Td5 Vites Hareket Sensörü/müşirinin Temizlenmesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan focus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,417

focus

Zirve
Yer
Ankara
Üç ay kadar önce bir sabah canım ciğerim, kıymetlim 2001 discomun M ve S lambaları bana göz kırpmaya başladı. Motoru kapatıp tekrar çalıştırınca kayboldu ve uzun bir süre bir daha görünmedi. Ancak son birkaç haftada bu göz kırpmalar birden sıklaşınca servise götürdüm ve cihaza bağladık. Tahmin ettiğimiz gibi vites hareket sensörü denen yükte hafif pahada ağır parçanın arızalandığı anlaşıldı.

Son döviz artışlarından sonra şu anki Türkiye fiyatı 2.300 tl civarında. İngiltere'de OEM'ini vergiler dahil 1160 tl'ye buldum. Kısmetse bir arkadaşa getirtecektim.

Ama öncesinde yabancı forumlarda biraz araştırma yapınca temizlenince sorunun gittiğini gördüm. Zaten yenisini alıcam, herkes yapıyor ben de bir deneyeyim dedim. Ve geçen haftasonu Haynes Manual'imi de alarak havalar da soğumadan işe koyuldum.

Aynı sorunu yaşayan arkadaşlara örnek olması için paylaşıyorum.

Buyrun sensör temizleme harekâtıma :smiley::

İlk ve son fotoğraflar dışındaki fotoğraflar bana aittir.

Sensörü sökmek için birkaç vidayı açmak yeterli ancak sensörün yeri biraz sıkıntılı olduğu için sökmek biraz zahmetli. Egzos borusunun üstünde şanzımana monteli:

IMG_0007.jpg

Parçayı söktüğümde nem ve kir girmemesi için sımsıkı kapalı olması gereken sensörün aralık olduğunu gördüm. Öyle bir kirliydi ki herhalde 15 yıldır dokunan olmamış.

20151127_181346.jpg

20151127_181258.jpg

Sensörü temizlemek için gerekli malzemeler. Sensör vidayla değil perçinle tutturulmuş durumda. Perçinleri açmak için matkap. Toz ve kir için elektronik devre temizleyici namı diğer kontak sprey. Spreyi iyice kurutmak için basınçlı hava ve en son sensörü sağlam bir şekilde kapatmak için silikon conta.

20151127_181617.jpg

Etiketler
Sensörü yedi tane perçin tutuyor. Matkapla kolayca çıkıyor.

20151127_181200.jpg

20151127_181235.jpg

Sensörün soketini kirli bekliyordum ama gayet temiz çıktı.

20151127_181308.jpg

Sensörün içi çok da kirli görünmüyordu:

20151127_182242.jpg

Nem ve kir girmemesini bu lastik conta sağlıyor. Bu da fena durmuyordu:

20151127_182258.jpg

Üzerinde yazılar olan plastik kapakları ve ortadaki dişliyi çıkarınca devreler ortaya çıkıyor. Buraları kontak spreyle bir güzel temizledim ve kuruladım. Ardından dışını ve tüm kabloları da temizledim. Maalesef bu noktadan sonra fotoğraf çekmeyi bırakmışım. Herhalde yorgunluktan:

20151127_182317.jpg

Son düzenleme:

Son olarak contanın girdiği kanala silikon conta sıktım, üzerine lastik contayı yerleştirip metal kapağa da biraz conta sıktım. Ardından fotoğraftaki gibi 7 tane küçük civata ve somun ile kapağı kapattım. Ve yerine monte ettim.

IMG_0018.jpg

Tüm bu işlemlerden sonra geçen pazar sensörü yerine monte ettim. Peki sonuç ne oldu derseniz.
Motoru çalıştırdım ve önce iki yeşil lambanın hala göz kırptığını görünce önce dünyam başıma yıkıldı. :(

Ancak motoru kapatıp tekrar çalıştırınca -umarım bir daha geri dönmemek üzere- gitti. :smiley:
Arabayı hemen araziye çıkardım, biraz hoplattım, zıplattım, zorladım. Pazar gününden beri her gün kullanıyorum ve no proplem... :smiley::smiley:

Son düzenleme:

selam,aynı işlemi bizde uyguladık yaklaşık 6-7 ay önce.tertemiz devam ediyoruz.gayet başarılı.elinize sağlık.
erdinç

Teşekkür ederim. Söküp takarken egzostan dolayı zorlandım ama yavaş da olsa hallettim.

Şimdilik bende de bir sorun yok. Viteslerin geçişleri bile daha seri hale geldi.

Parçanın bu kadar pahalı olmasını bir türlü anlamıyorum. Yabancı forumlarda da isyan ediyor herkes.

Son düzenleme:

görende yazılım yüklü devreler yumağı bi halt sanır :smiley:
bakır plakalar üzeri konumlandırma mekanizması ve bir o kadarda basit bir parça ki çok kolay yapılacak bir şey.bende 6-7 aydır tık yok.olursada yine açar bir temizlerim.

Yararlı bir işlem yapmışsınız ama keşke o kadar zahmete girmeden önce enjektör tesisatından ECUya yağ yürüyüp yürümediğini kontrol etseydiniz. ECU'ya giren soketi sökün, kontrol edin. Eğer yağlıysa enjektör tesisatını değiştirmeniz gerekiyor. ECU'nun içine kablolara bulaşan yağ, türlü çeşit soruna neden oluyor.

Yararlı bir işlem yapmışsınız ama keşke o kadar zahmete girmeden önce enjektör tesisatından ECUya yağ yürüyüp yürümediğini kontrol etseydiniz. ECU'ya giren soketi sökün, kontrol edin. Eğer yağlıysa enjektör tesisatını değiştirmeniz gerekiyor. ECU'nun içine kablolara bulaşan yağ, türlü çeşit soruna neden oluyor.

Teşekkür ederim.
Buradaki başka bi' başlıktan görmüştüm. İlk yaptığım iş oldu zaten. Bi' şeyin temiz olduğuna ilk defa üzüldüm.
Hatta sensör arızası denince inşallah ecu'dendir de masraf çıkmaz diye söylendiydim. :(

Merhaba, aradan uzun zaman gecmis ama benzer problemi ben de yasiyorum temizlik konusunda bana yardimci olabilecek birini ariyorum

Sent from my iPhone using Tapatalk

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,680
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.