Musluk Kapalıyken Hidrofor Çalışıyor

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan muerden52 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,788
benim karavan da şofben çıkışındaki duş başlığında MİNİ VANA var gelde buna çözüm bul :smiley: tabiiki fikir jimnastiği yapıyorum, eminim buna da bir çözüm vardır ...

Dış duş için karavanın dışına küçük bir aç /kapa buton koydum buradan pompayı çalıştırıyorum, içeride banyoda da var aynısı..

Duş başlığına giden suyun hortumuna da küçük bir vana taktım harika oldu.. Duş başlığını da ince delikli şeffaf olan başlıktan aldım bu daha da harika oldu, sudan müthiş tasarruf ediyorum.. Max 4-5 litre su ile full duş alıyorum..

diğer soru işareti de dalgıç pompa ile musluk arasında su gecikmesi oluyormu?

Çok güzel bir sorunu yakalamışsınız.. Özellikle duş vanasını kapamadan butondan pompayı durdurunca normalde su hemen geri kaçar.. Tekrar çalıştırınca gecikme olur..

Ancak benim pompanın 50 cm kadar çıkışında, tabandaki hortum üzerinde plastik bir çekvalf var.. Bu çekvalf, pompa çalışınca otomatik açılıyor suyun akmasını sağlıyor, pompa durunca da suyun ağırlığı ile çekvalf otomatik olarak kapanıyor.. Böylece duş vanasını açık bıraksam bile su geriye kaçmıyor.. Suyun akışında da herhangi bir gecikme olmuyor..
 

muhtemelen vardir ancak beni rahatsiz eden bir durum yok.

sunu da belirtmek isterim ben mumkun olan en basit ve sade cozumleri tercih eden ve karavanda cok fazla donanim kullanmayan biriyim. karavani ev olarak gormem gezilerde temel ihtiyaclari karsilasin yeter.

zaten gezi uzun surecekse bes ya da altinci gun mutlaka bir apart , pansiyon ya da otelde bir iki gece konaklar yol yorgunlugunu atariz.

karavanda ne kadar fazla donanim olursa ve yuzyillarca hic mudahale edilmeden kullanilacakmis gibi montaji yapilirsa o kadar sorun yasama ihtimali artiyor . hatta bir an geliyor karavan sahibine degil sahibi karavana hizmet eder duruma geliyor . bunu sıklıkla goruyor ve ulkemizde karavanciligin yeterince bilinmemesine bagliyorum.
 

Dış duş için karavanın dışına küçük bir aç /kapa buton koydum buradan pompayı çalıştırıyorum, içeride banyoda da var aynısı..

Duş başlığına giden suyun hortumuna da küçük bir vana taktım harika oldu.. Duş başlığını da ince delikli şeffaf olan başlıktan aldım bu daha da harika oldu, sudan müthiş tasarruf ediyorum.. Max 4-5 litre su ile full duş alıyorum..



Çok güzel bir sorunu yakalamışsınız.. Özellikle duş vanasını kapamadan butondan pompayı durdurunca normalde su hemen geri kaçar.. Tekrar çalıştırınca gecikme olur..

Ancak benim pompanın 50 cm kadar çıkışında, tabandaki hortum üzerinde plastik bir çekvalf var.. Bu çekvalf, pompa çalışınca otomatik açılıyor suyun akmasını sağlıyor, pompa durunca da suyun ağırlığı ile çekvalf otomatik olarak kapanıyor.. Böylece duş vanasını açık bıraksam bile su geriye kaçmıyor.. Suyun akışında da herhangi bir gecikme olmuyor..

Harika çözümler keşfetmişsiniz, bu duş başlığının resmini paylaşırsanız memnun olurum? malum karavanda da suyun kontrolü çok önemli.Benim hortumlar yukarıda resimlerde görmüşsünüzdür standart şeffaf su hortumu ve standart kelepçeler ile bağlanmış, ne tip bir çekvalf kullanmam gerekir?

Konu dışı ancak şöyle bir sorum olacak 100 lt su deposunu 220 V tedarik edilirken 300-400 w kaliteli bir akvaryum ısıtıcısı ile ısıtmak istiyorum, böyle bir araştırmanız oldumu? Bu şekilde tüm su sisteminde max 32 C bir su elde edebiliriz, ve mesela kışın ısıyı düşürerek (bunların ayarlıları yada 20-50 w gibi olanları da var) donu da önleyebiliriz (besleme 220 v şebekede iken).
 

Harika çözümler keşfetmişsiniz, bu duş başlığının resmini paylaşırsanız memnun olurum?
Başlıksız.jpg

Çılgın milyoncudan almıştım 50 tl. ye.. Bu başlığın 2 tipi var fotoğraftaki gibi suyun çıktığı metal kısmı büyük olacak, bu tipin delikleri daha küçük olduğu için düşük basınçta da püskürmesi güzel oluyor ve daha az su kullanıyorsunuz..

Diğer tipinin metal kısmının çapı daha küçük oluyor ve delikleri daha büyük olduğu için pek işe yaramıyor..

Konu dışı ancak şöyle bir sorum olacak 100 lt su deposunu 220 V tedarik edilirken 300-400 w kaliteli bir akvaryum ısıtıcısı ile ısıtmak istiyorum, böyle bir araştırmanız oldumu?
100 litre su deposunu ısıttınız zaman yaz aylarında su soğuyacağı için karavanı da ısıtacaktır, sıcak yaz aylarında içi fırın gibi bir karavanda uyumak güç olabilir.... Böyle bişeyi tavsiye edemem.. Bir de akvaryum ısıtıcıları 220 volt tehlikeli.. Camdan imal ediliyorlar karavan hareket halinde iken kırılabilir ve siz bunu farketmeyebilirsiniz elektrik kaçırabilir.. Daha tehlikesiz bir sistem olmalı..

Benim karavanda 30litre su deposu var.. yaz aylarında hiç bir şey yapmadan su banyo sıcaklığına kendisi ulaşıyor.. Bahar aylarında su depoladığım 5 litrelik su şişelerinin bir kaçını güneşte bırakıyorum ısınınca depoya döküyorum banyo suyumuz hazır oluyor..

Kış aylarında da geziye çıkmıyorum..

Ne tür bir çekvalf kullanmam gerekir..??

Bendeki çekvalf plastik yarısaydam içinde bir contası var ortada contayı tutan plastik bir pistonu olan basit bişey.. Ama iş görüyor gayet iyi..

Sizin karavandaki şeffaf hortumun aynısı benim karavanda da var, ve çekvalf bu hortuma sizdeki gibi basit kelepçeli şekilde montajlı.. Ben karavanı aldığımda da bu şekilde montajlıydı..
 
Son düzenleme:

Konu başlığı bir soruna çzöüm aramakmış ve sorun bulunmuş. Devamında yazan herkes kendince su ile ilgili kullanım ve fikirlerini yazınca bende kendi sistemimi yazmak istedim.

Ben çekme karavanımı (Başkent) ilk aldığımda üzerinde standart hidrofor pompası vardı, elektriğini kontrol paneli üzerindeki butondan alıyordu. Butonu açınca hidrofor devreye giriyor ve sürekli çalışıp su basmaya çalışıyordu. Böyle olmaması gerektiğini, belli bir basınca ulaşınca durması gerektiğini düşünmüştüm mantıken. Daha önce de ev/bahçe tipi hidroforum vardı ve çalışma mantığını biliyordum.

Karavanımdaki hidroforun bozuk olabileceğini düşünüp bir adet Seaflo marka tekne/karavan hidroforu sipariş ettim. Zaten her halükürda mutlaka bir adet yedek hidrofor alıp saklayacaktım, her an bozulabilecek bir ürün ve bütün kampı tatili rezil edebilir diye öğrenmiştim karavancılığı araştırırken.

Kısa yazmayı beceremiyorum, kusuruma bakmayın. Yeni hidrofor gelince eskiyi söküp yeniyi taktım ve tahmin ettiğim gibi, çalıştıktan bir kaç saniye sonra belirli bir basınca ulaşınca hidroforun elektriği açık kalsa da stop ediyor ve beklemede kalıyordu. Musluğu açınca tekrar devreye giriyor ve su basıyordu.

Eski hidroforun neyi var diye söküp bakınca aslında sağlam olduğunu, üzerindeki basınç swich ayarlarının kurcalanıp sonuna kadar sıkıldığını gördüm. Temizleyip toparlayıp gerekli ayarı yaptıktan sonra o da sağlıklı bir şekilde çlaıştı ve yedek olarak yerini aldı.

Gelelim yeni probleme, musluğu açınca hidrofor devreye giriyordu tamam, ama musluğu kısık kullanmak istediğimde hidrofor sık sık açıp kapanıp basıncı tutturmaya çalışıyordu. Çünkü su tasarrufu kampda her şey demek, genel olarak suyu basınçlı kullanmak istemeyiz çabuk bitmesin diye.

Bu problemi de sisteme bir adet basınç tankı ekleyerek çözeceğimi düşündüm basit bir fizik mantığıyla. Tekne ve karavanlar için üretilen hidrofor basınç tanklarının hem plastik hem de gereksiz pahalı oluşu beni biraz araştırmaya itti. Profesör Zihni Sinir ve Macgyver arasında gidip gelen kişisel karakterim araştırmalara devam etti. Bana lazım olan içinde şambrel/membran olan ve hava basılan küçük bir hidrofor tankıydı, hidroforculara bakıp en küçük olan deponun bile karavan için büyük olduğunu gördüm.

Sonra internette araştırmalara devam edince tam bize göre bir ürün buldum, hem metaldi hem ekonomikti hem de sağlamdı. Binaların çatılarına kurulan güneş enerjili su ısıtma sistemlerinde kullanılan genleşme tankı, 2 litrelik ve tam tekne/kravan kullanımı için ideal bence.

Ürünü merak edenler "2 Litre Sıcak Su Genleşme Tankı 90 ℃ Patlamayan Tank" adıyla internette aratabilir.

Bu tankı sipariş edip aldım ve sisteme ekledim, artık suyu musluktan istediğim miktarda akıtabiliyorum. İstersem incecik ip gibi akıyor, istersem de sonuna kadar açıp basınçlı kullanıyorum. Bunu sadece genleşme tankı ile yapıyor hidrofor. Suyu az açtığımda önce genleşme tankındaki su azalıyor ve basınç düşüyor, basınç düşünce genleşme tankı tekrar doluyor ve hidrofor kapanıyor, döngü devam ediyor.

Genleşme tankını sisteme takarken bir adet de çekvalf ekledim sisteme, bunun hakkında da fikir vereyim çünkü yine tekne/karavanlar için satılan çekvalfler gereksiz pahalı geldi gözüme. Yine "acaba alternatif ne olabilir" diye düşünürken önce aklıma ev tipi su tesisatlarında kullanılan çekvalfer geldi.

Tam ev tipi çekvalfleri araştırırken aklıma aniden bazı dizel araçlarda kullanılan ve yakıtın depoya geri kaçmasını engelleyen küçük çekvalfler geldi. Hem küçük hem dayanıklı hem ekonomik hem de iki ucunda da hortum takmaya müsait uçları var. Onu da oto parçacıdan temin edip sisteme ekledim, depo ile hidrofor arasına koydum.

Tam yazıyı bitirecekken aklıma filtre meselesi de geldi, onu da yazayım. Sistemdeki tıkanmaları özellikle hidrofor arızalarını engellemek için bir filtre ekleme ihtiyacı hissettim ve tahmin edeceğiniz üzere yine tekne/karavanlar için satılan ürünler gözüme gereksiz pahalı geldi ve alternatif düşündüm.

Aklıma önce şeffaf benzin filtreleri geldi, ama tıkanmalarda ve pislik tuttuğunda temizleme imkanı yok. Söküp değiştirmek gerekli, aslında ucuz malzeme ama o an bulabilecek bir yer yoksa problem. Hemen sonrasında aklıma kombi tesisatında kullanılan girişteki suyu filtreleyenve açılıp temizlenebilen basit filtreler geldi. Bir tane aslıp uçlarına uygun girişleri takarak hortum montajına müsait hale getirdim ve sisteme ekledim.

Sıralama şu şekilde;
Depo > filtre > çekvalf > hidrofor > genleşme tankı ve su tesisatı

Kampa gidince suyumu doldurup elektrik panosundan hidroforu açıyorum, suyum sisteme ve genleşme deposuna dolup hidrofor kapanıyor ve sistem hazır halde bekliyor. Su kullandıkça sistem açılıp kapanıyor, geceleri yatarken elektrik panosundan elektriği kesiyorum. Bir yerlerde bir damlama olur da basınç kaybı olursa hidrofor çalışmasın diye.

Ama genelde gece kapatıp sabah açtığımda devreye girmiyor hidrofor, çünkü gece boyu basınç kaybı olmamış oluyor. Ben de bir ara dış duş başlığından su kaçırma yaşamış ve uğraşmıştım çünkü.

Uzun oldu, okuyabilen olursa hakkını helal etsin :smiley:
 



Ekli dosyayı görüntüle 647849
Çılgın milyoncudan almıştım 50 tl. ye.. Bu başlığın 2 tipi var fotoğraftaki gibi suyun çıktığı metal kısmı büyük olacak, bu tipin delikleri daha küçük olduğu için düşük basınçta da püskürmesi güzel oluyor ve daha az su kullanıyorsunuz..

Diğer tipinin metal kısmının çapı daha küçük oluyor ve delikleri daha büyük olduğu için pek işe yaramıyor..


100 litre su deposunu ısıttınız zaman yaz aylarında su soğuyacağı için karavanı da ısıtacaktır, sıcak yaz aylarında içi fırın gibi bir karavanda uyumak güç olabilir.... Böyle bişeyi tavsiye edemem.. Bir de akvaryum ısıtıcıları 220 volt tehlikeli.. Camdan imal ediliyorlar karavan hareket halinde iken kırılabilir ve siz bunu farketmeyebilirsiniz elektrik kaçırabilir.. Daha tehlikesiz bir sistem olmalı..

Benim karavanda 30litre su deposu var.. yaz aylarında hiç bir şey yapmadan su banyo sıcaklığına kendisi ulaşıyor.. Bahar aylarında su depoladığım 5 litrelik su şişelerinin bir kaçını güneşte bırakıyorum ısınınca depoya döküyorum banyo suyumuz hazır oluyor..

Kış aylarında da geziye çıkmıyorum..



Bendeki çekvalf plastik yarısaydam içinde bir contası var ortada contayı tutan plastik bir pistonu olan basit bişey.. Ama iş görüyor gayet iyi..

Sizin karavandaki şeffaf hortumun aynısı benim karavanda da var, ve çekvalf bu hortuma sizdeki gibi basit kelepçeli şekilde montajlı.. Ben karavanı aldığımda da bu şekilde montajlıydı..
Bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.
 

Konu başlığı bir soruna çzöüm aramakmış ve sorun bulunmuş. Devamında yazan herkes kendince su ile ilgili kullanım ve fikirlerini yazınca bende kendi sistemimi yazmak istedim.

Ben çekme karavanımı (Başkent) ilk aldığımda üzerinde standart hidrofor pompası vardı, elektriğini kontrol paneli üzerindeki butondan alıyordu. Butonu açınca hidrofor devreye giriyor ve sürekli çalışıp su basmaya çalışıyordu. Böyle olmaması gerektiğini, belli bir basınca ulaşınca durması gerektiğini düşünmüştüm mantıken. Daha önce de ev/bahçe tipi hidroforum vardı ve çalışma mantığını biliyordum.

Karavanımdaki hidroforun bozuk olabileceğini düşünüp bir adet Seaflo marka tekne/karavan hidroforu sipariş ettim. Zaten her halükürda mutlaka bir adet yedek hidrofor alıp saklayacaktım, her an bozulabilecek bir ürün ve bütün kampı tatili rezil edebilir diye öğrenmiştim karavancılığı araştırırken.

Kısa yazmayı beceremiyorum, kusuruma bakmayın. Yeni hidrofor gelince eskiyi söküp yeniyi taktım ve tahmin ettiğim gibi, çalıştıktan bir kaç saniye sonra belirli bir basınca ulaşınca hidroforun elektriği açık kalsa da stop ediyor ve beklemede kalıyordu. Musluğu açınca tekrar devreye giriyor ve su basıyordu.

Eski hidroforun neyi var diye söküp bakınca aslında sağlam olduğunu, üzerindeki basınç swich ayarlarının kurcalanıp sonuna kadar sıkıldığını gördüm. Temizleyip toparlayıp gerekli ayarı yaptıktan sonra o da sağlıklı bir şekilde çlaıştı ve yedek olarak yerini aldı.

Gelelim yeni probleme, musluğu açınca hidrofor devreye giriyordu tamam, ama musluğu kısık kullanmak istediğimde hidrofor sık sık açıp kapanıp basıncı tutturmaya çalışıyordu. Çünkü su tasarrufu kampda her şey demek, genel olarak suyu basınçlı kullanmak istemeyiz çabuk bitmesin diye.

Bu problemi de sisteme bir adet basınç tankı ekleyerek çözeceğimi düşündüm basit bir fizik mantığıyla. Tekne ve karavanlar için üretilen hidrofor basınç tanklarının hem plastik hem de gereksiz pahalı oluşu beni biraz araştırmaya itti. Profesör Zihni Sinir ve Macgyver arasında gidip gelen kişisel karakterim araştırmalara devam etti. Bana lazım olan içinde şambrel/membran olan ve hava basılan küçük bir hidrofor tankıydı, hidroforculara bakıp en küçük olan deponun bile karavan için büyük olduğunu gördüm.

Sonra internette araştırmalara devam edince tam bize göre bir ürün buldum, hem metaldi hem ekonomikti hem de sağlamdı. Binaların çatılarına kurulan güneş enerjili su ısıtma sistemlerinde kullanılan genleşme tankı, 2 litrelik ve tam tekne/kravan kullanımı için ideal bence.

Ürünü merak edenler "2 Litre Sıcak Su Genleşme Tankı 90 ℃ Patlamayan Tank" adıyla internette aratabilir.

Bu tankı sipariş edip aldım ve sisteme ekledim, artık suyu musluktan istediğim miktarda akıtabiliyorum. İstersem incecik ip gibi akıyor, istersem de sonuna kadar açıp basınçlı kullanıyorum. Bunu sadece genleşme tankı ile yapıyor hidrofor. Suyu az açtığımda önce genleşme tankındaki su azalıyor ve basınç düşüyor, basınç düşünce genleşme tankı tekrar doluyor ve hidrofor kapanıyor, döngü devam ediyor.

Genleşme tankını sisteme takarken bir adet de çekvalf ekledim sisteme, bunun hakkında da fikir vereyim çünkü yine tekne/karavanlar için satılan çekvalfler gereksiz pahalı geldi gözüme. Yine "acaba alternatif ne olabilir" diye düşünürken önce aklıma ev tipi su tesisatlarında kullanılan çekvalfer geldi.

Tam ev tipi çekvalfleri araştırırken aklıma aniden bazı dizel araçlarda kullanılan ve yakıtın depoya geri kaçmasını engelleyen küçük çekvalfler geldi. Hem küçük hem dayanıklı hem ekonomik hem de iki ucunda da hortum takmaya müsait uçları var. Onu da oto parçacıdan temin edip sisteme ekledim, depo ile hidrofor arasına koydum.

Tam yazıyı bitirecekken aklıma filtre meselesi de geldi, onu da yazayım. Sistemdeki tıkanmaları özellikle hidrofor arızalarını engellemek için bir filtre ekleme ihtiyacı hissettim ve tahmin edeceğiniz üzere yine tekne/karavanlar için satılan ürünler gözüme gereksiz pahalı geldi ve alternatif düşündüm.

Aklıma önce şeffaf benzin filtreleri geldi, ama tıkanmalarda ve pislik tuttuğunda temizleme imkanı yok. Söküp değiştirmek gerekli, aslında ucuz malzeme ama o an bulabilecek bir yer yoksa problem. Hemen sonrasında aklıma kombi tesisatında kullanılan girişteki suyu filtreleyenve açılıp temizlenebilen basit filtreler geldi. Bir tane aslıp uçlarına uygun girişleri takarak hortum montajına müsait hale getirdim ve sisteme ekledim.

Sıralama şu şekilde;
Depo > filtre > çekvalf > hidrofor > genleşme tankı ve su tesisatı

Kampa gidince suyumu doldurup elektrik panosundan hidroforu açıyorum, suyum sisteme ve genleşme deposuna dolup hidrofor kapanıyor ve sistem hazır halde bekliyor. Su kullandıkça sistem açılıp kapanıyor, geceleri yatarken elektrik panosundan elektriği kesiyorum. Bir yerlerde bir damlama olur da basınç kaybı olursa hidrofor çalışmasın diye.

Ama genelde gece kapatıp sabah açtığımda devreye girmiyor hidrofor, çünkü gece boyu basınç kaybı olmamış oluyor. Ben de bir ara dış duş başlığından su kaçırma yaşamış ve uğraşmıştım çünkü.

Uzun oldu, okuyabilen olursa hakkını helal etsin :smiley:
Ne demek, çok yararlı oldu, sizin ve diğer arkadaşların yazdıkları birer icat aslında, bu işe yeni gönül verenlerin hem ceplerine hem zamanlarına tasarruf, çok teşekkür ediyorum.Hep birlikte ARGE ye devam :smiley:
 

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,914
Mesajlar
1,525,525
Kayıtlı Üye Sayımız
166,687
Kaydolan Son Üyemiz
Zazizizo

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst