Tanışma Bölümü (Karavan)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan vural Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3,241
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 635,544
Ynt: Tanışma Bölümü (Karavan)

Celal Hoca'mın Isuzu otobüsten yaptığı karavan 5 tonu geçtiği halde koltuk sayısı 2 ye düşünce sınıfı otomatikman M1 olmuş.

Bir zamanlar sahibinden.com da mersedes otobüsden yapılmış bir karavan satılıyordu. Otobüs turne amaçlı yapılmış. Arkada ranzalar bir mutfak ve banyo tuvaleti vardı. Öndeki 3 sıra koltuk sökülmemişti. Yani şöför koltuğu dahil 13 kişilik koltuğu vardı. Yani araç, Sürücü dışında sekizden fazla oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik ve azami kütlesi 5 ton'u aşan, motorlu araçdı. Tamamen M3 sınıfı araçların özelliğini taşıyordu. Bu aracın ruhsatına bakabilme ihtimalimiz olsa ne iyi olurdu. Sanıyorum sınıfı M3 olarak yazıyordur. Zaten MARTOY'da motokaravanları M1 olarak sınırlamamışlar, motokaravanlar M sınıfı araçdır diye genel bir tabir kullanmışlardır.

Etiketler

airboat' Alıntı:
Motokaravanlar" Özel Amaçlı" olup M1 sınıfıdır,B sınıfı ehliyetle kullanılır. M2 sınıfı araçlar ticari yolcu taşıma araçlarıdır.
B sınıfı ehliyetlerle kullanılamazlar.

Uyarı:Forumda yazışmalar küçük harflarle yazılmalıdır!

Seyfettin Hocam bilgi yanlış; B sınıfı ehliyet ile M2 sınıfı araç kullanılabilir. Ayrıca M2 sınıfı illaki ticari sınıf araç olamaz hususi araç da olabilir. Eğer M2 sınıfı araç 16 ve üzeri sayıda koltuklu ise B sınıfı ehliyetle kullanılamaz, E sınıfı ehliyet gerekir. Ayrıca M1 ve M2 sınıf araçlar koltuk sayısı 16 nın altında olsa bile, ağırlığı 3.5 tonu geçiyorsa kullanmak için C sınıfı ehliyet gerekiyor.

Karavan Bölümüne yeni gelen arkadaşların, karavanla ilgli mevzuatları okuyabileceği link;

http://www.kampkaravan.org.tr/haberler/101-yeni.html

o zaman motokaravan 3.5 tonu aşıyorsa C,D ve E ehliyetle kullanabiliyoruz ve fazla tonaj olmuyor yalnış anlamadıysam doğrumu?

aslanahmet' Alıntı:
Seyfettin Hocam bilgi yanlış; B sınıfı ehliyet ile M2 sınıfı araç kullanılabilir. Ayrıca M2 sınıfı illaki ticari sınıf araç olamaz hususi araç da olabilir. Eğer M2 sınıfı araç 16 ve üzeri sayıda koltuklu ise B sınıfı ehliyetle kullanılamaz, E sınıfı ehliyet gerekir. Ayrıca M1 ve M2 sınıf araçlar koltuk sayısı 16 nın altında olsa bile, ağırlığı 3.5 tonu geçiyorsa kullanmak için C sınıfı ehliyet gerekiyor.

Yanlışımı düzeltip,gerçek bilgileri yazdığınız için teşekkür ederim.

winny243' Alıntı:
o zaman motokaravan 3.5 tonu aşıyorsa C,D ve E ehliyetle kullanabiliyoruz ve fazla tonaj olmuyor yalnış anlamadıysam doğrumu?

3.5 tonu geçen araçların C,D ve E hliyet ile kullanılması konusu ayrı, fazla tonaj konusu tamamen ayrı...

Bunu 2 maddede açıklamaya çalışayım.
1) a - Motorkaravanın ruhsatında azami yüklü ağırlık kısmı 3500 kg'ın üzerinde bir değer yazıyorsa bu araç C, D, ve E sınıfı ehliyetlerle kullanılabilir. Farklı bir ehliyet ile kullanılırsa bunu da trafik polisi tespit ederse 39/1-a trafik suçundan mahkemye sevk eder. Mahkeme para cesası verir. İnternette araşdırdığım kadarıyla cezası 319 TL.

b - Motorkaravnın ruhsatında azami yüklü ağırlığı 3500 kg yazıyor ise ve araç fazla yüklenmiş ve ağırlığı 3675 kg geçmişse ve bu da tespit edilmişse trafik polisi sürücüsünü B sınıfı ehliyeti var diye mahkemye sevk etmez bu suç değildir,(2). maddedeki işlemi uygular.

2) Bir araç yol denetimlerinde (genellikle Karayolları Ağırlık Kontrol noktaları, trafik polisi bu konuyla fazla ilgilenmez) kantara girip tartıldığında çıkan ağırlık aracın ruhsatında yazan azami yüklü ağırlığı %5'den fazla geçmişse ceza yazılır. Araç sürücüsünün C,D veya E sınıfı ehliyet bulunduruyor olması bu cezadan kurtuluşu sağlamaz. Ceza tablosu ektedir.

65-1.jpg

aslanahmet bey teşekkürler
Bende bunu öğrenmek istiyordum bulamamıştım internette ve ya gözümden kaçmış.o zaman M2 sınıfına giriyor.Motorkaravanın ruhsatında azami yüklü ağırlık kısmı 3500 kg'ın üzerinde bir değer yazıyorsa bu araç C, D, ve E sınıfı ehliyetlerle kullanılabilir.Benim bunu sormamdaki sebep motokaravandaki tonaj sıkıntısından dolayı.o zamanda azami yüklü ağırlık kısmı 3500 kg'ın üzerinde bir değer yazıyorsa ehliyetinde yeterli ise problem yok oluyor.hız limitlerinde düşüş oluyormu acaba..?

winny243' Alıntı:
aslanahmet bey teşekkürler
Bende bunu öğrenmek istiyordum bulamamıştım internette ve ya gözümden kaçmış.o zaman M2 sınıfına giriyor.Motorkaravanın ruhsatında azami yüklü ağırlık kısmı 3500 kg'ın üzerinde bir değer yazıyorsa bu araç C, D, ve E sınıfı ehliyetlerle kullanılabilir.Benim bunu sormamdaki sebep motokaravandaki tonaj sıkıntısından dolayı.o zamanda azami yüklü ağırlık kısmı 3500 kg'ın üzerinde bir değer yazıyorsa ehliyetinde yeterli ise problem yok oluyor.hız limitlerinde düşüş oluyormu acaba..?

Evet motorkaravanın ruhsatında azami yüklü ağırlık kısmı 3500 kg üzerinde ise ve gerçek yüklü ağırlığı da bu değerin % 5 üzerine çıkmıyorsa ve C,D,E sınıfı ehliyetlerden sınıflarından birine sahipsen bir sorun yok. Problem, ruhsatında AYA değeri 3500 kg'ın üzerinde yazan motorkaravana dönüştürülebilecek aracı bulmakta. Ya otobüsden ya da kamyondan dönüştürebilirsiniz. AYA'ı 3500 kg dan fazla minibüs ya da panelvan bulunur mu bilmem. AYA fabrika çıkış değeri neyse o oluyor. Sonradan değiştirmek imkansız gibi birşey herhalde.

"o zaman M2 sınıfına giriyor" derken neyi kasdettiniz, anlamadım. Motorkaravandan bahsediyorsanız koltuk sayısı 10'un altında olacağından sınıfı M1 olur.

Not: AYA= Azami Yüklü Ağırlık

Hız limitleri için ekteki topiğe bakabilirsiniz.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=79992.msg1004435#msg1004435

Merhaba anlaşıldığı üzere sitede yeniyim.Zamanla siz değerli gezenbilir üyeleri ile tanışarak bildiklerimi ve bildiklerinizi paylaşarak birbirimize yardımcı olacağımızı düşünerek saygı ve sevgilerimle . Aracım 2008 11.5 metre fıat ducato aracı 2012 6. ayında aldım.Kendi çabalarımla biraz da acele ederek bu yaza hazırlamaya çalıştım.Her ne kadar eksikleri olsada güzel bir yaz tatili yapmamızı sağladı.Bundan sonraki süreçte eksiklerimi tamamlarken sizlerin de görüş ve fikirlerinizi bekliyorum.Teşekkürler...

Fotoğraf0884.jpg

mustang 68' Alıntı:
Merhaba anlaşıldığı üzere sitede yeniyim.Zamanla siz değerli gezenbilir üyeleri ile tanışarak bildiklerimi ve bildiklerinizi paylaşarak birbirimize yardımcı olacağımızı düşünerek saygı ve sevgilerimle . Aracım 2008 11.5 metre fıat ducato aracı 2012 6. ayında aldım.Kendi çabalarımla biraz da acele ederek bu yaza hazırlamaya çalıştım.Her ne kadar eksikleri olsada güzel bir yaz tatili yapmamızı sağladı.Bundan sonraki süreçte eksiklerimi tamamlarken sizlerin de görüş ve fikirlerinizi bekliyorum.Teşekkürler...

hoşgeldiniz 11.5 metre oldukça büyük bir araç

tanerer' Alıntı:
hoşgeldiniz 11.5 metre oldukça büyük bir araç

11.5 metreden kasıt sanırım 11.5m3. Bildiğim kadarıyla İveco'nun bu uzunlukta bir aracı yok. Biz sürekli olarak bu tür araçlara kafa yorduğumuz için kastedileni anladık. Sizi de yanıltmasın.

TA2RX' Alıntı:
11.5 metreden kasıt sanırım 11.5m3. Bildiğim kadarıyla İveco'nun bu uzunlukta bir aracı yok. Biz sürekli olarak bu tür araçlara kafa yorduğumuz için kastedileni anladık. Sizi de yanıltmasın.

Tesekkur ederim. Şimdi anlamlı oldu sanırım :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,788
Kayıtlı Üye Sayımız
166,604
Kaydolan Son Üyemiz
pino4.50

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR