President cb hakkında yardımınıza ihtiyacim var

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mydarling Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 35
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,226
Ynt: President cb hakkında yardımınıza ihtiyacim var

Tesekkurler reha bey. Dogru soyluyorsunuz ne varsa eskilerde var :smiley: 5 wattan fazlasinin yasak oldugunu bilmiyordum uyariniz icin cok tesekkur ederim. Benim amacim yol durumunu ogrenmek diger insanlarla gorusup bilgi alisverisinde bulunmak konum bolge bilgileri almak. Tesekkurler

Etiketler
Ynt: President Cb Hakkında Yardımınıza İhtiyacim Var

reha' Alıntı:
Selamlar
problemin duzeldigine sevindim. Ancak, bir konuyu belirtmem gerekiyor. CB cihazları, hem kanunen hem de "amacı" gereği 5Watt gucunde olurlar. Bu cihaz ile konvoy icinde yada hakim bir mevkiden uzakca mesafeler ile gorusebilirsiniz. Ama daha fazlasi için (yani daha güçlü cihazlar için) lisans almanız gerekir. Bence, merakınız yok ise "değmez" iyi aksamlar, reha

not: 80'lerin cihazları , "bence" bulabileceğiniz en sağlam cihazlardır

Selam Rehan bey, bahsettiğiniz konu amatör telsiz lisansıdır, halk bandı 11 metre-27 mhz de görüşülen cihazlar için geçerli değildir lisanssız kullanılır, ayrıca lisansınız olunca 5 watt ı geçersiniz diye birşey yok 27 mhz-halk bandı için, yani yasak yasaksa lisanslı olsun olmasın amfi kullanamaz fakat son yıllarda ruhsat sistemi iptal olan halk bandı cihazlarında neredeyse herkes 5 watt değil neredeyse 500 watt ile çıkış yapıyor, ve bunu kontrol eden yok, çünkü kullanan kişi sayısı zaten yok gibi birşey yani, ona bakılırsa çeyrek dalga anten den başka anten kullanılamaz ama kimsede çeyrek dalga anten yok hepsi yine neredeyse 5/8 anten...

Yani mobil olarak arabada kullanılacağından herkes gibi bir cihaz watt yükseltici-takoz yani amfi eklenebilir...Ben bu işe yasal demiyorum ama ne cb de insan var nede cb görüşen doğru düzgün adam var, nede bu sistemi denetleyen var, denetlensede hiçbir işe yaramayacağını sanıyorum...Toplasanız şu zamanda 10-20 kişiyi geçmeyecek cb kullanan sabit veya merkez istanyonlar var...Yani amatör telsiz lisansı olunca halk bandında 4 watt ve üzeri normalde çıkış yapamazsınız, 26 ve 28-30 mhz de yapabilirsiniz 100 watt a a kadar...27 mhz 40 kanal sadece halkın görüşmesi içindir...aamatör bandlarda dikkatli okuyun 10 ve 12 metre bandları geçer 11 metre geçmez, tabiki orda konuşan orada da konuşur o ayrı bir tercih meselesi...

mydarling diğer arkadaşın dediği gibi açık alanda yüksekte uzak mesafe görüşebilirsiniz 30-60 km uzaklıklarla görşülemeyen yerlerlede yakın veya uzak bir tane 50 100 watt lık amfi-tajoz alıp ikinci el 100 200 tl ye görüşebilirsiniz...

Gidip kahvehanedeki ve başka yerlerdeki sigara içimeyen yerlerdeki sigara içilip içilmediğini denetlesinler daha faydalı olur topluma millete...Baz istasyonlarını ilçe dışına kursunlar....vs vs...

Bassturbine detay icin cok tesekkur ederim. O kadar cok gorusme yapilamiyorsa sizce takoz vs. Alip masrap etmeye degermi ? Siz olsaniz napardiniz ? Tesekkurler. Birde genelde hangi kanal kullaniliyor bilginiz varmidir ?

Ben şahsen çok eskiden 95 senelerinde bu telsizin popüler olduğu zamanlarda kullanıyordum, şimdiki zamanlar pek popüler değil internet cep telefonları vs. çıktığı için, yaklaşık 3-4 aydır istanbuldan çıkış yapıyorum zeytinburnundan Kodum mavi, yani halk bandında her konuşanın bir kodu veya lakabı denilecek bir isimle çıkması gerekir kendi ismide olabilir kendi seçtiği bir kelime isimde olabilir, eskisi kadar yoğun değil ama sizin benim gibi kimseler yok değil yani yine çok sık olmasada sürekli çıkış yapan eskilerden ve yenilerden kimseler mevcut, genelde 21. kanalda çağrı yapılır 21. kanal halk bandı için çağrı kanalıdır.Bazıları kendine seçtiği kanalda dinlemede olur mesela 15 gibi sürekli orada durur ama genelde 21 de dinlemede olur çoğunluk, 21 de çağrı yapılıp boş müsait bir kalana geçmesi için söyler ve burada sohbet muhabbet tanışma devam eder.

Ben şahsen çeyrek dalga balkon antenini çatıya koydum anten boyu 1 metre, cihazımda 4 watt, takoz-amfi-güçlendirici bağlı değil neredeyse istanbulda çoğu yerle rahat görüşebiliyorum, yani çatıya anten koyma durumunuz varsa etrafınızda genişse yayılan frekansları etkileyecek yüksek bina tünel kaya dağ gibi birşeyler yoksa ve bölge olarak çukurda kalmıyorsanız hiçbirşey yapmanıza evet gerek yoktur.

uzak yerlerlede görüşmek sesin-modülasyonun dahada fazla gitmesi için takoz kullananlar var bazıları haklı ama bazıları sadece artislik olması için kuvvetli çıkış yapmak istiyorlar yani kısadan anlatmam gerekirse benim telsizim seninkini döver veya ben daha uzağa işerim sidik yarışı mantığıyla bu takozlar kullanılır, gerçekten tam böyledir durum.

Mobil yani araba kullanımda araba her zaman aynı yerde durmayıp yer yüzüne paralelliği aynı olmadığı için takoz kullanılır, yani sabit durmadığı için bir yerde veya yüksek bir mevkiide sabit durmadığı için karşı istasyonla konuşması-sinyali alçalıp yükselir, veya bazen kesilir bunuda önlemek için araçlara güçlendirici-amfi yani sokak diliyle takoz-destekleyici konulur.Piyasadaki takozların çoğu mobil içindir evde sabit yerdede bunlar kullanılır...

Aracınıza koyacaksanız sadece telsiz ve antenle koyun denemeler yapın illaki birilerini yakın veya uzak duyarsınız, evinize koyacaksanız-sabit istasyon anteninizi müsait uygun bir yere koyup denemeler yapabilirsiniz, en iyi anten sonucu çatıda yükseğe koymaktır, denemeler olumsuzsa o zaman takoz almanızı önerebilirim, elbette bu hobi amaçlı sohbet muhabbet amaçlı kullanıldığı için masraf yapıp yapmamak kişinin tercihine kalmıştır...

Gündüz vakti sabah 8 ila akşam üstü ortalama 4-5 e kadar propagasyon denen iyonosferin yansıtmasıyla yurtdışındaki farklı ülkelerin sinyalleri bizim Türkiye atmosferinden içeriye düşer, bu vakitlerde yabancı çoğu kimseleri duyabilirsiniz hatta denk gelirse hava akımına denk gelirse, yurtdışıylada görüşebilirsiniz, gündüz bu vakitlerdede çıkış yapan vardır Türkiyeden istanbuldan, onun haricinde genelde akşamdan sonra çoğu kimse çıkmaya başlar aklıma geldi paylaşmak istedim, yani her vakit birine denk gelmeyebilirsiniz 9 dan sonra akşam 21 25 27 29 12 kanallarında genelde ben ve diğer arkadaşlar sohbet etmek için cihaz başında bulunabiliyoruz...Dinlemede olmayı tercih edenlerde çoktur pek konuşmazlar genelde dinlerler çamurcu arkadaşlar :smiley:

mydarling' Alıntı:
Tesekkurler alfonse. Bugun ankara da bir servis buldum onlarla gorustum. Cihazim bayagi eskiymis 80 lerden kaldigini soylediler :smiley: cihazin cikis watt ida dusukmus 5 watt gucundeymis ondan dolayi gorusme mesafesi kisa olur dediler. Anteni cikartip yerine taktilar biraz arapca konusulan bir yayin geldi daha sonradanda el telsiziyle test yaptik gorusmeler gayet netti ama gorusme mesefesinin kisa olmasina biraz uzuldum isin gercegi. Emegi gecen katkida bulunan o degerli yorumlarini benden esirgemeyen butun arkadaslara tesekkur ederim.
Ankarada bulduğunuz servisin bilgilerini verebilirmisiniz lütfen?
Bildiklerimin çooğu cb lere hizmet ve ekipman sağlamıyorda...
Hangisi bu acaba?

Selamlar...

GT-I8552 cihazımdan gönderildi

Bassturbine ve alfonse tesekkurler. Servis dogan yildiz elektronik. Kizilayda dogan bey cok iyi ilgilendi saolsun tel: 05326844640

mydarling' Alıntı:
Bassturbine ve alfonse tesekkurler. Servis dogan yildiz elektronik. Kizilayda dogan bey cok iyi ilgilendi saolsun tel: 05326844640

Tamam hatırladım...
Teşekkürler...
Ssbman nickli barış arkadaşım bahsetmişti bi aralar...
Acaba anten boyunu kesip felan swr ayarıda yapıyorlar mı?
Servis ücretleri v.s. nasıl acaba?
Şaban bey bana biraz uzakta... Kızılay yakın oysaki...
Wibsitelarını inceledimde ankarada en ulaşılabilir gronda anten v.s. çeşitleri onlarda gözüküyor...
Adreslerinide yazayım faydalanan olur belki...
Yeniden teşekkürler...

Bayındır 2 Sk. 54/B Kızılay / Ankara

d15c7bf913d5f9a8139e04d3b0a76a5b.jpg

39b066b27cf84131d41e1605a24bd0d4.jpg

Fiyat konusunda iyiler uzmezler bu kadarini soyleyeyim tam bilmiorum anten boyuyla oynama yapiorlarmi ama dedigim gibi siz bi telde gorusun isterseniz

Selamlar bassturbine,

Bilgi paylaşımınız için teşekkürler...

Düşüncelerinize tabiki saygı duyuyorum...

Cep telefonları halk bandına ilgiyi çok azaltmıştır...
İş amacıyla ücretsiz olduğu için kullanmaya devam edenlerdende bas konuşun yaygınlaşması ile eksilmeler olmuştur...
Sonrasında cep görüşmeler ucuzlamış bas konuş sistemi biraz ilgi kaybetmiştir...

Fakat hobi ve yaşam biçimi olarak cb kullanan dediğiniz gibi 20 kadarda değil, daha çoktur...
Artı birçok ağır vasıta kullanıcısı halk bandından sohbet dışında effectif faydalanıyor...
Off road yapanlar faydalanıyor...
Pmrın yetmediği mesafede avcılar kullanıyor...
Ayrıca hemen hemen bütün lisanslı amatörler türkiyede iletişimin kesildiği anlarda amatör sistemlerinin yanına cb cihazlarınıda açar ve deprem gibi bir felaket anında teknolojik iletişim koptuğu anda fayda sağlamaktadır...
Hemen hemen her şehrimizde en az bir iki amatör ve veya halk bandı kullanıcısı var...
Emin olun bir felaket anında tv ve internetten daha önce bilgi paylaşımında bulunurlar...

Ama bu konuda ne kadar uzağa görüştüğü ne kadar uzaktan duyduğu cihazın kaç watt çıktığı çoğu zaman bir yarış haline gelmektedir... Doğru söylüyorsunuz...
Bu da o insanların keyfi :smiley:

Ama telsizcilik,
Yani radyoculuk,
Yani ham radio culuk...
Elektroniği hobi ve yaşam biçimi haline getirmiş insanların

TUTKUSUDUR...

Bildiğinizi biliyorum :smiley:

73 ler...

:smiley:

mydarling' Alıntı:
Fiyat konusunda iyiler uzmezler bu kadarini soyleyeyim tam bilmiorum anten boyuyla oynama yapiorlarmi ama dedigim gibi siz bi telde gorusun isterseniz
Teşekkürler...
Hayır, tel aramayıp önümüzdeki günlerde gitmeyi düşünüyorum...
Yüzyüze tanışmak isterim...
Evimede yakınlar...
Selamlar...

bildigim kadarı ile konuya ilave yapayım..

anten önde ise 4.5 m kablo kullanılmalı..

anten arkada olacaksa aracda 5.5 m. kablo kullanılmalı..4 yada 5 metre degil..illada buçuklu olacak mış.. ;)

anten aracın üst noktasında olmalı..tampona vs takılıp boyu ufaltılmamalı..

offroadcıların en büyük derdi agac dallarına takıp anteni ormanda bırakmakdır.. ???

fazla gelen kabloyu kowboylar gibim kement şeklinde üst üste dolamıyacak sınız ..arac altında tur attıracaksınız fazlasına., bobin gibi bi işlev görüp anten verimini düşürüyor bu hareket..

anten cubugu nun boyu min 170 cm olmalı..daha uzun olanı daha iyi çeker..kısaları 1 m. lik 120 cm gibim olanlarla verim az alırsınız..

mümkünse anteni markalı + pahalısından terçih edin derim..+esneme kabiliyeti fazlaca olup az kırılan modelleri diyelim..

swr ayarı tam olmazsa ne olur..? mandala basıp alo deyince 4 watt güç anten cıkar gider..bu ayar kötü ise o cıkan güç cıkış transistörüne geri teper cihaza uzun müddette yara yapar teknige girmeden diyelim..

eski cihazlar yenilerden daha iyi ama ince bi noktası var..bi cihaz alıp yatagın altında 30 sene sakladınız 0 olarak duruyor..o alet 0 degil büyük bi ihtimal içindeki kondansatör denilen malzemeler kurumuş iş yapmaz da denilebilir..
devamlı kullanılanı daha iyi dir aynı aletin..
her ihtimale karşı eski bi cihazı olan kişiler osilaskop kullanarak ayar yapabilen bi elektronikçide 2 tornavida attırıp aslan gibim yaptırabilirler cihazı.. ;)

bunları nerden ögrendim..? '' timsah'' ' a sormuştum..
İstanbul için tamir ayar vs için gidebilirsiniz yalnız adresi degişti son adresi :

Türkiye, İstanbul, Küçükçekmece, Halkalı Merkez Mh., Cevizlik Sk.
Enlem
41°2′13″N (41.037023)
Boylam
28°47′24″E (28.789927)

mydarling' Alıntı:
Aa sizde ankaradasiniz demek alfonse
Evet...
Beni hatırlamadınız...
Uzun zamandır yoktum...
Yıllar önce sohbetleşmiştik sizinle...

Ne zaman gorusmustuk ben arac alim surecindeykenmiydi sayin alfonse ?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,682
Kayıtlı Üye Sayımız
166,528
Kaydolan Son Üyemiz
yusufkaptan41

SON KONULAR

Geri