Sulu Webasto ile Isınma ve Sıcak Su İhtiyacının Karşılanması

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 64
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 62,177
Merhaba,
Ben kışın karavanımdaki suyu boşaltmıyorum. Depom çatır çatır donuyor. Yine de Güney Karavanın kullandığı araç silegeç pompaları bundan bir zarar görmedi şimdiye kadar...
Su ısıtma konusunda en efektif çözüm tüplü şofben olabilir belki de. Ama Truma Kombi de tüplü şofben de kışın donmaya karşı boşaltılması gerekiyor. Sırf bu yüzden karavanıma tüplü şofben taktırmadım. Diğer bir neden de şu ki bendeki su sistemi basınçlı sistem değil. (Direk pompaya bağlı su sistemi kurulu, Pedala basınca su geliyor. En ilkel sistem yani)
Neyse konuyu dağıtmayayım. Ben karavancılık hayatında bu iş için yapılmış aksesuarların başarısını gördüm ve anladım. Bir karavana ilk yatırım yaparken fazla harcayıp sonradan sefasını sürmek gibi bir konu var. Gerçek karavan aksesuarları pahalılar ama işin hakkını da veriyorlar. Bir karavanı yaparken maliyetler konusu var tabii ki... Ama gerçek aksesuarlar da kullanırken insana ayrı bir keyif verirler bence. Yine de buzdolabı, evye-ocak, ısıtıcı, su ısıtıcı, tuvalet gibi önemli kalemlerde bile iyi tanınmış ürün kullansanız bu maliyeti yine de önemli ölçüde arttırıyor olabilir. Gerçek bir karavan ocağı kullanmak nasıl bir his verir, Veriyor işte sonuçta... Ben de pişiriyorum ama bunun şekli değişiyor işte malzemeye göre biraz. Gerçek karavan ocağını kullanmak daha zevkli. Ben asgari müştereklere ulaştığımdandır belki ama bundan sonra gerçek aksesuar kullanımı benim için önemli olabilir seçimlerimde.
Sevgiler...

Etiketler
Lüksün ve konforun zirvesi yok. Bana göre bu durumlar kamp kültürüne ters. Öznel durum sonuçta tabii.

Tam zamanlı büyük çekme karavanda yaşayanlar istisna olabilir.

İki yıl daxom şofben kullandım. Şuan onu da kaldırdım bir yıldır. Ocakta ısıtıyorum gayet yeterli, PSA motokaravanda.

Akvaryum ısıtıcıları da aslında 34 dereceye kadar çıkarıp orada sabit tutabiliyor sıcaklığı. Duş almak için de ideal bir sıcaklık bence. Var mı bildiğiniz bir handikapı ?

Merhaba,
Ben kışın karavanımdaki suyu boşaltmıyorum. Depom çatır çatır donuyor. Yine de Güney Karavanın kullandığı araç silegeç pompaları bundan bir zarar görmedi şimdiye kadar...
Su ısıtma konusunda en efektif çözüm tüplü şofben olabilir belki de. Ama Truma Kombi de tüplü şofben de kışın donmaya karşı boşaltılması gerekiyor. Sırf bu yüzden karavanıma tüplü şofben taktırmadım. Diğer bir neden de şu ki bendeki su sistemi basınçlı sistem değil. (Direk pompaya bağlı su sistemi kurulu, Pedala basınca su geliyor. En ilkel sistem yani)
Neyse konuyu dağıtmayayım. Ben karavancılık hayatında bu iş için yapılmış aksesuarların başarısını gördüm ve anladım. Bir karavana ilk yatırım yaparken fazla harcayıp sonradan sefasını sürmek gibi bir konu var. Gerçek karavan aksesuarları pahalılar ama işin hakkını da veriyorlar. Bir karavanı yaparken maliyetler konusu var tabii ki... Ama gerçek aksesuarlar da kullanırken insana ayrı bir keyif verirler bence. Yine de buzdolabı, evye-ocak, ısıtıcı, su ısıtıcı, tuvalet gibi önemli kalemlerde bile iyi tanınmış ürün kullansanız bu maliyeti yine de önemli ölçüde arttırıyor olabilir. Gerçek bir karavan ocağı kullanmak nasıl bir his verir, Veriyor işte sonuçta... Ben de pişiriyorum ama bunun şekli değişiyor işte malzemeye göre biraz. Gerçek karavan ocağını kullanmak daha zevkli. Ben asgari müştereklere ulaştığımdandır belki ama bundan sonra gerçek aksesuar kullanımı benim için önemli olabilir seçimlerimde.
Sevgiler...
Hocam, bir karavanda donanımların neye göre ve nasıl olması gerektiğini tam olarak bilemediğim ve hangi ürünün hangi kritere göre tercih edilmesi gerektiğini tecrübe etmediğim için, kullanım konuları hakkında fikir beyan etmem çok anlamsız olur. Bu durumu biraz da yaşamam gerekecek.
@BörüBars ında bahsettiği gibi, bu durumlar tamamen kişilerin kendi tercihleri ve deneyimlerine bağlı gibi görünüyor.

Görünen o ki, en başta çok iyi görünen bir şey aslında çok gereksiz de olabiliyormuş.
Tabi bu durumda göreceli.

Örneğin, ilk mutfak tasarımlarımda fırın düşünüyordum. Zamanla fırının karavanda ne işi var diye sorgulamaya başladım. Tam zamanlı bir yaşam olmayacaksa fırının karavanda yerinin olmadığına karar kıldım. Talep gelirse fırında koyulabilir ama en azından RS 700ün ilk versiyonunda fırın düşünmüyorum.
Sadece mikrodalga fırın kullanacağım.

Genel anlamda fikir vermesi açısından referans olarak Avrupa karavanları baz alıyorum.

Daha önce de belirttiğim gibi, bu birazda arz talep meselesi.

Bir önce ki yazımda donanımların 12.000€ tuttuğundan bahsetmiştim.

Hatırlarsanız aynı ürünlerin muadilleri içinde 3000 € fiyat çıkarmıştım. İndirimi ile birlikte hepsi 2200 € civarına kadar da düşebilir.

Bir karavan düşünün,
Avrupa donanım maliyeti 8500 €
Yerli donanım maliyeti 2200 €

Bu iki seçenek müşteri açısından çok iyi bir fiyat skalası oluşturabilir.

Otomobillerdeki donanım paketleri gibi..

Piyasada da iş şöyle dönüyor.

Adam ilanını koymuş, fiyata yazmış 100 - 150 binTL
Açıklamaya sıralamış
Wc şu kadar TL
solar sistem ...
dizel ısıtıcı...
tente..
klima..
tv..
Buzdolabı şu kadar TL diye..

"Biz aslında ucuz satıyoruz ama donanımlar fiyatı yükseltiyor" algısı var.

Bu durumlara mevcut ekonomik sıkıntıların sebep olduğu gerçeği göz ardı edilemez ama, inanın piyasa günlük güneşlik olsa yine bu tarz ilanları sıkça görürüz. 2-3 seneye kadar piyasalar toparlanmaya başlayacaktır. O zaman bu konuyu yine değerlendiririz 🙂

Bu karavanların maliyeti, firma kendisi yapıyorsa mobilya dahil donanım hariç max. 85-90 bin TL
Fason yaptırıyorsa 100 bin TL'yi bulabilir.
Alt yapı 30.000TL
Karkas 15.000 TL
Giydirme & izolasyon: 16.000TL
Mobilya: 15.000 TL
Camlar: 6000 TL
Kapı: 3000 TL

Toplam 85.000 TL

Bu rakamın üstüne max 3-5 bin tl daha koyabiliriz. silikon vida ve genel giderler için.

100bin TL ye karavan satanlar gerçekten para kazanmıyorlar.
Çünkü bu iş %10-15 karla dönülebilecek bir iş değil.
Görünür görünmez çok fazla gider kalemi var.

Bu tarz karavanların içinde bir otuma alanı, bir masa, bir ranza, bir mutfak tezgahı, bir de bölünmüş banyo alanı var.
Her yer delik deşik. kablolar, vidalar her yerde, şantiye tarzı priz anahtarları, bir iki tane en kalitesizinden led spot. zeminde bir muşamba bulunuyor.

Satışlar düşünce iyice birbirlerini baltalamaya başladılar.

Şu an sıfır 100.000 TL ye karavan satanlar bile var.

Otomobil piyasasında ki durgunluk karavan sektörüne de yansıdı ister istemez.

Takip ediyorum. Yaprak kımıldamıyor. İlanlara dikkat ederseniz. Hepsinde aynı ibareler var neredeyse
gel al götür yazıyorlar. Hemen teslim.

Şu aralar satışlar yok denecek kadar azaldı çünkü. Ellerindekileri satmaya çalışıyorlar. Havalar ısınmaya başladığında yine satarlar tabi. Her malın bir alıcısı vardır çünkü.

Ben, her bireyin imkanları dahilinde olabilecek her şeyin en iyisini satın alabilmesi taraftarıyım.
Kişinin çok parası yok diye her şeyin en kalitesizini kullanmasına razı değilim. Bu yazdığım günümüz dünyasında pek gerçekleşemeyecek olsa da, belki donanım yönünden değil ama iç ve dış mekanda kaliteli işçilik ve malzemeler kullanılarak, kişilerin bu zevkli hobilerini daha keyifli sürmelerine vesile olabilir.

RS 460 O1 karavanımı yapmaya başladığımda fiyat politikası olarak bu tutumumu herkese göstermeye çalışacağım.
Neyse, konuyu çok dağıttım 🙂

Aklımda bir çok şey var, bakalım zaman gösterecek her şeyi..

Ocakta su ısıtmak varken dizel ısıtıcı kullanmak bana akılcı gelmiyor. Başkaları farklı düşünebilir.
o zaten cepte, ancak hali hazırda çalışan webastonun etinden ve sütünden faydalanma imkanı varsa neden değerlendirmeyelim ki ? Yoksa ocakta su ısıtmak varken şofben fikri bana da uzak geliyor.

o zaten cepte, ancak hali hazırda çalışan webastonun etinden ve sütünden faydalanma imkanı varsa neden değerlendirmeyelim ki ? Yoksa ocakta su ısıtmak varken şofben fikri bana da uzak geliyor.
Elinizde alınmış varsa yapın diyeceğim ama yoksa o kadar yatırıma gerek yok diye düşünüyorum.
Çin malı için positif/negatif bir şey diyemem.

Örneğin, aracınız otobüs karavan ya da PSA v.b aracınız var tek başına yaşayan biriyseniz, çatınız güneş paneli ile dolu, akünüz LifePO4, bulunduğunuz noktada su ihtiyacında sıkıntı yoksa ya da kamp alanından çıkmam enerjim sbt 220volt v.s ise değişik/fantastik/ekzantrik olayları deneyip tecrübe edilebilir.

İlgili videoyu daha önce görmüştüm @Miskin Karavan . Ancak kullanabilirliğini test etmek gerek. 20 dk ile 30 dk arası sıcak su için beklemek ne kadar mantıklı bilemedim : )

Dışarda kamp ateşinde bile ısıtmak daha hoş olabilir.

Örneğin, aracınız otobüs karavan ya da PSA v.b aracınız var tek başına yaşayan biriyseniz, çatınız güneş paneli ile dolu, akünüz LifePO4, bulunduğunuz noktada su ihtiyacında sıkıntı yoksa ya da kamp alanından çıkmam enerjim sbt 220volt v.s ise değişik/fantastik/ekzantrik olayları deneyip tecrübe edilebilir.

İlgili videoyu daha önce görmüştüm @Miskin Karavan . Ancak kullanabilirliğini test etmek gerek. 20 dk ile 30 dk arası sıcak su için beklemek ne kadar mantıklı bilemedim : )

Dışarda kamp ateşinde bile ısıtmak daha hoş olabilir.
Abi 20-30 dakika suyun başında beklemeyeceksin ki zaten, eğer sistem sağlıklı çalışıyorsa webastonun çalıştığı her dakika o su ısınacak.
-Sabah kalktığında sıcak suyun olacak
-Depo donmayacak
Kış kampına giden herkeste webasto ya da muadili bir ısıtıcı vardır zaten.

Abi 20-30 dakika suyun başında beklemeyeceksin ki zaten, eğer sistem sağlıklı çalışıyorsa webastonun çalıştığı her dakika o su ısınacak.
-Depo donmayacak
Rahmetli Haluk Tilav Ağbimizin (Allah Rahmet Eylesin) karavanında bu sistemi kullanıyordu, bu yeni bir şey değil, 10m3 karavanının 50lt kadar deposunu paslanmazdan yaptırmış, deponun üstüne ısıtıcısını monte ederek egsoz çıkışını deponun içinden geçirmiş ve ne zaman ısıtıcı çalışsa sıcak suyu hazırdı.

Bu sistemin iki kötü tarafı vardı, biri sabaha kadar ısıtıcı çalışınca su kaynar hale geliyordu ne el yıkanıyordu ne de başka bir şey, ikincisi egsoz borusu çok çabuk kurum yapıp tıkanıyordu. Rahmetli ölmeden önce egsoz sorununu çözdüm diyordu ama fazla ısınan suya formül arayışındaydı.

Rahmetli Haluk Tilav Ağbimizin (Allah Rahmet Eylesin) karavanında bu sistemi kullanıyordu, bu yeni bir şey değil, 10m3 karavanının 50lt kadar deposunu paslanmazdan yaptırmış, deponun üstüne ısıtıcısını monte ederek egsoz çıkışını deponun içinden geçirmiş ve ne zaman ısıtıcı çalışsa sıcak suyu hazırdı.

Bu sistemin iki kötü tarafı vardı, biri sabaha kadar ısıtıcı çalışınca su kaynar hale geliyordu ne el yıkanıyordu ne de başka bir şey, ikincisi egsoz borusu çok çabuk kurum yapıp tıkanıyordu. Rahmetli ölmeden önce egsoz sorununu çözdüm diyordu ama fazla ısınan suya formül arayışındaydı
Bu videodaki sistem biraz daha farklı ,termostat aracılığı ile ısıyı sabit tutabiliyorsunuz. Bir de anladğım kadarıyla egzoz borusunu geçirmiyorsunuz., başka bir aparat koyuyorsunuz depoya

-Depo donmayacak

Tam zamanlı yaşam biçiminde olabilir bence, yapmayın demiyorum sadece gerek yok bence.

Üfleme noktasına yakın 5 lt pet şişe dahi iş görebilir.

Belki yapacağınız bu uygulama çok hoşunuza gidecektir.

Deponuzun da ekstra izolasyonu varsa, iç kısma yakın alanda konumlandırılmışsa iç sıcaklığa yakın su sıcaklığınız da olabilir.

Hatta ısı eşanjörünü antifiriz hattına bağlayan da var.

Ocakta ısıt olayını yaptığım için artık değişik işler aramaz oldum🙂

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,583
Kaydolan Son Üyemiz
onurcagritosun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR