Termoelektrik (Peltier) Sistem Soğutucu ve Isıtıcılar

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 39
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 46,550

atiladi

Zirve
Yer
İstanbul
Sn. FB'li aslanahmet
amonyaklı buzdolabından yola çıkalım, ve dolaba 10 cm'lik iki delik açalım birine fan takalım üfletelim, dolap LPG ile tam gaz çalışırken diğer delikden klima benzeri soğuk hava çıkabilirmi bi düşünün, hiç zannetmiyorum böyle dolapların kendini bile soğutmaya gücü yetmiyor, dikkat ederseniz amonyaklı dolapta içerideki alüminyum soğuyan kısım eh işte soğudumu biz dolap soğutuyor diye avunuyoruz..aynı mantıkla dolabın içindeki alüminyumu peltier ile soğuttuğunuzda alüminyum BUZ ile kaplanıyor..Yani peltier soğutma LPG'li amanyak sistemden 3-5 gömlek daha iyi soğutur, peltier soğutma gücü tek peltier ile 4 amp/saat enerji harcanırsa 55watt, çift peltier ile 8 amp/saat enerji ile 110 watt..Sonuç LPG amonyak sistem klima bence iş yapmaz...

Etiketler
Ynt: Termoelektrik (Peltier) Sistem Soğutucu ve Isıtıcılar

Bende 12V peltier buzdolabı var. Hem de kalitelidir diye Fransa'dan ithal bir ürün almıştım zamanında. Hiç memnun değilim. Peltier kullanan diğer arkadaşlar da çok memnun değil. Arabada klimanın önüne koyarsam anca içini soğutuyor. Gıdaları bir sepete koyup klimanın önüne koysam aynı dercede soğur zaten. Kendisi memnun olmasa bile Ferhat Bey'in yerli LPG li buzdolabı daha iyi soğutuyor. Hatta Topuk Yaylası'ndayken Ferhat Bey'in gıdalarının buz tuttuğunu gördüm. Aynı şekilde Levent Bey de karavanındaki 3 sistem buzdolabından çok memnun. Kompresörlü buzdolabına değişmem diyor. Bu araştırmalar sonucunda absorbe sistem peltier sisteme göre daha iyi gibi gözüküyor. Yerlisi için bişey diyemiyeceğim ama elektrolüx marka kullananlar çok memnunlar.

peltierli soğutucular deyince simbo vari çin mallarını karıştırmayın, ben yüksek verimli profesyonel peltierden bahsediyorum, simbolardaki peltier 12705 kodlu 55watt peltierdir, amatörcedir siede zarar vermez, ama 12712 kodlu olan 120 watt ciddi bir peltierdir size bile zarar verebilir..Peltiere ceryan verdiğinizde peltierin iki yüzeyi arasındaki ısı farkı 67 derecedir, birtarafı 67 derece sıcaklığa çıkarken diğer yüzey 0 derecedir, ısıyan yüzeyi soğutabilirseniz soğuyan yüzey, soğuttuğunuz derece kadar eksiye düşer.örnek ısınan yüzeyi 67 den 47 dereceye indirebilirseniz, soğuyan yüzey sıfırdan eksi 20 dereceye düşer, ilginç bir şeydir, yeterince bilgilenmeden satın alıp denemeyiniz, beklenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz...

Ticari araçların durumu tartışılırken konu buzdolabına gelmiş.
Hakan'ın yazdığını doğrulamak adına evet 3 sistem Elektrolüx
buzdolabım var ve memnunum.Kamplı buluşmalarımızda perfomansını
tüm dostlarla paylaşmak dileğiyle.
Levent

Haklısın, sanki kampda muhabbet ediyormuş gibi bir kaptırıyoruz, sonuç dediğin gibi oluyor...

Benim sinbo buzdolabım var. Genel olarak memnun olsam da asla çok iyi soğutmuyor. Çok sıcak günlerde buz takviyesi gerekiyor. Yiyecekleri bozmayacak serinletmeyi sağlıyor. (30 derece ortam sıcaklığında 15 derecelere kadar soğuyor) Ben daha önce ekstra bir bilgisayar fanı da taktım, çok olmasa da farklılık oldu. Ama termoelektrik modülü değiştirmeden daha iyisini ummak biraz zor. Bu söylediğiniz 12712 peltieri nerede bulurum? Fiyatı ne kadardır?

Hehe peltier modülü buldum, Bundan sonraki projelerimden birisi sinboyu biraz daha iyileştirmek olacak. Sonuçları yine paylaşırım. Bu arada 12v 5-6-8 amper seçenekleri var ve hepsinin ölçüsü 4x4 cm, Yani eskisinin yerine tam oturacak. Fiyatı da 25tl ama ben 10dolar seviyesine de bulabileceğimi düşünüyorum. Cumartesi İzmirden bakacağım. Test ve gözlemleri paylaşırım eğer olumlu sonuç alırsak size de yaparız Hakan bey. Ama 8 amper demek 60 amper aküyü 7 saatte bitirecek demek. Benim sinbo, 72 lik standart akümü yaklaşık 17-18 saatte bitiriyordu, bunu da hesaba katmak gerek. 8 amperdense öncelikle 6 amperi denemek iyi olabilir. Yada ikisinden de birer tane alayım ben, 6 lık olmazsa 8 liği takarım.
Selamlar,

Bilgisayar işlemci montajında kullanılan termal macun kullanmayı unutmayın, forumda genelde herkes ucuzcu olduğu için yazıyorum, uyduruk ucuz termal macun ısı aktarımını etkiler....

Ben bilgisayarla da zaman zaman uğraştığım için var elimde iyisinden.
Teşekkürler... Sonucu çok merak ediyorum. Bu konuda çalışmalar yaptıysanız sonucun nasıl olacağı konusunda deneyimlerinize dayanarak bir öngörünüz olmalı. 15 dereceye kadar soğutan dolabım kaça kadar düşebilir sizce 30 lu derece hava sıcaklıklarında?

Peltierin watt'ı arttıkca ısınan yüzeyin ısısını düşürmek zorlaşacak, ısınan yüzeyin ısısını düşüremezseniz, soğuyan yüzeyden verim artışı alamayacaksınız, elinize hiç bir şey geçmeyecek, boşuna uğraşmış ve masraf etmiş olacaksınız..Size peltieri soğutma konusunda benim 12v klima uygulamamdan bir örnek vereceğim, ama cihaz boyutunu büyütür..

Görüntü102.jpg

Çok güzel bir çalışma olmuş. Bu fan ısıyı iyi uzaklaştıracaktır. Yanlış anlamadıysam soğuk kısımda ısı transferi için su kullanmışsınız. Gerçekten çok temiz bir işçilik var. Umarım bu kadar uğraşa istediğiniz verime ulaşırsınız.
Ben zaten ekstradan bir fan takmıştım ve biraz daha hızlı soğutmaya beşladı birkaç derece de fark etti. Devre elemanını değiştirmeseniz bile ısıyı daha hızlı uzaklaştırırsanız daha verimli çalışıyor. Ben mevcut çift fan orjinal aliminyum soğutucuyla dener, eğer verim alamazsam (Aliminyum soğutucu aşırı ısınır) ama buna da mutlaka bir çözüm bulurum. her şeyin bir çaresi vardır. :smiley:
Paylaşım için teşekkürler tekrar.

CNC de işlenmiş blokda soğuyan su radratöre yollanıp fanla üflenerek klima etkisi alınıyor..

Atilla Abi, resimlerden gördüğüm kadarıyla hassas, güzel bir çalışma olmuş. Elinize sağlık. İnşallah amacınıza ulaşırsınız da piyasa 12 Voltla çalışan, herkesin alabileceği makul fiyatlı klimalar sürersiniz. Karavan dünyasındaki önemli bir boşluğu doldurmuş olursunuz. Hep yabancı marka göreceğimize bir de yerli marka görelim.

İstemiyerek de olsa konunun değişmesine sebep oldum. Acaba Moderötörümüz bu son mesajları SOĞUTMA bölümüne taşıyabilir mi?

Peltier modülü ve gerekenleri aldım. Birkaç gün içerisinde Buzdolabımda değişikliklere başlayacağım. Yaptıklarımı ve sonuçları buradan paylaşacağım.
Selamlar,

img503f.jpg

img504n.jpg

img505n.jpg

img506.jpg

img507.jpg

img508.jpg

img509.jpg

img510.jpg

img511y.jpg

img512.jpg

img513.jpg

img514.jpg

img515z.jpg

img516.jpg

img517.jpg

img518.jpg

img519.jpg

img520g.jpg

Arkadaşlar, fotoğraflarda ne yapıldığı belli, tek tek anlatamıyorum şu anda ama yapılan işlemler anlaşılıyor.

Sonuç: Saatlerce çalışıp 18-19 derecenin altına düşemeyen dolabım 15-20 dakikada 11 dereceyi gördü, Ancak daha fazla düşmeyince termostadın neden olduğunu anladım. Bu dolaplardaki temostat ayarlı değil sabit bir derecesi var ve peltier devrenin soğuk tarafındaki aliminyum bloğun içinde ulaşılması çok güç biryerde. (resimlerde gördüğünüz mavi kablolar oraya gidiyor. Orada peltierin soğuk kısmıyla dolabın iç yüzeyi arasında yaklaşık 3 cm kalınlığında aliminyum bir blog var. Bunu dolabın içinde kalan 4 vidayı söküp bloğu serbest bırakıp ondan sonra termostadı yerinden çıkarabiliyorsunuz) Herşeyi söküp onu çıkarmam gerekti. Çıkarınca sıcaklık 25 derece ortam ısısında 8 derecelere kadar düştü. Bu değer +5 derece olan normal buzdolabı sıcaklığına yakın bir değer. Dolabın içi buzlanmasa da öncekinden daha fazla su damlacığı olduğu görüldü. Bu ulaşılan değerler yazın hiç değilse geceleri adam akıllı soğutma yapabileceği anlamına geliyor.

Öte yandan, sadece peltier devrenin değişimiyle mucize bir sonuç elde edilemedi. Soğutma hızı çok önemli ölçüde artsa da dolabın elektrik tüketimi de arttı. Böyle bir artışı kabul edilebilir kılacak verim sağlandı mı? Bunu yaz aylarında göreceğiz. Belki dolaba 8 amperlik peltier yerine kendi devresi tamamen aynı korunup ikinci bir yuva açılarak 4 amperlik bir peltier daha konulsa ısıyı dışarı taşıyan yüzeyler de genişleyeceği için daha verimli olabilirdi. Ama hurda dolap olmadan bunu yapmak çok zor. Gereken aliminyum parçalar özel olarak çizilip yaptırılmalı, buna da şu an için gerek yok.

Uyarılar: Bu çalışma tamamen hobi amaçlı yapılmıştır. Burada yayınlanması kimseye tavsiye niteliğinde değildir. Elektrikli araçlar oyuncak değildir ve yapılacak dikkatsizlikler ciddi sakıncalar doğurabilir. Tekniğin geneline hakim kişiler tarafından yine kendi risklerini kendileri alarak uygulanabilir. (İngilizce çok kullanılır "Take your own risk!")

-Fan durursa buzdolabınız yanabilir. (normalde kendi fanı dursa da yanabilir, değişiklikle ne olur bilmem)
-Fan geçici olarak korumasız çalışmakta, bu konu halledilmelidir.
-Termostadı çıkarmak ve dolabı termostatsız çalıştırmanın beklenmedik etkileri olabilir. Bu konuya da daha sonra çözüm bulacağım. Bence mutlaka bir termostadı olmalı.
- Peltier devrenin sıcak yüzünde oluşan sıcaklığın şakaya gelir tarafı yok, elinize yapışabilir denerken dikkatli olun.

İki katı tüketim kamp alanı dışı kamp yapma durumunda aküyü çabuk bitirecek. (6-7 saat) Bunun yerine araç çalışırken 8 amperliğin, Çalışmazken 4 amperliğin çalışacağı bir tasarım yapacağım. Bunu da bu başlıktan paylaşacağım yaptığımda.
Selamlar,

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,758
Kayıtlı Üye Sayımız
166,575
Kaydolan Son Üyemiz
Murat_Anıl

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR