Ynt: Ssangyong'la Anavatanına Dönüş...
Merhaba Levent Bey. Konunun tarihi biraz geçmiş ama böyle bir yolada bu kadar kısa sürede çıkmamışsınızdır herhalde. Öncelikle böyle bir tur planladığınız için sizi tebrik ederim, gerçekten çok zorlu ve meşekkatli bir o kadar da zevkli rota. Rota konusuna fazla girmek istemiyorum, zaten siz potansiyel riskleri tespit etmişsinizdir. Gelelim araç konusuna; ben daha önce bu aracın 2008 (manuel 225.000 km'DE) 4x4'ünü ve şimdi de 2011 model 4x2 (otomatik, 80.000 km'de)olanını kullanmaktayım. İki aracında kendine göre avantaj ve dez avantajları var. 4x4 olanı arazi koşullarında oldukça başarılı,eksi tarafı ise yakıt tüketimi ve vergi yükü.4x2 olanı ise vergi, yakıt konusunda çok iyi hafif arazi şartlarında ise tatmin edicidir. Bu araçlar 2.0 litre hacminde EURO IV normlarında 141 beygir güç üreten mercedes teknolojili motorlar kullanmaktadır, bu motorlar oldukça uzun ömürlü ve problemsizdirler. Yakıt ve yedek parça bakımında rakiplerine açık ara fark atmaktadırlar. Aracın genel olarak konforu (özellikle arka tarafta makas yerine helezon kullanıldığı için çok sarsmaz), ses izalasyonu, kliması, koltukların pozisyonu gayet iyi, uzun yolculuklarda sizi üzmez. Yedek parçaları ise çok ucuz fiyatlara yetkili servislerinden temin edebilirsiniz,yolculuk için tüm filtrelerden (yakıt,hava,yağ ve polen) en az ikişer çift yedek bulundurun,özellikle yakıt filtresini sık değiştirin, güzergah üzerinde bilmeden alacağınız kalitesiz alacağınız yakıtlar sıkıntı yaratabilir.Bakım aralıkları 10.000 km'de bir yapılmakta, en ağır bakımı ilk 60.000 km'dedir.Bu bakımda neredeyse tüm yağları ve filtreleri değişir.Benim naçizane fikrim tamamen servis tarafından bakımları yapılan ve kayıtları tutulan bir araç almanızdır.Bu şekilde aracınız konusunda rahat olursunuz. İkinci elde mümküm mertebe 200.000'den fazla km yapmış arabaları tercih etmeyin ama yetkili serviste kayıtları olan, bakımları günü gününe atlatılmamış araç bulabilirseniz 400.000 km'de olsa gönül rahatlığıyla alıp uzun yola çıkabilirsiniz. Ben daha geçtiğimiz hafta 80.000 bakımını yetkili serviste yaptırdım motor yağı (8,5 lt 5 w 40 yağ kullanıldı) ve tüm filtreler değişti işçilik ve KDV dahil sadece 405 TL tuttu. Lastik seçimine gelince fabrikasyon olarak 225 75 R16 kullanılmakta, bence bu çapı değiştirmeyin marka olarak BF Goodrich A/T tipi lastik alın (Uzun yolculuk yanınıza en iki adet yedek lastik ve 10-15 şişe lastik tamir köpüklerinden alın). Orijinal Alman malı Bosal veya Webasto marka çeki demiri ile çekemiyeceğiniz römork yoktur.Uzakdoğuya seyahat edeceğinizden dolayı, yolda çok fazla yedek parça sorunu yaşayacağınızı sanmıyorum ama yukarıda bahsettiğim parçalardan yanınızda bulundurmanızda fayda var, ayrıca yapı marketlerde 150 tl gibi bir ücrete temin edebileceğiniz Black&Decker marka kendinden çantalı 71 parça alet takımı var, bunu da yanınızda mutlaka bulundurun.Bol şans dilerim, gezi fotoğraf ve yazılarınızı bekliyoruz, iyi yolculuklar.