) valla ben olabilecek en alçak irtifadaki mühendisim. Çünkü bitirmiş olduğum fazladan bir master vb. yok henüz.. (normalde olacaktı da, karavan hevesimi daha da ertelemektense, mimarlık diplomasını ertelemeyi tercih ettim.)
İlk bakışta yeni yetme/hevesli işi bir tasarım gibi gelmesini anlıyorum.. ama nasıl ki, çekme karavan kuzey avrupa’da daha yaygınsa, bu tasarım da batı amerika’da yaygın.. benim eklediğim tek şey, wc ile mutfağın yerini değiştirmek.. onu da bu konuda tecrübeli olduğunu gördüğüm insanların fikrine sundum.. genelde olumsuz dönüş oldu.. tabi ki bu eleştirileri kulağıma küpe yapıyorum..
Benim hayat tarzım da, dolayısı ile karavan ihtiyacım da, o yöreye benziyor..
1) En bariz örneği vereyim.. Hiç TV izlemeyen, ayaklarını uzatıp, saatlerce cep/laptop karıştıran bir çiftiz.. Tüm ünlü firmaların tasarımında en az 2, birçoğunda ise 3 tv var! 1 Yatakta, 1 şoför arkasında ve 1 mutfağın bahçeye bakan mobilyasına gömülü şekilde.. Benim evimde bile tv yok! En son tv mi, 10 sene önce taşınırken, bir arkadaşıma hediye ettim.. Şimdi ben bu tasarımları, sırf adamlar tecrübeli tasarımcı diye nasıl beğeneyim?
2) Diğer bariz örnek ise, boy meselesi.. biz karavanın içinde enine yatamayız.. yani yatarız tabi ki de, 18 ay yatamayız.. Şimdi bu adamlar sırf tecrübeli diye, 187 cm’lik hanımı, maks 185 lik yere mi sıkıştırayım aylarca ?
3) Şoför arkasındaki rahatsız masada, her gün 3-4 saat çizim yapamayız.. çizim yapamazsak, para kazanamayız.. yolculuk da kısa sürede biter.. bahçede yapabiliriz belki ama yine resimlerdeki koltukların rahatlığında olamaz.. karşılaşacağımız kötü havalar da cabası..
4) bila istisna, dünyadaki TÜM! mutfaklarda, en yoğun kullanılan yer, ocak ile evyenin arasıdır.. imkanınız varsa, bunların arasında mesafe olmalıdır. (Evlerde 70-120cm arası makuldur.)
5) çocuğumuz yok.. yakın gelecekte de planı yok.. ne yapayım ben şoför arkası koltuğu ?
6) kötü havalarda, hanım uyurken, ben nerde çalışıcam sorunu da pek yok.. çünkü arkadaki masa/yatak, 90x200 divan ve 50x200 bir koltuktan oluşuyor detaylı çizimlerimizde.. o 90 cm de uyuyacak, ben 50 cm de oturup çizim yapıcam..(inşallah)
Bunlar ilk aklıma gelenler.. Zaten bunlar gibi sebeplerle, yeni karavanların tahminen %20’ si bu tasarımda yapılıyor.. Yakın gelecekte de, bu oranın hızla artacağını düşünüyorum..
Bunların hemen hemen tamamını, baştaki mesajlarımda anlatmıştım.. ama üzüldüm gerçekten tekrar etmek zorunda kalmaya..
Daire lazım değil anlaşılan
Satılabilirlik analizimiz de, tasarımcılığımız gibi olduğundan, buradan pazarlama yapmak zorunda kalıyorum gördüğünüz gibi.
Hayırlı günler..