Nedir Fotoğraf Çekmek, Bu Deklanşörde Ne Var Bu Kadar Çekici Olan?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan meseregan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 31
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,936
Ynt: Nedir Fotoğraf Çekmek, Bu Deklanşörde Ne Var Bu Kadar Çekici Olan?

Fotoğraf çekmenin bir "terapi" olduğu fikrine katılıyorum.
Fotoğrafını çekeceğim objeyi ilk gördüğüm an'dan deklanşöre basacağım zamana kadar geçen süreç içinde kendimi kaybettiğimi biliyorum. ( o süreçte neler yaptığımı bilmiyorum ) :smiley:
Yani, a'nı ölümsüzleştirmenin dışına çıkıyor benim için deklanşör ile işaret parmağımın sevdası. (göz, beyin, yürek üçlüsünü unutmayalım )
Yani, önce kendim için çekiyorum o fotoğrafları, çektiğim obje her ne olursa olsun.

Etiketler

hural' Alıntı:
Fotoğrafını çekeceğim objeyi ilk gördüğüm an'dan deklanşöre basacağım zamana kadar geçen süreç içinde kendimi kaybettiğimi biliyorum. ( o süreçte neler yaptığımı bilmiyorum ) :smiley:

Güzel özetlemişsiniz... Belki de o ne yaptığımızı bilmediğimiz süreci, sonra çıkan fotoğrafta görebiliyor ve hissedebiliyoruz.

hissetmek,çekmek ve onu sonra başkalarıyla paylaşmak kişiyi çok iyi hissettiriyor

meseregan' Alıntı:
Merhaba, Adım Murat.
Nedir bu fotoğraf çekme olayı? Görüneni yansıtmak mı? Yoksa gördüğünü mü ? Yada görmek istediğinimi ? Kimisine göre basit şehirde dolaşıp deklanşöre basmak, kimisine göre çok zor, günlerce yağmur da çamurda dolaşmak yada küçük bir çadırın içinde saatlerce beklemek....

Fotoğrafı bir sanat olarak düşündüğünüzde ve sanatın insandaki yerini, etkilerini sorguladıkça belki sonuca ulaşmak daha kolay olacaktır.
Bana göre sanat insanın ruhunu besleyen, yaşadığı dünyayı farklı bakış açılarıyla daha derinlemesine algılamasını/algılatmasını sağlayan bir araçtır.
Kimi için müzikte, kimi için heykelde, kimi için resim yada fotoğrafta bulur kendini. Bu bakış açısıyla yukarıda yazılanlara katılarak, fotoğraf çekmek ruhsal tatmindir diyebilirim..

bunlar dışında çok kişisel de bir yorumla noktalamak istiyorum:

hani insan bazen kaybolmak ister ya,
işte en güzel kaybolmak, fotoğraf makinesinin arkasında insanın kendini unutmasıdır...
sadece bu değil tabiki,
fotoğraf; tüm duygular ve bunların ikinci boyuta yansımasıdır...

Ömer Bey azınıza sağlık,
Hani müzik kulagı diye birşey vardır ya, buna benzer birşeyler fotoğrafçılıktada var, insanın içinden gelen bir şey bu, objektifin gördüğünü değil kalbinin gördüğünü yansıtmak.

Düşüncelerimi nasıl anlatacağımı tam olarak kestiremiyorum,yanlış anlaşılmaktan korkuyorum doğrusu.Herşeyden önce insan yaşarken çevresindeki olanı biteni izliyor,neden sonuç ilişkisi çıkartmaya,araştırmaya olanlar karşısında tavır almaya sorular sormaya başlıyor.Bu biliçlenme süreci insana yaşadığı topluma,doğaya karşı bir sorumlulukta yüklüyor.İşte burda insan sorumluluğunu yerine getirebilmek,kendini ifade edebilmek,yaşanan kötülükleri,haksızlıkları,acımasızlıkları gösterebilmek için çeşitli yolları kullanıyor.Bunlar hepimizin bildiği gibi işte Resimdir,Müziktir,Heykeldir,Fotoğraftır,Sinemadır vs.En önemlisi bu süreç ayrıca insanın İNSANLAŞMASI nın da bir sürecidir.O yüzden bir kare fotoğraf için saatlerce soğukta beklenebilir.Bir yazar işkenceyi ölümü göze alıp gerçekleri kağıda döker,Ressam tuvaline,Müzisyen notalara.Fazla uzatmak istemiyorum.Geçmişte bunlar yaşandı günümüzde de bunun bir dolu örneğini görmekteyiz yaşamaktayız.Kalıcı tüm sanat eserlerine baktığımızda bu eserleri yaratanların bu noktadan hareket ettiklerini görürüz.Ben şuna inanıyorum.İnsan ne iş yaparsa yapsın mesleği ne olursa olsun önemli olan işini iyi,namusluca dürüstçe korkmadan yapması.Ben böyle düşünüyorum ne dersiniz arkadaşlar.

İlk önce Gezenbilir'e hoş geldiniz. :smiley:

Yanlış anlaşılabilecek bir şey yazmadınız aslında ve yazdıklarınıza da katılıyorum. Fotoğraf veya bir başka sanat, bir çok durumda keyif için, eğlence için yapılıyor olsa bile, aynı şekilde bir çok durumda bir araç veya sizin söylediğiniz gibi, bir yol olarak kullanılmaktadır. İnsan, kendini ifade etme, yaptığı eserle insanlığa mesaj göndermek gibi durumlarda sanatı derin bir şekilde kullanabilmektedir.

Arkadaşlar ikinizinde söylediklerine katılıyorum, bence sanat insana bir şeylerde öğretmelidir. Kendi açmdan eger bir şey sanat ile öğretilmeye calışılıyorsa öğrenilmeye değerdir.

sonuçta çekilenler ortada,bakasını bile çektiklerini seyretmek ve bakmak bana müthiş keyif veriyor

Fotograf cekmek bana gore bir kesifdir, Hep en ıyılerını arar durursun, hıc bır zaman son noktayı koyamazsın,

Baska bır yonu ınsanı tabıata ceken guzel bır mıknatıs gorevıde yaptıgınıda soyleyebılırım,

Ilk once profesyonel fotografciligi bi tarafa koymak istiyorum Nedeni o pek fotograf cekmek gibi olmuyor Istenileni yapdiginiz icin cok dar bi cercevede deklansore basmak ... Ortami hazirla siradan cek dur....:( Biraz sert olacak ama su zamanda profesyonelim diyen bi cok insanin daha diyafram nedir ne ise yarar isik golge vs bilmediklerini oolesine cekdiklerini rahatlikla soyleyebilirim Boyle cok tanidigim var Hatta sizlerde tanirsiniz ....Neyse ....
Bence insan serbest olmali Amator olmali Her zaman oyle hissetmeli Benim icin yeni baslamis bi arkadasimizin cekdigi basit bi kare bile O kendini begenmis herseyi bilen fotografciyim diye dolanan insanlarin cekdiklerinden bin kat daha degerlidir Cunku icindeki o heyecani duyguyu hissedersiniz aktarmissa gorursunuz Kadraji olmamissa kizarsiniz :smiley: Kisaca o anini yasayabilirsiniz .... Isde bence fotograf cekmek budur.....Biraz kisa oldu ama simdilik bu kadar ...

Sevgili Ufukozkan arkadaşımın mesleğini bilmiyorum ama benim mesleğim fotoğrafçılık.Herşeyden önce şuna açıklık getirmek lazım.Profesyonel olmak kötü birşey değil.Hepimiz yaşamımızı sürdürebilmemiz için bir meslekte bir işte çalışmak zorundayız.En azından kendi adıma bu böyle. Burda önemli olan işini iyi yapmak
zevkle,heyecanla,saygıyla.Arkadaşımızın eleştirdiği türden insanlar yokmu var.Heryerde her alanda her meslekte var...
Bana göre Profesyonel le Amatör ü ayıran çizgi sadece para karşılığıda iş yapması değildir.Kullandığı ekipmandır,bilgi birikimidir,deneyimdir,karşılaşılan sorunlara hızlıca çözüm bulmasıdır,yaratıcılıktır,estetik kaygılardır.Hiç bir profeyonel müşterisinin istediğini çekmez.O,fotoğrafı çekilmesi talep edilen ürünün işlevini anlatacak en iyi kadrajı ve ışığı arayıp bulmaya çalışır.Amatörde bunu yapmazmı o da bukaygılarla hareket etmezmi.Unutmayalım bugün fotoğraf alanında isim yapmış ( İsa Çelik,Faruk Akbaş,Gülteki Çizgen,İzzet Keribar gibi. Siz buraya birçok isim ekleyebilirsiniz) Ustalar Profesyonel işlerde yapmaktalar.Şirketleri var.Bence yaptığınız işe dürüstçe,namusluca,sorumlulukla,aşk la heyecanla yaklaşıyorsanız o işin profesyoneli Amatörü olmaz diye düşünüyorum.Bilmem derdimi anlatabildim mi? Nedersiniz sevgili arkadaşlar.

Üç sene sonra bile bu soruların çok net bir cevabı yok ama, Fotoğraf çekmek maddi dünyanın içerisinde manevi bir doygunluğu yaşatan bir eylemdir diyebilirim.

Bu arada Nikoncuyuz ( Eskilere) :smiley::smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,853
Kayıtlı Üye Sayımız
166,647
Kaydolan Son Üyemiz
Pw250

Çevrimiçi üyeler

Geri