Konu başlığı bir soruna çzöüm aramakmış ve sorun bulunmuş. Devamında yazan herkes kendince su ile ilgili kullanım ve fikirlerini yazınca bende kendi sistemimi yazmak istedim.
Ben çekme karavanımı (Başkent) ilk aldığımda üzerinde standart hidrofor pompası vardı, elektriğini kontrol paneli üzerindeki butondan alıyordu. Butonu açınca hidrofor devreye giriyor ve sürekli çalışıp su basmaya çalışıyordu. Böyle olmaması gerektiğini, belli bir basınca ulaşınca durması gerektiğini düşünmüştüm mantıken. Daha önce de ev/bahçe tipi hidroforum vardı ve çalışma mantığını biliyordum.
Karavanımdaki hidroforun bozuk olabileceğini düşünüp bir adet Seaflo marka tekne/karavan hidroforu sipariş ettim. Zaten her halükürda mutlaka bir adet yedek hidrofor alıp saklayacaktım, her an bozulabilecek bir ürün ve bütün kampı tatili rezil edebilir diye öğrenmiştim karavancılığı araştırırken.
Kısa yazmayı beceremiyorum, kusuruma bakmayın. Yeni hidrofor gelince eskiyi söküp yeniyi taktım ve tahmin ettiğim gibi, çalıştıktan bir kaç saniye sonra belirli bir basınca ulaşınca hidroforun elektriği açık kalsa da stop ediyor ve beklemede kalıyordu. Musluğu açınca tekrar devreye giriyor ve su basıyordu.
Eski hidroforun neyi var diye söküp bakınca aslında sağlam olduğunu, üzerindeki basınç swich ayarlarının kurcalanıp sonuna kadar sıkıldığını gördüm. Temizleyip toparlayıp gerekli ayarı yaptıktan sonra o da sağlıklı bir şekilde çlaıştı ve yedek olarak yerini aldı.
Gelelim yeni probleme, musluğu açınca hidrofor devreye giriyordu tamam, ama musluğu kısık kullanmak istediğimde hidrofor sık sık açıp kapanıp basıncı tutturmaya çalışıyordu. Çünkü su tasarrufu kampda her şey demek, genel olarak suyu basınçlı kullanmak istemeyiz çabuk bitmesin diye.
Bu problemi de sisteme bir adet basınç tankı ekleyerek çözeceğimi düşündüm basit bir fizik mantığıyla. Tekne ve karavanlar için üretilen hidrofor basınç tanklarının hem plastik hem de gereksiz pahalı oluşu beni biraz araştırmaya itti. Profesör Zihni Sinir ve Macgyver arasında gidip gelen kişisel karakterim araştırmalara devam etti. Bana lazım olan içinde şambrel/membran olan ve hava basılan küçük bir hidrofor tankıydı, hidroforculara bakıp en küçük olan deponun bile karavan için büyük olduğunu gördüm.
Sonra internette araştırmalara devam edince tam bize göre bir ürün buldum, hem metaldi hem ekonomikti hem de sağlamdı. Binaların çatılarına kurulan güneş enerjili su ısıtma sistemlerinde kullanılan genleşme tankı, 2 litrelik ve tam tekne/kravan kullanımı için ideal bence.
Ürünü merak edenler "2 Litre Sıcak Su Genleşme Tankı 90 ℃ Patlamayan Tank" adıyla internette aratabilir.
Bu tankı sipariş edip aldım ve sisteme ekledim, artık suyu musluktan istediğim miktarda akıtabiliyorum. İstersem incecik ip gibi akıyor, istersem de sonuna kadar açıp basınçlı kullanıyorum. Bunu sadece genleşme tankı ile yapıyor hidrofor. Suyu az açtığımda önce genleşme tankındaki su azalıyor ve basınç düşüyor, basınç düşünce genleşme tankı tekrar doluyor ve hidrofor kapanıyor, döngü devam ediyor.
Genleşme tankını sisteme takarken bir adet de çekvalf ekledim sisteme, bunun hakkında da fikir vereyim çünkü yine tekne/karavanlar için satılan çekvalfler gereksiz pahalı geldi gözüme. Yine "acaba alternatif ne olabilir" diye düşünürken önce aklıma ev tipi su tesisatlarında kullanılan çekvalfer geldi.
Tam ev tipi çekvalfleri araştırırken aklıma aniden bazı dizel araçlarda kullanılan ve yakıtın depoya geri kaçmasını engelleyen küçük çekvalfler geldi. Hem küçük hem dayanıklı hem ekonomik hem de iki ucunda da hortum takmaya müsait uçları var. Onu da oto parçacıdan temin edip sisteme ekledim, depo ile hidrofor arasına koydum.
Tam yazıyı bitirecekken aklıma filtre meselesi de geldi, onu da yazayım. Sistemdeki tıkanmaları özellikle hidrofor arızalarını engellemek için bir filtre ekleme ihtiyacı hissettim ve tahmin edeceğiniz üzere yine tekne/karavanlar için satılan ürünler gözüme gereksiz pahalı geldi ve alternatif düşündüm.
Aklıma önce şeffaf benzin filtreleri geldi, ama tıkanmalarda ve pislik tuttuğunda temizleme imkanı yok. Söküp değiştirmek gerekli, aslında ucuz malzeme ama o an bulabilecek bir yer yoksa problem. Hemen sonrasında aklıma kombi tesisatında kullanılan girişteki suyu filtreleyenve açılıp temizlenebilen basit filtreler geldi. Bir tane aslıp uçlarına uygun girişleri takarak hortum montajına müsait hale getirdim ve sisteme ekledim.
Sıralama şu şekilde;
Depo > filtre > çekvalf > hidrofor > genleşme tankı ve su tesisatı
Kampa gidince suyumu doldurup elektrik panosundan hidroforu açıyorum, suyum sisteme ve genleşme deposuna dolup hidrofor kapanıyor ve sistem hazır halde bekliyor. Su kullandıkça sistem açılıp kapanıyor, geceleri yatarken elektrik panosundan elektriği kesiyorum. Bir yerlerde bir damlama olur da basınç kaybı olursa hidrofor çalışmasın diye.
Ama genelde gece kapatıp sabah açtığımda devreye girmiyor hidrofor, çünkü gece boyu basınç kaybı olmamış oluyor. Ben de bir ara dış duş başlığından su kaçırma yaşamış ve uğraşmıştım çünkü.
Uzun oldu, okuyabilen olursa hakkını helal etsin