Yıllardır, bisikletle uzun yol gidip kamp yapan biriyim. Bu dediklerinizi bizzat herzaman kullanmaktayım hocam. Derede soğutma, taşınabilir şarj cihazı, led ortam aydınlatıcısı vs. Hatta yakın planlarım içerisinde ankaradan yola 200 veya 300 tl ile çıkıp gezebildiğim kadar yer gezmek vs. Yani birçok farklı şekilde kamp yaptım. Karın üstünde sıcağın altında suyun kenarında dağın başında. Hem de 1 çadır 1 tulum 1 bisiklet ve 1 sırt çantasıyla. Ama sırada daha da uzun yollara gidebilmek için (özellikle yurtdışı) böyle birşey yapma planım var. Olmuşken de haliyle sorun çıkarsın istemiyorum. Belirli bir para harcanacak ama gidip de aşırı uçuk paralar harcamayacağım. Yani demem o ki bunu yapacağım ve doğrusunu yapmaya çalışıyorum. Umarım da doğrusunu bulurum.kişiye özel değil genel bir mesaj yazıyorum. amacım küçümsemek, yermek değil harcanan zamanı, emeği ve parayı sorgulamak. bir çok konu başlığında enerji konusu tartışılıyor amper hesapları panel boyutları akü tipleri kablo kesitleri fiyatlar vs. vs. birçok değişkenle hesap üstüne hesap yapılıyor. gerçekten atılan taş ürkütülen kurbağaya değiyor mu?
değerli dostlar gerçekten bu kadar eziyete bu kadar para harcamaya bu kadar yük taşımaya değer mi? bir geziniz kaç hafta sürüyor, karavanda aralıksız kaç gün kalıyorsunuz da bu kadar elektrik ihtiyacı oluyor?
hangi paneli almalıyım, kaçlık panel almalıyım, akü ne tip olsun, kaç amper olsun, kaç adet olsun, invertör ne marka olsun,
kaç kw olsun, kablo kesiti ne olsun, uzunluğu ne olsun, arıza olursa nasıl müdahale ederim gibi bir çok sorunun cevabını, yeterli bütçeyi ve tesisatı yapacak ustayı bulduktan sonra ilk hafta sonu gezimize çıkıyoruz aklımızda sorular; dolap ne kadar elektrik çeker, akşam kapatsam mı, aküler yetecek mi, tv yi ne kadar çalıştırabilirim, anten çekecek mi ...... kamp yerine gelip park yeri ararken kafada şimşek çakıyor enerji için panellerin güneş alması lazımeh ne yapalım buzdolabının içi soğuk olsun diye karavanın içi fırın olsun ( oldu olacak bir tepsi de börek bırakalım akşam yemeği de hazır olur bari ) tv çalışsın bitmeyen reklamlar arasında her akşam aynı gazetecilerin ( bazıları galiba tv binasında yaşıyor ) anketçilerin memleketi kurtarmak için birbirlerine numaradan çemkirmelerini izleyelim diye güneşin altında kalmakta hiçbir sıkıntı yok. sonra yılda bir kaç haftasonu kampı yıllık izinde on beş yirmi gün derken bir de bakıyoruz park halinde yukarıdan atılan bir şey paneli çatlatmış, yatmaktan akü ölmüş, yanlış hesap yüzünden enerji yetmemiş, kablo kesiti yanlış olmuş çok ısınıyor masraf masraf üstüne üzüntü üzüntü üstüne
yapmayın etmeyin, kendinize kıymayın. aramızdan kaç kişi yılın altı yedi ayını karavanda geçiriyor, aralıksız on gün onbeş gün karavanda aralıksız kalıyor. bir kaç günlük bir haftalık kamplar için bu kadar eziyete masrafa bu kadar yük taşımaya gerek yok. taş devrinde yaşayalım demiyorum ancak kampta kafanız rahat olsun siz karavana hizmet etmeyin karavan size hizmet etsin. karavanı eve çevirmek için sıfırı tüketip sonra gezecek para bulamamaktan yakınmayalım.
insanoğlu yüzyıllardır geziyor, toroslarda ege de yörük obaları göçerler hala yaşamaya devam ediyor. karavancılık bir nevi göçerlik yörüklük değil mi? doğaya uyum değil mi? size bir iki ipucu vereyim belki bazı yüklerden kurtulursunuz. karpuz soğutmak için buzdolabı şart değil, varsa derenin ya da gölün içine atın kendiliğinden soğur. su kaynağı yoksa önce ikiye kesin sonra parçaları kapatıp serin bir yere bırakın bir saat kalsın çok şaşıracaksınız. telefon şarjı için powerbank yetiyor ( çok kullanıyorsanız iki tane alın zorda kalırsanız araçtan doldurursunuz ) ışıldaklar da çok iş görüyor tek şarjla 70 -80 saat yanan ışıldaklar var fiyatları da öyle uçuk değil. zaten kampta gerekmedikçe ışık yakılmaz sonra yıldızları nasıl seyredeceksiniz.
bence önce eski usul kamp yapmakta fayda var, zamanla ne kadar gereksiz eşya taşıdığımızı anlarız. teknolojiden kopamıyorsak mutfak balkonu bize yeter de artar bile hem buzdolabı yakın hem tavanda ampül de var duvarda priz de........
Aslında size söylediğiniz sistemin yeterli oldugu söyleniyor. Kendinizde bu hesabı yapmışsınız. Kendiniz takın bitirin düşüncesindeyim. Her sorgulamada bulduğunuz doğrudan uzaklasma riski var. Bugün forumdan bir abimizin karavanına sohbet ve kullanımı ile ilgili konuşmak için gittim. Aracıcı 11,5m3 110Ah akü , 130watt panel, 40lt Bar buzdolabı, 50 lt su deposu ve Diesel ortam ısıtıcısı ile çok yüksek maliyete girmeden kullanışlı basit ve kontrol edilmesi kolay bir kurulum ile problemsiz geziyor. Daha farklı ihtiyaçlar oluşursa ilerde ek yapma şansınız da var.Yıllardır, bisikletle uzun yol gidip kamp yapan biriyim. Bu dediklerinizi bizzat herzaman kullanmaktayım hocam. Derede soğutma, taşınabilir şarj cihazı, led ortam aydınlatıcısı vs. Hatta yakın planlarım içerisinde ankaradan yola 200 veya 300 tl ile çıkıp gezebildiğim kadar yer gezmek vs. Yani birçok farklı şekilde kamp yaptım. Karın üstünde sıcağın altında suyun kenarında dağın başında. Hem de 1 çadır 1 tulum 1 bisiklet ve 1 sırt çantasıyla. Ama sırada daha da uzun yollara gidebilmek için (özellikle yurtdışı) böyle birşey yapma planım var. Olmuşken de haliyle sorun çıkarsın istemiyorum. Belirli bir para harcanacak ama gidip de aşırı uçuk paralar harcamayacağım. Yani demem o ki bunu yapacağım ve doğrusunu yapmaya çalışıyorum. Umarım da doğrusunu bulurum.
Çok haklısınız hocam heves mevzusunda. Ben veteriner hekimim, işim dolayısı ile 1 ay tatile tabi ki çıkamayacağım, ancak bir yerlere 2 günlüğüne bile gitsem minimum ihtiyaç listesi ile maksimum verimi almaya çalışıyorum. Bu aracım da karavan değil kamp aracı zaten. aracımı çoook uzun beklemeden sonra buldum, ki satma gibi bir düşüncem yok, çocuklarıma bırakacağım inşallah tabi işi büyütmek istemez isemaman üstadim alinmak ne kelime sizin gibi takip ettigim ve feyz aldigim üstatlarimizin yorum yapmasi beni onurlandirir. haber aynen benim goruslerimi destekliyor. sonucta bu insanlar yaylalarda cadirlarda aylarca yasiyor, boyle bir yasam tarzinda elbette solar panel olmali. mesajimda yoruklerin bu zamana kadar ellerindeki imkanlarla neler yapabildiklerini hatirlatmak icin bahsetmistim. benim itirazim ihtiyac olmamasina ragmen yapilan gereksiz harcamalara. binbir emekle disinden tirnagindan artirip bir karavan yapiliyor sonra bir bakiyoruz satilik ilani verilmis. cunku o da olsun bu da olsun , kimsenin yapamadigini yapacagim derken insanlar maddi manevi tukeniyor sonra heves kaciyor. gordukce cok uzuluyorum . bir de soyle bir durum var kampcilik karavancilik baska sey piknikcilik mangalcilik baska sey. kendi karavanini yapanlarin yaridan fazlasinin karavana degil kamp aracina ihtiyaci oldugunu dusunuyorum. haftasonu baliga deniz kenarina gol kenarina giden de karavan istiyor, yilda yirmi gun izni olan da. kismetse bu konular uzerine konusacagimiz bir baslik acacagim. saygilar selamlar...
Aslında size söylediğiniz sistemin yeterli oldugu söyleniyor. Kendinizde bu hesabı yapmışsınız. Kendiniz takın bitirin düşüncesindeyim. Her sorgulamada bulduğunuz doğrudan uzaklasma riski var. Bugün forumdan bir abimizin karavanına sohbet ve kullanımı ile ilgili konuşmak için gittim. Aracıcı 11,5m3 110Ah akü , 130watt panel, 40lt Bar buzdolabı, 50 lt su deposu ve Diesel ortam ısıtıcısı ile çok yüksek maliyete girmeden kullanışlı basit ve kontrol edilmesi kolay bir kurulum ile problemsiz geziyor. Daha farklı ihtiyaçlar oluşursa ilerde ek yapma şansınız da var.
Yol her şeyi çözer, bugün olmazsa olmaz dediginiz bir cok şeyi ilk seyahatinizden sonra kullanmamayı düşünecek, yukarıdaki yazıları okuduğunuzda güleceksiniz...
Keyifli karavan yapımı ve geziler dilerim...
SM-N9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yazdıklarınıza katılmakla birlikte,insanların sevdikleri araçlar ya da hobiler üzerinden kendilerini ödüllendirme isteklerini de unutmamak lazım.Yollar da gördüğümüz süslenmiş taksi ler,servis araçları,kamyonlar,tırlar bunlara örnektir mesela.Biz de karavanlarını seven insanlar olarak,ihtiyacımız olmasa bile bazı eklemeler,modifikasyonlarla mutlu oluyoruz.kişiye özel değil genel bir mesaj yazıyorum. amacım küçümsemek, yermek değil harcanan zamanı, emeği ve parayı sorgulamak. bir çok konu başlığında enerji konusu tartışılıyor amper hesapları panel boyutları akü tipleri kablo kesitleri fiyatlar vs. vs. birçok değişkenle hesap üstüne hesap yapılıyor. gerçekten atılan taş ürkütülen kurbağaya değiyor mu?
değerli dostlar gerçekten bu kadar eziyete bu kadar para harcamaya bu kadar yük taşımaya değer mi? bir geziniz kaç hafta sürüyor, karavanda aralıksız kaç gün kalıyorsunuz da bu kadar elektrik ihtiyacı oluyor?
hangi paneli almalıyım, kaçlık panel almalıyım, akü ne tip olsun, kaç amper olsun, kaç adet olsun, invertör ne marka olsun,
kaç kw olsun, kablo kesiti ne olsun, uzunluğu ne olsun, arıza olursa nasıl müdahale ederim gibi bir çok sorunun cevabını, yeterli bütçeyi ve tesisatı yapacak ustayı bulduktan sonra ilk hafta sonu gezimize çıkıyoruz aklımızda sorular; dolap ne kadar elektrik çeker, akşam kapatsam mı, aküler yetecek mi, tv yi ne kadar çalıştırabilirim, anten çekecek mi ...... kamp yerine gelip park yeri ararken kafada şimşek çakıyor enerji için panellerin güneş alması lazımeh ne yapalım buzdolabının içi soğuk olsun diye karavanın içi fırın olsun ( oldu olacak bir tepsi de börek bırakalım akşam yemeği de hazır olur bari ) tv çalışsın bitmeyen reklamlar arasında her akşam aynı gazetecilerin ( bazıları galiba tv binasında yaşıyor ) anketçilerin memleketi kurtarmak için birbirlerine numaradan çemkirmelerini izleyelim diye güneşin altında kalmakta hiçbir sıkıntı yok. sonra yılda bir kaç haftasonu kampı yıllık izinde on beş yirmi gün derken bir de bakıyoruz park halinde yukarıdan atılan bir şey paneli çatlatmış, yatmaktan akü ölmüş, yanlış hesap yüzünden enerji yetmemiş, kablo kesiti yanlış olmuş çok ısınıyor masraf masraf üstüne üzüntü üzüntü üstüne
yapmayın etmeyin, kendinize kıymayın. aramızdan kaç kişi yılın altı yedi ayını karavanda geçiriyor, aralıksız on gün onbeş gün karavanda aralıksız kalıyor. bir kaç günlük bir haftalık kamplar için bu kadar eziyete masrafa bu kadar yük taşımaya gerek yok. taş devrinde yaşayalım demiyorum ancak kampta kafanız rahat olsun siz karavana hizmet etmeyin karavan size hizmet etsin. karavanı eve çevirmek için sıfırı tüketip sonra gezecek para bulamamaktan yakınmayalım.
insanoğlu yüzyıllardır geziyor, toroslarda ege de yörük obaları göçerler hala yaşamaya devam ediyor. karavancılık bir nevi göçerlik yörüklük değil mi? doğaya uyum değil mi? size bir iki ipucu vereyim belki bazı yüklerden kurtulursunuz. karpuz soğutmak için buzdolabı şart değil, varsa derenin ya da gölün içine atın kendiliğinden soğur. su kaynağı yoksa önce ikiye kesin sonra parçaları kapatıp serin bir yere bırakın bir saat kalsın çok şaşıracaksınız. telefon şarjı için powerbank yetiyor ( çok kullanıyorsanız iki tane alın zorda kalırsanız araçtan doldurursunuz ) ışıldaklar da çok iş görüyor tek şarjla 70 -80 saat yanan ışıldaklar var fiyatları da öyle uçuk değil. zaten kampta gerekmedikçe ışık yakılmaz sonra yıldızları nasıl seyredeceksiniz.
bence önce eski usul kamp yapmakta fayda var, zamanla ne kadar gereksiz eşya taşıdığımızı anlarız. teknolojiden kopamıyorsak mutfak balkonu bize yeter de artar bile hem buzdolabı yakın hem tavanda ampül de var duvarda priz de........
..... karavanı eve çevirmek için ......