Trenle Türkiye Turu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan medford Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 390
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 99,660
Ynt: Trenle Türkiye Turu

Sevgili Medford
Öncelikle hayallerini yaşadığın ve bizlerle burada paylaştığın için teşekkür ederim. Ani Harabe'lerini gezerken yağmur yağması belki seni zorlamış olabilir ama fotoğraflara ayrı bir lezzet katmış. Ben de Kars'ı görmeyi çok arzuluyorum. Kasım ayında bayram tatilini de fırsat bilip gidebilmeyi umuyorum. Hem mevsim olarak Kars adına yakışan günler başlamış olur. Tabii ki trensiz asla..

Etiketler

erzurumdan sonra agrı doğubayazıta geçtim ishak paşa sarayınını görmeye saray doğubayazıt merkeze yaklaşık 7 km uzaklıkta kartal yuvasını andıran 116 odalı bu sarayın içinde türbe, cami, zindan, muhafız odaları, divan ve harem salonları bulunan bir bey kalesidir.

DSC05103.JPG

DSC05108.JPG

DSC05109.JPG

DSC05116.JPG

DSC05120.JPG

PatrolCat' Alıntı:
Muhteşem:smiley:
Özellikle Ani Harabeleri gerçekten dediğiniz gibi görülmeye değer bir yermiş sevgili medford..
Paylaşımlarınız adına gerçekten çok teşekkürler..
ben teşekkür ederim patrolcat inşallah bende daha geniş bir zamanda uzun uzun gezmek istiyorum aniyi inşallah sizin de bir gün yolunuz düşer

redbull34' Alıntı:
Sevgili Medford
Öncelikle hayallerini yaşadığın ve bizlerle burada paylaştığın için teşekkür ederim. Ani Harabe'lerini gezerken yağmur yağması belki seni zorlamış olabilir ama fotoğraflara ayrı bir lezzet katmış. Ben de Kars'ı görmeyi çok arzuluyorum. Kasım ayında bayram tatilini de fırsat bilip gidebilmeyi umuyorum. Hem mevsim olarak Kars adına yakışan günler başlamış olur. Tabii ki trensiz asla..
o kadar şehir gezdim ama karsın özgün bir yapısı var diğer şehirlerimize bakarak. sonuçta kars gelişmiş bir yer değil ama diğer şehirlerden ayıran tarihi bir dokusu var karsın onun için gidilip görülmesi gereken bir yer. Kasım oralar soğuk olur dikkat et :smiley:

Akdamar adası gitmek için vanın gevaş ilçesine 5 km uzaklıktaki iskeleden kalkan teknelerli kullanıyorsunuz adada ermenilerden kalma bir kilise bulunur adada bir de cafe bulunuyor hediyelik eşyalar ve adaya ve vana ait rehber kitaplarda bulabilirsiniz

DSC05217.JPG

DSC05332.JPG

DSC05220.JPG

DSC05257.JPG

DSC05236.JPG

Adanın adının nereden geldiğine dair yaygın halk hikâyesine göre, zamanında bu adada yaşayan Ermeni baş keşişin güzelliği dillere destan Tamar adında bir kızı vardır. Adanın çevresindeki köylerde çobanlık yapan bir genç bu kıza âşık olur. Bu genç Tamar'la buluşmak için her gece adaya yüzer. Tamar ise ona gece karanlığında yerini belli etmek için onu bir fenerle bekler. Bundan haberdar olan kızın babası, fırtınalı bir gecede elinde fenerle adanın kıyısına iner ve sürekli yer değiştirerek gencin boşuna yüzüp, gücünü yitirmesine neden olur. Yüzmekten gücünü yitirip, yorulan genç çoban boğulur ve boğulmadan önce son nefesiyle "Ah Tamar!" diye haykırır. Bunu duyan kız da hemen ardından kendini gölün sularına bırakir O gunden sonra ada Ah Tamar! ismi ile anlatılır. Bu hikâye Ermeni sair Hovhannes Tumanyan anlatimiyla efsanelesmistir.
Bu efsanenin tarihi gerçeklerle alakasının zayıf olduğu şüphesizdir. 9. yüzyıldan itibaren kaydedilmiş olan Ağtamar adının Arapça ĞMR kökünden "kabartı, tümsek" anlamına gelen bir türev olması daha kuvvetli bir olasılık olarak değerlendirilebilir.
Adın Türkçeleştirilmiş biçimi olarak Akdamar kullanılmaktadır.

DSC05278.JPG

DSC05285.JPG

DSC05286.JPG

DSC05308.JPG

DSC05319.JPG

medford' Alıntı:
o kadar şehir gezdim ama karsın özgün bir yapısı var diğer şehirlerimize bakarak. sonuçta kars gelişmiş bir yer değil ama diğer şehirlerden ayıran tarihi bir dokusu var karsın onun için gidilip görülmesi gereken bir yer. Kasım oralar soğuk olur dikkat et :smiley:
Yaşamla ilgili tercihlerimizi yaparken kimi ön kabullerimiz öne çıkar. Nedense aklımıza Uludağ deyince kışın gidilmesi gereken bir yer , mantı denince Kayseri, Karadeniz denince kıyıları döven azgın dalgalar v.b. Benim zihnimde Kars denince Doğu Ekspresi ve onun eşliğinde bir kış panoraması belirir. Muhtemelen Orhan Pamuk'un da öyle olmuş ve "Kar" kitabını yazmış.

Arkadaşım gerçekten çok güzel kareler,paylaşımınız için çok teşekkürler,emeğine sağlık.

medford' Alıntı:
Adanın adının nereden geldiğine dair yaygın halk hikâyesine göre, zamanında bu adada yaşayan Ermeni baş keşişin güzelliği dillere destan Tamar adında bir kızı vardır. Adanın çevresindeki köylerde çobanlık yapan bir genç bu kıza âşık olur. Bu genç Tamar'la buluşmak için her gece adaya yüzer. Tamar ise ona gece karanlığında yerini belli etmek için onu bir fenerle bekler. Bundan haberdar olan kızın babası, fırtınalı bir gecede elinde fenerle adanın kıyısına iner ve sürekli yer değiştirerek gencin boşuna yüzüp, gücünü yitirmesine neden olur. Yüzmekten gücünü yitirip, yorulan genç çoban boğulur ve boğulmadan önce son nefesiyle "Ah Tamar!" diye haykırır. Bunu duyan kız da hemen ardından kendini gölün sularına bırakir O gunden sonra ada Ah Tamar! ismi ile anlatılır. Bu hikâye Ermeni sair Hovhannes Tumanyan anlatimiyla efsanelesmistir.
Bu efsanenin tarihi gerçeklerle alakasının zayıf olduğu şüphesizdir. 9. yüzyıldan itibaren kaydedilmiş olan Ağtamar adının Arapça ĞMR kökünden "kabartı, tümsek" anlamına gelen bir türev olması daha kuvvetli bir olasılık olarak değerlendirilebilir.
Adın Türkçeleştirilmiş biçimi olarak Akdamar kullanılmaktadır.

Bu mitolojik hikayenin aynisini bir kac yerde kiz kulesi icinde yazmislardi. Hatta oglanin boguldugu yere kiz kulesini insa ettiklerini falan soyluyorlardi. Eminim daha bir cok ada icin bunu soylemislerdir. :smiley:

Urfanın balıklı gölüm dünyaca meşhur rivayetlerle destekleniyor.

Urfa’da anlatılan efsanelerin içinde en özel yere sahip olan, kuşkusuz ki Hz. İbrahim’in ateşe atılma öyküsü. Tektanrıcı üç din olan İslamiyet, Musevilik ve Hıristiyanlık tarafından tanınan ve bu dinlerin kutsal kitaplarında adı geçen Hz. İbrahim’in Urfa’da doğduğu rivayet edilir. Öykü bu doğumun olduğu bölgenin Kralı Nemrut ile Hz. İbrahim arasında geçer.

Söylenceye göre Kral Nemrut, yıldızlarda, bir adamın ona ve putperestliğine savaş açacağını haber veren bir işaret görür. Bu adam Hz. İbrahim’dir. Ancak sadece Nemrut’un putperestliğine başkaldırmamış, aynı zamanda kızı Zeliha’ya da gönlünü kaptırmıştır. Kral Nemrut bu durum karşısında Hz. İbrahim’in yakılması emrini verir. Bugün Balıklı Göl’ün bulunduğu yere, kentin her yerinden görülebilecek büyüklükte bir ateş yakılır.

Ateşin karşısına denk düşen tepeye yaptırılan iki büyük sütun arasındaki mancınıkla İbrahim ateşe fırlatılır. Ancak ateş göle, odunlar ise balıklara dönüşür. O gün bugündür buradaki göl kutsal sayılır. Tıpkı göl gibi içindeki balıklar da kutsaldır; her kim bu balıklardan yerse onun kör olacağına inanılır.

O günden sonra gölün adı Halil-ür Rahman olur. “Allahın Dostu” anlamına gelen bu isim Hz. İbrahim’in kutsallığını yansıtır. Bugün göl hem Halil-ür Rahman, hem de Balıklı Göl olarak anılıyor.

İbrahim için ağlayan Nemrut’un kızı Zeliha’nın gözyaşlarından ise Balıklı Göl’ün hemen yanında küçük bir göl daha oluşur, bu gölün adı ise “Zeliha’nın gözü” anlamına gelen “Ayn-Zeliha”dır.

Bugün her iki gölün karşısındaki tepenin üzerinde mancınık olarak kullanıldığına inanılan iki sütun hâlâ ayakta. İnanışa göre bu sütunların birinin altında “bitmeyen su”, diğerinin altında ise “bitmeyen altın” bulunuyor; biri yıkılırsa Urfa altına, diğeri yıkılırsa Urfa için altın kadar değerli olan suya gömülecek kent. Balıklı Göl’ün hemen yanı başında yer alan ve Eyyubiler Devleti’nin kurucusu Salahaddin Eyyubi’nin yeğeni Melik Eşref tarafından 1211 yılında yaptırılan Halil-ür Rahman Cami ise, gölün doğal güzelliğine mimari estetik katıyor.

DSC05478.JPG

DSC05489.JPG

DSC05494.JPG

DSC05483.JPG

DSC05502.JPG

Şehir yakınında Dambak Tepesindedir. M.Ö. 2000 yılında yapıltığı tahmin edilmektedir. Haçlı Seferleri sırasında önemli rol oynamıştır. Osmanlılar zamânında tâmir ettirilen kale, iç ve dış olmak üzere iki bölümden meydana gelmiştir. Dış kale dört kapılıdır. İç kale 25 burçlu ve tek kapılıdır. Kale üstünde bulunan iki taş sütunun İbrâhim aleyhisselâmın ateşe atılmasında Mancınık olarak kullanıldığı söylenir. Kalenin arkasındaki mahalleye Kırk Mağara ismi verilir. Her evin bir mağarası vardır. Şehrin etrâfını çevreleyen surların Harran Kapısı, Bey Kapısına âit Mahmudoğlu Kulesiyle bâzı duvar ve burç kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir.

DSC05462.JPG

DSC05463.JPG

DSC05517.JPG

DSC05525.JPG

DSC05530.JPG

ata036' Alıntı:
muhteşem kareler medford teşekkürler o gün iyi ıslandık ama yinede değdi değilmi :D
sağol kardeş kesinlikle değdi ıslanmak da güzel anımız oldu herşey için teşekkürler bu arada yeni dükkanın hayırlı olsun ankaradan birşeye ihtiyacın olursa bi telefonun yeter

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

SON KONULAR

Geri