Portatif Solar Güç Ünitesi mi Yapsak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 226
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 80,701
Ynt: Portatif Solar Güç Ünitesi mi Yapsak?

Şarj kontrolörününü üç bağlantısı var. Biri "solar", diğeri "battery" sonuncusu da "load". Çakmak fişini Load a takılacak şekilde çizdim. Ancak bu durumda dışarıdan akü takılmadan doğrudan solardan güç alamayacağım sanırım. Denemedim henüz ama.

Bir anahtar daha koyma fikri güzel; bu sayede harici akü olmasa da çakmak çıkışından güç alabiliriz. Hem bu anahtar üzerinden voltmetrenin akü durumunu göstermesi de sağlanabilir sanırım.
Biraz kafa yorup ikinci taslağı oluşturmaya çalışayım...

Etiketler

"Load" çıkışı akü bitince çıkışı kesmek için transistörlü bir devredir. Bence çıkışı doğrudan aküye bağlamak daha iyi. Tabiki akülerin çıkış uçlarına birer sigorta koymak suretiyle.

Bağlantı şemasının son hali böyle oldu.
İkinci bir seçici anahtarla çakmak çıkışını li ion ya da kurşun asit akülerinden istenilen birine bağlayabiliyoruz.
Voltmetreyi her iki batarya seçeneğini de gösterebilmesi için bu seçici anahtara bağladım. Dezavantajı, harici akü takılı değilse hiç bir şey göstermeyecek olması

Şu yaylı sviçler var; voltmetreye onun üzerinden voltaj göndermek de çözüm olabilir sanırım. 6 kutuplusu var mıydı onların acaba?
Bir tarafına basarsak aküyü, diğer tarafı li ion paketini gösterir...

Başka bir bağlantı seçeneği geliyor mu aklınıza?

Bendeki uygun olabilecek 3 anahtar örneği.
Bunların orta konumları da var. Yani 0 konumu.
Büyük olanın elimde altı ayaklısı yoktu ama piyasada var.
Büyük olanı çıkış seçici için kullanabilirsiniz.
Voltmetre için de ayrı olursa daha iyi olur. Onun için küçüklerden birini seçebilirsiniz.
Fotoğraftaki küçükler de iki kutuplu.

Ekli dosyalar

• P8031723.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 469

Büyük olan anahtarın 6 kutuplusundan almıştım; önceki sayfalarda resmi vardır sanırım. Bunu Çakmak soketinin güç kaynağı seçimi olarak kullanırız.
Güneş panelinin aküye yada pile yönlendirmesini daha küçük bir tane üzerinden yapabiliriz dediğiniz gibi; 1A en fazla geçen güç.

Voltmetre içinse yaylı 6 kutuplu, basmadığında off konumuna geçen sviçlerden bulacağız.

Bağlantı şemasında bir hata gören var mı?

theta' Alıntı:
Bağlantı şemasında bir hata gören var mı?
Sigortalar aküye yakın ve + kutuplarında olmalılar. Çakmak çıkışında biri +'dan diğeri -'den geliyor.

Bu toggle anahtarların her iki yöne yaylı olan tipleri de olabilir. İki kutuplusunda varmıdır bilemiyorum. Bulunamazsa normal tipi dekullanılabilir gerilime bakıldıktan sonra "0" konumuna alınması gerekir. :-\

Hmmm, açıklamalar ışığında bağlantı şemasının son hali ekte.
Voltmetre için 6 kutuplu ve bıraktığında yayı bir mekanizma ile "off" konumuna geçen küçük bir anahtar buldum. Ünitemizin kontrol panelinde 3 seçme anahtarı bulunacak.
Biri güneş panelinin li ion pilleri mi harici aküyü mü şarj edeceğini belirleyecek.
İkincisi çakmak çıkışının nereden güç alacağını, yaylı olan sonuncusu ise hangi aküye bakılmak isteniyor ise onun voltaj durumunu gösterecek.

Panel çizimi üzerinde çalışalım bakalım; ergonomik ve kolay anlaşılır olmalı...

Ekli dosyalar

• 12-08-04-baglanti semasi.pdf
    28.5 KB · Görüntüleme: 194

Öneriler ve hatalar:
- Güneş panellerine bağladığınız diyodu (-) hattına koymuşsunuz. Ancak böyle de çalışır.
- Panellere paralelleyip 1 diyot koymak yerine her panele ayrı diyot koymak daha iyidir. Panelin biri bile güneş görüyorken enerji üretebilir.
- Çakmak seçici anahtarın bağlantısında hata var konum değiştiğinde çakmak kutupları değişiyor.
- Çok önemli değil ama sigorta sembolleri hatalı. İçindeki çizgi hatla aynı olmalı.
- İnvertörün anahtarı (-) kutupta takılı olmuş.
- İnvertörümüzün sadece LiION pilden çalışmalı yeterli mi?

Görebildiklerim şimdilik bu kadar.

Hmmm, yeni öneriler ve hata kontrolleri sonucu bağlantı şemasının son hali ekteki gibi oldu
Umarım hepsini doğru yorumlamışımdır.

Son maddedeki hatırlatma için teşekkürler; invertörü de çakmak çıkışına bağladım; dolayısıyla harici akü varsa onun üzerinden de kullanılabilecek...

Başka hata kaldı mı acep?

Ekli dosyalar

• 12-08-06-baglanti semasi.pdf
    28.7 KB · Görüntüleme: 200

Güç ünitemizin kontrol paneli de şöyle olacak.
"Çanta" nın tutamak tarafındaki üç bölüme etiket olarak yerleştirip sonra da boşlukları dremel ile açmayı planlıyorum...
Sağ taraftaki 3mm lik üç led kurşun asit akü için kontrolör üzerindeki aşırı deşarj, şarj ve şarj oluyor indikatörlerinden taşınacak...

Özellikle yazı yerine şekillerle anlatmaya çalıştım fonksiyonları...
Daha üniversal

Ekli dosyalar

• c_kontrol paneli.pdf
    34.6 KB · Görüntüleme: 179

Panel çok şık olmuş.

LiION pil göstergesinde en üste 13.2V yazılmış.
12V kurşun asit için gösterge bilgisi şarj için geçerli. Şarj kesildiği anda dolu akü için de 13V'un altına düşecektir :-\

Kurşun asit kısmını 12.6, 12.2, 11.8, 11.4 ve 11.0V olarak revize ettim...
Li ion kısmı 14.8-12V aralığında bıraktım.
Daha gerçekçi oldu sanırım

Bir ara forumda bir yerlere hangi gerilimin %kaç doluluğa karşılık geldiğiniz yazmıştım ama şu an hatırlamıyorum.

Kurşun asit akü için gerilim düşük gibi, 11.5V 'un altı boş kabul edilebilir. Eski belgeleri bulmak lazım.

Hah deftere de birşeyler not almışım.
AGM : 12.8,12.6,12.4,12.0,11.8
Normal : 12.65,12.45,12.24,12.06,11.89

Bütün bunlar yaklaşık gerilimler tabiki. Yükledikçe de düşer. ;D

Geçen Sapanca buluşmamızda portatif solar güç ünitesini daha büyük ölçekte yapmayı düşündük...

Biraz fikir yürütelim:
1. Panellerin ağırlığını düşürmek için cam yerine akrilik levha kullanan panel üretsek/ürettirsek
2. Güneşe yönlendirilebilen rijit bir çerçeve oluşturacak şekilde, örneğin 4 tane 50W paneli birleştirebilsek
3. Bu panelleri seri bağlayıp voltajı arttırarak karavandaki akülere kadar uzanabilecek 5-6m küçük kesitli kablolar kullanabilsek
4. Bu voltajı 12V akülerimize uygun hale getirecek mppt kontrolör bulsak
5. Hatta, paneller, karavanımızın üzerindeki bağlantılara da portatif şekilde bağlanıp istenirse seyahat sırasında da kullanılabilse

Nasıl olur? Yorumlarınız?

takip ve selamlar