mogzilla' Alıntı:Bu konu ile ilgili gözlemimi aktarayım.
Türkiyeye ve dolayısı ile Istanbula getirilen ilk ağaç söküm nakil aracını kullanan yetkililerden biriyim.
Yıllarca İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünde çalıştım.
1-Resimlerden çıkarabildiğim kadarı ile bulunduğu konum ve hacim itibarı ile ağacın nakli söz konusu değil.
2-Bu ağacın kesilmesine ise hiç gerek yok.
3-İyi bir budama ile her iki idarenin de (TEK ve BLD) istekleri yerine gelmiş olur.
4-O ağacın bir hastalık ya da fiziki darbe oluşmadan bulunduğu koruntulu ortamda rüzgarla devrilmesi yatması falan mümkün değil.
Yapılacak ve takip edilecek işler
1-Ağacın bulunduğu mülkiyet alanı apartmana ait ise bu işlemleri de yapmak yönetime düşer.
2-Yönetim imtina ederse Siz ve ağacın yaşamasını isteyenler çıkacak mali külfete katlanırsınız.
3-İdarelere önceden yapacağınız işlemler hakkında bilgi verin.
4-Park ve Bahçeler Müdürlükleri ile Orman İdarelerinde çalışan çok iyi kalifiye ağaç ekipleri(Özellikle Kastamonulu işçiler) vardır.Bunları bulup mesai saatleri dışında (Cumartesi-Pazar) makul bir ücret vererek ,bir de ağacın boyutuna uygun bomlu,sepetli bir araç kiralayarak bu işi çözebilirsiniz.
5-Bu ağacı kesmeye kim karar vermişse bence halt etmiş.Ağacın tepe kısmında bir sorun yok.Sadece orta ve yan kısımlarda çatı sistemine ve elk. tellerine zarar verebilecek kısımların güzelce budanması bence yeterli.Simetri olması ve ağacın estetiğinin bozulmaması için aynı işlemin zarar vermeyecek dallarda da yapılması uygun olur.
6-İbreli ya da iğne yapraklı ağaçlar (çam,servi,ladin,göknar v.b) tepe sürgünleri ile büyürler.Bu sürgün zarar görürse ağaç büyümeye devam eder,ancak deformasyonlar oluşur.Bu ağaçta tepe işlemin dışında kaldığı için ağaç normal dikey büyümeye devam edecektir.
7-Çam budanmaz diye bir şehir efsanesi vardır,ancak doğru değildir.Her ağacın kendi anatomisine uygun bir budama tekniği vardır.Bu aynı ağaç gövdelerine sürülen kireç yöntemi gibidir.Son derece gereksiz bir işlemdir,ama bir yayıldı mı,bir ağaçtan öbürüne uygulanır.
Resimler üzerinden söyleyebileceklerim şimdilik bu kadar.
Saygılarımla
yavuz-çelikel' Alıntı:Vatandaşın camını gölge etmiştir şikayet etmiştir muhtemel.Çatının üstüne kadar budanırsa bence harika olur.
Bu arada emekleriniz için teşekkür ederim kendi adıma.
yasakşehir07' Alıntı:öncelikle emeğiniz için size teşekkürler.azbuçuk bilgimle size şunu söyleyebilirim ki bu ağacı kesmek isteyenin aklından şüpke ederim.söz konusu fotoğrafa göre bu ağaç budandığında sorun kalkıyor ortadan ve çam ağacı çok büyük kar altında kalmazsa dalları kar tutmazsa ve çok büyük rüzgarlara maruz kalmazsa yıkılmaz asla ve kolay kolay da hastalık kapmaz gövdesi.dut zaten tehlike arz etmiyor
Ahmet BAĞCE' Alıntı:Selam arkadaslar..
Bilmiyorum çokmu geç ama dut ağacı sökülmesi işlenmesi budanmasi en kolay ağaçların basında gelir, cam ağacına gelince , acaba gercekten cam ağacımı , cunki halk arasında ibresi olan her ağaç cam olarak anılıyor.. Sedirde olabilir pekala onlarda kendi icinde kollara ayrılıyor, mesela fıstık çamı uzun tek ve derine inen kök yapar dolayısı ile ileri yaslarda ancak kontrollü sokumle yasatilabilr, bir yada iki yıllık bir calışma sarı yada kara çamsa nispeten daha kolaydirlar ama oldukça büyük bir ağaçtan bahsedildiği için çok kolay olmayacaktır. Arkadaslardan birinin yorumunda budanmayacagindan bahsedilmiş , aksine belli birkaç ağaç haricinde ehil kisiler eli ile herturlu ağaç budanabilir, ayrıca illa büyük ağaç sökme makinasına gerek yok elle yada ekskavator yardımı ilede sokum yapılabilir,sedirler mavi atlas sediri ise yine kolay olan sınıfa girer ama yukaridada belirttiğim gibi kontrollü sokum gerekmektedir, ayrıca diğer sedirler icinde geçerlidir , Lübnan sediri hariç .... Umarım aydinlatabilmisimdir, umarım yardımcı olabilmisimdir, selamlar....