Suzuki Vitara - Yakıt Tüketimi Sorunum Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan elzmrt Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,911

Etiketler
Ynt: Suzuki Vitara - Yakıt Tüketimi Sorunum Hakkında

camouflage' Alıntı:
Abdullah bey az yaktırmanın kitabını yazmış teşekkürler :smiley:
Abdullah bey bana kalırsa al bir Hıdır o zaten az yakar ;D
Abi kesinlikle haklısın, benzinliyi satmadan almanın yoluna bakıyorum. Alabilirsem Hıdır'da hedefim 5 lt altı. ;D

yeniavci' Alıntı:
Sayın veteriner,

Ekonomi çok mühim ama tedbiri elden bıraktırmamalı. 1150 metreden aşağıya inişte çok yerde vites 3 olmalıydı. Hele boşa almak ( rampa az eğimli de olsa) kabul edilemez kullanım şekli.

Allah korusun tüm iktisat yok olabilir kuruş hesabı yaparken...
Boşa aldığım yerlerde max hız 100, 100 ile gidilen zaman 15-20 sn,bölünmüş yol, her bölüm 2 şeritli, kuru hava, boşa alınan yerler çoğunlukla 5. viteste inince araç ivme kaybettiğinden-aslında çok dik değil, genelde hız 60 civarı, bence tehlike yok. Ama herkes yapmalı gibi bir iddiam da yok.

veteriner' Alıntı:
Abi kesinlikle haklısın, benzinliyi satmadan almanın yoluna bakıyorum. Alabilirsem Hıdır'da hedefim 5 lt altı. ;D
Abdullah bey, yazalım bir Duster sizede, boş viteste gezmeyi, 50 - 60 la gezmeyi unutun; gönlünüzce dağ bayır otoban nerde isterseniz gezin... ;D ;D ;D

veteriner' Alıntı:
Boşa aldığım yerlerde max hız 100, 100 ile gidilen zaman 15-20 sn,bölünmüş yol, her bölüm 2 şeritli, kuru hava, boşa alınan yerler çoğunlukla 5. viteste inince araç ivme kaybettiğinden-aslında çok dik değil, genelde hız 60 civarı, bence tehlike yok. Ama herkes yapmalı gibi bir iddiam da yok.
abdullah bey verdiğiniz bilgiler çok güzelde bu boşa alma olayı olmadı viteste olsa cutoff a gireceği yerde siz yaktırmışsınız araca

Monti' Alıntı:
Abdullah bey, yazalım bir Duster sizede, boş viteste gezmeyi, 50 - 60 la gezmeyi unutun; gönlünüzce dağ bayır otoban nerde isterseniz gezin... ;D ;D ;D
Allah yazdıysa bozsun. Ben aracımdan memnunum. Yeri geliyor arazide 18 lt/100 km yakıyor ama hakkını veriyor. Duster'la kıyaslanmaz.
Sizin de belirttiğiniz gibi gönlümce gezdiğim dağ bayırda duster gitmez.
12 yaşında, 300 bin km'deki aracımı sıfır duster'a değişmem. Suzuki'nin her yönüyle duster'dan üstün olduğu iddiasında değilim. Ama benim için 1. öncelk arazi, bu konuda da iki aracı kıyaslamak bile doğru değil. Yanlış anlaşılmasın herkesin zevk ve ihtiyacına göre tercihi.

sahin05' Alıntı:
abdullah bey verdiğiniz bilgiler çok güzelde bu boşa alma olayı olmadı viteste olsa cutoff a gireceği yerde siz yaktırmışsınız araca
Hocam belki tam anlatamadım.
Boşa alma olayı aracın cut-of'ta akamadığı yerlerde.
Şöyle tarif edeyim çok hafif iniş aracı cut off'a birakırsanız direk yavaşlıyor, boşta akıp gidiyor. Ayrıca araç viteste ve gaza dokunulmuyorsa illa cut-off'a girmez, motor ısısı ve devir de etken.

"boş vites" meselesi sanırım muamma olma özelliğini devam ettiriyor.. (eski) kamyoncuların her ne sebeple söylüyorlarsa "peygamber vitesi" (Allah'a emanet anlamında mı acaba!?) dedikleri boş vitese atmanın muhtemel sonuçları nedir.. ne kadar süreli boşta kullanım araca zarar verir.. ya da verir mi.. yağlama vb. işlemleri aksatıp kısa, orta, uzun etkileri neler olabilir..

Abdullah Bey "Ayrıca araç viteste ve gaza dokunulmuyorsa illa cut-off'a girmez, motor ısısı ve devir de etken." bu cümleyi biraz açıklar mısınız..

Ayrıca manuel vites ile otomatik viteste boşa almanın farkları neler olabilir.. uzman tv de ileri sürüş eğitmeni kırmızı ışık vb. beklemelerde 20 sn den fazla ise N (boş) ye alın diyor.. sabah ilk çalıştırmada motor ısınırken veya uzun soluklu sabit çalıştırmalarda aracın N konumunda mı yoksa P konumunda mı çalışması uygun olur.. varsa farkları neler olabilir.. özellikle Abdullah beyin analitik yanıtlarını bekleyen sorularıma cevap verecek arkadaşlara teşekkür ederim..

veteriner' Alıntı:
Allah yazdıysa bozsun. Ben aracımdan memnunum. Yeri geliyor arazide 18 lt/100 km yakıyor ama hakkını veriyor. Duster'la kıyaslanmaz.
Sizin de belirttiğiniz gibi gönlümce gezdiğim dağ bayırda duster gitmez.
12 yaşında, 300 bin km'deki aracımı sıfır duster'a değişmem. Suzuki'nin her yönüyle duster'dan üstün olduğu iddiasında değilim. Ama benim için 1. öncelk arazi, bu konuda da iki aracı kıyaslamak bile doğru değil. Yanlış anlaşılmasın herkesin zevk ve ihtiyacına göre tercihi.
Yanlıştan ne kadar erken dönerseniz o kadar kardır kıvamında bir öneri benimkisi ;) ;D . İşin şakası tabiki. Bu arada bende eski bir Vitaracıyımdır bilmenizi isterim. 93 yılında -0- almıştık. Vitara 1.6 JLX Vagon otomatik. 97 yılında 123 kasa mercedese arkadan dokunup sedandan hatchbacke çevirdiğimde bizde artık satalım bunu demiştik. Vitarayı da bilirim ... ;) ;)

mahmutunver' Alıntı:
[/quote,
Abdullah Bey "Ayrıca araç viteste ve gaza dokunulmuyorsa illa cut-off'a girmez, motor ısısı ve devir de etken." bu cümleyi biraz açıklar mısınız..
Hocam cut off için motor sıcak olmalı, devir kesin emin olmamakla beraber en az 1700 civarı olmalı, belki benim bilmediğim başka etkenler de vardır. Sonuçta ECU, motor ısısı, hız,devir, emiş hava sıcaklık ve basıncı.... vs parametreleri dikkate alarak yakıt enjekte edip etmeyeceğini veya ne kadar edeceğini belirler.
mahmutunver ' Alıntı:
"boş vites" meselesi sanırım muamma olma özelliğini devam ettiriyor.. (eski) kamyoncuların her ne sebeple söylüyorlarsa "peygamber vitesi" (Allah'a emanet anlamında mı acaba!?) dedikleri boş vitese atmanın muhtemel sonuçları nedir.. ne kadar süreli boşta kullanım araca zarar verir.. ya da verir mi.. yağlama vb. işlemleri aksatıp kısa, orta, uzun etkileri neler olabilir..
Araçlarla ilgili çok derin bilgi sahibi değilim. Bu nedenle boşta ne kadar gitmek araca zarar vereceğini bilmiyorum, ama benim yaptığım genelde 20-30 sn gibi kısa süreler.
Tahminimce boşa almanın vereceği zarar LPG'nin verdiği kadar değildir. ;D

Otomatik vitesten hiç anlamam.

veteriner' Alıntı:
Hocam cut off için motor sıcak olmalı, devir kesin emin olmamakla beraber en az 1700 civarı olmalı, belki benim bilmediğim başka etkenler de vardır. Sonuçta ECU, motor ısısı, hız,devir, emiş hava sıcaklık ve basıncı.... vs parametreleri dikkate alarak yakıt enjekte dedip etmeyeceğini veya ne kadar edeceğini belirler.Araçlarla ilgili çok derin bilgi sahibi değilim. Bu nedenle boşta ne kadar gitmek araca zarar vereceğini bilmiyorum, ama benim yaptığım genelde 20-30 sn gibi kısa süreler.

Otomatik vitesten hiç anlamam.
biz boşada alamıyoruz malesef

otomatikte yokuş aşağı inerken N ye alsak ne olur?

veteriner' Alıntı:
heralde game over olur. ???

Ben gerçekten teknik olarak bir problem olurmu diye sormak istedim. Yani manuel vites gibi, giderken N den D ye alınamazmı ?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.