Oryantiring Nedir? (Çeşitli Kaynaklardan Tanımlamalar)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 41,593

özlem

Kamp III
Mesajlar
825
Tepkime Puanı
21
Orienteering adı nereden geliyor?

Türkçeleştirme önerisi olan arkadaşlar için bilgi: Sonu ing’le bitse dahi İngilizce kelime değil. İsveç’çeden geliyor. Dünyada 54 ülkede ulusal federasyonu var. Her ülkede aynı adla biliniyor. Nasıl Kano’yu Eskimocadan, futbol’u ingilizceden almışsak bunu da böyle kabul etmeliyiz.

İngilizce'de orienteering olarak kullanılan bu deyim; harita ve pusula kullanarak, özel bir topografya haritasında işaretlenmiş bir dizi kontrol noktasını bulmak sporun adıdır. Kendi rotanızı yoldan veya araziden kendiniz belirlersiniz.Rotanızı tüm noktaları bulup varış hattına en kısa zamanda ulaşmanızı sağlayacak şekilde planlamalısınız. Her nokta veya kontrol haritada belirtilmiş bir şekildir, yol çatalı, dirsek, su kaynağı vb. Kontrol noktaları turuncu/beyaz bayraklarla işaretlenmişdir. Oryantiring genelde "düşünce sporu" olarak tanımlanabilir. Bunun sebebi ise harita okuma ve hızlı karar verebilme gibi meziyetlerin atletik özelliklere ilave edilmesi gerekliliğidir. [Kaynak: BAOC Website]

Orienteering’i, oryantasyon, navigasyon ile karıştırmayalım!

Orienteering güreş, tenis, kaya tırmanışı gibi bir spor dalı. Oryantasyon, ya da navigasyon ise orienteering de dahil olmak üzere yelkencilik, havacılık gibi sporlarda kullanılan birer beceri, bir eylem. Orienteering’de Oryante etmek, yönlendirmek demek. Örneğin haritayı oryante etmek demek haritanın kuzeyini pusulaya bakarak manyetik kuzeye çevirmek demek. Navige etmek, kontrol noktaları arasında yolunu bularak ilerlemek anlamında kullanılıyor.

Orienteering yarışı nasıl oluyor?

Önceden özel haritası çıkarılmış olan bir arazide diyelim 15 tane kontrol noktası yerleştirilmiş olsun. Noktalar bir orienteering bayrağı (kavuniçi-beyaz 30cmx30m ebatında) ve bir zımbadan oluşmakta. Bu noktalar haritada işaretli. Yarışmacının görevi start aldıktan sonra bu noktaları harita okuyarak, pusula kullanarak bulmak ve en kısa zamanda bitiş noktasına gelmek. Doğru noktayı bulduğunuz anda elinizdeki kontrol kartının ilgili kutusunu o noktadaki zımba ile deliyorsunuz. 15 noktayı da buldu iseniz yani elinizdeki kartın üzerine 15 noktanın zımbasını bastı iseniz bitiş noktasına geldiğinizde hakemler sizin noktaları bulup bulmadığınızı ellerindeki anahtar karttan kontrol ediyorlar. Bu işlemi en kısa sürede yapan kazanıyor.

Ormanda kaybolan oluyor mu?

Kaybolmayan oluyor mu diye sormalı? Nasıl düşe kalka yürümeyi öğrendiysek, orienteering’i de kaybola kaybola öğreniyoruz. Ancak orienteering’de kaybolmaktan kasıt,yerini şaşırıp yarışta zaman kaybetmek. Harita ve yön bulma becerilerinizi geliştirdikçe ormanlar sizin eviniz olacak, kırmızı şapkalı kız fobisinden kurtulacaksınız. Kurtlar sizden korkmaya başlayacak.

Malzeme:

Orienteering için yarışmacıya gerekli tek malzeme pusula. Altimetre, GPS kullanmak gerekmiyor.

Start: Yarışmacıların start anında bir pusulası olması lazım. Harita ve kontrol kartı start anında size veriliyor. Ve o anda zamanınız başlıyor.Her iki dakikada bir kişi start alabiliyor. Start saatiniz, dakikası ile elinizdeki kontrol kartınıza kaydediliyor. Bitirdiğinizde bitiş zamanı yazılıyor. Aradaki fark sizin zamanınız oluyor.

Kontrol kartını kaybetmemeniz lazım. Yoksa diskalifiye oluyorsunuz.

Yarış alanı 1km2 ile 10km2 arası değişebiliyor. Aynı yarış alanında değişik zorlukta parkurlar olabiliyor.

Parkur: Yarışlarda noktalar öyle bir yerleştiriliyor ki sırasıyla takip ettiğinizde birinin peşi sıra gelen noktalardan oluşan bir rotayı tamamlamış oluyorsunuz. Birbirini takip eden iki nokta arasındaki mesafe nadiren 1km’yi geçer. Modern Orienteering eskiden sanıldığı gibi haldır haldır koşma değildir.

Parkur zorlukları: Parkur zorlukları uzunluklarına ve noktaların arazide konduğu yerlere göre değişiyor. Örneğin kolay bir parkur toplam 2 km uzunluğunda olabilir ve noktalar patika yanlarına ya da bir derenin kıvrımı gibi bariz noktalara yerleştirilir. Orta zorlukta parkurlar 6km civarında oluyor.

Noktalar patika ve bariz doga sekillerinden uzakta oluyor. Büyük yarışlarda 12km civarı parkurlar var. Bu tür yarışlarda ve zor parkurlarda yer şekillerini ve haritayı çok iyi okumak lazım çünkü noktalar çok şaşırtıcı ve civarında bariz bir şekil olmayan yerlere yerleştiriliyor.

Harita:

Modern orienteering için olmazsa olmaz şartıdır. Eger civarınızda orienteering haritası yapılmış bölge yoksa bu sporu yapma şansınız yok maalesef. Bölgenizde, şehrinizde birlik olun herşeyden önce harita yaptırmaya çalışın.

Bu haritalar ancak özel orienteering harita yapımcıları tarafından yapılabiliyor. Meslekleri bu. Bu adamlardan dünyada fazla yok. Belki 50 tane? Ülke ülke dolaşıp harita yapıyorlar. Bu işten geçiniyorlar. Böyle bir haritanın yapılması icin önce 1:10.000’lik ve üzerinde eşyükselti çizgileri olan temel harita lazım. Bunu sizin bulmanız gerekiyor. Belediye’den, ormandan ya da başka bir yerden. Temel haritanız yoksa orienteering haritası yapımcıları bir işe yaramıyor. Temel harita üzerine bir harita yapımcısı arazide çalışıp onu orienteering haritası haline getiriyor. Gündüz arazide çalışıp akşamları çizdiklerini bilgisayara taşıyor. Araziyi bir oya gibi işliyor. 1m yüksekliğinde bir kaya, 2m2’lik bir ıslak alan bile tek tek işleniyor. Bir uzman haritacı 1 haftada iyi hava koşullarında ancak 1km2 alan haritalayabiliyor.

Eskiden orienteering’de çok uzun mesafeleri koşmak marifetmiş. Şimdi gelişen haritacılık ve teknik sayesinde ufak alanda sürat ve doğru yol kararları vermek önemli. Büyük yarışlarda bir yerde birkaç saniye takılmanız sıralamada yerinizi hemen değişmesine sebep olabiliyor.

Ölçek ne demek:

Mesela 1:10.000 demek haritada 1cm, arazide 100m anlamına geliyor.

Orienteering’de yarışmak:

Güzel tarafı herkesin kendine göre bir zorluk derecesi seçebilmesi. Büyük organizasyonlarda 40’ a yakın kategori oluyor. 10 yaştan 80 yaşına kadar herkese uygun kategori var. Her yaşa göre de alt kategoriler olabiliyor. Örneğin 20-25 yas arası bayanlar kategorisinde de kolay – orta- zor gibi alt gruplar oluyor. İstediğinde yarışıyorsun.

Hangi beceriler geliştirilmeli?

Önce harita okuma ve pusula kullanma becerisi önemli. Yarışmak istersen koşmak ve kondisyon önemli. Düz pistte koşmakla arazide koşmak farklı işler. Üstelik bir yandan göz pusulada ve haritada olmalı. İyi bir orienteeringcinin koşarken aynı zamanda haritada nerede olduğunu bilmesi hata yapmasını engelliyor. Bastırıp gidersen kayboluyorsun, yani koşarken satranç oynamak gibi bir şey. Salt kas gücü değil, beyin ve vücut aynı zamanda çalıştığı için yaşamın geç dönemlerine kadar bu sporda başa güreşebilirsiniz. Atletizmde 37 yaşında dünya şampiyonluğuna koşan birini düşünemeyiz ama orienteeringde bu oluyor.

Hangi tür yarışlar var:

Normal: Zamana karşı olan yarışlar. Bu türde arazideki tüm kontrol noktalarının bulunmuş olması lazım. Bir nokta yanlış ya da eksik olarak kontrol kartına zımbalanmışsa diskalifiye olunuyor. Bu tür yarışlarda herkesin deneyimli olması lazım.
Skor-orienteering: Maksimum puan toplama esasına göre yapılır. Yeni başlayanların katıldığı yarışlar için tavsiye edilir. Her noktanın bir değeri vardır. Zaman önceden belirlenmiştir. Bu zamanı aşanlar ceza puanı alırlar.
Relay orienteering: Bayrak yarışı şeklinde yapılır. Ekipler halinde yarışılır. Ekibin her elemanı araziye sırar ile çıkar ve kendine ayrılmış noktaları bulmaya çalışır.

Orienteering türleri:

Foot -O: Tabanvay orienteering’i diyebiliriz. Koşarak ya da yürüyerek yapılanına deniyor.

Mountain-bike O: Adından belli. Gittikçe yayılan bir spor. Harita ve pusula gidona takılıyor.

Ski –O : Kuzey disiplini kayağı ile yapılıyor. İki elde kayak batonları olduğu için harita ve pusula korse gibi göğüse monte edilen ve yarışmacının yüzüne doğru duran bir alete takılıyor.

Park-O: Orienteering seyir sporu olmadığı için tv’den naklen yayınlanamıyor. Ancak start ve finish çekilebiliyor. Bu yüzden sporun profesyonellerinin, endüstrisinin gelişmediğini düşünen,orienteering’i Olimpiyatlara sokmaya çalışanlar park-orienteering’i icat etmişler. Bu yarışlar çoğu zaman şehrin ortasında bir parkta yapılıyor, profesyonel orienteering’cileri yarıştırıp kameralar ile çekiyorlar. Park-O orienteering’i geniş halk kitlelerine bu sporu sevdirme amacı ile de yapılıyor. Çevresinde ormanlık alanı olmayan metropoller için ideal olabiliyor.
 

Etiketler
Ynt: Oryantiring Nedir? (Çeşitli Kaynaklardan Tanımlamalar)

ilgimi çektiğini söylemek istiyorum. peki bu spor için aranan özel şartlar var mı? Bir eğitim alınıyor mu? Bide Türkiye'de haritası çıkarılmış alanların durumu nasıl?
 

Ynt: Oryantiring Nedir? (Çeşitli Kaynaklardan Tanımlamalar)

Merhaba,

Ağır sorular :smiley:

Özel şartlar:
_Resmi olarak özel şartlar yok (lisanslı sporcu şartları her spor dalındaki gibi). Koşmayı seviyor olmanız, çevik olmanız, hızlı düşünebiliyor/karar verebiliyor olmanız, harita okuyabiliyor olmanız gerekiyor...

Eğitim:
_Şöyle örnek vereyim. Herkes şarkı söyleyebilir. Birilerini şarkı söylerken izlersiniz, kendinizce yöntemlerle daha güzel söylemeye çalışırsınız olur. Ancak konser vermek istiyorsanız, nota eğitimi almalısınız. Bulunduğunuz şehre göre bir kulübe eğitime gidebilirsiniz. Ama benim tavsiyem bazı antrenmanlara katılmanız bu işten zevk almanızı sağlayacaktır.

Harita:
_Türkiye'de Oryantiring haritası çıkarılmış yerler çok fazla değil. Zira Oryantiring haritaları, özel haritalar ve özel eğitim almış haritacılar tarafından hazırlanması gerekiyor. Harita eğitimlerinin de henüz yeni yeni başlıyor olmasından dolayı haritalar sınırlı. (Ayrıca oryantiring her yerde yapılabilen bir spor olmasına rağmen yarış düzeyinde veya antrenman düzeyinde yapmak için alanın engebe/mesafe/ormanlık alan/vb konularda biraz zevkli bir arazi olması gerekiyor. Bu da harita sayısını sınırlıyor...)

Umarım sorularınıza cevap olmuştur.
Aklınıza başka birşey takılırsa lütfen sormaya çekinmeyin...
 

Ynt: Oryantiring Nedir? (Çeşitli Kaynaklardan Tanımlamalar)

Teşekkür ederim..:smiley: koşmayı seviyorum, çevik olduğumuda düşünüyorum fakat harita okuma konusunda bir yeteneğim varmı henüz bilmiyorum :D ama kendimi geliştirebilirim:smiley: Ben İzmir'deyim. Antremanlara nasıl katılabilirim peki?
 

Ynt: Oryantiring Nedir? (Çeşitli Kaynaklardan Tanımlamalar)

E, tamam, büyük bir bölümü çözdük... :smiley:

İzmir'de benim bildiğim Doruk Dağcılık ve DEDAK herkese açık antrenmanlar yapıyorlar. (Şu anda kurulması düşünülen 1 grup daha biliyorum ama resmileşmediler henüz...) Yürüyüş dönemi yeni başladı, oryantiring için de antrenmanlar başlayacaktır.
Henüz Doruk'tan bir duyuru almadım, bakarım. DEDAK (benim üyesi olduğum takım) için de antrenmanlara büyük ihtimalle Ist5Days'den (http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=14992.0) sonra başlarız tahmin ediyorum.

Antrenmanlar başlayınca buradan duyurmaya devam edeceğim. O zamana kadar yakında bir harita çalışması hazırlamak niyetindeyim. Buradan takip edebilirsiniz...

Aklınıza takılanları lütfen sorun...
İyi günler...
 



Ynt: Oryantiring Nedir? (Çeşitli Kaynaklardan Tanımlamalar)

teşekkür ederim. Bende araştırmaya başlim o zaman:smiley:
 

Ynt: Oryantiring Nedir? (Çeşitli Kaynaklardan Tanımlamalar)

Bir soru daha sorabilir miyim? :smiley: peki antremanlara veya seminerlere katılımlarda ücretler nasıl? ???
 

Ynt: Oryantiring Nedir? (Çeşitli Kaynaklardan Tanımlamalar)

tabiki, memnuniyetle...

DEDAK'ta seminer ve antrenmanlar için özel bir ücret almıyoruz. Antrenmanlar için sadece masrafı paylaşıyoruz. Yani otobüsün alacağı parayı paylaşıyoruz o kadar. Ücret tarzında bir yapı yok.

(Emin olmamakla birlikte Doruk'un da ücret almadığını hatırlıyorum. Garanti vermeyeyim ama öyle olması lazım. Onlar da masrafı paylaşıyorlardı???)

Bu arada siz sormadan ben yazayım: Biz de antrenmanlar henüz başlamadı :smiley:

Aklınıza takılan herşeyi sorabilirsiniz... Memnuniyetle yardımcı olurum, lütfen çekinmeyin...
 

Ankara da Orienteering

Selamlar
Ankarada orienteering ile bir şekilde tanışmış ve devam etmek isteyenler, veya duymuş fakat hiç katılmamış kişiler ve daha önceden yapmış ama ilerletmek isteyenlere yönelik ekim ayından itibaren eğitim ve arazi yarışmaları düzenlemeye başlayacağız...

eğer isterlerse kulüp bünyemizde lisanslı sporcu olarakta Türkiyedeki müsabakalara katılma imkanı bulabilirler.
kalbi orienteering ile atan herkese kapımız açıktır :smiley:

irtibat için
Kenan AKSIN
kenanaksin@yahoo.com
www.kenanaksin.tr.gg
 

Ynt: Oryantiring Nedir? (Çeşitli Kaynaklardan Tanımlamalar)

ilk defa burada duydum ve gördüm. wowwww diyorum ne kadar farklı spor dalları varmış.
 




Ynt: Oryantiring Nedir? (Çeşitli Kaynaklardan Tanımlamalar)

XtrmPrgrmmr' Alıntı:
Almanya'da da yapıldığını tahmin ediyorum. Tavsiye ederim, deneyebilirsiniz...

Ben Türkiye'de yaşıyorum. Sanırım doğum yerimi gördünüz. Fırsat bulduğum an deneyeceğim. Çok iyi harita okurum ve yönlere karşı yeteneğim var :smiley:
 

Ynt: Oryantiring Nedir? (Çeşitli Kaynaklardan Tanımlamalar)

akrepa' Alıntı:
Ben Türkiye'de yaşıyorum. Sanırım doğum yerimi gördünüz. Fırsat bulduğum an deneyeceğim. Çok iyi harita okurum ve yönlere karşı yeteneğim var :smiley:

Bir de İstanbul'dasınız. Hiç kaçma şansınız yok öyleyse. Ist5Days başlığını ve IOG başlığını incelemenizi şiddetle tavsiye ederim.
 

Ynt: Oryantiring Nedir? (Çeşitli Kaynaklardan Tanımlamalar)

XtrmPrgrmmr' Alıntı:
Bir de İstanbul'dasınız. Hiç kaçma şansınız yok öyleyse. Ist5Days başlığını ve IOG başlığını incelemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Kayıt oldum bileeeeeeeeeee :smiley: Erkek arkadaşımıda kayıt ettim. Az önce beni aradı, "Pınar bana bir email geldi bişi İstanbul 5days diyor kesin sen bişi yapmışsındır diye arıyorum" dedi :smiley: haklı

Sadece kapalıçarşı olayına katılacağız. Diğer parkurlar bizi zorlar. Orada görüşmek üzere. Bazı sorularım olacak, sonra yazsam cevap verebilirsiniz değil mi? ( Kulüp olarak "gezenbilir" yazdım ben :smiley: )
 

Ynt: Oryantiring Nedir? (Çeşitli Kaynaklardan Tanımlamalar)

Öhömm Öhöhmmmm :smiley: Merhaba arkadaşlar,

yaptığınız spor zor olsa gerek ::smiley: size uzaktan gıpta ederk bakıyordum kiiii , arkamdan iteklemişler bi baktım aranızdayım ;D .


akrepa' Alıntı:
Kayıt oldum bileeeeeeeeeee :smiley: Erkek arkadaşımıda kayıt ettim. Az önce beni aradı, "Pınar bana bir email geldi bişi İstanbul 5days diyor kesin sen bişi yapmışsındır diye arıyorum" dedi :smiley: haklı

Sadece kapalıçarşı olayına katılacağız. Diğer parkurlar bizi zorlar. Orada görüşmek üzere. Bazı sorularım olacak, sonra yazsam cevap verebilirsiniz değil mi? ( Kulüp olarak "gezenbilir" yazdım ben :smiley: )
 



Ynt: Oryantiring Nedir? (Çeşitli Kaynaklardan Tanımlamalar)

nico' Alıntı:
Öhömm Öhöhmmmm :smiley: Merhaba arkadaşlar,

yaptığınız spor zor olsa gerek ::smiley: size uzaktan gıpta ederk bakıyordum kiiii , arkamdan iteklemişler bi baktım aranızdayım ;D .

Merhabalar,

Çok zor değil merak etmeyin. Umarım çok eğleneceksiniz. Bu arada ben eşimi henüz yarışmaya ikna edemedim. Siz çabuk ikna olmuşsunuz (Bu arada ikna olmayana çanta taşıtıyor, fotoğraf çektiriyoruz. Bence katılımcı olun ;D ;D ) İşin şakası hoşgeldiniz, sorularınızı bekliyorum.

Not: Bu arada Ist5Days ile ilgili sorularınıza Ist5Days başlığı altında cevap vereyim, müsadenizle (Bu arada becerebilince bu mesajlarımızı da oraya taşıyacağım, haberiniz olsun :smiley: )
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Mesajlar
1,523,429
Kayıtlı Üye Sayımız
166,581
Kaydolan Son Üyemiz
dr.cenkay

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst