Ynt: Tanışma Bölümü (Karavan)
atoberk51' Alıntı:
Değerli karavan dostları;
Dört kişilik bir aileyiz araç olarak Ducato 12 m veya 15 m düşünüyorum ,aracımı kendim yapmak istiyorum fakat Niğde sanayisi ve malzeme temini bakımından kısıtlı bir yer bu işin üstesinden gelebilir miyim?
Siz değerli karavan duayenlerin fikirleri benim için çok değerli; görüşlerinizi yazarsanız sevinirim sevgi ve saygılarımla..
Niğde'yi bilmiyorum ama Giresun'dan kötü olacağına ihtimal vermiyorum.
Ben malzemelerimin bir kısmını, en önemlisi kontraplakları İstanbul'dan aldım. Çünkü fiyatta ciddi farklılık vardı. Bunlar büyük hacimli olduğu için karavan yapacağım araçla getirdim. Diyeceksiniz ki sırf bunun için İstanbul'a gitmeye değer mi? Hayır değmez. Ben zaten yeğenlerimi görmek için gidecektim. Diğer aracım yerine büyük araçla gittim. Dönüşte kontraplaklar başta olmak üzere ihtiyaç duyduğum malzemenin bir kısmını almış olarak döndüm. Hatta dönüş yolunda Ankara'ya uğrayıp oradan da tekli koltuğu aldım. Arada bir İstanbul'a yolum düştüğünde dönerken elim boş dönmemeye çalışıyorum.
Bunun dışındaki her şeyi (yatar testere, 12V buzdolabı, mobil klima, şarj cihazı, inverter, vb. dahil) Internet'ten sipariş verip kargoyla getirttim. Satıcı firmanın özel anlaşması varsa kargo ücretleri çok cüzi seviyelere inebiliyor.
Tekli koltuk gibi (çıkma olduğu için) mutlaka görerek alınması gereken (satıcının bana ilk satmaya kalktığı koltuk darbe yediği için yamulmuştu) malzeme ile kontraplak gibi aşırı hacimli malzemeyi (fiyat farkına değiyorsa) büyük şehirlerden almak gerekebilir. Diğer her şey için başvuracağınız yer Internet. Üstelik inanılmaz fiyat avantajlarıyla.
Ama malzeme (ya da araç) toplamaya başlamazdan önce tavsiyem buradaki mesajları bıkmadan, usanmadan okuyun, okuyun, okuyun. Burası gerçek bir ansiklopedi gibi. Okudukça ihtiyaçlarınızı daha net şekillendireceksiniz ve hangi tercihleri yapmanız gerektiğine daha net karar verebileceksiniz.
İlk belirlemeniz gereken şey: Hangi tür karavancılık? Kampinglerde ve deniz kenarında mı? Dağ, bayır, açık arazide mi? Çok yol mu? Çok konaklama mı? Nerelerde ne kadar sürelerde kalacağınızı kabaca belirleyebildiğinizde izolasyon tercihleriniz, elektrikte 12V ya da 220V tercihiniz, sıcak/soğuk su ihtiyacınız (ve dolayısıyla bu konulardaki masraflarınız) vb. şekillenecektir.
Duayenlik konusunda, çok sevdiğim bir ağabeyim "ustalık göz hırsızlığıdır" der. Buradaki mesajları yeterince okursanız sizin de bir "duayen" olmamanız için bir sebep yok. Burada herkes birbirinden bir şeyler öğreniyor. Sizden de öğreneceğimiz şeyler olduğuna şüphem yok.