Nasıl Bir GPS Almalı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Deep Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 130
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 40,904

Ynt: Nasıl Bir GPS Almalı?

Merhabalar,

GPS'e uzak kaldim ta ilk ciktigindan beri. Harita ve pusula su gune kadar yetti. Lakin gelisen ve yuvarlanarak buyuyen teknoloji karsisinda kayitsiz kalmak olmaz. Inceden GPS dunyasina adim atmak istiyorum. Ama telsize benzedikleri ve calisma prensipleri disinda hicbir fikrim yok. Avrupa'da arabalarda, taksilerde falan gordum, tum yollari gosteriyor, saga don sola don, aman dikkat radar falan diyor. Lakin eminim, Kongo'da boyle bir luksunuz yoktur zira baskent'i diger kentlere baglayan yollarda asfalt yok. Burada GPS'den nasil faydanalinacak? Sadece nerede oldugun veya gidecegin yerin koordinatini bilmen yetmiyor, iki nokta arasindaki gidilebilecek yolu da bilmek gerekiyor.
Konu basligini gorunce dedim tam bana gore, adim adim anlatiyor sanirim GPS'leri. Tum iletileri okumama ragmen malesef temel bilgileri edinemedim.

Medeniyetin az veya hic olmadigi yerlere gitmeyi planliyorum. Bunun icin kaybolunca veya bozulunca uzulmeyecegim, temel olarak isimi goren (fotograf cekmesi, MP3 calmasi gerekmiyor mesela :smiley: ) hizimi, yuksekligimi ve tabi koordinatimi soyleyecek bir alet bakiyorum.

Neyse, sorularima geceyim kisaca:

1- Bu, harita yukledim, data point transfer ettim, yok haritayi yukledim ama GPS de acamiyorum, USB ile pc ye bagladim ama bidi bidi bidi olaylarini izah edebilecek olan var mi?
2- Dunya'da her ulkenin haritasi, yolu, uydu fotografi falan var mi? (biliyorum cok bilim kurgu bakiyorum)
3- En azindan, ilave bir ucret odemeden, google earth a dunyanin herhangi bir yerinde baglanip uydu fotografini gormemize imkan veren bir cihaz var mi?
4- Sili'de, Bolivya'da, Brezilya'da, Ekvator'da kisaca, amazonlarda, dag baslarinda falan yolu hatirlayamadiginda (acikca kayboldugunda yani) bu GPS nasil yardimimiza kosacak?
5- Sahara Colunu (Fas-Bati Sahara-Moritanya uzeri Senegal, Dakar'a) gecerken nasil bakacaz bu cihaza? Bir cok forum sitesinde GPS koordinatlari var. Aman su koordinatta mayinlar var, aman su koordinatta kontrol noktalari var, aman su koordinati takip edin, en yakin benzinci orda falan gibi.
Bu koordinatlari makinaya mi yukluyoruz ne yapiyoruz??

simdilik bu kadar sorularim. biliyorum cok geride kalmisim, ama sanirim yaslaniyoruz.
Ha GPS sart mi? buralara giden herkes GPS le mi gidiyor veya gitmis, elbette hayir. Baktim cok kasiyor, harita-pusula ikilisine devam. Zaten en iyi GPS yerli insanlar tecrubelerime gore.

Saglicakla
ozhan u.

ps: sitemi yakinda guncellemeye baslayip, rota, plan ve hazirliklarimi yavas yavas yazacagim. yakinda....

Selamlar,
elimden geldigi kadar cevap vermeye calisayim...

1- Bu, harita yukledim, data point transfer ettim, yok haritayi yukledim ama GPS de acamiyorum, USB ile pc ye bagladim ama bidi bidi bidi olaylarini izah edebilecek olan var mi?
sanirim sorularinizi cevaplayabilirim..
1. harita GPS dunyasindaki en pahali ve zor bulunan materyaldir.. o yuzden dolayi genelde "protection" olur ve her haritayi her GPS'e (markasi ayni olsa bile, seri numarasi farkli oldugunda) yukleyemezsiniz..
2. GPS'i bilgisayara baglamanin en yaygin yolu USB portundan dir...
3. Geziniz sirasinda kayit ettiginiz waypoint'leri ve gezdiginiz yerleri (ki, track deniyor) daha sonra GPS den PC'ye aktararak izleyebilirsiniz..
4. Ya da, bilgisayarinizda gezi oncesi tasarladiginiz noktalari (waypoint) ve yollari (track'leri) GPS'inize aktararak daha sonra gezerken kullanabilirsiniz..

2- Dunya'da her ulkenin haritasi, yolu, uydu fotografi falan var mi? (biliyorum cok bilim kurgu bakiyorum)

yukarida yazdigim gibi, asagi yukari her ulkenin ve yorenin haritasi bulunabiliyor (topografik yada yol) ama bunlar ucetli satilmakta.. Turkiye icin her ikisi de mevcut (hem Garmin hem de Magellan marka GPS'ler icin) .. Uydu fotografi dediginiz zaman, Google Earth geldikten sonra ondan daha iyisini ben gormedim( tabii, bu benim bilgisizligim de olabilir)

3- En azindan, ilave bir ucret odemeden, google earth a dunyanin herhangi bir yerinde baglanip uydu fotografini gormemize imkan veren bir cihaz var mi?

Google Earth zaten ucretsiz.. soruyu yanlis anlamis olabilir miyim?

4- Sili'de, Bolivya'da, Brezilya'da, Ekvator'da kisaca, amazonlarda, dag baslarinda falan yolu hatirlayamadiginda (acikca kayboldugunda yani) bu GPS nasil yardimimiza kosacak?

onceden bilgisayar da ugramak istediginiz noktalari isaretler (mesela acil yardim istasyonlari yada yerlesim birimleri) bunlari GPS'e aktardiginizda, kayboldugunuz takdirde bu noktalardan birine yonelmeniz yeterli olacaktir.. Ayrica, eger "Rota" belirlemisseniz, bu rotadan ne kadar saptiginizi ve rotaya geri donebileceginiz en yakin noktaya yonelebilirsiniz.

5- Sahara Colunu (Fas-Bati Sahara-Moritanya uzeri Senegal, Dakar'a) gecerken nasil bakacaz bu cihaza? Bir cok forum sitesinde GPS koordinatlari var. Aman su koordinatta mayinlar var, aman su koordinatta kontrol noktalari var, aman su koordinati takip edin, en yakin benzinci orda falan gibi.
Bu koordinatlari makinaya mi yukluyoruz ne yapiyoruz??

evet, bu noktalari ve rotalari GPS cihazina girdiginiz zaman kullanabiliyorsunuz.

umarim sorulariniza cevap verebilmisimdir, iyi gunler dilerim. reha

merhabalar reha bey,

oncelikle zamanini ayirip sorularima cevap yazdiginiz icin tesekkur ederim. Merakimi gidermeme ve gps hakkinda temel bir fikrim olmasina cidden yardimci oldu cevaplariniz. sanirim gps en iyi kullanilarak pratiklik kazanilcak bir alet.

ben ebay da falan 40-70 pound'a gps ler goruyorum. su kucuk talkie-walkie lere benzeyen. Mesela Garmin eTrex GPS hakkindaki fikirleriniz nelerdir?

tesekkurler

Selamlar,
oncelikle hic onemli degil.. bilgi paylasmak icin vardir.. bahsettiginiz gps ler de mukemmelen isinizi gorur.. etrex serisi tracking icin ideal.. ancak cekincelerim..

1.. bu cihazlarin ekranlari bana cok kucuk gorunmustu.. ama kullananlar da cok memnun
2.. bu cihazlar harita gosterebilme ve gosterememe yeteneklerine gore 2 sinifa ayriliyor.. bence harita ozelligi olani almakta fayda var..
3.. harici anten cakilamiyor bu cihazlara
4. harita hafizalari nispeten kucuk

ben, biraz daha pahali bir model olan 60CSx kullaniyorum. daha once de 76S kullanmistim.. bu cihazlara harici anten takilabilmesi ve nispeten buyuk ekranlari ben cezbetmisti..

yardimci olabilecegim baska konu olur ise elimden geleni yapmaya calisirim.. iyi gunler, reha

Selam Reha Bey ;

Şimdi diyelimki bir Garmin Gps aldık ama Malum Burası Türkiye Baytekin 3-5 gün sonra yok oldu ve Türkiye için harita üretmiyor veya Güncelleme yapmıyor. Bu arada Magellan için haritalar üretiliyor ve satılıyor. Biz Bu Haritaları kullana bilirmiyiz.

Yani harita formatları cihazlara göre farklımıdır? Yoksa Formatlar ayni olup satın aldığınızda her cihazda kullanabilirmisiniz ?

Özellikle son günlerde Türkiyede Yolbil ekibi baya iyi çalışıyor diye duyuyorum ama onların ürettiği haritalarda hep PDA lar için. Bu PDA haritaları Magellan veya Garmine uyuyormu ?

TEŞEKKÜRLER.

Selamlar,
maalesef Garmin ve Magellan haritalari uyumlu degil birbirine.. Bir de 2 harita arasindaki en buyuk farklardan biri Garmin haritasinin Routable olmasi... Maalesef Baytekin'in yada Magellan dagiticisi firmanin ticari gelecegi bu isi direkt etkiliyor.. ayrica, PDA haritalari da sahislarina munhasir oldugundan maalesef kullanilamiyor.. selamlar, reha

reha' Alıntı:
Selamlar,
maalesef Garmin ve Magellan haritalari uyumlu degil birbirine.. Bir de 2 harita arasindaki en buyuk farklardan biri Garmin haritasinin Routable olmasi... Maalesef Baytekin'in yada Magellan dagiticisi firmanin ticari gelecegi bu isi direkt etkiliyor.. ayrica, PDA haritalari da sahislarina munhasir oldugundan maalesef kullanilamiyor.. selamlar, reha

Cevap için teşekkürler.

Routable Biraz açarmısınız Bu özelliğin neye yaradığını..

yol' Alıntı:
o 3 kalem pil dediğin opsiyonel pil yuvasıyla ama o opsiyonel yuvayı amerikada bulamazsın, burada nasıl bulacaksın? ayrıca boşver hacı explorist600'ü... şu alete bi bak sen ;) karşınızda explorist XL :D

XLh.gif

http://www.gpsturk.net/index.php?pid=18&sid=product&cat=1&id=34

Ben aldım...Şimdilik çok memnunum..Ama gönlüm araçta şarj olmasından yana olurdu..Araçta şarj olamıyan hiç bir şeyi almıyorum...El ve kamp fenerleri dahil...Onun için bir el fenerine 180 ytl bile verdim :smiley:
Bu arada AA ve AAA pilleri araçta şarj etmeye yarıyan şarj adaptörü buldum.. :smiley:

Uğur abi, tüm yapı marketlerde satılan 220 V converter lardan alırsan ilelebet şarj problemini çözersin, evdeki tüm şarj cihazlarını arabana taşırsın, arabana ayrı şarj aleti almak zorunda kalmazsın, ben öyle yaptım

Explorist XL için 2 ayrı markaya ait 2 set şarj edilir pil (2 ayrı set olmazsa piller karışır), şarj cihazı ve converter ile her yerde kesintisiz navigasyon yaparsın

Deep' Alıntı:
Uğur abi, tüm yapı marketlerde satılan 220 V converter lardan alırsan ilelebet şarj problemini çözersin, evdeki tüm şarj cihazlarını arabana taşırsın, arabana ayrı şarj aleti almak zorunda kalmazsın, ben öyle yaptım
Aslında yanlışın var Mert...converter sarj etmez...biraz doldurur gibi yapar...onun asıl görevi adı gibidir ..yani ürünü fişe takar kullanırsın...Çektiğin zamanda bir miktar dolmuştur....
Yanlışmıyım?

merhabalar yazılarınızı okudum gerçekten çok begendim. çok ilgilisiniz bu siteyi kuran arkadaşlara teşekkür ederim. ben de sizden bilgi talep etmek istiyorum ilgilenirseniz çok teşekkür ederim. bende yurt dışından GPS getirtmek istiyorum ama begendiğim cihaz biraz farklı bir cihaz magellan mobilemapper CX gerçek zamanlı bir gps (GPS/GIS). Eger bu cihazı alırsam türkiyede kullanabilir miyim getirirken gümrükte sorun olur mu? bilginiz varsa ve benimle paylaşırsanız çok sevinirim. ADANA 16.10.2007

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,905
Kayıtlı Üye Sayımız
166,707
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

SON KONULAR

Geri