Merhaba,
Forumdaki ilk mesajımı Tiny House konusunda yazıyor olmaktan çok mutluyum.
Öncelikle şunu belirteyim bu evlerin statüsü ruhsat vs. gibi konularda ABD'de de çok oturmuş değil. Yeni yeni yayılan bir yöntem. Karavandan farklı olarak bunların amacı hareket etmekten ziyade barınma talebini minimum alan ve maliyetle gerçekleştirip hem uzun yıllar sürecek kredi/mortgage borçlarından kurlutmak hem de doğaya daha az yük olmak mantığı ile yapılıyorlar.
Kavramlar henüz oturmamış olsa da, seyrek de olsa kıpırdayanında "portable home" diye bahsediyorlar.Benim anladığım tekerlekli bir şasi üzerine oturtarak, bu bir ev değildir, evin tabi olacağı uygulamalara tabi olmayacaktır demeyi sağlıyor sanıyorum.
Bir de kendi literatüründe "Tiny Home" olarak tanımladıkları yapılarında kesinlikle ve kesinlike şebekeden ayrı "off the grid" yaşam olanağı sunması da bir kriter. Su, elektrik, ısınma ve atık yönetimini iyi yaptıkça da bunu sergilemeyi seviyorlar. Youtube'daki binlerce videonun biraz bundan olduğunu düşünüyorum. Kendi meraklıları çerçevesinde biraz "gösteriş" yapma çabası herhalde
Ben de benzer bir şey inşa etmekle ilgili sürekli notlar alıp tasarım karalıyorum ama beni korkutan memlekette zırt pırt değişen kural ve uygulayıcılar. Tam bir kurala göre yapıp inşa ederim, kural değişir bizim tiny house gece kondu olarak görülür veya tam tersi bir şey olur diye korkuyorum

Yakın zamanda Gelibolu Yarımadasında, insanların kendi arazilerine koydukları konteynerdan çevirme barınak/depo gibi ünitelerin kaldırılması ile ilgil uygulamadan sonra ne kadar haklı olduğumu da bir kez daha anladım.
Neyse ilk mesaj ile çok kafa ağrıtmayayım.
Kolay gelsin herkese