Bu yıl ki gezimizde farklı olarak beş buluşma gerçekleştirdik .Öncelikle kampinglerde olmak üzere daha fazla insanla diyaloğa geçtik .Türk ,müslüman ve karavanlı bir aile olarak haliyle dikkat çektik ama bu meraklı ama asla rahatsız edici olmayan bakışlardı. Bizde hal ve tavırlarımızla yakınlaşma fırsatı tanıdık Öyleki Burano adasından dönerken 80'li yaşlarında bir çift ile ortak bildiğimiz bir dil olmadan muhabbet bile ettik.İstanbul'a seyehat etmişler daha önce .Ben telefondan fotoğraflar gösterdim .Yani insan yeterki anlaşmak anlamak ,öğrenmek istesin bir yol illaki buluyor Hele bir Kavala'dan uğurlanışımız varki ,gözlerimiz doldu .Ama baştan sonu anlatmayayım o anımızı da yazı dizisinin sonuna bırakalım .Bize gurbet ellerde ev sahipliği yapan ,vatanımızı arattırmayan değerli Efendi ailesine , Fatih abimiz ve saygıdeğer annesi teyzesi ve teyze kızına, Hüseyin abi ve sevgili eşine ,okul arkadaşım Aynur,eşi ve tatlı çocuklarına ve ve 12 yıldır sanal arkadaşlığımızı Heilbronn'da gerçeğe dönüştürdüğümüz Yasemin arkadaşıma tekrar çok teşekkür ediyorum .Bizler için çok güzel saatlerdi beraber olduğumuz saatler ve gezimize hepsi ayrı birer renk kattılar .
Çocuklara gelince ;geçen yıla göre zahmetleri daha azalmıştı .Daha çok yardımcı oldular .Ama sabır sınırlarını zorladıkları zamanlarda olmadı değil.Onlar içinde kolay bir yolculuk olmasa gerek .Rotamızda onlarında gönüllerini yapacak şekilde planlama da yaptık .Şanslarına havada güzeldi .Denizinde gölünde ,eğlence parklarınında tadını çıkardılar Hatta ne yapsak ne yapsak dediler ve abi küçüğe bari okumayı öğreteyim kardeşide bari okumayı öğreneyim dedi ve birinci sınıfa başlamadan okumayı söktü .Bilal'imin en merak ettiği şey ise seneye okulda İngilizce öğrenip hemen konuşabilirmiydi ?Daha bu yaşta bunun farkına varması ileride motivasyonu açısından çok iyi olacaktır eminim .Bu geziler hepimize birşeyler katıyor ,katmaya da devam edecek .işte farklı coğrafyalara uzanmanın bu yönünü de seviyorum .
Geçen yıl gezi anılarımızı yazarken birkaç kişi harici kimseyi tanımıyorduk.Bu bir yıl içinde buluşup tanıştıklarımız yada buluşamasak bile telefonla ,yazışarak buluşmuş kadar olduğumuz dostlarımız oldu .Şimdi onun verdiği rahatlıkla ve acaba bu gezimizi yazarken kimlerle daha tanışmaya vesile olacağına dair merakımız birbirine harmanlanmış bir şekilde rotayı burada sizlerle ikinci kere tamamlayacağız inşallah .