Şanzuman Ve Motor Yağı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan daf95xf Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 30
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,442

Ynt: Şanzuman Ve Motor Yağı

ben kullanmıyorum:smiley:

yine de bir tahmin edeyim.
motor yağının markası => çok önemli değil

şanzıman yağı:

Buraya bakılırsa http://en.wikipedia.org/wiki/Jeep_Cherokee_(XJ) 1991 modelde Aisin-Warner marka şanzıman var.
Bu üreticiden toyota da şanzıman alıyor ve o yıllarda üretilen toyotalar için bugünlerde muadil olarak sattıkları yağ Toyota-T4 diye geçiyor. Onaylanmamış resmi olmayan muadili Mobil ATF 3309. Dexron-3 koyarsanız kısa vadede çok ciddi sorunlar çıkmasa da tork çevrimci kilidi ile ilgili problemlere sebep olduğunu söyleyenler de yok değil. Aradaki fark sürtünme düzenleyici bazı maddeler ile ilgili. Ankara'da bu konuyu bir şanzımancıya sorduğumda o sürtünme düzenleyicilerden kaç tane var ki dünyada ya biri ya öteki diye konuyu geçiştirmişti ama işin aslı T4 piyasada servisten başka biryerde yok, Mobil ATF 3309 de arayınca bulunuyor ama kolay bulunmuyor.
Aynı marka şanzımana jeep servisleri ne koyuyorlar bilmiyorum.

O zaman Toyota T4 kullanmak en mantıklısı şanzuman için,peki motor yağı için de mi aynı marka ?

O zaman Toyota T4 kullanmak en mantıklısı şanzuman için,peki motor yağı için de mi aynı marka ?

Öyle gözükmekle beraber bir de servise sormak lazım. Ben sadece tahmin ettim.
Motor yağı ise belli standartları karşılamalı markasından ziyade. Bir de araç kısa yollarda kullanılıyorsa motor ısınmadan tekrar stop ediliyorsa 10bin km dayanmasını beklememeli, yağ çamuru yapıyor. O yüzden motor yağının maksimum emniyetli ömrü 6 aydır (aracı ne şartlarda kullandığınızı bilemedikleri için araç üreticileri genelde böyle tahmin ederler) Bunun dışında çok önemli değil markası şimdiye kadar bu araçlara yanlış yağ konulduğunu pek görmedim, zaten benzinli binek araçlarla aynı yağı kullanıyorlar kafa karıştıran bir durum yok.

Teşekkür ederim bilgiler için,yarın motor,şanzuman,yağ,benzin ve hava filtrelerini değiştireyim,direksiyondan hafif gıcırtı geliyordu ATF ekledim ses de kesildi direksiyon da normale döndü.

Yarin sabahtan size tum yaglarinin listesini yazicam.aceleniz yoksa oglene kadar beklerseniz detayli olarak soylerim.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Motora 10:40 sanzumana dekstron 2 arazide ayni sekilde.difaransiyele 90 arkada lsd kilit varsa kilit katkisi alicaksin

Jeep servisino bilmem telefon acip sorabilirsiniz boyle mi diye bende merak ettim

dexron-2 bana mantıklı görünmedi. onu koyunca elbet bozulmuyor hemen ama en mantıklı seçenek o değildir muhtemelen. bunlar general motors standartları, jeep te amerikan markası ama arabada japon yapımı şanzıman var japonlar da o şanzımana dexron-2 ya da 3 koyulması taraftarı değil pek. belki amaçları t4 satıp servislere para kazandırmaktır sadece orasını biz bilemiyoruz tabi ama bununla ilgili çok muhabbet var internette ve genelde tork çevrimcinin kilidi o yağı koyunca şaka yapmaya aracı titretmeye başladı türünden. daf95xf'in açtığı diğer konu başlığında kullandığı aracın şanzıman problemleri de aynı yönde olduğu için bunlar bana ilginç göründü, işin aslını ise malesef öğrenemeyiz sanırım elde o imkan yok.

Benim ustam yillarca bana ayni yagi kullandi bi sikinti yasamadim.heralde en ic acici cevap bu olacaktir.her ustanin kendine gore mantigi var hepsi ayri ayri dusuncelere sahip olabilir.yillardir bi sikinti yasamadim ustamdan yana

yıllarca derken bir de şöyle bir durum var: mesela kullanma klavuzuna yazmışlar şanzıman yağının 60bin km de bir değişmesi lazım diye. sebebi yazmıyor ama kimine sorsan 100bin km de dayanır hatta hemen hemen hiç değişmesine gerek yok diyen de var, hele modern tam sentetik türünden birşeyse. her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. araştırıp öğrendiğimde çok ilginç birşey çıktı: şanzıman yağını değiştirdiğin zaman bir miktar yağ içinde kalacak, ve bozulmaya devam edecek. adam hesaplamış, bu şanzıman en az 300bin km kadar sorunsuz çalışacaksa, bir miktar eski yağın da içinde kaldığını varsayarsak, en geç 60 bin km'de değiştirsen iyi olur diyor, kullanma klavuzuna da öyle yazmış. yani kullanıcı beklentilerine göre servis politikası ayarı yapıyor. aynı şanzımanı başka marka bir araca takarsan ve o araç kullanıcıları zaten 5.2 lt'lik motor yüzünden şanzımanın bir şekilde canına okuyacaksa, o kadar da titiz davranmaya gerek yok deyip başka bir servis politikası uygulanabilir.. bunlar 2x2=4 türünden %100 doğru cevapları olan teknik sorular değil yani.

Ben yillarca boyle kullandim bi sorun cikmadi diyelim o zaman size de tavsiye ederim diyim soran arkadasa bu tartisma yasanmasin :smiley:

Ben yillarca boyle kullandim bi sorun cikmadi diyelim o zaman size de tavsiye ederim diyim soran arkadasa bu tartisma yasanmasin :smiley:

Doğrudur zaten o arabanın yapıldığı yıllarda ne dexron 3 vardı ne de T4. Toyata da artık yılan yağından mı yoksa minare gölgesinden mi yapıldığı belli olmayan sürtünme düzenleyicisini de dexron 2 ye katıp T2 diye satıyordu muhtemelen. Her ne hesapla katılıyordu ise de arabayı 10-15 sene sonra minimum problemle çalışır durumda tutmak içindi muhtemlen. Muhtemelen onların hesabını yaptıkları ömür de artık çoktan geçmiştir. 91 model XJ için tamirat zamanı yani, bu saatten sonra çok farketmez.

Kesinlikle size katiliyorum artik ne yagi koyarsan koy cokda fark etmeyecektir.belki dandik yag olursa daha erken acarsiniz sanzumani :smiley:zaten acilacak ama ondan emin olun :smiley: muhim olan sizde acilmadan satabilmek zamani geldiginde :smiley: yanan top gibi dusunun :p eller yanmadan atmak lazim

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,843
Kayıtlı Üye Sayımız
166,944
Kaydolan Son Üyemiz
Bir öğretmen

Çevrimiçi üyeler

Geri