Suzuki Vitara - Yakıt Tüketimi Sorunum Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan elzmrt Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,910
Ynt: Suzuki Vitara - Yakıt Tüketimi Sorunum Hakkında

adg_ercu' Alıntı:
otomatikte yokuş aşağı inerken N ye alsak ne olur?

adg_ercu' Alıntı:
Ben gerçekten teknik olarak bir problem olurmu diye sormak istedim. Yani manuel vites gibi, giderken N den D ye alınamazmı ?
Bence 1. soru ile 2. farklı.
Birinciden anladığım otomatik aracı hareket halinde boşa almak ki bildiğim kadarıyla şanzımana ciddi zarar verebilir, bu nedenle game over dedim. Yoksa amacım konuyu sulandırmak değil. Yanlış ifade ettiysem kusura bakmayın.
2. sorudan anladığım (giderken Nden Dye alınamaz mı) öncelikle giderken Nye niye alınsın ancak araç istenmeyen bir sebeple stop ederse bu durumda mecburen önce Nye alınıp araç çalıştırılır sonra Nden Dye alınabilir.
Otomatikçi arkadaşlar daha kesin cevaplar verebilir.

Etiketler

Otomatik vites araçta seyir halinde kesinlikle boşa alınmaz.boşa alındığında şanzıman yağlamayı keser.yapmayı düşündüğümüz 100 gram yakıt tasarrufu yerine 3-5 bin liralık masraf açabiliriz.D den N ye N den D ye neden alalım?boşa almak mantıksız olduğuna göre!ancak ışıkta dururken D de duracağımıza yakıt emişini ve ileri hareket ivmesini kesmek için P yerine N ye alıp beklemek daha tasarruflu ve zararsızdır diye biliyorum.çünkü P de kilit de devreye girdiği için hem yeniden D ye almak (azda olsa ) zordur hemde alınır alınmaz daha hızlı bir yakıt çekişi olur toparlama anlamında.acizane bildiklerim bunlar.elbette üstadlar var burda benden iyi bilen.

Araç hangisi olursa olsun boşa alıp inmek yokuşu çıkarken ısınan motoru aniden soğutmak demek buda motor silindir kapaklarının çatlamasına sebep oluyor demişler ki boşa atma beşe at

dopamin' Alıntı:
Araç hangisi olursa olsun boşa alıp inmek yokuşu çıkarken ısınan motoru aniden soğutmak demek buda motor silindir kapaklarının çatlamasına sebep oluyor demişler ki boşa atma beşe at
böyle bir inişte motor viteste daha hızlı soğuması gerekli eğer termostatında açık kalma gibi bir sorun yoksa tehlike yaratacak kadar hızlı düşmez

sahin05' Alıntı:
böyle bir inişte motor viteste daha hızlı soğuması gerekli eğer termostatında açık kalma gibi bir sorun yoksa tehlike yaratacak kadar hızlı düşmez

Benim kullandığım araç alüminyum kapak yokuş inerken boşa atıp tasarruf yapalım derken kapak çatladı bir defada olmadı bu boşa atmalar ve sıcak motorun aniden stop edilmesi sonucunda olan şeyler

dopamin' Alıntı:
Benim kullandığım araç alüminyum kapak yokuş inerken boşa atıp tasarruf yapalım derken kapak çatladı bir defada olmadı bu boşa atmalar ve sıcak motorun aniden stop edilmesi sonucunda olan şeyler
Bilgilendirme için teşekkürler üstad. Pek görüşemiyoruz bu aralar, nasılsınız. Duster kahvehanesinde karşılaşırdık eskiden.

veteriner' Alıntı:
Bilgilendirme için teşekkürler üstad. Pek görüşemiyoruz bu aralar, nasılsınız. Duster kahvehanesinde karşılaşırdık eskiden.

Naçizane burada bulduk burada harcıyoruz biraz katkımız olabilirse ne mutlu bize ben iyiyim abdullah sen nasılsın bu arada duster kahvehanesinde doğru söyleyeni onuncu köye kovuyorlar.

dopamin' Alıntı:
Naçizane burada bulduk burada harcıyoruz biraz katkımız olabilirse ne mutlu bize ben iyiyim abdullah sen nasılsın bu arada duster kahvehanesinde doğru söyleyeni onuncu köye kovuyorlar.
Ben de iyiyim abi. Duster kahvesi için haklısın hatta, değil onuncu köy tamamen galaksi dışına kovmaya çalışıyorlar.

Öncelikle en başta söylediğimi tekrarlıyayım, "ilk kez otomatik vites sahibi oldum" dolayısyla şu an hala manuel vites mantığıyla sorular soruyor ve cevap arıyorum.
Ben manuel vitesli otomobil kullanırken defalarca boşa almışımdır, tabi güvenli olduğunu düşündüğüm yerlerde. Şu kadarını söyleyeyim arkadaşım Tokat'tan istanbul'a bulduğu her fırsatta boşa atarak geldiğini söylemişti, ve aracında hiçbir problem olmamamıştı. Ama demekki bazan olabiliyormuş

"Neden giderken N ye alınsınki nin cevabı, siz yokuş aşağı inerken neden boşa atıyorsanız, veteriner dostum :smiley:

Neyse, bu cevaplardan anladığım kadarıyla otomatik vitesli araçta giderken N ye almıyormuşuz :smiley:

adg_ercu' Alıntı:
"Neden giderken N ye alınsınki nin cevabı, siz yokuş aşağı inerken neden boşa atıyorsanız, veteriner dostum :smiley:
Soruyu sorma sebebim, genelde otomatik araç sahipleri, hatta benim gibi aracı otomatik olmayanlar bile yokuş aşağı tasaarruf amaçlı otomatik aracın boşa alınmayacağını bilirler. Otomatik araç hareket halinde iken boş alındı mı düz vitesten farklı olarak çok kısa sürede şanzıman arızası verir kanaati genelde hep bilinir.
Yanlış anlaşılmasın burda zaten maksat bilgi paylaşımı, bilmediklerimizi öğrenmek için buradayız, ben yakıt tasarrufu dışında acaba zorunlu kalınan bir durum da olabiliyor mu anlamında "neden giderken Nye alınsın" yazdım.
Acizane otomatik araç ile ilgili bir mesele de şanzıman yağı değişimine düz vites bir araçtan daha fazla önem verilmesi gerektiği.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.