Stock Fotoğrafcılığı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan 44254 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,361
4

44254

Ziyaretçi
Merhaba,
Grubunuza yeni üye oldum. Fotoğraf ve doğa sporları ilgimi çekiyor.
Fotoğrafı bir iş kolu olarak düşünüyorum. Bu yüzden stok fotoğrafcılığına daha fazla önem veriyorum.
Yaz mevsimi sorun olmuyor, oldukça çok materyaliniz var fakat mevsim kış olduğunda fotoğraf konusunda ciddi konu sıkıntısı çekiyorum.
Şimdi bir konuda sizden yardım istiyorum.
Stock fotoğrafı satın almak istese idiniz bu ne olurdu?
bir konu olabilir , bir obje olabilir...

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler :smiley:

Etiketler

Ynt: Stock Fotoğrafcılığı

slm
ben amatör fotoğrafçıyım.ben doğal olan her şeyi çekmeyi seviyorum
manzara olsun,insanlar olsun ama doğal olsun
insanlar fotoğraf çektığını görunce poz vermeye başlıyor ve fotonun tum rengi bozuluyor.
ben şehırde betonlr içinde yaşıyprsam doğa fotoğrafları tercıh ederdım.
hanı hyal kurmama yardım eden.ferahlatan resımler.
mesela bunlar gibi.
NOT::resım orjınal boyutunda steye atılmadığı için kuçultülmüştür..

P1360630_482x271.jpg

P1350705_482x271.jpg

P1360253_482x271.jpg

P1420341_482x362.jpg

P1370646_482x362.jpg

bence kışın da ayrı güzellikleri var o da fotoğrafa yansırsa güzel olacaktır.

P1370676_482x362.jpg

P1420326_482x362.jpg

ben bakir yerleri tercih ederim zira kışın bir çok insan evine kapanıyor o yüzden doğa kendini yenileme imkanı buluyor hayvanlar daha rahat hareket ediyor ama bu zorlu doğa koşullarına kendinizi hazırlamanız gerekir sessizliği ve ihtişamı bozmadan bir çalışma gerekir kısaca model olarak doğa diyorum

Herkese günaydın,
Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyorum . Ben sanıyorum mesajımda bir konuyu belirtmeyi unuttum.
Stock fotoğrafcılıgı; web sayfası , dergi , görsel materyale ihtiyac duyulan yerlerde uygulanan bir tarz.
Yanı mesela yakında yaklaşan yılbaşı için çam ağacı, noel baba, hediye kutuları çekmek gibi...
Benim ise düşüncem kimsenin çekmediği fakat ihtiyaç duyulan konular.Örneğin obezite , örneğin şiddet v.s.

Yani benim daha çok iç ortamlarda çekebileceğim bir tarz olmalı..

liilith' Alıntı:
Herkese günaydın,
Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyorum . Ben sanıyorum mesajımda bir konuyu belirtmeyi unuttum.
Stock fotoğrafcılıgı; web sayfası , dergi , görsel materyale ihtiyac duyulan yerlerde uygulanan bir tarz.
Yanı mesela yakında yaklaşan yılbaşı için çam ağacı, noel baba, hediye kutuları çekmek gibi...
Benim ise düşüncem kimsenin çekmediği fakat ihtiyaç duyulan konular.Örneğin obezite , örneğin şiddet v.s.

Yani benim daha çok iç ortamlarda çekebileceğim bir tarz olmalı..

ımm

o zaman şöyle canlandı gözümde yaşlı bir teyze ve yıl başı gecesi saçları beyazlamış teyzemizin kocaman gözlükleri var ama kafasında bir yıl başı şapkası şöminenin başında tek başına bir masada saaat 12 yi bekliyor şöminenin hemen üstünde bir saat olmalı zmanı vurgulayan ortam loş ışık bir iki mumla süslene bilir bu hüzünlü bir seneryo değiştirile bilir bence zaman sevdiklerimizle güzel ;) gibi bir mesaj verilmiş olur

Batı kültürü iliklerinize işlemiş. Kendi kültürünüze dönebilmek için tembelliği üzerinizden mutlaka atmanız lazım. Bu sözüm Noel hayranlarına. Stock materyaller için ise nadiren bulunabilen ve hiçte iyi bir örnek olmayacak, iz bırakmayacak şiddet ve benzeri konular yerine, imza atabileceğiniz nice kareleri göremiyorsunuz. Kendi kültürünüzü iyi okumanızı tavsiye ediyorum. Yardım alma yerine okumanızı, araştırmanızı tavsiye ediyorum. Anahtar olarakta işe öncelikle bu konunun bize ait olan ustalarından başlayınız. Hiç bir şey kolay değil. Ucuz değil.

merhaba,
stok fotoğrafçılığın güncel durumuna bakarsanız. yüksek pixelli (20mp üstü) ve modelli fotoğraflar talep görmektedir. tabi modellik sözleşmesi yapılmış olmalı. fotoğraf üzerinde hiç bir marka veya amblem olmamalıdır. bunlara dikkat ederseniz bir modelle konu sıkıntısı yaşanmaz. selamlarımla..

yaşlı' Alıntı:
Batı kültürü iliklerinize işlemiş. Kendi kültürünüze dönebilmek için tembelliği üzerinizden mutlaka atmanız lazım. Bu sözüm Noel hayranlarına. Stock materyaller için ise nadiren bulunabilen ve hiçte iyi bir örnek olmayacak, iz bırakmayacak şiddet ve benzeri konular yerine, imza atabileceğiniz nice kareleri göremiyorsunuz. Kendi kültürünüzü iyi okumanızı tavsiye ediyorum. Yardım alma yerine okumanızı, araştırmanızı tavsiye ediyorum. Anahtar olarakta işe öncelikle bu konunun bize ait olan ustalarından başlayınız. Hiç bir şey kolay değil. Ucuz değil.

örf adet dediğniz şey insanların mecbur olduğu birşey mi insanlar kendini hangi platformda rahat hissediyorsa orada bulunur batı dediğiniz kavram da neyin nesi oluyor Türkiyeninde batısı doğusu var siz kendi hoşunuza gideni yaşayın başkalarıda aynı şekilde devir mecburiyetler devri değil devir çağdaş medeniyetler devridir.Sanat özgür, kısıtlanmamış ve objektif olduğu sürece sanattır...

yaşlı' Alıntı:

Sayın Yaşlı ( Selçuk bey),
Tabii ki hiçbir şey kolay ya da ucuz değil, kaldı ki sanat ile uğraşıyor iseniz emek vermeniz gerekiyor.Ben fotoğrafcılık sanatı ile diğer işimden arta kalan zamanlarda ciddi olarak uğraşıyorum. Türkiye de gezmediğim yer yok keza yurtdışı içinde geçerli bu. Sanatı sadece- kendi kültürüm - adı altında yaşamak taraftarı olmadığım gibi , kendi ülkemin güzelliklerini de başkaları ile paylaşmaktan büyük zevk alıyorum.Bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Size verdiğim "örnekler" - ki bu örnekler ne kadarda "iz bırakmayacak " konular olarak sizin tarafınızdan nitelendirilmiş bile olsalar hayatın bir parçası. Unutmayın sanat insanlar için vardır ve "şiddet "gibi bir konu insanın tabiatı itibari ile "iz" ler bırakır..Bu bir örnekti , aynı yaklaşan yılbaşı için düşünülmüş kareler gibi.Açtığım konunun içeriğini tekrar okumanızı rica ederek "yardım" diye nitelendirdiğim sorumun "siz olsanız neyi satın alırsınız " başlıklı olduğunu ve yazdıklarınızın bunu cevaplayacak öğeler içermediğini kanımca "yapıcı " eleştiri barındırmadığını belirtmek isterim.
Yine de fikir ve düşüncenizi bizimle paylaştığınız içinde ayrıca teşekkür ederim.

Stock fotoğraf sitelerini biraz takip ettim. Oradan edindiğim kimi izlenimlerim oldu. Yüklediğim fotoğraflar genelde kabul edilmediğinden ben de bıraktım işin ucunu :smiley: Hatta 1 tanesi satılınca şaşırmıştım :smiley: Çünkü çekimlerim "stock" olsun diye yapılmadı. Onlar çok "temiz" fotoğraf bekliyorlar. Ne bileyim tertemiz bir cami fotoğrafı istiyor ama ben çekerken muhakkak bir insanı, bir kediyi vs. o fotoğrafa sokmuş oluyorum.

Özellikle sanayi ve hizmet sektörünün web sitelerine dönük fotoğrafların daha çok ilgi çektiğini görüyorum. Özellikle sektörel dergiler çok fotoğraf kullanıyorlar. Benim gördüğüm sektörel dergilerdeki fotoğraflar genelde hep biryerlerden temin edilmiş. Daima görsel malzeme ihtiyacı yüksek olan firmaları düşünerek çekim yapmakta fayda var. Asıl alıcıların ağırlıklı olarak gelişmiş ülkeler olacağını da bir kenara not etmeli.

Bir de olabildiğince çok fotoğrafınız olmakla birlikte aynı obje, mekan, konu üzerine farklı fotoğraflarınız da orada olmalı.

Ekipmanınız varsa evde çeşitli objelerle kurgular yapabilirsiniz. Burada yaratıcı düşünce devreye giriyor. Nasılına dair bir fikrim yok.

Aman buna ihtiyaç olmaz demeyip orada sıkı bir portfolyo oluşturmakta fayda var. Satıldıkça gelecek mini dolarlar yerine, orayı aynı zamanda kendi pazarınız gibi düşünebilirsiniz. Sonuçta sizden fotoğraf sipariş edebilirler. Fotoğraf satışı için Flickr'ı da kullanabilirsiniz. Özelleşmiş konularda sağlam fotoğraflar ve bilgileri koyarsanız alıcılar sizi bulabiliyor, özellikle "google images"ı düşünerek Flickr'a açıklama ve TAG eklemelisiniz. Flickr'dan gelecekler genelde beleş isterler ama unutmayın müşteriyi bağlamak lazım evvela. :smiley: Ek olarak Flickr'ın gettyimages ile bir işbirliği de var.

Bunlar benim naçizane tespitlerim, direkt "stock" fotoğrafçılığı ile ilgilenmediğim için yanıldığım noktalar da olabilir. Uzun süredir ilgilenen, tecrübeli üyelerin de aramızda olduğunu sanıyorum.

yağan karın altında kızının beresini takan anne olabilir.
yağan yağmurun altında şemsiyenin altında ki sevgili olabilir
sırılsıklam olmuş biri de olabilir.
kesik parmaklı siyah eldivenler takmış kadın olabilir. tırnakları da vişne çürüğü renginde ojelerle boyanmış olacak ama. ellerin ön planda olduğu pozlar yani. kış-eller vs.

slm liiilith
ben mesleğim gereği belki 100lerce fotoğraf satın aldım.
sana tavsiyem stock işine gireceksen. çekimlerin mutlaka yalın ve net ifadeler içersin.
ben şu ana kadar manzara vs. fotoğrafı hiç satın almadım. alana da rastlamadım.

en çok satın aldıklarımız
objeler - farklı bina görselleri - aile (anne çocuk baba büyükbaba)

bu çekimleri son derece temiz ve ışık ayarları iyi olarak almalısın.
objeler mutlaka beyaz zeminde ve yumuşak bir gölgeye sahip olmalı ve tabiki dekupeli olmalı.
Aile fotoğraflarında ışığın rengi ve kadraja yerleştirişin çok önemli. karede gereksiz boşluklar ve alakasız nesneler olmamalı.
Mimari-iç mimari fotoğraflarda ise kullandığın açı önemli. Kullandığın lensin hatalarını görüntü işleme programlarında düzeltmelisin.

şimdilik aklıma bunlar geliyor...

selamlar.

Herkes bir yaratıcılıktır tutturmuş gidiyor.
Ben hiçbir fotoğrafımda yaratıcılık aramadım.

Yaratatıcılık o imajı satın alarak kullanan tasarımcıya aittir.
Stock foto en yalın şekilde olmalı ve sadece tasarımcının aklındakini yansıtmasına yardım etmelidir.
Sadece tek stock fotoğraflı kullanarak da tasarım yapılabilir.
Ki bi dünya tasarımcı bu şekilde tasarım yapıyor (ya da yaptığını sanıyor).
Başkasının yaratıcı fikrini kullanıyor ve kendinden birşey katmadan iş yapıyor.
Ben buna gıcık oluyorum : )

Biraz dert yandım gibi oldu ama artık ne demek istediğimi az çok anlatmışımdır sanırım.

Ha bir de şu var.

Stock fotoğraf birden çok amaca hizmet edebilmelidir.
Sen dağ orman çekersen bunun hedef kitlesi çok kısıtlı olacaktır.
Yani tek bir amaca hizmet edecektir.

Ama atıyorum tek bir ceviz fotoğrafı pek çok işte kullanılabilir.
bir tasarımcı Cevizi beyin yapar - bir tasarımcı dünya olarak kullanır - bir tasarımcı kırık bir cevizi mağaza açılışı için kullanır -
bir tasarımcı çekicin altındaki cevizi sigorta firması için kullanır......

bunlar say say bitmez. sadece 1 cevizi kullanarak 500 tasarım ve fikir oluşturulabilir.

Benim size tavsiyem. dağ - orman - manzara çekimi yapmayın.
bunlar genele hizmet etmez.

Makro çekimler - İçinde bulunduğunuz kültürü yansıtan resimler - ve tabiki basit objeler çekmenizi tavsiye ederim.
Bir ataç fotoğraf da çekilir mi demeyin. Ben bugüne bugün ataç fotoğrafı satın almış bir adamım : ) (ataç: kağıt kıskacı)

Hiç akla gelmeyecek objeleri çekip satabilirsiniz.
yeterki ışık - gölge dengesi ve kadrajı sağlam olsun.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.