Tak bi truma kombi geç Ramiz Dayı, En iyi çözüm en basit olandır bazen...
Yücel hocam orası muhakkak.
Truma combilerin fiyatı kendi karavanı için satın alanlara montaj dahil ortalama 80.000 TL civarına geliyor.
Mutfağın kapısını biraz araladığım için içerde gördüklerimden biraz bahsetmek istiyorum.
Üretici olarak bana verilen rakam her şey dahil 60.000 TL. Açıkçası üreticiye toptan olarak güzel fiyat veriyorlarmış böylece öğrenmiş oldum. Hatta bir kaç puan daha aşağı çekebilirim fiyatı.
Mesela karavana hartalın çift açılımlı olan kapısını takmayı düşünüyorum. Piyasada 22.000 TL bana verilen 13.500 TL.
8000 TL ye yerli kapıların satıldığını düşünürsek rakamlar gerçekten iyi.
Yani karavan üreticileri karavanın dışında malzemelerden de ekstra %25-30 kazanıyorlarmış.
İşin içine girince daha belirginleşti rakamlar.
Aslında bu durum bir çok sektörde böyledir ama, bu sektör biraz daha farklı gibi.
Örneğin ben ham mdf nin plakasını 1300TL ye alıyorum. Siz gitseniz size de 1300 e verirler.
Sadece şöyle bir avantajım olabiliyor ki ben genelde 100-200 adet aldığım için bana belki 1000-1100 bandında verirler. Aynı şekilde siz de gidip 100 plaka isteseniz size de aynı şekilde ıskonto ile 1000-1100 aralığında fiyat verirler. Yani alıcı olarak aramızda bir fark olmaz. Belki bana %5 ekstra bir indirim yaparlar.
Karavan malzemesi toptancıları indirimli fiyatlarda ürün satışı için vergi levhasındaki karavan imalat faaliyeti ibaresi, atölye belgeleri ve görsel fotoğrafları gibi bazı taleplerde bulunuyor.
Görüştüğüm bir kaç firmaya bu bilgileri verdiğimde indirimli fiyatlar gün yüzüne çıktı.
Açıkçası bu kadar indirim beklemiyordum.
Benim anlamadığım şey ise şu;
Kaliteli ekipmanlar üretici vasfı ile gerçekten uygun rakamlara alınabilirken neden piyasada yer alan bu karavanlarda adam akıllı donanımlar kullanılmıyor. Hayır pahalı değil ki? Neden kullanmıyorsunuz ?
Neden hep ucuz ve kalitesiz olana gidiyorsunuz. Bu biraz arz talep meselesi ama üretici bazında fiyatlar gerçekten çok iyi.
Tamam, firmaların bir çoğu merdiven altı ama, kardeşim adam sana thetford'un 600€ luk kasetli wc sini neredeyse 400€ ya veriyor. Diğer donanımlarda aynı şekilde.
Sanırım bu durum piyasada gerçek karavan üreticileri kaldığında yaygınlaşacak.
Mesela swan karavanlara bakın. Avrupa karavanlarda ne varsa kullanıyorlar. İşçilikleri de gayet iyi. Ama rakamları piyasanın çok üstünde. Belki ben de ilerde iyi bir karavan üreticisi olurum..
Açıkçası ben donanım alımından gelecek 3500€ yu da cebime indireyim diye düşünmezdim. 500€ bu ürünlerin montaj işçiliği desek 3000€ yu direkt olarak fiyata indirim olarak yansıtıp daha fazla kişiye ulaşmaya çalışırdım.
Bu 3500€ meselesi şuradan geliyor, hatırlarsanız daha önce bir donanım listesi yapmıştım.
Avrupa karavanlarda ne varsa hepsi 12.000€ tutmuştu.
Üretici hesabında 8500 € ya kadar düştü o donanımlar.
Aradaki fark 3500 €. TL olarak yaklaşık 110.000TL.
Çok ciddi rakam.
Total rakamdan 90.000TL ıskonto uygulamak piyasada yer edinmek için çok mantıklı bir hareket olurdu bence.
Maddi durumum imkan verirse bu şekilde ilerleyeceğim.
Baktım thetfordun 3 sistem buzdolabı olmuyor, yine tutupta 220v regal buzdolabını koymam. (Karavan şartlarına uygun olmadığı için) Giderim 12v berhimi karavan buzdolabı kullanırım.
Neyse Yücel hocam ilerde bu konuları daha uzun uzadıya konuşuruz zaten