlar.
Pompalı av tüfekleri, gaz basıncı kaybı yoktur.Bunlarda takoza tabidir.Otomatik av tüfekleri gibi seri değil mekanizmayı çekip bırakarak çalışır.
Bir tek kırmalar vardır.İçten horuzlu ve dıştan horuzlu olmak üzere ikiye ayrılırlar.Adı üstünde tek mermi hakkı vardır.BUnlarda mermiyi gaz basıncı kaybı olmadan hedefe sürerler.
Birde tüfeklerde şok tabir ettğimiz aparatlar vardır ve bunlar 5 den 1 e kadar iner.5 den aşağıya doğru daralark gideler.Şok daraldıkça saçmayı hedefe sürmesi artar.
Bir de tüfekler 70 mm fişek yatağı ve 76 mm fişek yatağı vardır. 76 mm mağnum dolular atabilirsiniz.Namlu boyuna gelince o sizin av veya zevk amaçla atış yapmak istediğinize göre değişir.
Kasa tipine gelince aliminyum ve çelik kaslar diye ikiye ayrılır.
47 cm den 81cm'e kadar kadar değişir.Uzatma aparatları hariç.
Şimdi bu bilgiler ve imkanlar doğrultusunda yeni bir tüfek alıncaksa, ilk önce firma,tüfeğin kişiye uyması, tüfeğin kalitesi ve ne amaçla kullanılacağı...