Telsiz Hakkında Yardım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dronder Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 67
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,157
Ynt: Telsiz Hakkında Yardım

ilgin için çok teşekkür ediyrum Mesut...
ancak takdir edersin ki, ciddi bir rakam 300 YTL...
olmadığından ya da alamayacak olmamızdan değil ancak,
aynı özellik ve aynı kapasitede bir cihazın 100 YTL fiyat mertebesi
bu cihazı makul olmak'taktan çıkartıyor ne yazık ki... bu bağlamda, daha
alınabilir bir cihaz, daha makul fiyatlar ile, anlamlı kılabilecektir ihtiyacımı.... :smiley:

Etiketler

Selam Arkadaslar,

Bu bölümü tesadüfen gördüm .Bende yurt disinda bir amatörüm.Cagri kodum DH7 ADJ,Türkiye cagri kodum TA3 PT'dur.Yani 3.Bölge.Fakat cepler cikaliberi telsize fazla takilamiyorum yalnizca avda iken burada daha yararli oluyor.Hepinize kolay gelsin.73'ler.

Mustafa erdem Yalcindag' Alıntı:
                        Selam Arkadaslar,

Bu bölümü tesadüfen gördüm .Bende yurt disinda bir amatörüm.Cagri kodum DH7 ADJ,Türkiye cagri kodum TA3 PT'dur.Yani 3.Bölge.Fakat cepler cikaliberi telsize fazla takilamiyorum yalnizca avda iken burada daha yararli oluyor.Hepinize kolay gelsin.73'ler.
bir amatörü daha kazanmak çok mutluluk verici... Bende Echolink sayesinde zamanında çok almanya qso'su yaptım :D
Çok eğlenceliydi, çok iyi birkaç dostta kazandım...
73

Evet arkadaşlar

amatör telsizcilik sınavı artık kıyı emniyeti g.m. telsiz dairesi başkanlığı tarafından yapılacakmış.Yeni çıkan kanunla eskiden frekans tahsisi ne ücret ödemeyen amatörler yeni yasa ile beraber Hf VHF UHF bandlarındaki frekanslar için yıllık 45 milyar eskitl ödeyecek gibi gözüküyo.

Ayrıca daha önce kayıtları telekomünikasyon kurumu tarafından tutulan mobil araç kaydı artık kara hava ve deniz aracları ayrım yapılmadan hepsi kıyı emniyetinde tutulacaktır.

Deniz olmayan yerlerdeki adaylar için hükümetin bölgenize deniz getirmesini beklemeniz gerekmektedir. : ;D ;D ;D

Arkadaşlar selam.

Aranıza yeni katıldım,hemen kısaca kendimi tanıtayım öncelikle elektrik bölümü kaynaklaı askeri okul mezunu güeydoğu gazisi emekli JçKomd.Astsubayı olup şu an Dalaman Havalimanı özel bir şirkette Bilgi İşlem de çalışmakatayım.Aynı zamanda burada yazma sebebimde A sınıfı Amatör Telsizci olmam ve nacizhane birazcık olsun sizlere yardımcı olmak.

Tabi arazi aracı ve meslek gereği dağ taş camp gezi tutkunu olamam da söz konusu.Neyse fazla uzattım herhalde telsiz seçimi konusuna gelmek isterim.

Arkadaşlar öncelikle ihtiyaç nedir nerde kullanılacak onu belirlemek gerek.

1-Geziler esnasında konvoy arası araçlarda kullanım için kısa mesafede PMR tabir ettiğimiz lisans gerektirmeyen cihazlar yeterli olacaktır.Çünkü herkes amatör lisansa sahip olmayabilir.İşin kanuni yönünüde unutmamak lazım.

Yine gezi ama offroad durumu yada dağlık alanda bilgilerim ve tecrübem gereği tavsiyem kesinlikle CB (Halk Bandı) telsiz olmalıdır.Neden araca bağlı batarya ve şarj sorunu yok,araç anteni olması mesafe ve engebeler için avantaj son olarakta 27 mhz kullanıldığı için engebeli ve dağlık arazide uzun mesafe konuşma mümkün hele birde FM modu olan CB ler daha uygun.Zira Ormancılarda dağlık arazide FM modulasyon ile 34 mhz kullanmaktadırlar.

2-Acil durumlar söz konusu olacak ise eğer öncelikle yine lisans ve istasyon ruhsatı söz konusu olmayan arkadaşlar için alternatif olabilir ama illegal durum aşılabilirse...

Amatör lisansı olan arkadaşlar araçlarında kısa dalga HF cihaz bulundurmalrı durumunda hava şartları (propagasyon9 müsait olduğu sürece Türkiye geneli ve yurdışı ile acil çağrı yapabilirler.

VHF yada UHF cihazlarda amatör roleler aracılığı ile acil yardım için faydalı dır.

biraz uzun oldu sanırım extra sorusu olan arkadaşlar ile ayrıca yazışabiliriz.

Selamlar. 73's

özcan bey bilgiler için teşekkur ederim. pmr Kullanıyoruz fakat bazı durumlarda ki konvoy halinde arazi gecişlerinde irtibat kesiliyor bir de göz teması alamadığınızda o zaman gönül rahatlığı gitmek sorun olmaya başlıyor. bende Cb Almaya karar verdim Midland düşünüyorum,

hocam araç montajlı CB en iyi çözüm.Herkeste kolayca edinebilir gurup yada konvoy için lisans vs. sorun olmaz ben amatör olmama ragmen amatör arkadaşlarla konvoyda bile CB tercih ediyorum.

Midland yerine çıkış gücü fabrikasyon olarak bira daha yüksek bir CB var. President Jackson internette bi araştırın derim.

Anten tesisatınıda profesyonel birine yaptırsanız daha verimli olur vede en önemlisi araç çatısında tavan ortası bir yer verimin en üst noktasıdır.Ama ama arazi şartlarında dikkatli olmak gerek

merhaba
Resmi görünen telsiz MİDLAND el ve araç telsizi olarak kullanılır
üstünde bulunan aparatlar
Mobil bağlantı aparatı
Anten ve besleme kablosu
ayrıca pil kutusu ve şarjlı pil kutusu olması gerekir
fakat bu cihazlar modifiye edilip ( 15 $ )
400 kanal AM / FM olabiliyor

ama bu cihazlar fazla pil tüketir 4 watt çıkış yapar 1/4 tercih avrdır ama sadece CB ler ile görüşür
yani 27 MHZ bandında olan eski Halk Bandı dedğimiz cihazlar ile görüşür

Yeni PMR veya GMRS cihazlara karşılık gelmez

GMRS telsizler türkiyede yasal değildir
PMR ler kullanılmaktadır
Profesyonel PMR ler
HYT , KIRISUN ,KENWOOD gibi cihazlardır
0.5 watt gerçek güç denir ama 2.3 watt çıkış yaparlar
Antenleri ve Mesafeleri diğer cihazlar göre çok iyidir

Ayrıca PUXING ( sitede var ) PMR kanala ayarlanır,hem kanal hem ton ayarlanır
fakat 1/4 watt çıkış yaparlar mantıken legal değildir ama arazide güç isteyen mesafede 75 km gibi kullanılır
Telsiz konusunda destek için 90 535 326 3006 nolu telefonu arayabilirsiniz
Telsiz ve Haberleşme Uzmanı Aziz
Saygılarımla

Sayın Telsiz ve Haberleşme Uzmanı Aziz bey;

GMRS telsizleri biraz açıklayabilirmisiniz?

Bİr de bahsettiğiniz çin malı telsizler normalde 0.5 watt da üzerindeki düğmeyle mi gücü arttırılıyor.

umutkaptan' Alıntı:
Sayın Telsiz ve Haberleşme Uzmanı Aziz bey;

GMRS telsizleri biraz açıklayabilirmisiniz?

Bİr de bahsettiğiniz çin malı telsizler normalde 0.5 watt da üzerindeki düğmeyle mi gücü arttırılıyor.

Benim kullandığım HYT TC 446 .05 watt olarak geçer ama
deneme yaptığımız cihazlar gibi
Örnek MOTOROLA T 5022 ile yapılan ölçümler var sitede
HYT ile ve PUXING ile yapılan tüm ölçümler ve denemeler var
bunları karşılaştırın daha sonra net soruyu sorunki cevabı ona göre vereyim
saygılarımla
Aziz A.

istanbuldacom' Alıntı:
Merhaba GMRS / FRS telsizler ve PMR ler için karşlıaştırmayı *** sitesinde bulabilirsiniz

Benim kullandığım HYT TC 446 .05 watt olarak geçer ama
deneme yaptığımız cihazlar gibi
Örnek MOTOROLA T 5022 ile yapılan ölçümler var sitede
HYT ile ve PUXING ile yapılan tüm ölçümler ve denemeler var
bunları karşılaştırın daha sonra net soruyu sorunki cevabı ona göre vereyim
saygılarımla
Aziz A.
birşeyi merak ediyorum neden karşılaştırmayı burada açıklamak yerine illa sitenize yönlendirmeye çalışıyorsunuz?

Beyler kusura bakmayın ama fikirlerimi beyan etmek istiyorum yanlış anlaşılmasın.

Öncelikle GMRS ve FRS telsizler henüz Türkiye de legal değil frekansları lisanssız kullanım için onaylanmada sadece PMR frekanslar ve dolayısı ile telsizler lisanssız kullanım için legaldir.

Ayrıca kullanılması düşünülen telsiz araçta konvoy halinde düşünülüyorsa PMR veya başka el telsizi araç anteni olmadan üzerindeki jop anten ile fazla verimli olmayacaktır.Açık arazide daha verimli çalışabilir ve 0,5waat yada 1,5 watt çıkış gücü farkı daha bariz farkedilebilir.PMR el telsizlerin,in antenini bir aparat ile araç dışına antene bağlayablirseniz verim aratacaktır tabi.

Bu arada arkadaşımız PMR role den bahsetmiş eğer kasıt repeater ise(aktarıcı) uyarmak isterim buda kanuni değildir arlkadaşlar bilginize.

Saygılarımla.

Midland Outfitter Series GXT950VP4 5 Watt 42 Channel 30-Mile Waterproof GMRS with NOAA All Hazard /Weather Alert and Direct Call, Mossy Oak Break Up Camo, Pair bu telsizin diğer PMR ler ile uyumunda sorun yaşanırmı ? Cb araçlarla iletişim kurarmı yoksa kısır diyeyim zaten çift bu aley iki kişi konuşur 3 olmazmı telşekkur ederim :smiley:

Bülent selam.

Bu cihazı inceledim sadece GMRS frekasları var ve hava tahmini kanallarını dinliyor PMR uyumu söz konusu değil çıkış gücü 5 watt demekte zaten bizde PMR da 5 watt a izin yok sadece 0,5 watt legaldir.

Bu cihaz bizde kullanılan PMR telsizler ile konuşamaz.

Selamlar

Merhaba

Sayın ta4co
Mesajı aldım ama burada bilmediğiniz bazı konular var galiba..

Bu Röle Bir devredir ve hiç bir kanunla sınırlanmış değildir
Ayrıca rölenin kanunsuz olduğunu söyler iken dayandığınız bir madde olmalı ama benim var çünkü röle bir devre CİHAZI dır
Frekans değiştirmez yani Shift veya Diffrent ' i yoktur sadece aldığını VOX ( PAPAGANI SIMPLEX REPEATER ) bitiminde tekrarlar

Size CB de katılıyorum ama bu ( PMR SIMPLEX REPEATER ) cihazın olduğu bir araç ile bir telsiz Konvoyun ortasında ( ARAÇ DAMINDA )gider ise ÖNCü ve ARTÇI mesafesi 2 ile çarpılır

Anten ve Güç konusuna gelince 0.5 Mw ile 1.5 watt eğer fark etmiyor ise biz zahmet Levent Rölesinin yanına benim PMR alıcımı koyayım
Ve üzerine 10 DB kazançlı bir Anten ile RX Yapayım
ve siz onu Kadıköy Bahariye Adliye Karşısındaki sokaktan ( KAYMAKAMLIK ) 0.5 Watt bir adet MOTOROLA T 5022 ile ateşleyiverin
bir zahmet..

Ama bu işi HYT TC 446 İle yapabiliyorum
Bilmem bu konuda anlaşılmayan bir şey varmı

Gelelim ikinci konuya PMR Antenlerini KABLO veya Başka bir şey ekleyerek dışarı çıkarmak uzun hesaplar gerektirir bu da masraf demektir
Ama bu başka bir şekilde Telsiz Araç Dışında Dışarıda giderek olabilir...!! GPS gibi
Tabii bu bir uzmanlık dalıdır o da Artı

Gelelim 3.Konuya CB ( Citizen Band ) Halk Bandı Telsizler .. EVET Bir Araç için Açık veya Kapalı (AĞAÇLIK ) arazide en iyisi CB dir
Hatta Bastırılmış Tek yan bantlı ( -|-|| ||+++|+ ) SSB Modu buradaki en iyi sistemdir

Burada 100% haklısınız ama sorun başka yazılarımda da söylediğm gibi
Bu cihazların sadece 27 MHZ CB olarak çalışan cihazlar ile ARAÇTAN ARACA veya ARAÇTAN SABİT ' e görüşmesidir

veya MİDLAND ve UNIDEN in bazı modelleri gibi Hem EL hem ARAÇ telsizi olabilir bunları bulmak Türkiye'de oldukça zor ama dışardan gelir ise aynı SENKRON DA cihaz getirip Sahibinden Com da satan birileri var ELTELSİZİ MİDLAND 76 serisi Aynı anda Araç veya PİL ile EL Telsizi olabiliyor

Saygılarımla
Aziz A.
www.istanbulda.com

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR