Panelvanla Fren Yaparken..

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Doğrucu Davut Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,786
Mesajlar
2,133
Tepkime Puanı
2,861
Yer
Kuzey Ren / Almanya
Aks yükünün kayması ile fren mesafesinin birbiriyle olan ilişkisinden çıkarılacak ders.
(Başlığa anlam veremeyenler, konuyu okuduktan sonra tekrar bakabilir 😊)

Fren bilindiği üzere, ön aksı yere bastırıp, arka akstı yukarı kaldırmaya çalışır.
Ön taraftaki bu artırılmış temas basıncının oluşturduğu fren gücü ancak frenlerin tekerlekleri kilitleyebildiği noktaya kadar olup, fren daha sonra ters etki ile arkada çalışmaya başlar. Yani bu noktadan sonra fazla yük, daha fazla güç oluşturup frenleri etkilemeye başlamakta.
Özellikle yükler araçların ne kadar üst yerlerinde yer alırsa, aks yükünün kayması sonucu fren yolunun da o kadar uzayacağı düşünülmeli.

Bu dinamik yük kaymasının kapsamı prensip olarak dingil mesafesine ve aynı zamanda ağırlık merkezinin yüksekliğine bağlıdır. Temel olarak, dingil mesafesi ne kadar uzun ve ağırlık merkezi ne kadar düşükse, yük kayması ve dolayısıyla fren mesafesi üzerindeki etkisi de o kadar düşük olur. (Birincisinde kaldıraç kolunun uzunluğu, diğerinde ise kısalığı rol oynamakta)
Üst konumlu yüklerin panelvanların viraj alımlarını da etkilediğini biliyoruz. Dolayısıyla virajda fren, daha zorlu bir yapı göstermekte.

Tabi sahada bu fren yoluna bireysel tepki zamanının da eklenmesi gerekiyor.


Sonuç
Planlama açısından çözümü kolay olmayan bir bulgu olsa da karavanlar olduğunca dingiller arası ve zemine yakın yüklenmeli. Tabi ki izinli dingil ağırlığı da unutulmadan.

Örneğin; tüm malzemeleriyle ön koltukların hemen arkasında yer alan bir mutfağın ve hafif malzemeleriyle arka üst küçük giysi dolaplarının avantajlı olduğu düşünülebilir. Böyle yüklü L1 bir panelvan, fren yolu açısından; teknik açıdan benzeri diğer uzun biraderleri ile zaten toplamda daha az ağırlıklı olarak, neden aşık atmasın ki ?
Nihayetinde normal su depolarının araç altı ve ön dingile yakın konumları ile yine araç içi seçim zorunluluğunda bunların 40-50 litre yani abartısız hacımlı olarak sürücü arkasında yer alması gayet yerinde bir karar ama araç arka yük bölümüne 100-150 litrelik hacımları ile temiz+gri su depoları planlamak ise tabu olmalı ?

Fren yolu boyunca yük ağırlıklarının değişimi bilgilerine ulaşamasam da uç bir örnek olarak; saate 25+25= yani toplamda sadece 50 kilometre ile yapılan bir çarpışmada 100 kilonun kısa bir an için 3,5 tona eriştiği bilgisi, kütle ataleti üzerine belki bir fikir verebilirdi.
Yani dip bir frenin, anlık yük ağırlığını yatay istikamette, 35 olmasa da hızla orantılı olarak belki 3-5 misline çıkarabileceği düşünülmeli ?
 
Son düzenleme:

Etiketler
Çekili karavan çekerken de bütün kuvvet çeki okunda toplanıyor fren anında. Sert frenlemede araba hasar bile alabilir. Sert fren yapmaktan kaçınmak en iyisi.
 






.
Ön alt kahverengi ve arka üst yeşil yüklerin fren durumunda ön dingile uyguladıkları kuvvetlerin vektörleri aşağıda görülmekte.

9A6B04F4-2162-45D7-B904-1853FD16F930.jpeg



Konuyu metrobüse getirirsek belki çekme karavanlar da nimetlenir.. 😉😊
 
Son düzenleme:


.
Gam etmenize gerek yok. 🙂

Sert fren yaptığınızda, aracınızın burnu fazla titremiyorsa, doğru yoldasınızdır.
Bence bütün bunlardan önemlisi, aracı yol şartlarına uygun ve dikkatli sürmek.
Yoksa yükleri düzgün istif etmenin bile bazen bir faydası olmuyor.. 😏

Tanıdığım Niyazi adında biri “ Nasıl olsa ABS’im var, karda da normaldeki gibi sürerim” diyordu. O hesap yani. 😉
Yazık, kendisi bu yolda gitti muhteremin..
 
Son düzenleme:

Ser fren yapmıyorum çünkü zaten sert fren yapma gerektirecek hızlarda gitmiyorum. Benim aracımın motorundaki beygirler aman kibar yazalım AT lar yem niyetine durmadan depodaki mazotu lüplettikleri için ben motordaki AT lar dan en ama en azını uyandırıp yola koşuyorum gerekmeyen AT ları motor içinde uyumalarına devam ediyorlar uyandırmıyorum haliyle mazotumda hemencecik bitmiyor.
KONFİNÇYÜS DERKİ :Gezgin yavaş gider seyrede seyrede gider temiz gider
 




Benim arabam öyle sıradan bir araç değildir bundan dolayı da motorunun gücüde öyle süklüm püklüm gezen sütçü beygiri ile ölçülmez benimkiler çift süren pulluk çeken yük taşıyan heybetli AT tır AT hem de erkek yani AYGIR. Motorun içinde galiba 80 90 tanesi bir yerlerinde saklı.
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Mesajlar
1,521,807
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst