Portatif Tuvaletin Boşaltım Zamanı Nasıl Uzatılabilir ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Doğrucu Davut Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 70
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,433


Oturduğum nehir kıyısında balık tuttuğum bir yer var. 25m mesafedeki bu yere giderken 2m geniṣliğinde bir çimenliği geçmem lazım. Burada köpek artıklarına basmamak için dikkatli olmam lazım.

Köpeklerini gezdiren komṣuların büyük bir kısmı yanlarında bir torba bulunduruyor. Köpek iṣini bitirince de atığı bu torbaya koyarak bazıları yoldaki bu iṣ için konulan çöp kutusuna, bazıları evlerindeki çöp konteynarına götürüyor. Bazılarıda yere atıyorlar. Içlerinde çok azıda hiç dokunmadan tabiata terkediyor. Ben de balık tutmaya giderken bunlara basmamak için dikkat ediyorum.

Köpeği olan karavancılar bu konuya yabancı değildirler.

Bunları yazıṣ nedenim, yazdıklarım köpeklerle ilgili olsa da, dıṣkıyı torbaya koyup çöpe atma konusuna bazılarımızın yabancı olmadığını belirtmek.

Aradaki fark torbanın büyüklüğü.
 


Görünüşte çöp olarak bakılsa da, insan artığı sıcak hava ile buluştuğunda inanılmaz bir koku yayıyor.
Milas Ören de bu bazı karavancılar tarafından tecrübe edildi. Özellikle yazın çöpe atmak konusunu düşünmemek gerekiyor, yazlık yerlerde çöplerin düzenli olarak toplanmadığını da hesaba katmalıyız.
 

Levent, haklısın. Türkiye şartlarını bildiğimden kimseyle bu konuda etraflı polemiğe girmeyi anlamlı bulmuyorum.


Dışkı idrarsız olma koşuluyla, ince talaş veya kurutulmuş yaprak, çim, kahve telvesi benzeri küçük boyutlu organik maddelerle kurutularak neredeyse kokusuz halde saklanıp sonunda da bırakın gömülmeyi, su yardımıyla çözülerek tuvalete bile dökülebilir.
Biliyorsunuz bu kuburlar neleri görüyor..

Tekrar edeyim burda söz konusu olan kompost tuvalette olduğu gibi birkaç kiloluk sadece idrarsız atıklar !
Ören’deki topluluğu uzaktan görmüştüm. Çözümleri üzerine bilgim olmasa da benim yazdıklarımla alakası olmadığı kesin.
 
Son düzenleme:



Sizin yazdığınız bu çözümü okumadan, bizdeki karavancılar direk poşete koyup çöpe atabiliriz diye yorumlayacakları için ben bu konuya olumlu yaklaşamadım.
''poşete yapıp niye çöpe atmıyorsun'' diye akıl verenler hala mevcut aramızda.
Selamlar
 
Son düzenleme:

Biz paylaşımın ilk gönderisini uygulayarak geziyoruz. Her gün boşaltmayı nadir aksamalar dışında hep yapıyoruz. Tabi bu konuda kısa konaklamalar ile gezmemiz bize kolaylık ve çözümler sağlıyor. Acil durumlar için yanımızda bio poşet de mevcut.



Kullanımı olduğunda ( Özellikle diğer araç ile yapılan yolculularda ) üzerine toprak koyarak gömüyoruz.
Bir haftadan fazla aynı yerde kalma durumumuz olursa ve eşim ile berabersek panik yok. O yerleşimde mutlaka bir çözüm bulunur.
Hırvatistan da daha az bir süre olsa da banyo için sıcak su ihtiyacımız olduğunda ev sahibi ile eşim sohbet ederken ben sıcak su taşımıştım. Londra da dördüncü günümüzde, yaşlılar için yapılan gönüllü okuma etkinliğinde kendimi çay ve atıştırmalık servis ederken bulmuştum.
Son yöntemin daha basit bir kurulumunu ilk gezimizde uygulamış olsak da bizim gezilerimizde bir ihtiyaç olacak gibi durmuyor. Ama gönderi, içindeki detaylar ve deneyimler nedeni ile bir çok karavancıya yol gösterici olacaktır. Teşekkürler.
 

" Nihayetinde idrar kanalizasyona boşaltılsa da ikinci günden sonra oluşan amonyak kokusu sirke veya limon tuzu ile nötralize edilmeli. Bu asitli malzemelerin contalara zarar vermemesi için kasete doğrudan konulması gerekiyor. "

Portatif tuvalet üstündeki tüm contaların deforme olmaması için, ayda bir olarak temizlik sonrası slikon sprey ile bakımını yapıyoruz.
Kapı fitilleri, Sürgülü cam kanalları ve emniyet kemerlerinde de faydalı oluyor
 


Karavanların kapı, kapı kolları ve kontak anahtarı dahil kapı kilitlerini yağlamayı unutmamak lazım. Bu saydıklarım karavanlarda çok sık kullanılır.
 

.
Başlığın asıl konusuna dönüp, bizde karavancıların bu soruna, yollarda hangi çeşit bir metod ile cevap verdiklerini bilmek isterdim.

Çekme karavacılarımızın bile kamping dışı gecelemeye olan sevgisi, bizdeki kısıtlı konaklama olanakları ile beraberce düşünülünce, geliştirdikleri ve uyguladıkları çeşitli yollar olmalı ?
 
Son düzenleme:



Aslında tuvalet kullanımında ve boşaltmada bir sorun yok. Çözümler de çok fazla. İnsanların güncel tuvalet kullanımına geçişleri de çok eski değil.
Sorun Türkiye coğrafyasında karavancıların uzun süreli ve denize sıfır tatil isteği. Bu değişmedikçe ve günlük yaşamımızın en doğal ihtiyacını bir sorun olarak gördükçe söylenecek pek fazla bir şey kalmıyor.
 

.
Sorum, depoların izin verdiği günler dışındaki kritik zamanla ilgiliydi.

Türkiye’nin karavancılık alt yapısında boşaltım olanakları çok kısıtlı.
Karavancılar karavanın dışına da sorumluluk gösterip tavır almadıkça, olumlu bir değişim beklemek de hayal olmalı ?
Değişimler bu arada yapılsa yapılsa belediyelerce yasak olarak yapılıyor.
 

.
Bilmem Antalya Konyaaltında’ki böyle bir manzara için karavancı da, belediye de, devlet de masum mu dersiniz !
Hepimizin birşeyler yapması lazım bence. Sırf eleştiri ile biryerlere varılamıyor.

 

Son 20-25 gündür deniz kampı yaptım. Denize sıfır günlerce, aylarca kalanı görmek/tahmin etmek artık zor değil. Her tarafda var. Bazıları aşırı bencil. Örneğin Erdemli'den Aydıncığa kadar çoğu koya/köye gir çık yaptım. Çadır ya da araç ile kamp yapanların bazılarının haftalarca kaldığını tahmin edilebilir durumdaydı.

O kadar alışmışlar ki sonradan gelenleri o güzel sevgi dolu bakışları ile selamlıyorlardı sanki .

Geçen haftalarda Ayvalık'da kaldım. Belediye kamp yapılamaz yere bile tebela çakmış yasssak hemşerim diye. Ancak sahillerdeki rantı özellikle şezlong v.b için görmezden gelmesi de düşünülmesi gerek.

Doğru düzgün umumi wc yok Ayvalık gibi çoğu yerli turistin uğrak yerinde. Çadırları ve karavanları zevkle kaldırık diye övüne övüne kendi hesaplarından reklâm yapmışlar ama Bayram'da bildiğin b*k götürmüş her yeri günübirlkçi ve saz kardeşleri tarafından.

Kültür ve Turizm Bakanığının resmî yazısı mevcut. Adam gibi tedbir alın kampçılar için diye. Tınlayan yok.

Artık dağlar zamanı diyorum. Dağlarda işler çok kolay. Cami ya da umumi wc bulunuyor. Yoksa direkt doğal boşaltım sistemleri çalışır.

Üsteki görsele benzer bir durumla karşılaşmak çok kolay. Malasef bizim burada yazdıklarımızdan öte yol olmuyor.
 




.
Konunun başında yazdığım gibi bizim tarzımız da sizin ve Janberk beyin gibi Şadan bey. Biz sadece Avrupa’da ACSI kartı kullandığımızdan daha sık kampinglere girmekteyiz. 10 sene sonra geçen yıl ilk defa Yunanistan’da Olimpiada’da sevdiğimiz bir restoranın yakınlarındaki limanda bir hafta boyunca kalırken keşfettiğim ve geliştirdiğim bir metoddan belki ilgi çeker diye bahsetmek istemiştim.

Konu buralara geldi. @BörüBars ’ın yazdıkları ve forumda Türkiye’deki sigorta durumu üzerine yazılanlar, seneye yol ve yakıt tasarrufu için ilkbaharda karavanla gelip, sıcaklarda Almanya’ya uçakla dönüp, sonbaharda karavanı almak ve gezmek için tekrar gelme şeklindeki planımı oldukça ikilemde bıraktı.

2019 dan beri baharları uçakla Foça ve Dalyan’a gelsek de karavanla Türkiye’ye gelemedik. Son senelerdeki değişimleri sizler nasıl görüyorsunuz ? Karavanla Türkiye’de kamp yapmak yine de zevkli sayılır mı ?
Somut değişiklikler neler dersiniz ?

Düşüncelerini esirgemiyenlere şimdiden teşekkürler..
 
Son düzenleme:

SON KONULAR - FORUM