Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cculsuzz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,164

cculsuzz

Kamp I
Mesajlar
147
Tepkime Puanı
1
Yer
İzmir
Karl Heinrich Marx (Marks)'ın Tarih Felsefesi

Marksizm aynı zamanda bir praksis (farklı uygulama biçimleride diyebiliriz ama Türkçe pek karşılamıyor)felsefedir. Ölümünden sonra Lenin, Mao, Stalin ve Troçki gibi liderler Marksizmi çeşitli şekilde yorumlamışlar ve bu yorumların sonucu ortaya koydukları hareketler Leninizm, Maoizm gibi isimlerle adlandırılmıştır.

Marx'ın felsefesinin dayanak noktası insanın doğası ve toplum içindeki yeridir. Hegelci diyalektiğin (diyalektiğin karşılığıda pek yok ama şöyle diyebiliriz,gerçekliğe ulaşma yolunda ,tartışmayı temel usüllerin tümü) yardımıyla insan doğasının değişmezliği kavramını reddeder. Burada kastedilen insan doğası, fizyolojik ihtiyaçlar değil insanın toplum içinde yarattığı hareket ve davranış biçimidir. Bunu da "tarihsel süreç" ve "doğa" kavramlarını bir arada ele alarak yapar. Sosyal koşulların davranışı belirlemesi, doğanın insanın davranışını belirlemesinden önce gelir. Ama bu insan doğasının varlığını reddetmez, yabancılaşma teorisi bunun üstüne kurulur. İnsan emeği kaçınılmaz olarak doğal bir kapasite kapasite gerektirir ama bu da insan bilincinin aktif rolüne sıkıca bağlıdır

"Örümcek, işini dokumacıya benzer şekilde gördüğü gibi, arı da peteğini yapmada pekçok mimarı utandırır. Ne var ki, en kötü mimarı en iyi arıdan ayıran şey, mimarın, yapısını gerçekte kurmadan önce, onu imgesinde kurabilmesidir."

Marx'ın tarih analizi, tarım toplumlarında toprak ve kürek, sanayi toplumunda madenler ve fabrikalar olarak sayılabilen yani bir malın üretimi için doğrudan gerekli üretici güçler ve bu üretim araçlarını kullanan insanların kurduğu sosyal ve teknolojik ilişkileri tanımlayan üretim ilişkileri arasındaki ayrıma dayanır. Bu ayrım ve bağ üretim biçimini oluşturur. Marx, Avrupa'da üretim biçiminin değişmesiyle birlikte feodalizmden kapitalist üretim biçimine geçildiğini söyler. Marx üretici güçlerin, üretim ilişkilerinden daha önce geldiğini ve daha hızlı değiştiğini söyler.

"Felsefenin Sefaleti" çalışmasında bu durum şöyle yer alır:

"Toplumsal ilişkiler, üretici güçlere sıkı sıkıya bağlıdırlar. Yeni üretici güçler sağlamak için, insanlar, kendi üretim biçimlerini değiştirirler; kendi üretim biçimlerini değiştirmek, yaşamlarını kazanma yollarını değiştirmek için de, bütün toplumsal ilişkilerini değiştirirler. Yeldeğirmeni size feodal beyli toplumu verir; buharlı değirmen ise, sınai kapitalistli toplumu."

Marx toplumdaki sınıfların bu üretim biçimlerine bağlı olarak oluştuğunu söyler. Bir sınıfı oluşturan insanlar kendi istekleri yahut bilinçleriyle bir araya gelmiş değildir. Her sınıfın da kendi çıkarına farklı bir isteği vardır, bu da toplumda çatışmaya yol açar.

İnsanlık tarihinin en kalıtımsal özelliği sosyal sınıfların çatışmasıdır:

"Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf savaşımları tarihidir."

Marx insanların kendi emek gücü ve bunla olan ilişkisiyse de ilgilendi. Yabancılaşma sorunu özellikle Genç Marx'ın ilgilendiği bir alandır. Kapitalist sistemde insanın kendi doğasına yabancılaşmasıyla, hem kendi emeğine hem üretim sürecine hem de sosyal ilişkilerine karşı yabancılaşır. Kapital'de yerini daha ayrıntılı biçimde tanımladığı meta fetişizmine (mala tapınmak diyebiliriz) bırakır.

Yanlış bilinç de Marksist terminoloji içinde önemli bir yere sahiptir. İdeoloji kavramıyla oldukça yakından bağlantılıdır ve onu olumsuzlar. Üretim araçlarına sahip sınıf, aynı zamanda kendi dünya görüşünü de alt sınıflara pompalar. Böylece proleterya (işçi sınıfı yada emekçi diyebiliriz) kendi çıkarının nerede olduğunu göremez, düzeni değiştirme şansının olmadığını düşünür. Olayları devrimci bir düşünceden uzak olan din veya insan çerçevesinden görür.

Marx, "Hegel'in Hukuk Felsefesinin Eleştirisine Katkı"da şöyle der:

"Dinsel üzüntü, bir ölçüde gerçek üzüntünün dışavurumu ve bir başka ölçüde de gerçek üzüntüye karşı protesto oluyor. Din ezilen insanın içli ezgisini, kalpsiz bir dünyanın sıcaklığını, tinin dıştalandığı toplumsal koşulların tinini oluşturuyor. Din, halkın afyonunu oluşturuyor."

Marks'ın Tarih Anlayışı

Marx'ın tarihsel materyalizm kuramı toplumun her zaman ana olarak maddi koşullara göre, burada üretim ilişkileri ve buna bağlı olarak ekonomi sistemin dinamiğidir, belirlendiğini iddia eder. İnsanlar ilk olarak birbirleriyle "yaşamak için her şeyden önce içmek, yemek, barınmak ve giyinmek" gibi gereksinmeleri karşılamak için ilişkiye girer. Marx ve Engels, Batı toplumlarının gelişmesini ve geleceğini şu beş zincirleme aşamada tanımlar:

İlkel komünizm: Avcı ve toplayıcı dönemde, paylaşılan mülkiyete ve ilkel demokrasiye dayanan kooperatif aşiretler, kabileler.

Kölelik: Toplumun kabileden şehir devlete geçtiği, köleliğin, özel mülkiyetin ve aristokrasinin doğduğu, tarımın yaygın olduğu dönem.

Feodalizm: Kralın da dahil olduğu aristokrasinin yönetici sınıf haline geldiği, dinin önemli bir yer tuttuğu üçüncü dönem.

Kapitalizm: Burjuva sınıfının yönetici, proletaryanın da ezilen sınıf olduğu, parlamenter demokrasinin yaygın politik sistem, piyasa ekonomisinin işlediği ve üretim araçlarına ağırlıkla özel mülkiyetin sahip olduğu dönem.

Komünizm: İşçilerin devrim yaparak kapitalistleri kovduğu ve devletsiz, sınıfsız, mülkiyetsiz bir toplumun yarattıkları beşinci dönem.

Sanıldıgı gibi ekim devriminden sonra ve ülkemizde kominist olarak ilan edilen devletler (SSCB;ÇİN vs) kendilerini kominist olarak değil sosyalist olarak ifade etmişlerdir.Kominzm ise sosyalizmden sonraki aşamadır.
Marx tüm dünya devletlerine bilim ve sanat ta damgasını vurmuştur.sosyalimin yıkılması ile dünya üzerinde önemi azalmış olsada,hala en çok konuşulan eleştirilen kuramcılardan biridir.
Kapitalizm karşısında yenilmesini her türlü şart ve koşul altında saldırıya uğradığı enparyalizmin saçayaklarından biri olan reklam a (ayrıca psikolojik harp görsel ifade biçimlerinde yararlanmıştır)karşı bir argüman geliştirememiş olmasından kaynaklanmaktadır (bu benim görüşümdür)

Ancak bu yenilgi daha çok açık değildir kanımca.Batı felsefesinde bir kavram vardır zeitgest (bununda tam karşılığı yok Türkçemizde,zamanın ruhu diyebiliriz,yahut tam zamanında ne önce ne sonra,ihtiyaç hasıl olduğunda) Yani bir durum olay ,oluşum ancak zamanı geldiğinde çıkar.Bunu anlayabilmeniz için biraz açamak istiyorum.yani önce tekerin ,sonra motorun,icad edilmesi lazımki araba icad edilebilsin,fikir ve düşüncede böyledir,önce belli kavramlar çıkar sonra onun üzerinde evrilir.Tarihte böyledir,önce ilkel toplum olması gerekirki feodal toplum olsun yani önce feodal toplum olup sonra ilkel toplum olamaz.Bu determinist bir yaklaşımdır (Gerekircilik diyebiliriz) Ancak bu durum karl popper gibi bilim felsefecilerincede yerden yere vurulur.Bugün bu kavramı savunan ve reddedenler bulunmaktadır.

Konumuza dönecek olursak marxsiz min ölmediğini savunanlar, kominizm düşüncesinin erken çıktığını ve uygulama yeri olarak sanayi devrimini tamamlamamış rusyanın olması sürece sekte vurduğunu ifade ederler.Onlara göre kapitalizm tek kutup olarak kalmış ve bu insanın doğasına aykırı olarak insanlığı felakete sürükleyecektir.Dünyayı devasa bir savaş beklemektedir.Ancak ondan sonra dünya yeniden kurulacaktır.ve sosyalizme doğru evrilecektir.Yani tarih sürecini tamamlayamadığı için bir kıvranmaktadır.

Saygılarımla Selçuk Atahan

Not :bazı kavramlar varki onları anlayabileceginizi düşündüğüm için ayrıntıya girmedim,bazılarını Türkçe karşılıkları tam karşılamadığı için orjinal kelime ve Türkçe açıklaması ile verdim parantez içinde açıklamaya çalıştım )Yinede es geçtiğim varsa size açıklamaya çalışırım.
 

Etiketler
Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

Selçuk Bey,
Bu konuyu nerden buldun Allah Aşkına, Naftalin koktu etraf :D

Karl Marks, Kapitalizm'in kiralık kalemi olarak kapandığı kütüphaneden komünist olarak çıkmış bir insandır ve devri kapanmıştır. Ve gelmiş geçmiş ideolojiler içerisinde ömrü en kısa olanı olmuştur.
Özellikle sosyalist Enternasyonalı ortaya koyduktan sonra kendi taraftarları arasında bile prestijini kaybetmiştir. Yani Komünizm bitmeden önce, taraftarlarının nazarında başarısız üç enternasyonal girişiminden sonra ve hatta II. Enternasyolda bitmiştir.
Kapitalizm'in tek kutup olarak kalmasının dünya için büyük tehlike olduğuna katılıyorum. Ve büyük ihtimalle bu yaşayan nesil 3. Dünya savaşını görecektir. Amerikanın 20-30 yılı geçmeyecek bir ömrü kalmıştır. Amerikanın bitişi de onun sömürgelerinin paylaşımı manasına gelecek 3. Dünya savaşını başlatacaktır.
Ondan sonra ne olur? eğer bunu tartışmak istiyorsak farklı noktalardan geleceğe projeksin yapmak gerekir ki bu bambaşka bir boyut alır. Ve söylenecek her şey bir teori olacağı içinde netice alınamaz.
 

Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

:D Ağabey her yazdığımızda naftalin kokusu aramayacaksak....Tarih bilimini neden ögrenecegiz.Cevabi yazınızı elbet karşılıksız bırakmayacağım. Aslına bakarsanız 1167 dodge marka kamyon (As900) dolusu laf var bende bu konuya ait :D .Ancak şimdi çıkmalıyım ,neredeyse 2 gündür uyumadım.Rüyamda size karşı cevabi yazının prototopini oluşturacağım.sağlıcakla kalın
 

Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

cculsuzz' Alıntı:
:D Ağabey her yazdığımızda naftalin kokusu aramayacaksak....Tarih bilimini neden ögrenecegiz.Cevabi yazınızı elbet karşılıksız bırakmayacağım. Aslına bakarsanız 1167 dodge marka kamyon (As900) dolusu laf var bende bu konuya ait :D .Ancak şimdi çıkmalıyım ,neredeyse 2 gündür uyumadım.Rüyamda size karşı cevabi yazının prototopini oluşturacağım.sağlıcakla kalın
Çok bilgi olduğunu biliyorum İyi uykular iyice dinlen gel ben buralardayım :D :D :D
 

Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

1975 te gözlerimi Sosyalist bir memlekette açtık. Türkçe konuşamadan bulgarca öğretmeye çalıştılar. Ana sınıfında konuşturdular, okulda da. okulda Din nedir hiç bilmeden yetiştik buna hristayanlık da dahil. Çünkü okulda din dersi yoktu. Maymundan geldiğimizi öğrettiler biyolojiden, Tarihten de Osmanlının kötülüklerini, köleliğini nasıl zorla müslüman yapıldığımızı müslüman olmayanları da yakıp öldürdüklerini, 3 mart larda heykel başlarında bekledik taşlar bir yere kaçmasın diye. Georg iDimitrov un mavzolesine götürüldük,kitaplarını okuduk, düşüncelerini ezberlettiler, Rusların bizi nasıl Osmanlı köleliğinden kurtarduıklarını aşılamaya çalıştılar yaıllarca, isimlerimizi değiştirdiler, mezardaki mevtaların bile dediler ki soyunuza dönüyorsunuz. Türkçe konuşmak yasaktı, Türkçe gülmek, Türkçe ağlamak, TÜrkçe sevmek ve sevilmek yasaktı. Nenenlerimizi bulgarca bilmiyorlar diye hastanelerde muayene etmediler. Bulgarca isim almayana Belene de zülümler ettiler. Kur' anı Kerim 'lerimizi yaktılar, şalvar giydirmeyi yasakladılar. Sürdüler bizi çoğumuzu eşyasız dediler bide gidin bakalım Türk size bakacak mı.
Türçemizi konuştuk biz gene ama tam neden olduğunu anlamasak da dualar da ezberledik. Yemek bitiminde sofra duasız kalkmazdık. Büyüklerimiz bizi Türkçe yetiştirdi, Türkçe sevdi, Atatürk' ü bilmeyen öğrenci yoktu. Herkes tam olarak bilmese de az buçuk O' nun hakkında bişeyler bilirdi. İlk öğrendiğimiz mesela O'nun dünyadaki üç mavzolelerden bir tanesinin sahibi olduğunu ve bunu da çok önemli bir önder olduğu içinmiş. Evet bir komünist bir ülkede yetiştik. Bilginin çok önemli olduğunu aşıladılar bize yemek yerken bile kaybedilen zamanın bile çok önemli olduğunu öğrettiler. Bulgarca konuştuk dışarda Tükçe konuştuk evimizde. Yani biz Türkçemiz için çok mücedele ettik. Sınıur geçtik. Bedel ödedik, ana babamızdan ayrıldık adımız için dilimiz için dinimiz için
Türkçe nin bizi için ne olduğunu siz bilebilirmisiniz acaba....


Saygılar Perihan Özcan
 



Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

Bayan;marksizm ile sizin yukarıda bahsettiklerinizin veya yaşadıklarınızın hiç bir alakası yok.Bu konuyu sizinle tartışmayacağım.Çünki bu konuda yeterli olduğunuzu düşünmüyorum.Siz yazdığınız metinde,sosyalist memleket yerine yerine Türkiye yazın ve Türk geçen kelimeliri silin yerinede kürt yazın.Böylelikle nur cemaatinin ögretilerini daha iyi ve daha açıktan enpoze edersiniz...saygılar
 

Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

Seçuk Bey,
Bulgaristanda Sosyalist Rejimin Türk milletine yaptıklarını duymayan bir tek siz kaldınız her halde. Bunu bütün dünya bilirki Bulgaristn Türkleri kimliklerini muhafaza edebilmek için çok büyük mücadeleler verdiler. Bu konu da ciltler dolusu kitaplar yazıldı çok okuyan biri olarak okumamış olmanızı düşünemiyorum.
Bu anlatılanların Marksizmle alakası yok diyorsunuz peki kimle veya hangi ideoloji ile alakası var.
Bulgaristan Türklerine bu cefayı uygulayanlar Amerikalılar olabilirmi acaba?
 

Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

Hocam siz marksizmin, Bulgaristanda veya Rusyada yaşanan ideolojimi olduğunu düşünüyorsunuz.Bu ülkelerin isimlerindeki sosyalizm veya kominizmin , ırk(faşizm),dilsel,dinsel,kültürel veya diğer enperyal baskının marksizmin temel rütüellerinden veyahut kanunu mu sanıyorsunuz.Bunu bir kavramla açıklayayım.Demokratik İran İslam Cumhuriyeti adı size ,İranın demokratik olduğunumu ifade ediyor.
Rusya rejimi leninist değil belki stalinizm olarak ifade edebilirsiniz.Bununda sosyalizmle alakası yoktur.Jivkov yönetimide özellikle son dönemde tamamen faşist bir devlettir.Sosyalizm le alakası yoktur.Benzer argümanları kullanıyor olması bir devletin sosyalist oldugunu göstermez.Benzer argümanlar islamdada vardır.Örnegin zekat sosyal bir müessesedir.Onlarada sosyalist devlet diyemeyiz.Yalnız bulgaristanda değil dünyanın her yerinde ki Türkler de bugün zulüm ve baskı altındadır.Nitekim Bulgarlarında volga boylarından gelerek bölgeye yerleşen, slavlaşan Türk boyları oldugunu unutmamanız gerekir.
Peşohotkanın mantığından giderseniz örneğin kürtlerede,çerkezlerede,gürcülerede kendi dillerinde eğitim ve ögretim hakkı ,herkese dinsel hoşgörü gösterin ,ayrıca ruhban okullarını da açmanız gerekir.Devlet dairelerinde 35 farklı dil kullanın.Türkçede bunlardan birisi olsun.yani herkes dilini korusun.
"Türkçe gülmek, Türkçe ağlamak, TÜrkçe sevmek ve sevilmek yasaktı" bu sözün neresini savunuyorsunuz.Bu davranışlar ingilizlerce nasıl yapılıyor mesela.Şalvarlarımızı yasakladılar sözünü Atamızın kıyafet devrimini nasıl özdeşleştireceksiniz.Kuran kerimi yaktılarda bulgarlar incili yakmadılarmı mesela.Bu davranışların hoş oldugunu söylemeyeceğim faşist olmadığım için tabi.
Söylemek istediğim bu son günlerdeki açılım meselesi varya,malum cemaatin kullandığı söylemin bu olması ve ajite edilmesi hepsi bu.saygılar
 

Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

Sen kabul etsende etmesende bütün dünyada Marksın teorilerinden esinlenilerek yaratılmış bir rejim uygulandı bunun adı Komünizmdi. Rusyanın sömürü aracına dönüşen bu rejimin ömrü uzun sürmedi uygulandığı ülkelerde teker teker çöktü yok oldu. Marks'ın teorisi üzerine, Engelsin Marks'a etkileri, Lenin'in Stalinin farkllıkları üzerine, Maonun yapmaya çalıştıkları, Tito nun düşünceleri Vs. gibi artık naftalin kokan konular üzerine laf edip emek harcamak istemiyorum. Ben o emeği 70li yıllarda harcadım yeterince okudum ve tartıştım. Hiç unutmuyorum 1969 yılında Stalin'i ve yaptıklarını anlatan 2 ciltlik bir kitabın 1. cildini bizim memlekette bulmuş ve okumuştum. ancak 2. cildini bulamıyordum. Bir vesileyle Ankaraya göndermişlerdi beni 1 günlüğüne ve ilk defa geldiğim Ankarada ilk işim o kitabın 2. cildini arayıp bulmak oldu. Bunu şunun için anlatıyorum Gençliğimizde bunlar hakkında yeterince emek harcadık bir şeyler yapacaklarını düşünerek. Bırak Rusya, Çin gibi bilinen ülkeleri Latin Amerikadaki İspanyadaki KOmünist çalşımaları dahi çok yakından takip edip yüzlerce cilt kitap okuduk.
Sonuç kocaman bir sıfır.
Şimdi bunlar Marks'ın istediği şeyler değildi dersen o zaman adama sorarlar. Peki Marks ne istiyordu. Ve dünyada uygulanmış bir örneği varmıdır. Bu soruya vereceğin cevap "HayırYok"sa o zaman daha da kötü. Hakkında milyonlarca kitap yazılmış bir teori bütün dünyada uygulnabilir bir tek örnekle gösterilemiyorsa bu işe yaramaz bir deli saçması demektir ki. Sizin sözlerinizde bunu gösteriyor.
 

Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

Sanırım benim marksist olduğumu düşünüyorsunuz.Hayır değilim.Bu ideoloji yi sadece tanıtmaya çalıştım.Ancak örneği olmaması veya uygulanmaya çalışılan örneklerinin yannış şeyler yapmalarını umurasamıyorum.Belki dediğim gibi zamanın ruhu gelmemiştir.
Bu arada hatırlarsanız değişik ideolojilerden örnekler vermeyi düşündüğümü ifade etmiştim.Bu onun başlangıç konusu idi ,kapitalizm yazmak istiyordum ama başka bir bahara bırakalım o konuyuda.Ancak kapitalizm ,marksizm den çok daha tehlikeli bir ideolojidir demem sanırım yine itirazlarınıza sebeb olacak.Önümüzdeki 10-30 yıl içinde korkarım yüzmilyonlarca insanın öleceği korkunç bir savaşında içinde olacağız.Bunun müessibide kesinlikle kapitalizm olacaktır.Adınada 3.paylaşım savaşı diyecek torunlarımız.saygılar.
 



Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

cculsuzz' Alıntı:
Sanırım benim marksist olduğumu düşünüyorsunuz.Hayır değilim.Bu ideoloji yi sadece tanıtmaya çalıştım.Ancak örneği olmaması veya uygulanmaya çalışılan örneklerinin yannış şeyler yapmalarını umurasamıyorum.Belki dediğim gibi zamanın ruhu gelmemiştir.
Bu arada hatırlarsanız değişik ideolojilerden örnekler vermeyi düşündüğümü ifade etmiştim.Bu onun başlangıç konusu idi ,kapitalizm yazmak istiyordum ama başka bir bahara bırakalım o konuyuda.Ancak kapitalizm ,marksizm den çok daha tehlikeli bir ideolojidir demem sanırım yine itirazlarınıza sebeb olacak.Önümüzdeki 10-30 yıl içinde korkarım yüzmilyonlarca insanın öleceği korkunç bir savaşında içinde olacağız.Bunun müessibide kesinlikle kapitalizm olacaktır.Adınada 3.paylaşım savaşı diyecek torunlarımız.saygılar.
Kapitalizm hakkında yazdıklarına aynen katılıyorum. Komünizm ne kadar kandökücü bir rejim olmuşsa Kapitlizm de ona rahmet okutacak seviyede kan dökücüdür. Komünizm'in açtığı yaralar artık kapanma safhasına girmiştir, ama Kapitalizm'in dökeceği kanların gerisi geridedir. Ve 20-30 yıl içinde 3.dünya savaşının çıkacağına bende inanıyorum ve bunu yukarıda yazmıştım.
 

Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

Bu savaştan ırkımızı daha doğrusu vatanımızı en az zararla nasıl korumalıyız..Reklam ve psikolojik harbin ,enperyalizmin en önemli argümanları olduğunu belirtmiştim daha önce.Ancak mesela din,din olgusuda toplum için gerekli olduğu gibi ,aynı zamanda kontrol altına alınması,iletişim dili olarak kontrolden çıkarılmasıda önemlidir(toplumu uyuşturması,pasifize etmesi,kaderci anlayışı desteklemesi gibi sebebler ile).Çünki suistimale açık kavramlar her zaman batının kullanacağı hatta aynı dini yaşayan devletleri birbirine düşüreceği açıktır.Bu sebeble köktenci dini akımlar,cemaatler kesinlikle görüldüğü yerde ezilmelidir.Bu açıdan diyanet gibi dini teşkilatlar her islam ülkesinde desteklenmeli,dinde reform gibi açılımlarla da ,Türkiye diğer devletlerede örnek olmalıdır.Devletimiz tüm islam alemindeki batı yanlısı ve kukla rejimlerin yıkılması için çaba içine girmelidir.Türkiyenin caydırıcılık etkisini artırması gerekmektedir..Nükleer silahta uluslararası baskı mevcuttur bilindiği üzere ancak derhal gizli ve küçük labaratuarlarda biyolojik ve kimyasal silah üretimine başlamalıdır.Çünki bilindiği üzere mevcut silah sistemlerimiz ile batının istemediği hiç bir devleti ile savaşmamız olasılığı yoktur(doğal olarak çaresizce batı tarafında olmak durumunda kalacağız)Bu konuda örnek vermek gerekirse ,elektronik sistemlerle desteklenen hiç bir savaş uçagımız,hiç bir batı devletı üzerinde uçamaz.Silahlarını ateşleyemez.Bu hava savaşında emin olun yunanistan veya ermenistana bile avlanabiliriz.Bu savaşta ne kadar tarafsız kalabilirsek okadar torunlarımızın yaşamını garanti altına alabiliriz.Daha başka bir çok konu başlığı sayabilirdim ancak bu başlıklar bile konunun ciddiyetini ifade etmektedir.Tabiii mezarlarımızın hala bu cografyada kalmasını istiyorsak.Saygılar.Selcuk Atahan
 

Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

Evet ideal olan, çıkması muhtemel bir dünya savaşına girmemektir. Atatürk bunu ll. Dünya savaşı için başarmıştır. Devletimizi o günlere hazırlamak ise bizi aşan bir konudur. Ama yinede bizim yapabileceğimiz şeylerde yok değil. Mürekkep yalamışlar, etrafındaki insanların kültür seviyelerini artırarak toplumun birlik ve beraberlik ruhunu geliştirmelidir. Toplumumuzun sosyal zaafiyetleri diyebileceğimiz konularda bir kere daha oyuna gelmemek için halkın uyarılması gerekmektedir. Sağcı-solcu, Dinli- dinsiz, laik -antilaik, Alevi- sunni, Güneyli- Kuzeyli vb ayırımlar defalarca kullanılarak birlik ve bareberlik ruhu zedelenmiştir. Çatışmadan gördüğümüz maddi manevi zararın ötesinde birlik ruhu yara almıştır.
Doğru söylüyorsun ilk ve öncelikli yapılması gereken şey Dini bilgilerimizi bidat dediğimiz, sonradan ortaya çıkmış olan etkilerden kurtarılması gerekir. Halk gerçek duygularını yaşamasını öğrenmelidir. Ama bu o kadar güç bir iştir ki başarmak neredeyse imkansız gibidir. Fakat böyle diye mücadeleden vazmı geçeceğiz. Asla, aksine mücadele azmimizi daha fazla artıracaktır. Artık bilmeliyiz ki ülke bütünlüğünü sağlamak için her zamankinden daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var. Bu gün bu uğurda yapılacak mücadele kurtuluş savaşında yapılan mücadeleden daha az kutsal değildir.
 

Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

peşehodka' Alıntı:
1975 te gözlerimi Sosyalist bir memlekette açtık. Türkçe konuşamadan bulgarca öğretmeye çalıştılar. Ana sınıfında konuşturdular, okulda da. okulda Din nedir hiç bilmeden yetiştik buna hristayanlık da dahil. Çünkü okulda din dersi yoktu. Maymundan geldiğimizi öğrettiler biyolojiden
Saygılar Perihan Özcan
S.n Perihan hanım siz ne diyorsunuz. Burada tc de durum çokmu farklıydı sanki. bende 1968 li yıllarda ist.. florya şenlikköy ilkokulunda okuyorken marşal amerikan yardımı olan yağları ,unları alıyor bunun karşılığında ise ders kitaplarımızda insanlığın maymun neslinden geldiğini okuyor ezbeliyorduk. takii bu rahmetli özal iktidarına kadar sürdü ve onun milli eğitim bakanı bu ilkel düşünceyi ders kitaplarından çıkarmayı başardı.
not: Bu cevabın muhatabı S.n Perihan hanımdır.
 

Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir

cculsuzz' Alıntı:
Önümüzdeki 10-30 yıl içinde korkarım yüzmilyonlarca insanın öleceği korkunç bir savaşında içinde olacağız.Bunun müessibide kesinlikle kapitalizm olacaktır.Adınada 3.paylaşım savaşı diyecek torunlarımız.saygılar.
Ah ah keşke savaşlar sebeb olsa hiç olmassa insan yorulur,bıkar,elindeki mühimmatı biter ve savaşlar ya azalır yada mecburen kesilir. siz doğanın bize açacağı savaşlardan korkun.o doğaki ne mühimmatı biter,ne yorulur,nede kolay kolay pes eder. örnek endonezya ve son yaşanan doğal afetler uzun yıllardır bizi türlü sözler ile tehdit edip duruyor. ve sırada kanadanın kuzeyinde gecikmiş olarak her an patlamaya hazır volkan bekliyor. sizler ise,gökyüzünden aşağıya şöyle bir baktığımız zaman bir avuç bile etmeyen insanların kanunlarından,savaşlarından,tehditlerinden bahsediyorsunuz.bu söz konusu bahsiniz bir gök gürlemesine eş değeri bile malesef yok.

Üzerimize her an kezzap yağabilmesinin mümkün olduğunu bilen kimya âlimi Prof. Dr. Arthur Macomb bu konuda şunları söyler: “Ne zaman şimşek çakıp gök gürlese, semâdan yağmur yerine nitrik asit yağacak diye soluğum kesilir, rengim kaçar, sığınacak bir yer ararım. Çünkü havada nitrik asit teşekkülü için bütün şartlar hazırdır.”

Her ne kadar gerçeğinin yanında komedi gibi olsada yinede ip ucu için yeterli bence: Yarından sonra ve son olarakta 2012 flimleri.
saygılar
 



Ynt: Şimdiye Kadar ki Bütün Toplumların Tarihi, Sınıf Savaşımları Tarihidir



Tarih bölümünde açılmış bir başlıkta tartışmak isteyen arkadaşlar;
Konuyu okuyup anladıktan sonra konu ile ilgili cevaplar yazarlarsa başlık amacına ulaşmış olur...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,740
Mesajlar
1,522,991
Kayıtlı Üye Sayımız
166,557
Kaydolan Son Üyemiz
Takezo

SON KONULAR



Geri
Üst