Tırın İçini Karavan Gibi Yeniden Dizayn Etmek Mümkün Mü?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Rigor Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 394

Rigor

Yeni Üye
Yaklaşık üç yıldır kendi kamyonum ile şehir içi nakliye yapıyordum. Bir hayalim vardı. Tırı tam zamanlı yaşama olabildiğince uygun hale getirip hem gezip hem çalışmak. Şu an tırımı aldım mekanik yürüyen kısmını tamamen kusursuz hale getirdim. 2025 aralık ve 2026 ocak şubat aylarında üç ay arabamı yatırıp kafamdaki bu projeyi gerçekleştirmek istiyorum. Karavan konusunda hiç tecrübem olmadığı için üretici bir firmaya veya en azından kendine bir kaç kez karavan yapmış uzman kişilerden destek almak istiyorum. Bu aşamada bana tavsiye edeceğiniz bir firma var mı? En azından nasıl bir yol izlemem gerekiyor nelere dikkat etmem gerekiyor yazabilirmisiniz.

Etiketler
hayirli ugurlu olsun. Allah utandirmasin. is kismi icin simdilik soyleyecek bir sozum yok ancak , tir ve otobus kullanan ayni zamanda kampci ve karavanci biri olarak size sunu soyleyebilriim. sehirlerarasi tir kullanacaksaniz zaten tirda tam zamanli yasayacaksiniz. bircok hafta tatiliniz bile dorsenize veya tasidiginiz yuke bagli olarak yukleme - indirme noktanizda ya da yol ustu tesislerde gececek. uc harfli market depolarina gittiginizde belki iki uc gun beklemek zorunda kalacaksiniz. cekicinizi buna uygun sekilde donatmaniz sart.

gonul ister ki ulkemizde de birlesik devletlerde kullanilan volvo vnl , freightliner, kenworth, westernstar vb. kabinli cekiciler olsun. cesitli sitelerde bir cok video mevcut . arkasinda, genis oturma , depolama ve yatak alani ile yuksek tavani ile donanimi ile uzun yolda kullanici icin bircok kolaylik saglanmis. hatta uzakdogu uretimi cekicilerde ilave olarak wc-dus gormek bile mumkun

avrupa ve ulkemizde kullanilan cekicilerde de ozellikle son yillarda bir cok kullanici dostu yenilik oldu. kabinler daha genis daha yuksek , depolama alanlari daha kullanisli , ortada kabini bolen motor cikintisi artik yok veya daha kucuk mesela. ancak arkada daha fazla alani olan bir kabin icin yeterli mesafe maalesef yok. belki ileride tasimaciligi birakinca alkoven yaptirirsiniz. herseye ragmen zorluk yasayacaginizi dusunmuyorum. fazla bir ilave ekipman ya da tadilata ihtiyaciniz olmayacagini dusunuyorum. marka model yazarsaniz daha net konusuruz. ilave ekipman ya da tadilat gerekirse karavan imal edenlerden ziyade agir vasita icin bu isleri yapan yerlerden yardim almaniz daha dogru olur. zaten memlekette gercek karavan imalatcisi sayisi bir elin parmaklarini gecmiyor.

uzunyolda en onemli faktor surucu. hersey size , aliskanliklariniza bagli. her dorsede iyi kotu bir dolap var ama icerigi siz belirliyorsunuz . kimi biber domates doldurur menemen gider menemen gelir kimi evde hazirlattigi kuru baklavaya serbet yapar , ev baklavasi yer ,kimi elini surmez tesislerde yer icer. kimi kisin ortasinda su isitir en azindan sacini yikar kimi uyaninca yuzunu yikamaz.

alacaginiz 3 kw invertor size bircok kolaylik saglar. kabinde yer varsa mikrodalga firin cok isinize yarar. sadece yemek pisirip isitmakla kalmaz suyu bile firinda kaynatirsiniz ( ben suyu kaynatip termosa dolduruyorum sonra hareket ediyorum ). her turlu elektrikli aleti calistirirsiniz. arizaniz , gecikmeniz yoksa mobil internet ve bir tablet varsa cayiniz kahveniz varsa keyifle calisirsiniz.

webastonuz her daim calisir vaziyette olsun , deposunu da kaliteli yakitla doldurun. calistirdiginizda en az bir cam 1 - 2 cm acik kalsin.

sevdiginiz konservelerden bulundurun , her zaman dolap acip yemek yapma imkani bulamayabilirsiniz.

mikrodalga firin kullanmam derseniz kucuk duduklu tencere alin hem yemek cesidiniz artar hem cok zaman kazandirir

konu ilerlerse yine yazarim , selametle...

Son düzenleme:

... Tırı tam zamanlı yaşama olabildiğince uygun hale getirip hem gezip hem çalışmak...

Tır’da eviniz yanınızda olacağı için çalıṣırken size bir çok kolaylıklar sağlaycak.

Merak ettiğim gezmekten neyi kastettiğiniz?

Tırla kalınabilecek bir karavan park, kamping bulmak veya kampdıṣı konaklamak kolay olmayacak.

Baṣarılar.

huseyin bey,
turkiye de tasimacilikta bir sirkette sofor ya da arac sahibi ( aracini sirkete kiralayarak ) olarak sirketin belirledigi noktalara yuk tasinabilir veya piyasaya calisilir. yani arac sahibi olarak yuku kendiniz bulur o noktaya gider oradan baska bir yuk ararsiniz ya da yuk alabileceginiz baska bir yere gecersiniz.

burada ikinci durum soz konusu. arac sahibi rotasini kendi belirleyerek calisacak. yukunu indirdikten sonra hemen yola cikmayip bir sure konaklayacak.

ben bu sekilde anladim. ancak burada dusunulmesi gereken seyler var.
birincisi , tirlar sehiricine belli saatlerde girip cikabiliyor her yere ulasim mumkun olmayabilir, boyut sebebi ile her yere girip cikamaz dorseyi sokup sadece cekici ile belli yerlere gitse bile dorsenin emniyeti ne olacak ( kamyon ve tir garajlari ne kadar guvenli )
ayrica hem ticaret hem ziyaret yapmak icin ticarete ara vermek gerekecek , buna dayanmak icin maddi imkan gerekir ( oldugunu varsayiyorum )
yalniz yasayan biri icin ideal olabilir ancak aileyi de gozonune almak gerekebilir, es ve varsa cocuklar bu duruma ne der.

kiymetli baslik sahibi konuyu devam ettirirse uzun zaman sonra farkli birseyler konusmus oluruz. selamlar, saygilar...

Treyler uzunluğum 8.3m sanılanın aksine çoğu yere girip çıkabiliyorum. Biz ağır vasıta kullanıcıları çoğunlukla gece yarısında yola çıkar sabaha karşı ulaşımı tamamlamış oluruz. İş gereği yeri geliyor çok zorlu noktalara giriş yapıyoruz yani alıştım diyebilirim. İşin ekonomik boyutuna bakarsak sadece işime gelen yükleri aldığım için çoğu meslektaşıma nazaran daha az çalışıp aynı gelir seviyesine ulaşabiliyorum. Yine benzer şekilde işimi sürdüreceğim.

planinizi sonuna kadar destekliyorum, uygulayacaginiza da inaniyorum. karavan ile gezip cay kahve , incik boncuk satarak gecim saglamaktan masraflari cikarmaya calismaktan daha gercekci ve verimli . ben de size benzer bir sekilde calisiyorum. farkimiz artik arac sahibi olmamam. maddi imkanlar oldugu surece degerlendirmek cok onemli hale geldi. sonrasinda birseyler yapmanin zorlastigi bir donemdeyiz.

aracinizin boyutu ve iyi arac kullanmaniz nedeniyle bir cok yere girip cikmaniz cok buyuk avantaj ancak trafik kurallari ve ukome yasaklari hala size engel olabilir. aracimi suraya cekeyim konaklayayim demek zor olabilir. bilhassa tatil sezonunda zorlanabilirsiniz. ben bundan bahsettim. varsa bu araci guvenli bir yere birakip gezmek sonrasinda araca donup konaklamak elbette mumkun. dorseye yaptiracaginiz tutucu ile yaninizda motorsiklet , bisiklet ya da scooter tasiyabilirsiniz.

musait oldugunuzda cekicinizin marka ve modelini de yazarsaniz donanim icin oneri alabilirsiniz. selamlar....

Son düzenleme:

planinizi sonuna kadar destekliyorum, uygulayacaginiza da inaniyorum. karavan ile gezip cay kahve , incik boncuk satarak masraf cikarmaktan daha gercekci ve verimli . ben de size benzer bir sekilde calisiyorum. farkimiz artik arac sahibi olmamam. maddi imkanlar oldugu surece degerlendirmek cok onemli hale geldi. sonrasinda birseyler yapmanin zorlastigi bir donemdeyiz.

aracinizin boyutu ve iyi arac kullanmaniz nedeniyle bir cok yere girip cikmaniz cok buyuk avantaj ancak trafik kurallari ve ukome yasaklari hala size engel olabilir. aracimi suraya cekeyim konaklayayim demek zor olabilir. ben bundan bahsettim. araci guvenli bir yere birakip gezmek sonrasinda araca donup konaklamak elbette mumkun.
Elbette. Bunun için çekicinin arkasına 70kg civarında ağırlığı olan 50-125cc motosiklet sabitleyenler var. Belki kabin içine katlanır elektrikli bir scooterda koyulabilir. Duruma ve gidelecek mesafeye göre bu araçlar kullanılır. Yeterki yapmak istenilsin. Şu an benim aracımda bunlar bulunmamasına rağmen plaja yakın bir noktada yakıt istasyonu önüne park yapıp yürüyerek gidip geldiğim oluyor.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,847
Kayıtlı Üye Sayımız
166,630
Kaydolan Son Üyemiz
VolkanSabah

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR