Ynt: Nasıl Bir GPS Almalı?
Merhabalar,
GPS'e uzak kaldim ta ilk ciktigindan beri. Harita ve pusula su gune kadar yetti. Lakin gelisen ve yuvarlanarak buyuyen teknoloji karsisinda kayitsiz kalmak olmaz. Inceden GPS dunyasina adim atmak istiyorum. Ama telsize benzedikleri ve calisma prensipleri disinda hicbir fikrim yok. Avrupa'da arabalarda, taksilerde falan gordum, tum yollari gosteriyor, saga don sola don, aman dikkat radar falan diyor. Lakin eminim, Kongo'da boyle bir luksunuz yoktur zira baskent'i diger kentlere baglayan yollarda asfalt yok. Burada GPS'den nasil faydanalinacak? Sadece nerede oldugun veya gidecegin yerin koordinatini bilmen yetmiyor, iki nokta arasindaki gidilebilecek yolu da bilmek gerekiyor.
Konu basligini gorunce dedim tam bana gore, adim adim anlatiyor sanirim GPS'leri. Tum iletileri okumama ragmen malesef temel bilgileri edinemedim.
Medeniyetin az veya hic olmadigi yerlere gitmeyi planliyorum. Bunun icin kaybolunca veya bozulunca uzulmeyecegim, temel olarak isimi goren (fotograf cekmesi, MP3 calmasi gerekmiyor mesela

) hizimi, yuksekligimi ve tabi koordinatimi soyleyecek bir alet bakiyorum.
Neyse, sorularima geceyim kisaca:
1- Bu, harita yukledim, data point transfer ettim, yok haritayi yukledim ama GPS de acamiyorum, USB ile pc ye bagladim ama bidi bidi bidi olaylarini izah edebilecek olan var mi?
2- Dunya'da her ulkenin haritasi, yolu, uydu fotografi falan var mi? (biliyorum cok bilim kurgu bakiyorum)
3- En azindan, ilave bir ucret odemeden, google earth a dunyanin herhangi bir yerinde baglanip uydu fotografini gormemize imkan veren bir cihaz var mi?
4- Sili'de, Bolivya'da, Brezilya'da, Ekvator'da kisaca, amazonlarda, dag baslarinda falan yolu hatirlayamadiginda (acikca kayboldugunda yani) bu GPS nasil yardimimiza kosacak?
5- Sahara Colunu (Fas-Bati Sahara-Moritanya uzeri Senegal, Dakar'a) gecerken nasil bakacaz bu cihaza? Bir cok forum sitesinde GPS koordinatlari var. Aman su koordinatta mayinlar var, aman su koordinatta kontrol noktalari var, aman su koordinati takip edin, en yakin benzinci orda falan gibi.
Bu koordinatlari makinaya mi yukluyoruz ne yapiyoruz??
simdilik bu kadar sorularim. biliyorum cok geride kalmisim, ama sanirim yaslaniyoruz.
Ha GPS sart mi? buralara giden herkes GPS le mi gidiyor veya gitmis, elbette hayir. Baktim cok kasiyor, harita-pusula ikilisine devam. Zaten en iyi GPS yerli insanlar tecrubelerime gore.
Saglicakla
ozhan u.
ps: sitemi yakinda guncellemeye baslayip, rota, plan ve hazirliklarimi yavas yavas yazacagim. yakinda....