Tek Başıma Arabayla 76 Günde 3 Kıta 14 Ülke Overland 24500 Km

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyr-ü zafer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,172
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 197,806

Etiketler
Ynt: Tek Başıma Arabayla 76 Günde 3 Kıta 14 Ülke Overland 24500 Km

Zafer bey, kaynak olabilecek bu gezinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkürler,

mayıstosböce' Alıntı:
Zafer hocam Amelie filmini seyrettiysen orada bir tane cüce biblo var,her yeri gezen,gittiği yerlerden karpostal gönderen(detaylı anlatmıyorum seyredenler bilir) inan onun gibi ikon olabilirsin bu sandelye ile.Benim geldiğim son nokta dağın zirvesine bile çıkıyor olsam sırt çantama mutlaka bir tane ibiş koltuğu bağlarım,artık güdü olarak gördüğüm her güzel manzarada kendimi bu koltuktan seyrederken buluyorum.Bu son fotoğraflarda bunu hissetmemek imkansız zaten.

Bülent Hocam,
Vesileyle bu güzel filmi tekrar izledim, aklıma getirdiğin için teşekkürler :smiley:

medford' Alıntı:
vay anam vay neler varmış burda bizde kendimizi kandırıyormuşuz burda geziyoruz diye tebrik ederim arkadaşım

Sağolun :smiley:

tameray' Alıntı:
Zafer bey, kaynak olabilecek bu gezinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkürler,

Fikir ve ilham verdiğine sevindim. Sağolun.

Roma’yı adımlarken

İnsanların kalkıp dünyanın uzak yerlerinden geldikleri, İtalya’ya gidip de uğranmadan dönülmeyen belki de tek şehir Roma, benim için ise başlangıçta yolumun üzerindeki kentlerden biriydi sadece, gezdikten sonra etkilenmedim diyemem. İtalya’ya gitmişken uğramak lazım mı? Evet. Venedik ile birlikte ülkede gezilebilecek büyük şehirler kategorisinde ilk iki sırada yeralır bence. Dünya siyaset ve uygarlık tarihinin en önemli varlıklarından Roma İmparatorluğu’nun görkemli kalbine geldiğimi oradayken attığım her adımda hissettiğimi söyleyebilirim.

Yolculuğum boyunca aslında Roma İmparatorluğu topraklarının en geniş zamanındaki coğrafyaları görmüş, geride bıraktığım tüm ülkelerde bu uygarlığının izleriyle karşılaşmıştım. Suriye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Libya ve Tunus’da farklı dönemlere ait Roma şehirleri mevcuttu, müzelerinde ise aynı dönemin objeleri. Bazen o kadar sık Roma mirası çıkıyordu ki karşıma benzerliklerden dolayı ilgimi yitirip devam ediyordum. Örneğin Libya’nın Akdeniz kıyısındaki antik şehirlerden geçerken bu duyguyu fazlasıyla hissetmiştim.

Peki Roma kentinin diğerlerinden farkı neydi? Bir şarkıcı düşünün albümler yapmış, ama her şarkısı ilgi çekici değil. O da farklı albümlerdeki güzel şarkıları başka bir albümde toplayıp “Best Of” yapmış, bu albümü sıkılmadan baştan sona dinlersiniz.. İşte Roma böyle bir kent. Dikkatli gözlerle bakıldığında, yüzlerce yıl hüküm sürmüş koskoca imparatorluğun tüm süreçlerini, farklı tarihlerden kalma nadide katmanlarını önünüze seren devasa bir açık sergi alanı. Sadece turist kalabalıklarından değil attığınız her adımda tarihin giderek daha fazla içine gömüldüğünüzden, fiziksel yorgunluktan ziyade zihinsel bitkinlik hissetmeye başlıyorsunuz zamanla. Ayaklarınızı dinlendirmek için değil, kafanıza sindirme süresi tanımak için oturmaya başlıyorsunuz, silme barok taş binalarla dolu dar sokakların sizi götürdüğü meydanlardaki mermer havuz duvarlarında.

Roma kazısı, keşfi, restorasyonu bitmemiş bir şehir, sanki hiç bitmeyecekmiş gibi de. Mevcut eserlerin durduğu toprağın derinliklerinde daha nice gizemler saklıyormuş gibi geliyor insana, hem merak ediyorsunuz hem de bazı şeylerin gizli, gizemli kalmasını istiyorsunuz. Her şeyi bilip anlık tatmin yaşamakla, sonsuza dek merak edip motive olmanın heyecanı arasında yalpalıyorsunuz.

Roma… Binlerce yıl öncesinin dünya imparatorluğundan günümüze gelmiş, İtalyanlara emanet varlığını sürdüren yaşlı kent... Evet, Roma İtalya’ya sadece emanet olabilir, ait değil, tıpkı İstanbul’un Türkiye’ye sadece emanet olabileceği gibi. Bazı kentler böyledir işte, “Keşfettim, bitirdim.” diyemezsin, tamamen sahiplenemezsin, seni her fırsatta yanıltır. Bazı kentler böyledir, sadece gidersin ve seversin…

Roma İmparatorluğu'nun belli başlı ikonik sembollerinden Kolezyum. M.Ö. 72'de yapımına başlanmış. Burası öncelikle bir gladyatör dövüş arenasıymış, tabii sözkonusu yiğitlik gösterileri sonucunda kaybeden gerçekten ölüyormuş. Ölüm dövüşlerinin yanında teatral gösteriler de sergilenirmiş.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

IMG_9500p.jpg

IMG_9504p.jpg

IMG_9507p.jpg

IMG_9508p.jpg

IMG_9509p.jpg

[attachment=1]
[attachment=2]

Forum, nam-ı diğer büyük çarşının girişi. Burası şehirdeki diğer kalıntılara nazaran daha harap durumda çünkü tarihi daha eski.

[attachment=3]

Çakma Roma askerleri sigara molasında.

[attachment=4]
[attachment=5]

IMG_9510p.jpg

IMG_9511p.jpg

IMG_9512p.jpg

IMG_9513p.jpg

IMG_9515p.jpg

Roma'nın en büyük meydanlarından Piazza Venezia'daki bu yapının, ilk bakışta zannedildiğinin aksine yüz yıldan az bir geçmişi var. Burası aslen bir anıt. Ülkenin siyasi birliğini sağlayıp bugünkü İtalya'nın temelini atan İkinci Victor Emanuel'in anısını yaşatmak için inşaa edilmiş ve tamamlanması 1930'ları bulmuş. Roma İmparatorluğu dağıldıktan sonra İtalya Yarımadası'nda çok sayıda derebeylik kuruluyor. Ortaçağ'ın ardından aydınlanma döneminde ulus devlet düşüncesi gelişmeye başlıyor ve tüm bu sürecin sonucunda İtalya 1870'lerde tek devlet haline geliyor. İşte bu anıt günümüz İtalyası'nın kuruluşunu kutlamak üzere yapılmış en belirgin sembol ve Roma'daki beni en fazla etkilemiş eserlerden.

[attachment=1]
[attachment=2]

Piazza Venezia'ya bakan bir binanın duvarı, bu tanıtımın maliyetini tahmin bile edemiyorum, sadece Türk turizmine fayda sağlamasını ümit ediyorum, ziraa bu meydandan yılda 30 milyona yakın turist geçiyor.

[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

IMG_9524p.jpg

IMG_9525p.jpg

IMG_9526p.jpg

IMG_9527p.jpg

IMG_9529p.jpg

[attachment=1]

Eğer ravyoli buysa, kayseri mantısını tercih ederim. Bana pek ahım şahım gelmedi tadı.

[attachment=2]

Antik Roma'nın en iyi korunmuş yapılarından Pantheon. M.S. 1. Yüzyılda tamamlanmış Roma tapınağı. Pantheon'un yapıldığı yerde daha önce de tapınak varmış. Bilindiği üzere Roma İmparatorluğu Hristiyanlığı kabul etmeden önce çok tanrılı idi. Pantheon dönemin imparatoru tarafından tüm eski Yunan tanrıları için inşaa ettirilmiş, zaten ismi de buradan geliyor. Hristiyanlığa geçişten sonraki dönemde 7. yüzyılda yapının içi Hristiyanık motifleriyle donatılıp kiliseye çevrilmiş.

[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

IMG_9535p.jpg

IMG_9537p.jpg

IMG_9538p.jpg

IMG_9544p.jpg

IMG_9546p.jpg

[attachment=1]

St Angelo Kalesi ve Köprüsü

[attachment=2]
[attachment=3]

Roma'nın içinden geçen sarı renkli Tiber Nehri

[attachment=4]
[attachment=5]

IMG_9584p.jpg

IMG_9587p.jpg

IMG_9589p.jpg

IMG_9590p.jpg

IMG_9591p.jpg

.[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]

15. yüzyılın sonlarından itibaren İsviçre askerleri papaların muhafızları haline gelmiş. Günümüzde de Vatikan içindeki güvenliği onlar sağlıyorlar.

[attachment=5]

IMG_9602p.jpg

IMG_9604p.jpg

IMG_9605p.jpg

IMG_9606p.jpg

IMG_9609p.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

SON KONULAR

Geri