Av Bayisiyim diyerek konuya girmek istiyorum. Bir yandan da gezmyi ve kamp yapmayı seven birisi olarak ta kamp yaparken karşılaşılabilecek sorunlar hakkında az-çok bilgi sahibiyim.
Bir av bayisi ve silaharla çok uzun zamandır haşır-neşir olan birisi olarak öncelikle İRİTUZ meselesi konusunda aman! diyorum... Yarım hoca dinden imandan eder. Tavsiyede bulunan arkadaş her ne kadar iyi niyetle ve kendi tecrubeleri ile yazmışsada oldukça büyük güvenlik sorunu oluşturabilecek "kendi tüfek mermisini hazırlama" olayına değinmiş...
Öncelikle 10 metreden daha kısa mesafeye, av tüfeği ile sıkıştırılmış pamuk bile atsanız, öldürme ihtimali oldukça yüksek!!
sebebi, fişek içerisinde oluşan 1000-1100 bar basınçla ileriye doğru itilen pamuk, bu basınçla pamuk olmaktan çıkıp taş gibi sertleşecektir. Ayrıca fişek doldurmak; tüfeği arızalamaktan başlayıp sizi öldürebilecek kadar farklı durumlarda felaketlere neden olabilir. Fişek doldurmak için öncelikle işi çok çok iyi bilmek gerekir. Unutulmamalıdır ki 1.5gram lık av fişeği barutu 1.000 bar dan daha yüksek basınç üretmektedir, yani 1 santimetre kare alana 1.000kg ağırlık yüklemeye eşdeğer bir basınçtır.
Lafı uzatmadan ne tavsiye ediyorum?
Namlu boyu 47cm den daha kısa 51cm den daha uzun OLMAYAN (47cmden kısa namlu kanunen yasaktır, 51cm den uzun ise hareket kabiliyetinizi kısıtlar), SLUG NAMLU denilen namluya sahip bir POMPALI TÜFEK.
Peki neden? Bu tüfek ile "HIRSIZ FİŞEĞİ" de dediğimiz, "Non-Lethal" yani "ölümcül yara açmayan", barutu oldukça azaltılmış, çekirdeği esneyebilen kauçuktan imal, etkili mesafesi 10-25 metre aralığında, vurulan şahsın/hayvanın (ormanda bir domuza da ateş etmek zorunda kalabilirsiniz) vucuduna girmeyen bir fişektir.
Böylelikle, eğer iş "silah çekip, ateş edecek" duruma kadar gelmiş ise, ateş ettiğinizde vurulan şahıs av tüfeği ile vurulduğundan vede fişeğin etkisi ile devrilecek, ölüm korkusu ve canının yanması sebebi ile de pasifize olacaktır. yaklaşık 5 ile 20dk arasında vurulan bölgedeki sinirler etkisizleşir, yani mesela bacağından vurduğunuzda o bacağı bu süre zarfında %90 oranında kullanamaz, ayağa kalkamaz, bacağını kontrol etmesi mümkün olmaz...
Böylelikle ateş etmiş olmanıza rağmen karşınızdakine önemli bir hasar vermemiş, hem vicdani hemde kanuni açıdan riskinizi sıfıra yakın duruma getirmiş olursunuz, (10 metrede daha kısa mesafede saldırganın alacağı hasar büyüyebilir) zaten amacımızda kendimize ve karşımızdakine önemli bir hasar vermeden karşımızdakini pasifize etmek/kontrol altına almaktır...
Yalnız bir konuda uyarıda bulunmak istiyorum; karşınızdakinde de silah olma ihtimalinden dolayı ilk fişek plastik mermi ancak sonrakiler gerçek olmasında fayda vardır.
Birde pompalı tüfeği tavsiye etmemin sebebi; pompalı tüfek hatalı üretim fişeklerden kaynaklı otomatik tüfeklerde oluşabilen takılma / yeniden kuramama olayı yoktur. Yani sorunlu bir fişeğ e denk geldiniz ve fişek patlamıyor, bu durumda hemen bir sonraki fişeği kolaylıkla şarj edebilirsiniz. Ayrıca Hırsız fişeği dediğimiz fişeğin de barutu normal fişeğe göre daha az olduğundan otomatik tüfeklerde yine sonraki fişeği alamama durumu oluşacaktır.
Av tüfeği almak için:
* 4 adet vesikalık footgraf
* Aile hekiminden alınacak bir sağlık belgesi (kendilerinde matbu form olarak mevcut)
* Vergi dairesine yatıracağınız 25 TL tutarında "av tüfeği harcı" nın makbuzu
* Yine vergi dairesinden alacağınız "Vetgi Borcu Yoktur" kağıdı ile,
Bulunduğunuz ilçe kaymakamlığına başvurup evraklarınızı teslim edeceksiniz 3 gün ile 2 hafta içerisinde size "YİVSİZ AV TÜFEĞİ SATINALMA BELGESİ" verilecek. Bu belge ile tüfeğinizi satın alabilirsiniz,.
Tüfeği, faturase ile birlikte 1 ay içerisinde belgeyi size veren makama götürüp ruhsatınıza işletip ruhsatınızı teslim alacaksınız. Tüfeği alırken size verilen fatura 1 ay boyunca ruhsat yerine geçecektir.
Tüfeğinizi namlu boş ve 2 adet fişek alacak şekilde "takoz" dediğimiz bir plastik parça içe kısıtlamalıısnız, bu parça yokken kontrole denk gelirseniz tüfeğinize el koyulabilir.