Ynt: Oregon 550 Çektiğim Fotoları Google Earth Üzerinde Görüntüleme
Selamlar Reha Bey,
YArdımınız için çok teşekkür ederim. Zamanında şu sizin verdiğiniz programdan haberdar olsaydım bir çok işimi günler evvelinden bitirmiş olacakmışım. Eskiden fotoğraf çektiğim yerler için teker teker nokta atar, nokta numarası ile fotoğrafın adını bir not defrterinde eşleştirirdim. Bilgisayar başına geçtiğimde, gerekli olan yüm fotoları teker teker bir internet sitesine yükleyip, kodlarını alarak adlarını eşleştirdiğim nokta adına bir html kodu ile bağlardım. (Google earth üzerinden) B işlemin ne kadar uzun sürdüğünü tahmin edebilirsiniz. Şimdi hem bu açıdan kolaylık olsun diye, hem de Baytekin'in oregon 300 model getirtmediğinden dolayı biraz daha paraya kıyıp oregon 550 modelini almak zorunda kalmıştım. Kendim de haritacı olduğumdan ve harita için verilen emeği de iyi bildiğimden ebay üzerinden çok daha uyguna getirip yasal olmayan kırık haritaları yükleyerek kullanmaya gölnüm razı gelmedi. Gittik avuçla para saydık bir de kameralı modleini almak zorunda kaldık. Şimdi gel gelelim gps ile çektiğim fotoğrafları ben bir türlü google eart üzerinden görüntüleyemiyordum. Bahsettiğiniz program tam derdime deva olacak. Denedim fakat şuanlık sağlıklı bir sonuç alamadım. Sorunu anlattığımda eminim nerde hata yaptığımı anlayacaksınız.
Gps cihazı ile çektiğim fotoğrafları ROBOgeo programına yüklediğimde gördüm ki fotoğrafların koordinatlarını tanıyor. Bu iyi. Yani illaki iz kaydını yüklemem gerekmeyecek. Neyse biz yine de iz kaydını yükledik ve kmz çıktısını aldık. Fakat fotoğrafların bulunduğu yerler ile iz kayıtları birbirini tutmuyor. 1 km kadar fark var ve karışık. Sonra fotoğrafların çekildiği zamana baktığımda sorun olmadığını, fakat iz kayıtlarındaki noktalarda gerçek zamanı yansıtmadığını gördüm. 1 saat kadar fark vardı. Öncelikle bu iz kaydının zamanı ile alakalı sorunu çözmem gerek. Cihazın saatini kontrol ettiğimde sorun yoktu. Peki neden iz kaydının zamanı farklıydı? (Not: İz kaydı düne ait ve arşivinden aldım)
Sonra iz kaydını bir kenara bırakıp, sadece fotoğraflar ile çalışmayı denedim. Çektiğim fotoğraflar, kendi haritasında tam noktasında görünüyor. Fakat yine aynı program ile sadece fotoğrafları yüklediğimde yine aynı yanlış yerlerde çıkıyorlar. GE üzerinde bir yer işareti açıp, koordinatlarını, fotoğrafın, programda görünen koordinatlarını attığımda daha başka bir yerde çıkıyor. Sonra bu fotoğrafı simgesinin özelliklerinden, koordinatları GPS cihazında fotonun koordinatları ile değiştirdiğimde tam yerinde çıkıyor. Şimdi sorun nerde tam oalrak anlayabilmiş değiim. Deneme yanılma yöntemiyle çalışıyorum. GPS cihazının mevkii formatında mı bir hata var, yoksa şu programın ayarlarında bir sorunmu var? Yoksa google earthün mevkii formatında mı bir sorun var? Bu arada kullandığım Google Earth sürümü
Google Earth
6.0.0.1735 (beta) (En son çıkanı)