Suzuki Vitara İçin Lastik Tavsiyesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sadness77 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 56
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,307
Ynt: Suzuki Vitara İçin Lastik Tavsiyesi

hızınız ve ilginiz için teşekkür ediyorum.

Etiketler

sadness77' Alıntı:
Bu şu anda aracımda bulunan lastikler asfalt birazda arazi, bu lastikler beni nereye kadar taşır bilmiyorum bunun yerine bana tavsiye edceğiniz lastikler hangileri

Minik bir düzeltme yapmama izin verin lütfen. :smiley:
Resimdeki bu lastikler,direk kış lastiği.
Sıkışan taşa bakarak,bu kışlıklar,kullanıma göre 1-2 kış daha kullanılabilir gibi duruyor(burdan görebildiğim kadarıyla)

Tavsiye kısmı ise;
Burda önemli olan,aracınızı hangi koşullarda kullanıcağınız önemli,nuna göre seçim yapmaya özen gösterin.

Ynt: Vitara Lastiği ?..

oguz1134' Alıntı:
bizim aracların iyi tarafı hız yok .lastıklerde ölçülerin yanında birde harf sembolü vardır bunların anlamı sınıfını bellı eder ve belirtilen süratte 1 saat ısınmayacagını garantı eder.sizin arac sanırım 235/60/16/X yanındaki harfi ne ona bakın

Hız Sembolü: Hız Limiti km/saat

J: 100 K: 110 L: 120 M: 130 N: 140 P: 150 Q: 160 R: 170 S: 180 T: 190 U: 200 H: 210 V: 240 W:270 Y: 300 Z: 240+

en iyi sembolden belli olur,, lastik kaucuk türü malzemeler nasıl üretilir basitce anlatayım ceşitli kimyasal toz granül parcaları ve bazı yag türü malzemeler özel makinalarda köfte misali yogrulur sakız kıvamına gelir elinizde alıp baktıgınızda sakız gibidir sonra fırınlanır normal fırına bu sakıza benzeyen karışımı koyupta ceviz büyüklügünde koyarsanız o sonra futbol topu gibi şiser büyür aynı ölçüde kalması için içine basınclı hava verilen fırınlarda basınc altında pişer belli ısı ve zaman diliminde bir aşçı yemegin yagını tuzunu baharatını nasıl ayarlarsa bu karışımın ayarı daha bilimsel olarak yapılmak zorundadır kaucuk ta shore diye bir terim vardır (şor)okunur yumuşaklık derecesidir bu karışım anında ayarlanır istege göre.mamul hale gelmiş kauçuk bir daha sertligi degişmez.
oto lastiklerinde işlevine göre çesitlı shorelerde üretilirler .

otomobilciler yazın kış lastıgi kullanmaz ,off road cılar yazın mt kullanmaz ,yazın lastik fazla önemli degildir kışın yagmurda kayan lastik tehlikelidir ,kaliteli zor bulunan pahalı bir lastik kullanıyorsanız yazın kenarda tutucak yer ve maddi durumunuz var ise 2, bir takım kullanmalısınız ,,kışın yagmurda lastik neden kayar bu önemlidir bayat oldugundandır bunu nereden nasıl anlarız yanaklarda sıcak baskı olarak yazar şöyledir 3208 yazar mesela bu 2008 senesi 32. haftada üretilmiştir anlamına gelir alırken bakıp bayatını almamak lazım lastik ömrü marka ve kaliteye göre degişmekte ama bazı gercekler var 4 sene yada 40000 km dir
4-5 yaşındaki lastigi 0 da olsa janta bile takmamak lazım ,, lastiklerimize temizlik anında deterjan arap sabunu ve benzer maddeler sürdürmemeliyiz bu lastigin diş dünya ile baglantısını keser hava almasını engeller ve catlamaya sebeb verirmiş,lastik saklayacaksak jant üzerinde ise basıncı düşürmek faydalı imiş .,nemli ışık almayan yerde plastık torba içinde kapalı muhafaza etmek dogru imiş.

Aracımda bulunan AT lastikleri Ağustos sıcağında kullanırsak,uzun yol,şehir içi vs.Bunun lastiklere bir zararı olur mu?
sıcak her lastıge zararlı ve cabuk aşınmaya neden olur yapacagınız bu lastıgın dogum tarıhine göre ölüm tarıhinı hesaplamak 4 sene daha kac senesi var ona göre tedbir almanız lazım
biraz uzun ansiklopedi türü oldu bildigim tüm dogruları paylaştım .lastik satıcıları imal tarine bakıp da lastik alan tipleri pek sevmezler mesela ben bundan sonra sizleri de pek sevmeyecekler ;D hepinize taze lastiklerle kazasız belasız şürüşler dilerim. :smiley:

Burada 1-2 minik ekleme yapmama izin verin lütfen.

1-Hız limitleri kısmı;
Bunu sadece T H V gibi okumak yanıltır.
Lastiklerde sadece H veya V v.s yazmaz.
Bir örnekle netleştirmeye çalışıyım.

4*4 lastiği olsun,235/85 R 16 olsun bakın buraya dikkat 120 Q yazar. Q=160 km/h i temsil eder.120 ise o lastiğim yük kapasitesini yani 1400 kg ı temsil eder.
Yani 120Q tam olarak şu anlama gelir;
Bu lastik max 1400 kg ile max 160 km/h ile sınırlandırılmış demektir.Tabi bunu dört lastik için 5600 kg lık yük ile 160 km/h saat olarak okumak en doğrusu.

2-Bayat lastik,zaman gibi diğer konu;
Bu konuda şunu söyliyim.
İlk cümle önemli;

Uygun saklama koşullarında!! 5+5 yıl.
Kısacası,lastiğin saklama-depolama koşulları oldukça önemli.
Türkiye şartlarında,lastik 2 yıllıkta olsa rahat rahat kullanabilirsiniz,rahat olun.(normal şartlar altında,bunu yazdım çünkü,bu konuyla ilgili o kadar çok farklı durumlar varki,ama ana depolardan gelicek lastiklerden çekinmeyin,ana depo derken kendini ıspatlamış marka depolarından bahsediyorum,yoksa getir 2-3 bin lastik at depoya dursun mantığından değil !!)

Ynt: Vitara Lastiği ?..

PrometheusTR' Alıntı:
Faydalı bilgiler kısmında "4 yıl" denilmiş ama normalde 2 yıl olması gerekiyor. 2 yıl içinde kauçuk iyice sertleşiyor ve yol tutuşu azalıyor. Belki otomobilde 4 yıl dayanır demişlerdir, motosikletlerde biz 2 yılda (hiç olmazsa 3 yılda) değiştirmeye çabalıyoruz.

Evet,motor lastiğindeki yapı farklıdır ve zaman oto yada 4*4 grubundan daha kısadır.
İşte bunun sebebi ise,lastiğin yapısının farklılığı.

taksi84' Alıntı:
merabalar ben aracıma 2 gün önce federal marka mt latik taktım 235,75,15 şu an için herhangi bie sürtme yok dün biraz zorladık araziye girdik bir iki çok ufak sürtme yaptı onunu haricinde bişey yok ama korkulu rüya görmektense yükseltmek iyi olur sanırım

Bakın,bir aracı limitler üstünde yükseltmek(bu sizin için geçerli değil,genel olarak söylüyorum :smiley:)
Evet,bazı durumlarda getiri olur,fakat unutmayın muhakka başka bazı disiplinlerde götürüsü olur.Bu tip uygulamalarda oldukça dikkatli olmaz lazım ve mümkünse yardımcı aparatlardan faydalanmak lazım (yükseltme kit v.s )

SACİT' Alıntı:
2. Yakıt sanırım % 10 civarında artış gösterdi ama kesin sonuç veremiyorum.

Yeni lastiklerinizde çap daha mı büyük?
Şayet öyle ise, gerçekte çapların oranı nispetinde daha fazla yol yaptığınızı da dikkate alın hesaplarınızda.

schweps' Alıntı:
Yeni lastiklerinizde çap daha mı büyük?
Şayet öyle ise, gerçekte çapların oranı nispetinde daha fazla yol yaptığınızı da dikkate alın hesaplarınızda.

Hocam gerçekten çok sağolun. Günlerdenberi kafama takılan ama kendi kendime açıklayamadığım olay sanırım çözüldü :smiley:

Evet, yeni lastiklerimden sonra çap büyüdü.
Eskiden araç km saatim göstergemde 100 KM hız gösterirken GPS-Navigasyon cihazında 95 KM civarı hız gösteriyordu.
Yeni lastiklerimden sonra ise araç km saatim seyir halinde 100 KM gösterirken GPS-Navigasyon cihazında 105-110 KM civarı hız gösteriyor.
Yani sanırım saatte 10-15 km lik bi fark yaşatıyor yeni lastiklerim bana.
Sizce hesaplamalarım doğru mu?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,828
Kayıtlı Üye Sayımız
166,622
Kaydolan Son Üyemiz
mustgok

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR