Bu yazıyı karavan imalatını paylaştığım blog için yazdım. Eğer burada yayınlamam forum kurallarına uygun değilse kaldırılabilir.
Gezi dönüşü aracın testi ile ilgil bir paylaşım da yapacağım ama şimdilik tembellik yapıp hazır bir yazıyı paylaşıyorum kusura bakmayın
Sevgiler Tunç
Son, Yolculuk zamanı
Aracı almak, malzeme araştırması, malzemelerin alımı ve imalat derken neredeyse 3 ay geçti. İmalatın karmaşası arasında atladığım şeyler olabilir veya şimdi bazı konuları tekrar edebilirim.
Bu siteyi yapma amacım insanların kısıtlı bütçelerini ve zamanlarını harcamadan hayallerine kavuşması. İkinci bir karavan yapmak veya bu işi ticarete dökmek, hedeflerim arasında bulunmuyor. Bir hayali gerçekleştirmem ve kendi yaptığım karavanım ile emeklilik hayatına geçiş yapmanın manevi hazzının karşılığı yok. Eşimle birlikte bu karavanın keyfini sürmek artık tek amacımız.
İmalata başlamadan önce, gittiğim karavancıların buluşmalarında veya farklı forumlarda bir çok insanı hayatından bezdirdim
Karavanı hangi amaçla kullanacağınız, malzeme seçiminizi direkt etkileyen en temel nokta. Malzemeleri kağıt üzerinde tespit etmeniz malzemelere ulaşacağınız anlamına gelmiyor. İmalat sırasında değişiklikler yapmanız gerekebilir. Eğer yeni bir karavan imalatı yapacak olsam ilk olarak aracı takozlar üzerine alarak terazi ile imalat yapabileceğim sabit bir alan elde ederdim. Zaten kullanılmış ve dolayısıyla terazisi kaçmış bir inşaat alanı imalatı çok zorlaştırıyor.
İmalat aşamaları;
Panelvanın içinde sökülmesi gereken bütün harici parçaları sökerek temiz bir yüzey elde ettim.
Aracın dış yüzeyinde kesilmesi ve delinmesi gereken bütün işleri hallettim ( su girişleri, buzdolabı havalandırması ve elektrik girişi daha sonra açılacak ). Kesme işlerinde dekupaj kullandım. Göz koruma kullanmanızda yarar var. ayrıca çok ses çıkarıyor. Komşulara dikkat
İç yüzeyi kaplayacağım kontraplakları tutturmak için Destek çıtaları monte ettim ( yapıştırma, eğer imkan varsa ayrıca aracın ana iskeletine vidalama).
Isı izolasyonunu yaptım 2 ayrı kat halinde yapıştırdım ( sağlam bir yapıştırıcı kullanın bir sorun çıkarsa telafisi mümkün değil).
Enerji kablolarını döşemek için ihtiyacım olan yerlere spiral kablo kanalları döşedim ( geç alev alan ve zehirli gaz çıkarmayan).
Bütün iç duvarları 6mm kalınlığında çok hafif kontraplak ile kapladım.
Ana duvarları 15mm kalınlığında kontraplak ile inşaa ettim.
Camların çerçevelerini imal etmek bayağı uğraştırdı. Karavan için imal edilen camlar karavanların duvar kalınlığına göre imal edilmiyor. Ya yaklaşık 65-70mm kalınlığındaki duvarın etrafına çerçeve dönerek 30-40mm kalınlığa inmeniz veya araya ikinci bir çerçeve dönerek camları 65-70mm kasaya oturtmanız gerekiyor ( büyük camda çerçeve döndüm küçük camda yeni kasa yaptım her ikisinde de bu planlamayı yapan mühendis arkadaşları sevgi ve saygıyla andım).
Sürgülü kapı iptal edildi, 60cm eninde 170cm yüksekliğinde bir alanı menteşeli normal kapı için açtım. Kestiğim alanın etrafına ahşaptan kasa döndüm. Ahşap ve kontraplaktan bir kapı yaptım ( kapı işi çok uğraştırdı farklı eğimler var ). Kapı bittikten sonra Tersanede fiber işi ile uğraşan bir ustaya epoksi kaplattım.
Tavan kenarları tamamen dolap. Alt kısımlarda da bir sürü çekmece var. Gönyeli kesecek uygun takımım yok. Dolap kapakları için bir ustadan destek aldım. Yinede kulpları takıp menteşeleri ayarlamak 2 günlük iş.
Bütün kaplamaları yaptıktan sonra çekmeceler, kapaklar ve sökülebilecek her şeyi söktüm karavanın içi ve sökülen parçalara zımpara yaptım. Karavanın içinde beyaz su bazlı boya kullandım.
Kirli su depolarının nasıl olacağı, bulunması ve oturtulması en renkli konulardan biri. Aracın altının binek arabalara göre yüksek olması bir avantaj olmakla beraber, özellikle su bağlantıları için gerekli deliklerin açılması gününüze anlam katıyor. Delikleri delerken çıkan sıcak metal talaşları sağınıza solunuza yapışınca o dar alanda ne kaçabiliyorsunuz nede talaşı atabiliyorsunuz. Depoları kışın takın en azından üstünüzde uzun kollu bir şey olur ( aracın altına girerken göz korumasını unutmayın) Pis su depoları sekizer vida ve dörder lama demir üzerine oturuyor. Vidaları önceden tabanı delerek oturtmakta yarar var. Vidaları kontra somunlar ve epoksi yapıştırıcılar ile aracın tabanına sabitledim. Daha sonra depoları sökmem gerekirse vidalar boşa çıkmasın.
Depoların giriş ve çıkış parçaları ayrı bir olay. Pis su girişlerinde Karavan evyesi,, bulaşık makinesi için 20mm çapında bağlantı. Banyo evyesi ve duş teknesi için 38mm bağlantı. Tuvalet için 25mm çapında bağlantı. Polietilen depoya uygun bağlantı parçaları ve uygun yapıştırıcı bulamayınca Pirinç parçalar ile yapboz yapmaya başladım. Bazı parçalara küçükten büyüğe bazıları büyükten küçüğe adaptörler ile birbirine uydurdum.
1-Mutfak ve banyo ( gri su tankı 81 lt ) mutfak için 20mm çapında bir giriş. Banyo için 38mm çapında bir giriş. Gösterge için bir giriş. Hava tahliye için bir giriş. Bir de boşaltma vanası için bir giriş. Depo süzgeçe döndü
2- Tuvalet (siyah su tankı, renge takılmayın
81 lt ) tuvalet girişi 25mm havalandırma girişi, gösterge girişi, tahliye vanası.
3- Kullanma suyu tankı 200 lt ( buna renk bulamadım) 38mm çapında bir ana su girişi, gösterge girişi ve hidrofor için 20mm çapında bir giriş. Hidrofor için tepeden giriş yaptım. Depoda sızma olursa 200lt su arka bagaja boşalmasın.
4- İçme suyu tankı 32lt 38mm çapında girişi mevcut. Üstünde hidroforu var. Evyenin yanında duvardan bir çıkışı olacak. Pet şişe veya damacana ile uğraşmak istemiyorum.
İç kaplama ve boya işi bitince çektiğim kablo kanallarının içinden uygun marin kablo ile döşeme yaptım. LED aydınlatmalar için 2x1,5mm. Hekilerin fanları için 2x2,5mm. Buzdolabı için 2x4mm. Tuvalet için 2x4mm. Isıtıcı için 2x4mm. Hidrofor için 2x2,5mm. Ayrıca bütün elektronik aletlerin şarjı için bir kapaklı dolap ayırdım ve içine 4 adet usb şarj çıkışı döşedim, kablosu 2x2,5mm. Gösterge kabloları 2x0,75mm en ince kablo bu
Ayrıca 220v için kablolama da yapmak gerekiyor. Buzdolabı, bulaşık makinesi, şofben için birer hat bir de tezgah üstüne priz için hat çektim. Kontrol ünitesi oturma grubunun altında akü ile cihazlar arasında en kısa kablo boyunu elde etmeye çalıştım.
Kablolama işinden sonra su tesisatının döşenmesine geçtim. Sıcak su, soğuk su, dış duş, banyo, mutfak derken neredeyse 20mt boru döşedim. Toplamda 8m2 alana sahip aracın içinde birbirine değmeden ne kadar çok sistem iç içe çalışıyor.
Mutfak tezgahı için corian tezgah sipariş ettim. 2 günde getirip taktılar karavanın içi stüdyo daire gibi oldu
Arka kısma temiz su deposu ve içme suyu deposu oturtuldu. Depoların üstüne demircide yatak için bir iskelet yaptırdım. Ama alan o kadar dar ki yatağı yerleştirmek için kesip biçmek gerekti. Yatak odası dış ortamdan izole edildi. Bagaj açıldığı zaman içerisi gözükmeyecek şekilde 6mm kontraplak kapladım.
Banyonun içi pvc ile kaplandı. Bu kısım benim pek içime sinmedi ama eşim beğendi ( hanımlar daima haklıdır).
Sisteme elektrik ve su verilip test edildi. Her şey çalışıyor.
Taban kısmı pvc parke ile kaplandı.
Kapıya güzel bir sineklik.
Suyumuz var, enerjimiz var, yatacak yerimiz tamam, yemekte yapabiliyoruz daha ne isteriz. Karavanın içini yerleştirmek 2 gün sürdü
Artık yola hazırız. Her ihtimale karşı takımlar yanımda. Yaklaşık 1 aylık bir test sürüşüne çıkıyoruz. Bu sayfadan ilerleyen günlerde gezi notlarını da paylaşmaya çalışacağım. İmalat sırasında verdiğiniz destek ve iyi dilekleriniz için hepinize teşekkür ederim.