Sayın Ertunk,
sorularınıza tam cevap verebilmek kolay değil.
Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine gidenlerin sigorta durumu biraz Avrupa Birliğinden Türkiye’ye gidenlerlerin durumuna benziyor.
Almanya plakalı araçla Avrupa Birliği ülkelerini gezerken artık hiç göstermediğimiz yeṣil kartı Türkiye giriṣinde mutlaka hep göstermek gerekiyor (Avrupa Birliği üyesi olmayan Balkan ülkelerinde olduğu gibi.)
Gelelim sorunun birinci bölümüne:
„Motorsuz taşıtlar (römork ve römork karavan) çeken aracın donanımı kapsamında poliçeye eklenerek yada ek kloz yapılarak sigortalandığı bilinmekle beraber bu römork karavanla SE yurtdışına çıkan araç sahibi ayrı plakaya sahip karavanını da yeşil sigorta yaptırmalımıdır?“
Yeṣil sigorta kartı aracın yurt dıṣında sigortalı olduğunu gösteren bir belge. Böyle bir belge olmadan, nasıl Almanya plakalı bir arac Türkiye’ye giriṣ yapamıyorsa, Türkiye plakalı bir aracında Avrupa Birliğine girememesi lazım. Burada dikkat edilecek önemli nokta, alınan yeṣil kartın sadece çekici aracı değil aynı zamanda çekme karavanı da kapsaması. Burada çekme karavanın ayrı ve aynı plakalı olması, Almanya için kesin olarak bir rol oynamaz. Her Avrupa Birliği ülkesinde hukuki durum aynı olmayabilir ama, kazanın zarar gören tarafı (eğer kaza ṣoku altında değilse) kendisine zarar veren çekme karavanın sigorta belgelerini kaza yerinde inceleyecektir.
Ikinci soru:
Ayrı yeşil sigorta poliçesi olmayan O2 römork karavan SE yurtdışında bir kazaya karışırsa hukuki durumu nedir.
Hukuki durum : Hasarı sigortasız römork sahibinden isteyebilirler. Ama hukuki konularda konunun nasıl sonuçlanacağını söylemek çok zor.