Tüm üyelere selamlar. 5-6 yıl öncesine dayanan Gezenbilir.com okuma sürecini yavaş yavaş sonlandırıyorum. Artık yazmaya başlayacağımı ümit ediyorum
. Sayenizde heveslendim, bilgi edindim, çelişkiye düştüm, aşık oldum, riske girdim, herşeyi göze aldım ve aşkıma kavuştum. Yaklaşık 2 ay kadar önce 2003 model bir TD5 sahibi oldum. Bu vesileyle biraz kafanızı şişirerek bu süreçte yaşadıklarımı anlatayım.
Dağ bayır gezilerim ve düzenli av yolculuklarımdan ötürü toprak yolda çok gezen biriyim. Esasında her türlü çift kabin yada bakımlı bir Kartal bile işimi görüyordu. Gezenbilir.com la tanıştıktan sonra film başladı. Offroad hevesim her daim olsa da yapacak zamanım hiç olmadı ve olacak gibi de görünmüyor. Ama bir SUV alma fikrimi kafama girmişti bir kere ve 4-5 yıl boyunca epey yaktı içimi. Bu sürecin neden bu kadar uzadığından da bahsedeyim. Asıl hobim yivli tüfek atıcılığı. Kendimce uzak mesafelere çalışırım. Bu mecrada da epey yol kat ettim. Bilenler vardır mutlaka epey pahalı ve meşakkatli bir iştir. Maddi külfeti bir yana resmi prosedürleri, yasal zorluklar falan saç baş yoldurur insana. Yılda en az bir defada resmi yaban keçisi avına gidince haliyle araç alacak parayı koyamadım bir kenara. Elimdeki ekipmanla 750 metrelere ulaşınca ve ayrıca bizim forumda ( bkz.
www.tabancatufek.com/forum2 ) yazılarını okuduğumuz abiler yazmaz olunca hevesim kalmadı ve biraz küllenen Discovery aşkı daha harlı bir şekilde içimi yakmaya başladı. Bu defada Discovery yi okumaya araştırmaya başladım. Hangi model, hangi motor, artıları, eksileri, kronik sorunları falan ama gözüm hiç bir şey görmüyor. Her gün saatlerce youtube dan discovery izliyorum. Malum siteden araçlara bakıyorum. Yaşadığım şehirdeki araçları görüyorum. Resimlerde beğendiğim araca binince bir türlü beğenemiyorum. Bu şekilde bir çok araç gördüm. Sonunda 5-6 ay boyunca ilanda durup, yazılan fiyattan ötürü aramaya dahi cesaret edemediğim aracın satıcısın aradım. Beklemediğim şekilde bir indirim yapınca ( daha sonradan anlaşıldığı üzere o fiyatı yanlışlıkla vermiş) talip oldum. Ve epey sancılı bir süreç sonunda birazda ben fiyatı yükseltmek zorunda kalarak aracıma kavuştum. Büyük bir hevesle gidip aracı getirdim. İlk günler bazı arkadaşlar moralimi bozsa da bindikçe ısındım aracıma ve benim için çok büyük bir mutluluk kaynağı olmaya başladı.
Adana da yaşıyorum. Bir kaç tane bu araçlardan anladığını söyleyen ustayla görüştükten sonra hiçbirinin en ufak bir fikri olamdığını anladım ve en sonunda yıllardır tanıdığım bildiğim ustama aracı götürdüm. Meğerse bizim usta Arabistanda çalıştığı dönemde bolca LR ve LC ile meşgul olmuş. Aracı çok iyi tanıyor. Tüm yağlarını ve filtrelerini değiştirdik. Alt takım kusursuzdu nerdeyse. Sadece rot kolunu ve rot başlarını tedbiren değiştirdik. Rotlarını söken usta sanırım 1 saat falan sökmeye uğraştı. İlk defa söküldüğü yönünde tahminde bulundu. Lastikler kötüydü. Orj. 18 inch jantlar vardı. Jantlarda bir kusur çıkmadı. Yokohama geolander at-s taktım. (265 60 18 sanırım) Bu arada yağ değişmeden önce, LR parçası satan bir esnafın tavsiye ettiği usta motora bakmıştı. Motorda üfürme var dedi ve nerdeyse motoru söktürecekti. Enjektörlerinde bir elden geçmesini söyledi. Şunu hissettim. Adam benim motordan şanzumandan anlamadığımı fark edince beni daha da korkutmaya başladı. Ölümle korkutup komaya razı edecekti ki benle beraber gezen dayım olayı fark edip tanıdığı iyi bir enjektörcüye götürdü. Enjektörler sökülüp ayarlanınca arabanın sesi perfotmansı falan acaip değişti. Usta; Üfürmeyi problem etme. Daha epey bir kilometren var. Arabanın keyfini çıkar deyince neşem yerine geldi. 2 aydır bu şekilde kullanıyorum. Aracı tanıyorum. Arazi performansı nefis. Arazi vitesinde arabanın traktörden farkı yok. Bir kaç gün önce 20-25 cm karda sorunsuz şekilde dağa tırmandık. Düz yolda kar hiç etkilemiyor zaten. Sadece buzda ve hafif karda fren mesafesi iyi değil, sert frende kayıyor. Aracın körükler iptal. Helezonla sanırım 2 inch yükseltilmiş. Aracı aldığım şahıs aracın geçmişi hakkında bir şey bilmiyor. Biraz körü körüne almış bulundum. Ama bir sorunu yok şuan. 3 amigos 1 defa yaşadım. Aracı alıp getirdim. Gece eve ulaştım. Aracı park ettim ve yattım. Sabah bi çalıştırdım. 3 amigos devrede. Sesli birşekilde " Azcık bineydik bee" demişim. Biraz moral bozukluğu oldu tabi. Öğlene tüm arıza lambaları söndü. Ertesi gün tekrar yandı. Öğlene söndü yine. ' aydır bir daha da yanmamıştı ki evvelki gün sert bir çukura düştüm. Tekrar yandı. Aracı stop edip çalıştırınca düzeldi. Pek sorun yok gibi. Yakıt konusu şöyle; Aracı teslim alıp Adanaya gelirken ölçüm yaptım. 46 kuruş yaktı. Ben litre hesabı yapmam. KM de yaktığına bakarım. Ful şehir içinde de 55-60 kr yakıyor. Az mı çok mu siz karar verin.
Araçtan memnunun ve gayet de mutluyum. Resimlerini görünce aracı tanıyan olursa geçmişi hakkında söyleyeceklerini dinlemek isterim. Resimleri ilk fırsatta yüklerim. Photobucket kotası dolu. Biraz boşaltmam lazım. Hepinize sevgiler saygılar sunarım. Yavuz.