Tekesakalı bitkisi görünüş olarak karahindibaya benzeyen, 30-90 cm boyunda, uzun, çimen benzeri yaprakları gövdeye yapışık çok yıllık bir bitkidir. Bazı yörelerde keçi sakalı otu diye de adlandırılmış olabilir. Teke Sakalı otunun en belirgin özelliği diski çevreleyen uzun, sivri, çanak yaprak benzeri goncaları olan tek sarı çiçekler taşır. Bu çanak yapraklar sabahın geç saatlerinde çiçek baş kısmını kapatmak için geri çekilir. Çiçekler tohuma dönüştüğünde, narin, kabarık tohumlardan oluşan büyük bir kubbeye sahip dev bir karahindibaya benzerler.
Kaynak: Teke Sakalı - Yemek.com
Yüksek inülin içeriğine sahiptir, bu da onu şeker hastaları için yararlı bir besin haline getirir, çünkü inülin glikoz yerine fruktozdan yapılan bir besindir ve bu nedenle kan şekeri seviyelerini yükseltmez. Tekesakalı bitki kökünün dokuları büzme, kanı arındırma ve temizleme, idrara çıkmayı teşvik etme, akciğerlerdeki mukoza salgılarının balgam çıkarmasını (öksürme) teşvik etme, ağırlığı artırma ve mideye güç ve esneklik kazandırma gibi özellikleri vardır. Tekesakalı bitki kökünden yapılan bir şurup inatçı öksürük ve bronşitte büyük rahatlama sağlar. Bu kökün kaynatılması mide ekşimesi, iştahsızlık ve karaciğer rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır.
Kaynak: Bitkisen
Tekesakalı Bitkisinin Ekolojik Özellikleri ve Tohum Üretimi
Güneşe ve iyi sulanmış toprağa ihtiyaç duyar. Tohumlar herhangi bir zamanda ekilebilir. Ekoloji Yapısı: Tekesakalı bitkisi çok yıllık yassı bir bitkidir ve tohum üretimine dayanır. Popülasyonları korumak ve yaymak için tohum üretimine dayanır. Her çiçek başı iki tipte yaklaşık 20 ila 120 tohum üretir. Türlerinde; çiçeklerin dış halkasından daha ağır, daha koyu bir tohum üretilir. Çimlenmeleri sonbahar ve ilkbaharda aylarında olur. Fideleri ise hızlı bir şekilde Uzun, dar pamuklu tohumların büyümesi yoluyla ışığa doğru erişim sağlamayabilir.Tekesakalı Bitkisinin Morfolojisi ve Üreme Özellikleri
Çanak kısımlarının dik bir duruşu vardır. Bu da bozulmamış bitki topluluklarında kolonileşmelerini sağlar. Tekesakalı bitkisi geniş bir kök sistemi mevcuttur. Karbonhidratlar hem kalın köklerde hem de gövde yapraklarda depolanır. Bu çiçeklenme başlangıcı soğuk bir dönemle tetiklenebilir. Çiçeklenme haziran başı ile ortası arasında gerçekleşir ve Eylül ayına kadar devam edebilir. Başak başına sadece bir çiçek başı üretilir, ancak bitkiler, bir ila birkaç çiçekli gövde üretebilir. Bitki başına 14 çiçeğe kadar gelişebilir. Çiçekler böceklerle tozlaşır. Bir çalışmada bitki başına ortalama 90 tohum üretildiği tespit edilmiştir. Rüzgarla dağılan tohumlar 250 metreye kadar yol alabilir. Mutfakta kullanımı: Tekesakalı bitkisi bütün olarak yenilebilir. Kökleri hafif tatlıdır- genç kökler çiğ olarak yenebilir ve daha yaşlı kökler pişirilmelidir. Çoğu kökte olduğu gibi haşlanıp tereyağlanabilir, parçalanıp kızartılabilir ya da dilimlenip fırınlanabilir.Tekesakalı Bitkisinin Kullanım Alanları ve Tıbbi Özellikleri
Sapları (tomurcuklarıyla birlikte, çiçeklenmeden önce) kuşkonmaz gibi pişirilebilir. Yapraklar hafifçe sotelenerek çorbalara, omletlere ve kızartmalara eklenebilir ya da salatalarda taze olarak kullanılabilir. Uzun kazık kökler sökülüp öğütülebilir, kavrulabilir ve kahve yerine kullanılabilir. Kullanılan kısımları: Tekesakalı bitkisi kökü sonbaharda hasat edilir ve daha sonra kullanılmak üzere kurutulur. Tıbbi kullanımları: Tekesakalı bitkisi karaciğer ve safra kesesi için iyi bir ilaçtır- detoks edici bir etkiye sahiptir ve iştahı ve sindirimi uyarabilir.Yüksek inülin içeriğine sahiptir, bu da onu şeker hastaları için yararlı bir besin haline getirir, çünkü inülin glikoz yerine fruktozdan yapılan bir besindir ve bu nedenle kan şekeri seviyelerini yükseltmez. Tekesakalı bitki kökünün dokuları büzme, kanı arındırma ve temizleme, idrara çıkmayı teşvik etme, akciğerlerdeki mukoza salgılarının balgam çıkarmasını (öksürme) teşvik etme, ağırlığı artırma ve mideye güç ve esneklik kazandırma gibi özellikleri vardır. Tekesakalı bitki kökünden yapılan bir şurup inatçı öksürük ve bronşitte büyük rahatlama sağlar. Bu kökün kaynatılması mide ekşimesi, iştahsızlık ve karaciğer rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır.
Kaynak: Bitkisen