.
İkinci el akülerin değerlendirilmesinde; sadece derin deşarj görüp görmemesi, üretim tarihi ve yaşı değil, çevirim sayısı, ortalama çevirim derinliği, fosfatlanmayı önlemek amacıyla dolu tutulma şekli ve daha başka benzer özellikleri de rol oynamakta. Bütün bunları en iyi niyetli ve disiplinli satıcının bile söylemesi imkansız.
Güvenli kapasite tespit yöntemleri ise alet ve bilgi gerektirmekteler. *
* Bu verilerin az çok bilgisini verebilen telekominikasyon şirketlerinin röle istasyonlarında kullandıkları ikinci el aküler belki istisna olabilirdi ?
Üstelik bu aküleri pazarları da oturmuş sayılmalı.
* Alman forumlarında Çin’den getirtilen ikinci el LiFePo4 akülerinden memnun olanların yazılarını okuyorum. Gerçi bu aküleri uzun zamandır kullanan olmasa da, çevirim sayılarının VRLA cinslerinden onlarca defa fazla ve BMS’lerinin de zaten çalışıyor olması, alım kararı için güvenli çıkış noktaları olarak alınabilirdi ?
Sadece forumda konusu açıldığı için yazayım dedim.
Hedefim ne satan ne de alan.
Lütfen yanlış anlaşılmaya..
*Akü kapasitesini nasıl tespit edebiliriz ?
Multimetre ile gerilim ölçerek doluluk ve kapasite tahmin yöntemi kesin bilgi vermez, fakat yollarda dolum seviyesi için gayet pratik ve yeterli bir yol olarak kabul edilebilir.
Fakat bir akü bilgisayarınız varsa, akünüzün kapasitesini oldukça doğru tesbit edebilirsiniz. Öncelikle aküden yaklaşık olarak belirlenen C20 akımını çeken bir tüketiciye ihtiyacımız var (mesela 120 Ah akü için 6 Amper gibi)
Bu tüketiciler televizyon, lamba veya benzeri gibi birkaç tane de olabilir. Akü testi sırasında çekilen akımın aynı kalması çok önemlidir ! Akü bilgisayarında tüm önemli değerleri okuyabiliriz.
Tüketiciyi açıyoruz ve saati not ediyoruz.. Deney sırasında voltajı düzenli olarak kontrol etmeliyiz. Volt 12'ye ulaşır ulaşmaz, değerleri tekrar kontrol etmemiz gerekir. (En geç 11,5 voltta, derin deşarjı önlemek için tüketiciyi kapatmayı unutmamalıyız)
Şimdi akü monitöründen kaç amper-saat çekildiğini okuyabiliriz. Bu değerin 2 ile çarpımı gerçek akü kapasitesine karşılık gelir.
Voltaj 1 - 2 saat sonra 12 V'un altına düşerse, akümüz arızalıdır ve değiştirilmelidir. O zaman tabiri caizse sadece 6 - 12 Ah'a sahip olacaktır.
Düşük gerilime 5 saat sonra ulaşılırsa, 120 Ah aküde hala yaklaşık 60 Ah var demektir.
8 ila 10 saat arasındaki herhangi bir süre ise yeterli bir güç depolamanın olduğuna işaret eder.
Kann man mit einem Multimeter die Batteriekapazität und den aktuellen Ladezustand messen? Wir zeigen, wie man defekte Bleiakkus erkennt.
campofant.com