San Francisco' Da Nereleri Gezelim

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan k_akkus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,347

k_akkus

Ana Kamp
Mesajlar
64
Tepkime Puanı
108
Yaş
71
Yer
YALOVA
Web
kadirtaskin.blogspot.com.tr
SAN FRANCISCO’DA NERELERİ GEZELİM?
1. BÖLÜM
Mark Twain “Hayatımın en soğuk kışını bir San Francisco yazında geçirdim” demiş. “Hakikaten ne garip bir şehir. Bir anda dondururcasına gelen soğuk. 1 saat sonra yaz sıcağı. Bir anda ışıl ışıl güneşin yüzünüze vuran o mis gibi ışığı, bir anda her yeri sislerin kapladığı, gökdelenlerin, köprülerin, şehrin sis içinde kaybolduğu yer San Francisco.
47 tepe üzerine kurulu olan SF, New York’tan sonra ABD’nin en yoğun nüfusuna sahip 2. şehridir.
3 tarafı denizle çevrilmiştir. Batısında muhteşem sahillere ev sahipliği yapan Pasifik Okyanusu bulunur. Filmlerde sıkça gördüğümüz , Silikon Vadisi’ne ev sahipliği yapan, teknoloji ve sanat merkezi olarak bilinen SF bize göre dünyanın öbür ucu. İstanbul’dan uçakla 12 saat uzaklıkta yer alır. O kadar uzak yani. ABD’nin en batısı. New York ile 3 saat zaman farkı var. ABD’nin en zengin şehirlerinden.” www.birhayalinpesinde.com böyle betimlemiş San Francisco'yu...

GOLDEN GATE KÖPRÜSÜ

San Francisco’ ya gelip de görülmeden dönülmemesi gereken en önemli yerlerden biridir. Yapımı süresince 11 işçinin hayatını kaybettiği bu köprü 1937 yılında tamamlanmış.
“Dünyadaki en uzun yedinci asma köprüdür. Köprü uzunluğu 2,73 km, ayaklar arasındaki uzaklık 1,28 km'dir, yüksekliği 235 metreyi bulur. Taşıt trafiği için altı şerit vardır.”
( Vikipedi) Daha geniş bilgiyi internette bulabilirsiniz.
Köprü yaya trafiğine açıktır. Zaten boydan boya yürüyerek geçmek de gereklidir. Köprü üzerinde, (yanlış yorumlamadıysam) köprüden atlamanın ölümcül sonuçlar doğuracağına ilişkin uyarı levhası vardır. (Amerikalıların güvenlik önlemlerine verdikleri önemin göstergesi.)
Otobüsle köprüye gelip, köprüyü yürüyerek geçerek karşıdaki seyir tepesinden San Francisco’ya bakmak bu kentin olmazsa olmazıdır.
Ben köprüye gitmek için tren istasyonunun hemen yanından kalkan 30 veya 47 nolu otobüsleri kullandım. Bu otobüslerle Van Ness & Nort Point durağına kadar gelip buradan 28 nolu otobüse binerek köprüye ulaştım.
Köprüden dönüşü de 28 nolu otobüsle yaptım. Durağa 2 tane 28 gelir. Geldiğin yere dönmek istersen üzerinde Ford Mason yazan 28 nolu otobüse binmelisin.
Öbür 28, Golden Gate Park içinden geçip 1 nolu yolu izleyerek San Francisco State University’ e kadar gider. Köprüden Golden Gate Park’a gideceksen bu otobüsü tercih et.
Arabayla gelmek isteyenler için koordinat : 37.807647,-122.474695 Buradaki park yeri küçük, kalabalık oluyor. Eğer burada park edemezseniz köprüden geçip 37.833050,-122.480876 koordinatındaki seyir tepesine gidebilirsiniz. Buranın otoparkı büyük.
Eğer arabayla buraya kadar gelirseniz hemen yakındaki Sausalito adlı küçük kasabayı da ziyaret edin. (37.857550,-122.479653 limanda park yeri.) Sessiz, sakin, küçük cafelerin olduğu, doğayla iç içe olacağınız bu bölge size de huzur verecektir.
1-KÖPRÜ 1.JPG

GOLDEN GATE PARK
Şehir içinde bir cennet. Uçsuz bucaksız bir yeşillik, göller, ağaçlar, müzeler... Yürüyerek gezmek çok zor. En azından bisiklet kiralamalısınız. Park girişlerinde bisiklet kiralanan yerler var. Arabayla da parkın içinde gezebilirsiniz ki en doğrusu da budur. Ücretsiz otoparklarda arabayı bırakır o bölgeyi gezersiniz. Park içinde botanik bahçesi de var.
San Francisco’ nun her yerinde olduğu gibi burada da bol miktarda evsiz (homeless) var. Gerçi rahatsız etmiyorlar ama insan gene de tedirgin oluyor.
Park içindeki Japon çay bahçesini de gezmelisiniz. (Giriş ücretli.) Burada Japon balığı havuzları, bonzai denilen bodur ağaçlar, “zen bahçesi” … var. Burada oturup bir çay içerek yorgunluk atmalısınız.

Parkta piknik yapmak da epey keyifli. Parkın Haight St. girişinde bulunan Whole Foods Market’ ten yiyecek ve içeceğinizi alabilirsiniz. Homelesslere vermek için bir iki bira almayı da unutmayın.
Okyanus kenarına inmeyi, yüzmeseniz bile ayaklarınızı sokmayı ve Hollanda yel değirmenini görmeyi de ihmal etmeyin.
Golden Gate Parka Market caddesinin başından kalkan 5 - 6 ve 7 nolu otobüslerle ulaşabilirsiniz. (Mutlaka başkaları da vardır, bunlar benim kullandıklarım.)
5 nolu otobüsün son durağı parkın kuzeyindeki Fulton St. üzerindedir. Burada inip parka girersiniz.
7 nolu otobüs Haight St. den ve parkın güney kenarındaki Lincoln Way üzerinden geçerek okyanus kenarına kadar iner.
6 nolu otobüs, Haight St. üzerinden geçer. Burada inip parka yürünebilir.
2-PARK (5).JPG


HAIGHT ASHBURY
İster Golden Gate Park’ı gezdikten sonra isterseniz gezmeden önce bu bölgeye de mutlaka uğramalısınız. Doğuda Buena Vista parkla, batıda Golden Gate Park arasında uzanan bir bölge.
Haight-Ashbury eski hippilerin baskenti. “1960’larda başlayan hippi akımının merkeziymiş. “1967 Summer of Love” yazında buraya gelen Hippiler, Haight’taki ahşap evlerdeki odaları çok ucuz rakamlara kiralayabildiklerinden burada kalmışlar ve buradaki Hippi nüfusu gittikçe artmış.”
Haight caddesi üzerinde cafeler, tütüncüler, eski eşyalar satan dükkanlar, plakçılar..bulunur.
Sokaklarda oturmuş bira içen rastalı saçlı tipler, sırt çantalı gezginler, gözlerini bir noktaya dikmiş heykel gibi duranlar, işaretle sigara isteyen evsizler… her türlü insan var.
İlk görüşte tedirgin olunmasına rağmen genelde zararsızlar.
3-H aight Ashbury.JPG

CASTRO

Şaşkınlığımdan burada hiç fotoğraf çekmemişim. (Aşağıdaki fotolar internetten.) Nostaljik tramvaydan Castro durağında inip sağa sola bakınınca şok oldum. İri yarı pala bıyıklı adamlar el ele tutuşmuş, kırıta kırıta yürüyorlar. İnsan bıyıklarını keser bari. Biraz ilerde dev gibi bi amca oturmuş tırnaklarına oje sürüyor. Hemen arkasında kısa bir şort giymiş pala bıyıklı amcam da dudaklarını boyamakla meşgul. Herkes kendi halinde ama ben şaşkınlıkla kalakaldım, orta yerde.
Burası Amerika’nın gay başkenti Castro. Sokaklarda, pencerelerde gökkuşağı renkli gay bayrakları asılı.
“Castro, ABD'nin ve dünyanın en büyük ve en bilinen eşcinsel mahallelerinden birisidir. 1960'lar ve 1970'lerde geçirdiği dönüşümle bir işçi semtinden, eşcinsel hareketinin ve politik aktivizminin en önemli merkezlerinden birine dönüşmüştür.” (Vikipedi)
Castro, San Francisco ziyaretinizde uğramanız gereken yerlerden biri. Market caddesi üzerindeki nostaljik tramvaylardan herhangi biriyle Castro’ya ulaşabilirsiniz. Koordinat: 37.762763,-122.435070
Ben takılamadın ama geceleri de hayli şenlikli oluyormuş…
4- Castro.jpg

MARKET CADDESİ

Bence San Francisco’ nun kalbi bu caddedir. Deniz kenarından başlayıp tepelere doğru uzanır. Günün her saatinde canlı ve renklidir.
Deniz kenarındaki çok katlı binaların bulunduğu yerden başlar. Küçük tezgah ve dükkanlardan çok katlı mağazalara dek birçok alışveriş mekanı, yeme içme yerleri, cafeler, sokak çalgıcıları, evsizler… ne ararsanız bulunur.
Caddenin belli bir bölümünden sonrasını yürümek, kaldırımda konuşlanmış tipler nedeniyle biraz korkutucudur. Kaldırımda oturan, yatan, guruplar halinde, gelen geçeni izleyen, yemek yiyen, işeyen tiplerle karşılaşırsınız ki hiç bulaşmayın. Caddenin bu bölümünü tramvayla geçin. Lüksle sefaleti iç içe bu cadde üzerinde gözlemleyebilirsiniz.

San Francisco’ ya geldiğinizde, deniz kenarından başlayıp 8. caddeye kadar Market St. boyunca yürüyüp etrafı seyretmeden dönmeyin.
8. caddenin karşısındaki Grove St. izlerseniz; belediye sarayı, opera binası ve konser salonunun da olduğu “Civic Center” a çıkarsınız. Koordinat: 37.779439,-122.416780
Kentin en büyük devlet ve kültür kurumlarının bulunduğu bu bölgeyi de gezmelisiniz. Özellikle San Francisco City Hall (Belediye binası) içini, karşısındaki Asian Art Museum (Asya Sanat Müzesi) ve San Francisco Public Library (Halk Kütüphanesi) ni.
Belediye binasının önündeki park da sık sık müzik gösterileri, paten yarışmaları ve öğlen saatlerinde yemek kamyonlarına ev sahipliği yapıyor. (San Francisco ve civarında çok yaygın bir uygulama bu yemek kamyonları.)
5- Market Cad.JPG

UNION MEYDANI (Union Square)

Market caddesi üzerindeki Stockton ve /veya Powell caddelerine sapıp 300 m. kadar yürüyünce Union meydanına ulaşırsınız. Burası moda ve marka tutkunları için uğrak yeridir. Bu küçük meydanın etrafı Macy’s, Gucci, Bvlgari, Nike, L. Voitton, Tiffany & Co, Cartier, Zara, Saks Fifth Avenue gibi ünlü markalarla doludur.
Meydanın altı otoparktır. San Francisco’nun her yerinde olduğu gibi burada da park ücretleri epey pahalıdır. Koordinat: 37.787490,-122.407430
Eğer daha önce rezervasyon yaptırdıysanız bu meydana bakan Macy’s binasının tepesindeki “Cheesecake Factory” de kekinizi yiyip, kahvenizi yudumlarken meydanı kuş bakışı seyredebilirsiniz. Eğer randevunuz yoksa da üzülmeyin. Aynı binanın 4. katındaki cafeden de meydanı seyredebilirsiniz.
Güneşli bir havada parktaki banklara oturup gelen geçeni seyretmek de eğlencelidir. Tercih sizin.(Meydanın yılbaşında çok güzel süslendiğini duydum. Bakalım kısmetse 2018’ de görürüm.!!)
6- Union Meydanı.JPG
 

SAN FRANCISCO' DA NERELERİ GEZELİM ?
2. BÖLÜM


ÇİN MAHALLESİ

Tren istasyonundan 30 veya 45 nolu otobüslerle ulaşabilirsiniz. Otobüs Market caddesine geldiğinde ağzına kadar Çinlilerle doluyor. Birkaç durak sonra herkesin indiği yerde inerseniz Çin mahallesinin içindesiniz demektir. Mahalledeki konuşmalar, tabelalar Çince. Çinlilerin bu mahalleden hiç dışarı çıkmadan yaşamaları olası.
Buranın, New York’ tan sonra Amerika’daki ikinci en büyük Çin mahallesi olduğunu duydum.
Market caddesi üzerindeyseniz, Grant Ave. üzerinden yürüyerek de ulaşabilirsiniz.
Çin Mahallesi’ ndeki Stockton St üzerinde genelde sebze meyve, kuru bakliyat, kuru balık, karides ve daha adını bilmediğim bir çok yiyecek satılıyor.
Grant Ave üzerinde ise daha çok hediyelik eşya satan dükkanlar var.
Çin mahallesi sizi bambaşka bir aleme götürüyor. Mutlaka görülmesi gerekli.
7- Çin Mah.JPG

8- Çin Mah.JPG

CABLE CAR
Yeraltında sürekli hareket halindeki çelik bir kabloya tutunarak hareket eden cable car, San Francisco’ya özgü ilginç bir araç.
Başlangıç noktaları Market St. olan üç kablo car hattı var. Powell St. ten kalkan iki araçtan biri deniz kenarında Hyde St. sonuna kadar gidiyor. Diğerinin son durağı ise Taylor St. nin Bay St. ile kesiştiği noktada Ross mağazasının yakınlarında.
Üçüncü hat ise Market caddesinin deniz tarafındaki bölümünde, California St. ten başlıyor ve bu caddenin Van Nass caddesiyle kesiştiği yere kadar devam ediyor.
Cable cara tek seferlik biniş ücreti 7 dolar. En uzun hat ortalama 30 dakika sürüyor. 90 dakikalık otobüs biletinin 2.25 dolar olduğu düşünülünce oldukça pahalı bir ulaşım aracı.
Ancak SF’nin olmazsa olmaz etkinliklerinden biri cable cara binmek.
Siz en iyisi Powell – Hyde hattına binin. (Bilet araçta da alınabilir.) Deniz kenarında inip önce Ghirardelli Square’ ı ardından da Fısherman’s Wharf’ı gezin.

9- cablo car.JPG




GHIRARDELLI SQUARE (Ghirardelli Meydanı)

Ghirardelli Square, çikolata fabrikasını da bulunduran şirin bir yer. Burada dinlenebilir, tuvalet ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Almasanız bile fabrika satış mağazalarını gezin. (İki tane var.) Mağazalara girişte çikolata ikram ediyorlar, ağzınız tatlansın. Mağazanın birinde de çikolata imalatı var. İlginç.

FISHERMAN’S WHARF
Ghirardelli Square sırtınız dönük sağa doğru yürürseniz SF’nin en canlı ve renkli yerlerinden biri olan Fisherman’s Wharf’a gelirsiniz.
Market caddesinin denizle buluştuğu San Francisco liman binasının ( Ferry Building) önünden geçen ve South Beach’den başlayıp bütün sahil boyunca devam eden Embarcadero caddesinin sonundadır.
Market ile Embarcadero caddelerinin kesiştiği yerde SF liman binası vardır. Bu bina daha çok lokanta ve yiyecek satan dükkanları ile tanınır. Her çeşit yiyeceği ve ürünleri bulacağınız bu bina, öğle vakti çevredeki işyerlerinden yemeğe gelenlerle dolar. Daha önce sözünü ettiğim Sausalito’ ya ve başka yerlere buradan gemiler kalkar.
11- Fishermans Wharf.JPG

Sahil boyunca Pier 14, 15, 19 .. diye sıralanan iskelelerden Cruise gemileri, Alcatraz ve diğer adalara giden gemiler kalkar.
Bu iskelelerin en tanınmışı, en çok ziyaret edileni Pier 39’ dur. Burası her tarafı ahşaptan inşa edilmiş, Alcatzar Adası karşısında, bazı küçük teknelerin yanaştığı bir iskeledir. Balık lokantaları, hediyelik eşya, çikolata satıcıları, deniz üzerindeki platformlarda güneşlenen fok balıkları…Görülmesi gerekir. Koordinat: 37.808131,-122.409138
13- Pier 39 (1).JPG

Birçok tarihi geminin bulunduğu “San Francisco National Marritime Museum” da bu sahilde.
Eğer daha önce Golden Gate köprüsünü görmediyseniz, yüzünüz denize dönük sağda göreceğiniz Oakland köprüsünü Golden Gate Köprüsü sanabilirsiniz, aldanmayın.
13- Pier 39 (2).JPG

Pier 39’ un hemen yanındaki Fisherman’s Wharf ise lezzetli bir yengeç yemek, deniz kıyısının atmosferini yaşamak, alışveriş yapmasak bile dükkanları gezmek, bir cafeye oturup gelen geçeni izlemek için ideal bir bölgedir. Ne yapıp yapıp yolunuzu buraya düşürün…
Ha, bir de burada ekmek içinde yengeç çorbası içmeyi de unutmayın. İçinde çorba olan ekmeğin hepsini yemek zorunda değilsiniz, kalan ekmek için martılar bekliyor olacaktır.
 

SAN FRANCISCO' DA NERELERİ GEZELİM ?
2. BÖLÜM

14- Pier 39.JPG

Yenmeye hazır yengeçler.
15-ÇORBA.JPG

Ekmek içi yengeç çorbası.


TELEGRAPH HILL (Telgraf Tepesi)

Fishermen’s Wharf’dan kafanızı kaldırıp yukarı baktığınızda Telgraf tepesinde Coit Tower binasını göreceksiniz.
“Coit Tower, Telegraph Hill dedikleri yere 1933 yılında bir hayır severin San Francisco’nun güzelleştirilmesi için bıraktığı miras ile inşa edilmiş 63 m. yüksekliğinde bir kule.” (Konuyla ilgili değişik öyküler var.)
Buraya yürüyerek, arabayla ( Koordinat: 37.802767,-122,405843) veya Embarcadero caddesinden kalkan 39 nolu otobüsle ulaşabilirsiniz. Kuleye çıkış ücretli. Kuleden SF manzarasını seyredip fotoğraflamak bedava.
16-Coit Tower.jpg
(Bu fotoğraf internetten alınmıştır.)


NORTH BEACH
Eh artık, buralara kadar gelmişken North Beach’ i de gezmek kaçınılmaz oldu.
North Beach bir kumsal değil, İtalyanların çoğunlukta olduğu bir cadde ismidir.
North Beach, San Francisco’nun İtalyan kökenli şirin semtlerinden bir tanesi. Sağlı sollu caffelerle dolu sokaklarında gezerken bir İtalyan şehrinde dolaşıyormuş hissi veren bu semt San Francisco’lular tarafından Küçük İtalya olarak adlandırılıyor.
North Beach gece hayatı ve eğlencesi ile ünlüdür. (Ne yazık ki gece burada hiç takılamadım.)
Gece hayatı oldukça renkli olan North Beach’de, hayat 24 saat devam ediyormuş. Onlarca gece klübü ya da striptiz barda eğlendikten sonra dışarı da yemeğe çıkan insanlarla karşılaştığınızda şaşırmayacakmışınız. Kültürel ve etnik olarak bu kadar karışık bir semt olmasına rağmen North Beach geceleri de pek güvenlik problemi olmayan bir yermiş.
Ben bu bölgeyi gündüz gezdim. Ana caddelerini, ara sokaklarını dolaştım. San Francisco nun en eski cafesi Caffe Trieste’ de oturdum, kahvemi içtim. Fotoğrafını çekemedim ama orada baklava diye satılan nesneyi bir şeye benzetemedim.
17- Cafe Trieste.JPG

Çok eski bir mekan. Çok salaş. Duvarlarda daha önce buraya gelmiş olan birçok ünlünün fotoğrafları çerçevelenmiş asılmış. Duvarlar komple fotoğraflarla kaplı. Kenarda eski model bir soba, eski bir plak çalma makinesi ahşap masa ve sandalyeler var. Kafe amerikano: 2,40 cafe leyt 1,85 fiyatlar gayet normal. Millet geliyor kahve içiyor, kitabını okuyor…

North Beach’de gündüz şöyle bir dolaşılmalı, Cafe Trieste’de kahve içilmeli, ancak bir gecenizi de buraya ayırmayı ihmal etmemelisiniz.
19- North Beach (1).JPG

19- North Beach (2).JPG



LOMBART CADDESİ

“Bahar aylarında çiçeklerin açtığı ve ilginç bir görüntüye sahip olan Lombart Caddesi fotoğraf severler için veya değişik şeyler görmeyi sevenler için hoş bir yer.”
Bu cadde oldukça yokuş ve görebileceğiniz en keskin virajların arka arkaya sıralandığı birini dönemeden ötekinin başladığı bir yer.
İki sefer yayan gittiğim, bir sefer arabayla indiğim bu caddeyle ilgili fotoğraflarımı bulamadım. (Fotolar internetten.)
Powell - Hyde cable car bu caddenin başında durur. Burada inip caddeyi gezebilirsiniz. Arabayla gelmek isterseniz koordinat: 37.802054,-122.419659


SF’de gezilecek yerler bu kadar mı? Sorana göre değişir. Eğer SF’ ye turist olarak gelmişseniz ve üç günden fazla kalacaksanız, gezecek daha bir çok yer olduğunu göreceksiniz.
Oraları da niye anlatmadın demeyin. Ben sadece gezdiğim yerleri anlatmaya çalıştım.
Daha Market caddesinin güney paralelindeki Mission Caddesini, buradaki müzeleri , Geary Blvd. üzerindeki Japan Centerı tam olarak gezemedim.. Hele hele SF’ nin gece yaşamı görülmedi.

Ben bu anlattığın yerleri gezdim. Hatta misafirimle birlikte hepsini kapsayan tam günlük SF turu bile yaptım.
Yazdıklarım San Francisco’ ya gezmek için gelenlerin işine yarar umarım. Ancak SF ve civarında ikamet edip de gelen misafirlerine kısa sürede SF’yi gezdirmek isteyenler özellikle bu bilgilerden yararlansınlar. Parkur hızlı bir turla, hani gezi sitelerinde denir ya “panoromik olarak” bir günde bitirilir.
Bu arada Alcatraz Adası’na ve Market caddesini dik kesen 3rd St üzerindeki “San Francisco Museum of Modern Art” a da zaman ayırın.
Hoşça kalın, seyahatte kalın...
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,766
Mesajlar
1,523,426
Kayıtlı Üye Sayımız
166,580
Kaydolan Son Üyemiz
mmehmet

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst