Tavan Damlıyor

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mahirisa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,424

mahirisa

Kamp I
Yer
Düzce
merhaba arkadaşlar,
ben 4x4 de yeniyim. 2 ay önce 2001 model 3.1TD aldım.
aracın tavanından yağmur yağdığı zaman su damlıyor. tam olarak damlama yeri sol güneşliğin soldaki bağlantı vidasından. servise gittim, sunroof'un altındaki tahliye borusu tıkanmıştır dediler ve sorunu giderdik dediler. ama ilk yağmurda yine damlamaya başladı. aracı yıkarken damlamıyor. sanırın uzun süreli su altında kalınca oluyor. sol güneşliği söktüm, tavan kaplamasının sol ön tarafını da söktüm ama görünürde birşey yok. Tavanın tamamını sökmeye cesaret edemedim (takamayabilirim diye). ön camdan mı alıyor diye bakıyorum ama anlaşılmıyor. sorun hakkında fikri olan ya da bana yardımcı olabilecek birileri vardır diye düşünüyorum.
peşin teşekkürlerimle,

Etiketler
Ynt: Tavan Damlıyor

İki ihtimal aklıma geliyor .

1-Sunroof : Contalarından yada herhangi bir yerinden kaçak yapıyor olabilir .
2-Ön cam : Bu biraz daha zayıf geldi bana zira damlayan seviye daha üstte ama ihtimaldir .

Hocam önümüz kış , iyi inceleyeip tespit yapıp helletmek lazım . Eğer tespit mümkün olmazsa artık söküp bakılacak döşeme mecburen . Islanma devam ederse yakında sarkma sorunda ortaya çıkabilir ki tavan döşemenizden olursunuz .

Geçmiş olsun .

Sunrooflu bir araçta en korktuğum ve bizim de şu anda başımızda olan mesele: akan sunroof.
Öncelikle,tarif ettiğiniz akma olayında akanyer sunroof'tandır, ön camdan gelecek sızıntılar, kendisini camın kenarlarında gösterir, lokal döşeme ıslaklığı olur; sunroof akıtıyorsa, tavanda olur-oluyor!.
Bizim şimdi yaptığımız şeyi siz de yapın; açın sunroofu ve açılan bölmeden kafanızı çıkartıp camlı kapağın içine girdiği yuvaya bir bakın. genellikle zeminde veya köşelerde çürümelere bağlı delikler(!) veya çatlaklar olabilir. eğer böyle birşey yoksa, yani tamamen sağlam bir tavan sacı görüyorsanız, o zaman da kapağın dıştan tavanla ilişkisine bir bakın: takla atmış araçta bu ilişki bozulmuş olabilir ve benim bildiğim, bir daha da kolay düzelmez. bu olasılıklar dışında, en iyi olasılık ise sunroof camının contasının yıpranmasıdır; değiştirmekle sorun çözülebilir-herhalde. ama söylediğiniz gibi alenen su akıyorsa, bariz bir uyumsuzluk veya tavan sacında delik olması beklenir.
size kesin çözüm önereyim; eğer bizim sorunu çözemezlerse, bizim de kış boyunca yapacağımız bu: bolca vazelin bulun; sunroof'u açıp contanın bütün kenarlarına bolca yedirerekten sürün; kapatın, üstten yine birleştiği çizgi boyunca sürün, cam macunu sürer gibi eldivenli parmağınızla (bu işi lateks eldivenle yapmanızı öneririm) sıvazlayın ve kesin yada başka bir yaklaşım getirene kadar da bir daha açmayın. çarasanız da tabiatıyla aynı işlemi yeniden yapmak için yanınızda vazelin gezdirmelisiniz; işe yarar!. evvelce böyle şakır şakır yağmur suyunu içeriye alan bir araçta yaptığım ve kesin işe yarayan çözüm buydu. tabii biraz estetik olmayan bir yaklaşım. fakat dışarıdaki yağmuru içerde görmeyen, bunun nasıl bir his olduğunu bilemez; o zaman bu vazelin çözümü çok işe yaramıştı.
yarın bu iş için servise gideceğiz, genel geçer bir bilgi edinirsem ayrıca onu da yazarım. bizimkinde tavan sacının köşeleri çürümüş.
saygılar.

Sunroof tahliye delikleri kontrol edilmeli . Tahliyeler zamanla tıkanıyor suyu içeri veriyor . Yada Ervamın aracında olduğu gibi bölge sürekli su içinde kaldığından korozyon sorunu ortaya çıkabiliyor .

Galiba en güzeli yekpare tavan :D

sunroof tahliye delikleri nereye açılır? Kontrol etmek için bir sonda mı kullanılmalı, olur ya görülemeyecek bir yerden tıkanabilir. Eğer çürümeyi görmemiş olsaydık, yapacağım buydu; fleksibl bir sonda ile yoklayacaktım. belki bir hortum sokup suyla denemek daha doğrudur, vb.

Paslanma ve uyumsuzluk gibi çözülmesi çok zor sorunlarla karşılaşmanın haricinde normal çalışan sunroof cam ve yatak lastiklerini arada bir nemli bezlem silmekte fayda var. Köşe ve kuytu yerlerde biriken tozların zamanla çok sertleşerek (taşlaşarak) sızdırma sorunları yaratması önlenmiş olacaktır.

endurin' Alıntı:
sunroof tahliye delikleri nereye açılır? Kontrol etmek için bir sonda mı kullanılmalı, olur ya görülemeyecek bir yerden tıkanabilir. Eğer çürümeyi görmemiş olsaydık, yapacağım buydu; fleksibl bir sonda ile yoklayacaktım. belki bir hortum sokup suyla denemek daha doğrudur, vb.

Güzel soru , İstediğim ayrıntıda bir WJ dökümanında bu cevabı bulamadım . Ama aşağıda verdiğim iki link fikir verebilir . İkinci link 97 ZJ ile ilgili ama yapı WJ ile benzer olduğundan muhtemelen aynı yerden iniyordur . Gerçi başka seçenekleride pek yok gibi zaten . susta benzeri esnek ve sert bir şeyle kontrol yapmak güzel fikir ama boruya zarar vermemek lazım . Belki nce üstten su vererek bakmalı ...

http://www.jeepforum.com/forum/f13/where-sunroof-drain-tube-426435/

http://autorepair.about.com/library/faqs/bl204f.htm

selamlar..
aynı sorunla ben de 96 zj aracımda uğraşıyordum..
detayları atlıyorum, aracım hem ön camdan hem de sunroof dan su alıyormuş.
ön camı cam servisinde söktürüp yeniden yapıştırttım. bu işlem bana 50 tl ye mal oldu..
asıl önemli olan ise sunroof..
benim sunroof umun bağlantı ayaklarından bir taraftaki 2 ayak kırılmış ve sunroof un kasıntılı durmasından dolayı tavandan su alıyormuş.
yalnız, sadece sunroof dan su alması, içeriye su gitmesi için yeterli değildir, içeri giden suyun tahliye edilmesini sağlayan kanallar ve en önemlisi de sunroof un hemen arkasında yer alan su oluğunun görevini iyi yapması gerekir..
su tahliyeleri sanıyorum sunroof u açınca görülebilir..
bunlardan pet şişe ile su dökerek çalışıp çalışmadıkları anlaşılabilir..
su oluğu için ise işi bilen birilerinin bakması daha iyi olacaktır..
sunroof işi oldukça sıkıntılıdır ve kolay kolay da herkes beceremez..
bu konu çok önemli çünkü yedek parçası kolay bulunmuyor ve yapan adam işin ehli değilse parçayı bozduğu anda tamiri hemen hemen mümkün değil..
mekanik olarak çalışan bir sürü küçücük parça:((
istanbulda olup olmadığınıza bakmayı unuttum ama bu işin ustası, bostancı sanayisinde mevcut..
ustanın adını hatırlayamadım ama ihtiyaç halinde yerini tarif edebilirim..(yanlış olmasın ama sanki Salih ustaydı)

saygılar, sevgiler..

Özellikle 2. nolu link oldukça aydınlatıcı. Teşekkürler. Tabii, bu beraberinde başka bir soruyu daha getiriyor: yukarıdaki sorun çözülse bile, tahliye borularının, tavana dsital (uzak) herhangi bir yerinden kaçak, yırtık, kink vb. olabilir. Öyleyse, sunroof akma sorunlarını ele alırken, tahliye hortumlarının da "açık" olup olmadığının kontrolu yararlı hatta gerekli. (Sizin "susta" ile nasıl bir aparat kastettiğiniz anlamadım) .

Bu arada Mengerler Jeep servis (Bursa) sunroof tamiri için (kaporta işlemi yani) 1500 + kdv (ve arada çıkacak başka parça olursa onun maliyeti eklenecek) fiyat verdi. Fakat gidip ne yaptıklarına bakmak gerekeceğini sanıyorum. Eğer tamirat içinde sistemin sağlıklı çalışmasının test edip onayhlamak varsa-öyle umuyorum- bu fiyat ÇOK FAZLA (çoğumuz parayı sokaktan toplamadığımız için!) ama, sonunda araç düzgün bir onarım görmüş olacaksa verelim diye düşünerek, parayı vereceğiz sanırım. (...çok para!)

Barış bey in verdiği link bu tahliye deliklerinin yerlerini gösteriyor. güzel bil gi valla. ellerine sağlık Barış hocam.
Sunrooflu olan modelini ısrarla almamakta bir kez daha iyi bir karar olduğunu görüyorum sonuçta 15 yaşında araçlar ortalama, conta,fitil, delik, hortum,ses problem olacaktır.

Rica ederim ne demek ...

Sustadan kastım uzun ince yayya benzer aparatlar var . Yapı marketlerde falan var . Tuvalet eçmakta kullanılabiliyor :smiley:esnek ve sert bir malzeme olduğundan ilerlemesi kolay . Tabi benzer hertür malzeme kullanılabilir .

Evet sunroof pek güzel birşey ama dert açtı mı uğraştıyırıyor .

Kolay gelsin ...

Size verilen teklifin içeriğini bilmiyorum, ama bence 1.500 TL çok fazla!! Yanlış hatırlamıyorsam eylul gibi benim sunroof çalışmadığı ve tavanda sarkma olduğu için Ankara'da fiyat almıştım, 250 TL sunroof tamiri, 250-300 TL falan da tavanın yeniden kaplanması için fiyat verilmişti. Bence mutlaka birkaç yere daha sorun. İstanbul'da daha uygun fiyatla bulursanız oraya gidip yaptırıp gelmek bile daha ucuz olabilir diye düşünüyorum. Master Jeep var, daha birkaç tane daha arkadaşların tavsiye ettiği ustalar var sitede...

İlginiz için teşekkür ederim. Zaten parçacıların adreslerini de buradan bularak "çıkma" parça temin edebildim. Sitedeki arkadaşların birikim ve paylaşımlarından kesinlikle çok yararlanıyorum.
Bursa'da gidebileceğim güvenilir bir tam teşekküllü servis olarak Mengerler'i bulabildiğim için oraya gittim. Ben de önce verilen fiyatı bütün masraflar olarak düşünmüştüm; sonradan öyle olmayıp işçilik adı altında verilen bir fiyat olduğunu öğrendim vs.vs. Belki başka ara çözümler de bulunabilirdi ancak, bu araçlarla çalışılan bir servisin artılarını düşünerek oraya gittik zaten: yani, tavanda çalışırken aşağıdaki diğer donanımın zarar görmemesi gerekiyor; "yetkili servis" elemanlarının bu konularda eğitilmiş olacaklarını düşünüyor insan.... Göreceğiz bakalım.
Bu arada, tavan kaplaması için verilen fiyat ilgimi çekti; mevcut olanı onarmak için mi, yoksa, yeniden yapmak için mi? Yeniden yaparken hangi malzemeyi kullanıyorlar acaba?

Tavandaki kumaş komple sökülecek, yeniden yapılacak. Beraber gidip kumaşçıda malzemeye bakıyorsunuz. Kumaş ta olabilir, yapay deri de olabilir. Tabii beğendiğiniz kumaş çok pahalı bir şey olursa fiyat değişir, ama normal birşey için bu fiyatları almıştık... Devamlı bu araçları yapan usta olduktan sonra yetkili servis olması şart değil. Yetkili serviste bu aracı fazla yapmayan eleman da olabilir, çok iyi anlamayabilir. Yetkili olmayan serviste tüm hayatı boyunca bu arabaları yapmış veya yetkili bir servisten ayrılıp kendi işini kurmuş usta da olabilir. İyi araştırmak, en önemlisi tecrübeli arkadaşlara sormak lazım bence. Ama zaten verdiyseniz sorun değil. Hayırlısı olsun.

Arkadaşlar, sorun çözüldü. Jeep Control'de Ramazan usta sağolsun. Sunroof sol tahliye borusunun başlangıç hortumuna bir kelepçe taktık ve sorun bitti (16.12.09). Her ne kadar hortum oraya zor geçiyor gibi görünse de bir şekilde sızdırıyormuş. neyse rahatladım. olmaz demeyin sizde bir deneyin.
Damlamayan tavan ve ben mutlu.

şimdi koltuk olayını çözmeliyim. sol koltuk (sürücü) arıyorum. maalesef istanbulda çıkma bulamıyorum. Ankara'da var. İstanbulda bulabileceğim çıkmacı var mı?

Uçan Sörfçü; teşekkürler bilgilendirme için.Ustalık bireysel bir konu sonuçta, dediğiniz gibi.
Bu arada Mahirisa arkadaşın işaret ettiği konu da aynı sonucun farklı nedenlerden kaynaklanabileceğinin bir örneği olmuş, sevincini paylaşıyorum.
Bütün çıkma parçalar için, verilen adres Ankara oluyor. Diğerleri de önce oraya bakıyorlar, hatta Ankara'dan alıp müşteriye satıyor olduklarını düşünüyorum. Güven Oto, adı çokça geçiyor; bu işlerin merkezi veya merkezlerinden birisi anladığım kadarıyla. Diğerleri de orayı öneriyorlar genellikle; şehir dışına da gönderiyorlar. Denenmiştir.Siz de birdeneyin bence: 03123545640. İşinize yarar umarım.
Saygılar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,652
Kayıtlı Üye Sayımız
166,518
Kaydolan Son Üyemiz
panelhizmetleri123

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR