Telsiz Hakkında Yardım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dronder Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 67
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,161
Ynt: Telsiz Hakkında Yardım

Sayın istanbuldacom nick isimli arkadaşım.

Bu sitede 2. kez başıma geliyor bu gayet saygılı ve kibar vaziyette fikir beyan etmek bilgi paylaşmak için yardımcı olamak için konuya yorum yapıyoruz anında agresif cevaplar yazılıyor sakin ve seviyeli yazışmayı bilmiyorsanız bende hiç bir konu hakkında birşey yazmayacağım artık.

Bildiginizi okuyun efendim.PMR da simplex repeater ın ben ne olduğunu çok çok iyi biliyorum kullandım ve kullanmaktayım.Siz role için devre almaya gidicem deyince insanca sizin yararınıza uyarmak istedim ama haşa siz bu işi benden iyi bilmektesiniz devam edin özür dilerim uyardığım için.

CB halk bandı frekans ta araç konvoyunda 5 km ,10km vs.mesafe değişir bu mesafelerde SSB kullanılmaz SSB iyonesfer i kullanarak yansımak suretiyle(kırılmak) uzak mesafelerde kullanılır Muğla ile İsatsnbul 5-9 görüşür iken dibimde bulunan bodrum un sesini bile duyamam bazen SSB çok uzak mesafeler için kullanılır.Araç konvoyunda CB 27 MHZ mümkünse FM modülasyonu kullanılmalıdır.

Çıkış gücü ile ilgili birşeyler yazmışsınız ben A sınıfı amatör telsizciyim ve o anlattıklarını uygulamalı olarak çok yaşadım ve test ettim.

Bu sayfada konuyu o kadar profesyonel bilmeyen arkadaşların kafasını karıştırmamak için yüzeysel konuşuyorum bunu alıp da beni sorgulamaya kalkmanızı anlamadım.

Artık fikir yazmayacağım bu yazıma cevap yazsanızda birşey yazmayacağım hemen agresif leşip tartışmaya giren tansiyonu yükselten faydalı bilgi paylaşımından yoksun tartışmalar beni sıkmatadır.

Sevgili kardeşim siz doğru bildiğinizden şaşmayın lütfen hayatta başarılar dilerim.

Saygılarımla.

Etiketler

ARKADASLAR OF ROADMI YAPACAK SINIZ TELSIZ AMATORUMU

DRONDER ARKADASIN EKLEDIGI TELSIZ MAYKIDA NUMARATORDE USTUNDE OLDUGU VE KABLALAR ELEKTRIK MAYK USTUNDE OLDUGU ICIN ARAC KULLANIRKEN SIKINTI YAPR
CB LER DAHA UYGUN OLUR KASAYI MONTAJ YAPIN KALANI ELLE AYARLAYIN ELENIZE AYAGINIZ ADOLASMASIN

YOK BEN ALRIM DERSE 200 300 DOLARA KI AMATOR BELGE DE SART SONRA SATMAK ICIN TRAC .COM A 100 DOLARA ILAN VERIRSIN ALAN CIKMAZ

burada yazılan konuları başından sonuna detaylı olarak okudum.Bir radyo amatörü olarak okuduğum bazı konulardan hicap ve üzüntü duydum. Hele hele satıcıların ellerindeki telsizlerin reklamını yapmasınna ve amatör arkadaşlarımında lisansı olmayan arkadaşlarımıza lisans almalarını tavsiye etmek yerine cihaz tavsiye etmelerini anlayamadım. 2813 sayılı telsiz kanunu 18183 sayılı yönetmelikde konu açıkca yazılmakdadır. 0ffroad gezilerinde arazi şartlarına uygun muhabere sisteni HF'dır .Bu yasaya göre kullanacağınız telsiz cihazıda CB dır.Ancak araç dışında kullanabilmeniz için CB cihazınızın PORTOMOBİL olması gerekir.Uygun bir araç anteniyle araç içinde konuşulabilindiği gibi kendi anteniyle araç dışındada kullanabilirsiniz.Araçdan cihazınızıda şarj edebilir şarj problemide yaşamazsınız...
Yakın mesafede konuşmak için PMR telsizler her ne kadar uygun isede şarj problemi ve ithal edilen cihazların basitliği de ideal kullanım için uygun değildir. Uygun cihazın tarifine gelince :Arazi şartlarında kullanılacak PMR cihaz Amerikan MİL-ST 810 standrtlarında olmalı ve darbe ve vibrasyondan etkilenmemelidir.Çamur içinde kalan telsiz cihazınız su ile yıkanabilmeli yani JIS Grade 4 suya dayanıklı olmalıdır .Üşme ve düşürülme esnasında cihaz Gövdesi plastik değil darbe emici POLICARBON olmalıdır.Motor kullanan arkadaşlarımız için kask içi kulaklık ve VOX özelliği aranmalıdır.Ve en önemlisi MADE İN JAPAN OLMALIDIR . Markayıda siz bulun artık......Saygılarımla

Ercan bey Arazi için uygun cihaz HF demişsiniz sonra PMR telsiz tarif etmişsiniz.

Arazide dolaşıyoruz ama konvoy şeklinde birbirimizden çok uzaklaşmıyoruz.

PMR ların 0.5w lık gücü viraj ve tepe arkası sorun oluyor.

Eğer gezenbilir dernek yada federasyon olursa alınır Bilgi Teknolojileri Kurumundan frekans tahsisi istenir herkes rahat eder. :smiley:

yeni yönetmelikde sınırlamalar çok olacak herhalşde B.T.İ deki toplantıda çok tartışdık zannetmiyorum müsaade etsinler. ben araç telsizi olarak HF telsiz kullanımını tavsiye ettim. PMR kullanmak isteyen arkadaşlarada iyi bir PMR tarif etmeye çalıştım Federasyonlara telsiz müsaadesi veriliyor inşallah yöneticiler ön ayak olur bizde sektör bazında yardımcı oluruz . saygılar...

ARKADAŞLAR TELSİZ HAKINDA BİRAZ YARDIMA İHTİYACIM VAR.

BİKAÇ ARKADAŞ TOPLANIP TELSİZ ALMAYI DÜŞÜNÜYORUZ AMA HER BİRİMİZ FARKLI MODELERİ SEVİYORUZ.

BEN MOTOROLA "T7" DÜŞÜNÜYORUM.
İKİ ARKADAŞIMSA MOTOROLA "T6550" VE "T9680RSAME" BEYENİYORLAR.
Bİ BAŞKA ARKADAŞIMSA "KENWOOD TK-3207G" VE YA "KENWOOD TK-3207" DÜŞÜNÜYOR.

ACABA BU MODELER HAKINDA BİLGİSİ OLAN VARMI?
HANKİSİ DAHA İYİ?
HER BİRİNİN ÖZELİKLERİ NELER?
BUNLARIN HANKİLERİ TÜRKİYEDE BULUNUR?

HANKİ MAĞZALARDA VE YA NERDE SATILIYOR?
VE YA BUNLARDAN DAHA İYİ Bİ MODEL VARMI?

Hocam selamlar ,
Almak istediğiniz cihazlar Temel olarak PMR diye geçen cihazlar . Yalnız birkaç ayrım var .

T7 Alabilirsiniz güzel bir cihaz ve Türkiyede yasal olarak alınır ve kullanılır . Diğer iki motorola modeli araştırdığım kadarıyla GMRS FRS türünde cihazlar . Yani Türkiyedeki frekanslara uymazlar , kullanılması yasaktır . Remi ve özel kullanıma tahsis esilmiş frekanslarda çalışır .

Kenwood Daha prof. bir cihaz gibi görünüyor ama fiyatı daha pahalı olacaktır . Bu cihazı resmi frekanslar yükleriz yok gücün
arttırızı diye reklam edebilirler . Bunların yapılması durumunda illegal bir cihaz ortaya çıkar .

PMR cihazların hepsinin çıkış güçleri stnadarttır . Kaliteli bir cihaz ki tercihe bağlı olmakla birlikte mese midland , motorola , cobra gibi cihazlar iş görecek baş ağrıtmayacaktır .

Bununla birlikte CB almanızı öneririm . Arazide daha çok işinize yarayacağı gibi birçok offroad cu arkadaş ta cb kullanmakta ...

BİLGİLER İÇİN ÇOK TEŞEKÜR EDERİM, MİNETARIM.

AMA SÖYLEMEYİ UNUTTUM, BEN İRANDA YAŞIYORUM.
İRANDA HİÇ BİR TELSİZ YASAL DEĞİLDİR YANİ RUHSAT GEREKİR.

CB ALMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR ÇÜNKÜ ONU YAKALARLARSA KURTULUŞU YOK DİREKT KODESE, AMA PMR OLURSA HANİ OYUNCAKTIR FALAN DEYİP EYER POLİS SAFSA VE FAZLA BİLGİLİ DEĞİLSE BELKİ KURTULURUZ.

İRANDA ORDU VE POLİS VHF KULANIR VE UHF SİVİLER İÇİNDİR.(TABİ RUHSAT ŞARTIYLA Kİ BUDA ZOR İŞ ÇÜNKÜ Bİ DÖNEM GİZLİ SERVİS SORGUSUNDAN GEÇMELİYDİNİZ, HALADA RUHSAT ÇOK ZOR)

BAZI ŞİRKETLER VE KİŞİLER HANİ GİZLİCE BAZI MODELER GETİRİP SATIYORLAR VE DOLAYISIYLA HER TÜR FREKANSA SAHİP TELSİZ BULMAK MÜMKÜN VE BELİRLİ Bİ YASA YOK HANİ 446 VE YA FRS GİBİ.

EYER ARKADAŞLARLA T7 ÜZERİNDE ORTAK KARARA VARIRSAK GİZLİCE TÜRKİYEDEN GETİRTİCEZ AMA KENWOOD DERSEK OZAMAN İRANDA DAHA UCUZA BULUNUYOR.

TABİ NİHAYİ KARAR İÇİN BİRAZ DAHA YARDIMINIZA İHTİYACIM VAR.
İNTERNETTEKİ T7 BİLGİLERİ ÇOK NET AMA KENWOOD HAKINDA FAZLA DETAY BULAMADIM VE BENİM İÇİN BİRAZ GİZEMLİ Bİ TELSİZ.

İRANDA 3 MODEL KENWOOD SATILIYOR: 5, 4 VE 3 WAT.
TABİ BU TÜR TELSİZLERDE 0.5 ÜZERİ YASAK DİYE DUYDUM O HALDE BU SÖYLENEN 4-5 WAT SADECE REKLAMMI YOKSA GERÇEKTEN ÖYLEMİ?
EYER GERÇEKSE O HALDE MENZİLİ NEKADAR OLUYOR?
YANİ T7 0.5 WAT GÜCÜYLE 10 KİLOMETRE ÇEKİYORSA BU EN AZ 40 KİLOMETRE ÇEKİYOR OLMALI ?!
BİR ARKADAŞIMDAN T7 TELSİZİNİN ARAÇ İÇİNDE KULANILMASI DURUMUNDA ZAYIFLADINI DUYDUM BU KENWOOD İÇİNDE GEÇERLİMİ?
AYRICA EYER PARAYI DÜŞÜNMEZSEK SİZCE HANKİSİ DAHA İYİ Bİ SEÇİM OLUR?

BİDE UNUTMADAN, ACABA ŞU İLLEGAL KELEMESİNİN NE ANLAMA GELDİNİ SÖYLEYE BİLİRMİSİNİZ ::smiley:

NOT: BEN BÖYLE YASA DIŞI KULANMAKTAN VE YA SINIRDAN GİZLİCE GEÇİRMEKTEN SÖZ EDİYORUM AMA SİZ BANA KULAK ASMAYIN, BEN İRANDA YAŞIYORUM VE EYER YASALARA UYARSAM TAŞ DEVRİNDEKİLER GİBİ YAŞAMAK ZORUNDA KALIRIM BU YÜZDEN ÜLKEMDEKİ DİYER 70 MİLYON KİŞİ GİBİ BAZEN YASALARI ÇİYNEMEK ZORUNDA KALIYORUM.
AMA SİZİN ÜLKENİZDE DURUM FARKLI VE İSTEDİĞİNİZ ŞEYE BAZI KÜÇÜK KURALAR ÇERÇEVESİNDE ULAŞABİLİYORSUNUZ, BU YÜZDEN BANA BAKIPTA YASALARI ÇİYNEMEYE HEVESLENMENİZE GEREK YOK.

SONUÇTA VİDEO PLAYER TAŞIDI DİYE SOKAK ORTASINDA İNSAN İNFAZ EDİLEN Bİ ÜLKEDE YAŞAMIYORSUNUZ.

YİNE UZUN YAZMIŞIM ÖZÜR DİLERİM :D

Hocam selamlar ,

Tabi İranda yaşadığınız bilmeyerek yazmıştım . Hiçbirimiz kuşkusuz hiçbir kanunu çiğnemeyi tavsiye etmeyiz .

İranda durum tam olarak nasıl bilemiyorum ama geçmişte Türkiyede de telsiz konusu çok çok sıkı idi . Gerçi yanlış cihazlarla yakalanırsanız hala tehlikeli .

Geçmişte lisanslı ve ruhsatlı olmalarına rağmen gözletıne alınan sorgulanan arkadaşlarımız bile oldu . Bu sebeple pmr bile olsa başınızıa büyük bir iş açmasından korktum açıkçası . Bu konuyu iyi araştırın öncelikle bence . Basit bir zevk yüzünden can sıkıntısı olmasın .

Gelelim teknik kısıma

Bu şartlar altında hiçbirini tavsiye etmem aslında ama mutlak almak niyetindeyseniz t7 ler daha oyuncak görünümlü ve frekasnları değiştirilemez cihazlar . Kenwoodlar Pc programı ile gücü arttırabilen frekansı değiştirilebilen cihazlar . Dolayısıyla hem görünüş hem özellikle olarak oyuncak yada walkie taşlkie durumunda çok uzak . Bir askilik olursa kesinlikle derdinizi anlatmanız çok zor olur . bilgisayar bağlayıp servis prgramıyla wattuını ayarlıyorlardır .

Yalnız PMR cihazların hiçbiri 10 km konuşmaz . Tabi tamamen düz ve birbiri gören bir saha sözkonusu değilse . Bu menziller şehirde düşer . Şehirde 5 watta çıksa bir el cihazı ile 40 km görüşmek mümkün olmaz . Şartlara göre menzil değişkenlik gösterir.

Her telsiz araç içinde kullanılırken bir miktar zayıflar . Sonuçta metal bir kafes içindesiniz .

İllegal yasadışı anlamında hocam .

Ne amaçla kullancaksınız acab ? yada nerden nereye kullancaksınız ? Acaba riske girmeye değer mi ? Risk konusu sizin kararınız elbette .

Kolaylıklar ve iyi çalışmalar dilerim .

bilgiler için çok teşekür ederim.
kafamdaki sözlüğe bi keleme daha eklenmiş oldu ;D

şu anda irandaki durum tam olarak sizin geçmişteki türkiyeniz gibi, hatta daha beter.

nerde kulanıcama gelince, heryerde demek doğru olur tabi şehir dışında.

gurup halinde dağa ve ya gezmeye gidince, yada komvoy halinde araçlarla yol alınca.

yaklaşık 1-2 hafta önce uçurum manzaralı çok dar bir yolda hareket ediyorduk bi baktım öndeki aracın benzini döküle döküle gidiyor, farlarımı falan yaktım ama nafile fark etmedi telefonla aradım ama sinyal vermedi, çok zor uyardım.
yaklaşık bir ay öncede dağda çok iyi olurdu valla önden giden guruba durun durun diye bağırmaktan boğazım 1 hafta ağrıyordu.

tekrar bilgiler için çok teşekür ederim.

pardon sormayı unutuğum bi konu daha vardı.

t7 telsizini satan belirli bi site ve ya mağza varmı?

yani türkiyeden almamız gerekiyorda.

Rica ederim , yardımcı olabildiysem ne mutlu ...

Mesela aşağıdaki linkte var . Burası zaten biliyorsunuz güvenilir bir site . şimdiye kadar ben sorun yaşamadım .

http://www.hepsiburada.com/motorola-tlkr-t7-pmr-el-telsizi-2-li-paket-/productDetails.aspx?categoryid=16027&productid=telpmrmott7

merhaba
ben arac ici President marka yeni bir telsiz aldim ve distributor ( ithalatci ) firma yetkilisi,Temmuz-09 dan itibaren lisanssiz CB telsizler icin bandrol/yillik vergi'nin tamamen kalktigini ..piyasadan siradan bir radyo-teyp alip kullanmaktan farki kalmadigini soyledi.. bu bilgiyi teyit edebilecek kimse varmi acaba ?
paylasim icin tesekkurler / Ertugrul

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,745
Kayıtlı Üye Sayımız
166,560
Kaydolan Son Üyemiz
yalnisdost

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR