Oregon 550 Çektiğim Fotoları Google Earth Üzerinde Görüntüleme

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Bisikletcanavari Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,130
Yer
İZMİR
Web
www.canavarkesifte.com
Selamlar,
Çiçeği burnunda bir oregon 550 kullanıcısıyım. Cİhazı Türkiye'den aldım. Cihazı şuanlık belirli güzergahlarda yapılması gereken iyileştirme çalışmaları için, güzergahın bozuk olan ksıımlarında koordinatlı fotoğraf çekerek kullanmaktayım. Fakat saha çalışmasından sonra cihazı bilgisayara bağladıktan sonra bu fotoğrafları, google earth üzerinde simge olarak görüp üzerine tıkladığımda açılan fotoğraf olarak nasıl görüntüleyebilirim?

Etiketler
Ynt: Oregon 550 Çektiğim Fotoları Google Earth Üzerinde Görüntüleme

Selamlar
bunun en pratik yolu (profesyonel ekipman kullanmazsanız)

1. Fotograf makinanızın TArih/Saatini, GPS ile "tam olarak" ayarlayın
2. Fotograf ile GPS koordinatlarını "birleştiren ve GE çıktısı veren" bir program ile fotografları hazırlayın.
3. Cıkan KML dosyasını artık GE de kullanabilirsiniz

Ben bu amac için Robogeo programı kullanıyorum ama duyduğuma göre başka markalar da varmış. iyi günler dilerim, GPSinizi iyi günlerde kullanmanızı dilerim, reha

Selamlar Reha Bey,
YArdımınız için çok teşekkür ederim. Zamanında şu sizin verdiğiniz programdan haberdar olsaydım bir çok işimi günler evvelinden bitirmiş olacakmışım. Eskiden fotoğraf çektiğim yerler için teker teker nokta atar, nokta numarası ile fotoğrafın adını bir not defrterinde eşleştirirdim. Bilgisayar başına geçtiğimde, gerekli olan yüm fotoları teker teker bir internet sitesine yükleyip, kodlarını alarak adlarını eşleştirdiğim nokta adına bir html kodu ile bağlardım. (Google earth üzerinden) B işlemin ne kadar uzun sürdüğünü tahmin edebilirsiniz. Şimdi hem bu açıdan kolaylık olsun diye, hem de Baytekin'in oregon 300 model getirtmediğinden dolayı biraz daha paraya kıyıp oregon 550 modelini almak zorunda kalmıştım. Kendim de haritacı olduğumdan ve harita için verilen emeği de iyi bildiğimden ebay üzerinden çok daha uyguna getirip yasal olmayan kırık haritaları yükleyerek kullanmaya gölnüm razı gelmedi. Gittik avuçla para saydık bir de kameralı modleini almak zorunda kaldık. Şimdi gel gelelim gps ile çektiğim fotoğrafları ben bir türlü google eart üzerinden görüntüleyemiyordum. Bahsettiğiniz program tam derdime deva olacak. Denedim fakat şuanlık sağlıklı bir sonuç alamadım. Sorunu anlattığımda eminim nerde hata yaptığımı anlayacaksınız.

Gps cihazı ile çektiğim fotoğrafları ROBOgeo programına yüklediğimde gördüm ki fotoğrafların koordinatlarını tanıyor. Bu iyi. Yani illaki iz kaydını yüklemem gerekmeyecek. Neyse biz yine de iz kaydını yükledik ve kmz çıktısını aldık. Fakat fotoğrafların bulunduğu yerler ile iz kayıtları birbirini tutmuyor. 1 km kadar fark var ve karışık. Sonra fotoğrafların çekildiği zamana baktığımda sorun olmadığını, fakat iz kayıtlarındaki noktalarda gerçek zamanı yansıtmadığını gördüm. 1 saat kadar fark vardı. Öncelikle bu iz kaydının zamanı ile alakalı sorunu çözmem gerek. Cihazın saatini kontrol ettiğimde sorun yoktu. Peki neden iz kaydının zamanı farklıydı? (Not: İz kaydı düne ait ve arşivinden aldım)

Sonra iz kaydını bir kenara bırakıp, sadece fotoğraflar ile çalışmayı denedim. Çektiğim fotoğraflar, kendi haritasında tam noktasında görünüyor. Fakat yine aynı program ile sadece fotoğrafları yüklediğimde yine aynı yanlış yerlerde çıkıyorlar. GE üzerinde bir yer işareti açıp, koordinatlarını, fotoğrafın, programda görünen koordinatlarını attığımda daha başka bir yerde çıkıyor. Sonra bu fotoğrafı simgesinin özelliklerinden, koordinatları GPS cihazında fotonun koordinatları ile değiştirdiğimde tam yerinde çıkıyor. Şimdi sorun nerde tam oalrak anlayabilmiş değiim. Deneme yanılma yöntemiyle çalışıyorum. GPS cihazının mevkii formatında mı bir hata var, yoksa şu programın ayarlarında bir sorunmu var? Yoksa google earthün mevkii formatında mı bir sorun var? Bu arada kullandığım Google Earth sürümü
Google Earth
6.0.0.1735 (beta) (En son çıkanı)

Picasa dahil bir çok program bu coğrafi etiketleme işini yapıyormuş. Fakat gel gelelim hala benim fotoğraflar gerçek koordinatında çıkmıyor :( Sebebini hala anlayamadım...

Picasa'da sorun çözülmüştür. Ama durum biraz karışık. Picasa da coğrafi etiketleme yaparken google earth picasa ile etkileşimli olarka açılıyor ve her fotoğraf için google earth üzerinde doğru koordinatlara giderek teker teker etiketleneme yapılabiliyor. Fakat ''Tümünü etiketle'' butonuna tıkladığımızda picasa hata veriyor ve kapanıyor. İşin daha vahimi az önce coğrafi etiketleme yapmak istediğimiz tüm fotolar, ilk fotoğrafın koordinatında görünüyor ve değişmiyor ! O yüzden koordinatlı fotoğrafların herzaman için yedeğini almakta fayda var. Yani şuanlık picasa üzerinde teker teker fotoğraf etiketleme yapabiliyorum.

Sonra geosetter adlı bir program buldum. (daha önceden bulmuştum fakat onda da sorunu yeni giderdim) . Bunda, aynı özellikte olan diğer programlara nazaran güzel bir özellik daha mevcut. Program da fotolara tıkladığımızda bize google maps üzerinde konumunu belirtmekle beraber yönünü ve tahmini bakış açısını da belirtiyor. Bu program üzerinden fotoğraf etiketlerini google earth (kmz) çıktısı olarak otomasyona bağlanmış şekilde alabildiğim gibi etiketlenmiş ve google earth üzerinde görünecek fotoğrafın çözünürlüğü ve fotoğraf kalitesini de belirleyebiliyorum. Tabii bu da direk olarak kmz dosyasının boyutunu etkiliyor.

Akşam üstü ekmek almaya giderken gps ile tekrardan iz kaydı alayım dedim. Eve geldiğimde manzra değişmemişti. İz kaydındaki zaman damgaları, gerçek zamanla arasında 2 saat fark var. Bunun sebebi nedir arkadaşlar?

Reha bey ana amacımı yerine getirdim. Oregon 550 ile çektiğim fotoğrafları google earth üzerinde gösterebiliyorum. Fakat robogeo'nun normal fotoğraf makinasının fotoğraftaki zaman damgası ile gps in iz kaydındaki zaman damgasını eşleştirme yoluyla yaptığı kmz dosyası mantığı da çok işime yarayacak. Keşiflerimi bisiklet sırtında yapıyorum. Bu yöntem ile yeri geldiğinde durmam bile gerekmeden bisiklet sırtında giderken fotoğraf makinamla fotoğraf çekerek, google earth üzerinde coğrafi olarak etiketliyebileceğim. Aksi taktirde her seferinde gps i, bisiklet aparatından çıkarıp, fotoğraf menüsüne girip fotoğraf çekmem gerekecek. Bunu yapmama mani olan tek engel, gps'in iz kaydının zaman damgasının doğru olmaması...

Koca bir pazar günümü buna harcanım ne hoş.

Son durum.

yenibitelemresmin.jpg

Farklı bir durum keşfettim. İzlek kayıtlarındaki noktalarda, nokta adındaki saatin doğru, fakat izlek noktası içindeki verilerde bulunan saat verisinin yanlış olduğunu gördüm. Alttaki veri (yani nokta adındaki veri) yukarıdaki ver yanlıştır. Bunun sebebi ne olabilir arkadaşlar???

Hayırlısı olsun Enes bey, güle güle kullan GPS' ini

Sağolasın Serkan abi. Umarım bol bol kullanmaya fırsatım olur. YOksa masanın üzerinde boş boş durduktan sonra kıymeti yok bu meretin :smiley:

Bu arada sevindirici haber ! İz kaydım ile fotoğraf makinasoıyla çektiğim fotoğrafları senkronize etmeyi başardım. Yine ''geosetter'' programı ile. Program tahminimden çok daha sağlam çıktı. ÜCretsiz ve full sürüm olması da cabası. Fotoğraflar ister koordinatlı olsun ister koordinatsız gps izlek datasıyla beraber olsun google earthte kolaylıkla yerine yerleştirilebiliyor. Google earth üzerinde benim izlek kayıtlarımın zamanı neden düzgün çıkmıyor onu hala çözemedim. Mapsource'te baktığımda zamanlarda herhangi bir hata yok. Neyse bu sorunu da çözdüm mutluyum...

Gel gelelim şimdi raster haritalar konusunda kendimi geliştirip haritaları kullanılabilir şekle getirme çalışmalarına...

Bir de harita üretim planım var. Onunla ilgili sağlam program arıyorum. Hatta yeni bir başlık açıyorum hemen !

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,932
Kayıtlı Üye Sayımız
166,708
Kaydolan Son Üyemiz
Serseri Bey

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR